Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 22. března připravila Kateřina Brezovská.


Mladá fronta Dnes připomíná, že o podobě návrhu české rezoluce odsuzující porušování lidských práv na Kubě odjel ve středu do Ženevy vyjednávat náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. Návrh rezoluce pro Komisi OSN pro lidská práva má už osmou podobu a nadále obsahuje odsouzení amerických ekonomických sankcí vůči Kubě. Proti tomu Spojené státy důrazně protestují. "Zatím hledáme co nejpřijatelnější znění, které by zahrnulo postoj Evropské unie a také stanoviska a argumenty USA. My chceme tímto textem nikoli rozdělovat, ale spíš spojovat," řekl před několika dny Palouš. Jak chce skloubit rozdílné postoje USA, které nehodlají sankce zrušit, a Evropské unie, jíž se hospodářská opatření příliš nezamlouvají, však nevysvětlil. "To je tajemství vyjednavače," řekl Palouš a dodal: "Cíl, který jsme si předsevzali, je splnitelný." Česká republika se při prosazování rezoluce spoléhá na klíčovou podporu latinskoamerických zemí. "Stanovisko demokratických zemí Latinské Ameriky je velice blízké našemu pohledu," řekl Palouš, který se minulý týden vrátil z cesty, během níž navštívil Mexiko, Guatemalu, Kostariku, Uruguay a Argentinu. Značné rozladění nad postupem přípravy rezoluce vyjádřil také prezident Václav Havel. Podle něho měla česká diplomacie konzultovat své kroky se svými spojenci, tedy i se Spojenými státy. Havel si ve středu dopoledne těsně před odjezdem vyjednávacího týmu do Ženevy Palouše pozval, aby spolu o rezoluci jednali. "Prezident mu vysvětlil svůj postoj a oba se shodli na tom, že Česká republika musí udělat vše pro to, aby její diplomatická iniciativa byla úspěšná a získala co nejširší podporu demokratického světa," řekl o schůzce prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Finální návrh rezoluce by měl být znám 10. dubna, kdy by o jeho přijetí mělo hlasovat třiapadesát členů komise OSN.

Zemské noviny píší, že lidé se ještě nevzpamatovali z návrhu vlády deregulovat nájemné a už nad nimi visí hrozba, že deregulace bude rychlejší, než zamýšlí vláda. Ta navrhla, aby vlastník nemovitostí nesměl v případě nedohody s nájemníkem zvýšit nájemné více než o desetinu ročně. Lze očekávat, že právě kvůli výši tohoto limitu se v parlamentu strhne nejvyšší povyk. Obcím totiž nebude navrhovaná valorizace nájmů stačit, peníze na opravy domů budou muset i nadále shánět jinde. Už jen návrh na desetiprocentní valorizaci nájmů však mnoho lidí zneklidnila. Kam až se za pár let nájemné vyšplhá? Budou nám na to stačit příjmy?" ptají se. Bankovní analytici jsou ale přesvědčeni, že vládou navržené zdražování by nemělo být pro nájemníka tragické. Ve střednědobém výhledu šesti až sedmi let by to znamenalo, že se nájmy zhruba zdvojnásobí, píší Zemské noviny.

Téměř všichni lidé, kteří loni přišli o zaměstnání a přelom roku je zastihl mezi klienty úřadu práce, mají podle Mladé fronty Dnes ve státní pokladně uloženo až několik tisíc korun. Většina z nich to však vůbec netuší, a proto své peníze nikdy neuvidí. Peníze získají zpět jen lidé, kteří využijí svého práva požádat do konce března stát o vyrovnání daně. Za zaměstnance to obvykle řeší zaměstnavatel. Lidé evidovaní v prosinci na úřadech práce však musí vyplnit žádost a podat ji finančnímu úřadu sami. Většina se o to však ani nepokusí, protože nevědí, že to mají udělat. "Překvapuje mě, že stát mlčí a obírá tak o peníze slušné lidi, kteří ztratili práci. Přišla jsem na to, když jsme letos přijímali do pracovního poměru muže, který byl na konci roku v evidenci úřadu práce. Nikdo mu neřekl, že má možnost dostat zpět nemalé peníze," řekla listu mzdová účetní malé ostravské firmy Lenka Nováčková. Podle ní nezájem státních institucí o poskytování informací lidem je účelový. "Stejná situace se opakuje každý rok. Čím méně lidí žádá o vyrovnání daně, tím více peněz státu zůstane.", dodala mzdová účetní pro Mladou fronru Dnes.

Do mimořádně složité situace může podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého uvrhnout armádu blížící se vlna odchodů vojáků z povolání. Šedivý to uvedl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes. Podle deníku skončí v listopadu smlouvy tisícům vojenských profesionálů a většina si již dnes odmítá kontrakt prodloužit. " My chceme zabránit, aby jejich odchod byl neřízený. Zejména nám vadí, že odchází nebo se připravuje k odchodu specifická skupina lidí, o něž velmi stojíme. Jde o důstojníky, které budeme jen těžko nahrazovat," uvedl v listu Šedivý. Nejcitelněji to podle něj zasáhne logistiku letectva. Generál soudí, že k rozhodnutí řady vojáků odejít přispěla nepodložená fáma o tom, že se chystá novela zákona o vojácích z povolání, která by zhoršila jejich odchod do civilu. MfD píše, že předseda sněmovního bezpečnostního výboru Petr Nečas se již kvůli tomu sešel s ředitelem Vojenského obranného zpravodajství Jiřím Gieslem, aby zjistil, zda někdo v armádě tyto fámy záměrně nešíří. Jakékoli změny v zákoně důrazně odmítl.

Lidové noviny píší, že slavný tank číslo 23, symbol konce války a ve své růžové podobě také upomínka na pád totality, vzbuzuje dodnes velké emoce. Proti tomu, aby se jeho torzo objevilo na pražském Smíchově totiž neprotestuje jen ruské velvyslanectví, ale nyní také premiér Miloš Zeman. Zatímco ruská strana je motivována především pietními důvody, premiéra k protestu přimělo jeho výtvarné cítění. Vadí mu totiž především údajně slabá výtvarná hodnota díla i nevkus, s nímž má dnes pusté náměstí narušit. Je to arogantní nepromyšlený projev mentality generace sprejerů, které chybí jakákoliv empatie k historickým souvislostem, tvrdí Miloš Zeman v narážce na autora díla, známého výtvarníka Davida Černého. Ten se celou kauzou skvěle baví. Podle něj je něco podobného možné jedině u nás. Rozruch vyvolalo něco, co ještě vůbec neexistuje. Nikdo ještě nic neviděl a všichni protestují, řekl listu s tím, že návrh nemá s památkou padlých nic společného. Chce prý jen připomenout, že nálady z doby pádu totality jsou už dávno pryč. Tolik Lidové noviny.

Deník Právo píše, že Lékařský odborový klub požaduje pro zdravotníky až desetkrát vyšší rizikové příplatky, než jaké jsou dosud měsíčně vypláceny. "V současné době je příplatek směšně nízký. Od sta do sedmi set korun," řekl Právu předseda klubu Milan Kubek s tím, že ho navrhuje zvýšit na 1000 až 3000 korun měsíčně. Podle něj zdravotníci jsou vystaveni zejména působení organických rozpouštědel, dezinfekčních prostředků, ionizujícího záření a infekčním chorobám. "Na počtu hlášených nemocí z povolání se zdravotníci podle něj podílejí už 15 procenty a v posledním desetiletí jsou za hornictvím druhým resortem, kde je nemocí nejvíc. ," upozornil Kubek. Například mezi nejčastější infekční chorobu patří svrab, ale i mnohem závažnější žloutenka. Navzdory očkování ji loni dostalo 59 zdravotníků. Známo je i 15 případů tuberkulózy a devět salmonelózy.

Podle Lidových novin začali odborníci v USA prověřovat zprávy o tom, že se dvěma českým programátorům podařilo rozluštit takzvaný elektronický podpis. Ten se používá na ochranu osobních údajů a citlivých dat posílaných po internetu. Nečekaný objev ohlášený v pondělí českou softwarovou firmou Icz zajímá především americké firmy poskytující elektronické podpisy bankám, státním institucím a velkým firmám. Pokud by se totiž potvrdilo, že dva Češi - Vlastimil Klíma a Tomáš Rosa - program pod názvem PGP v překladu "dost dobré soukromí" dokázali narušit, vážně by to ohrozilo celý systém bezpečné komunikace po internetu. " Pokud PGP trhlinu opravdu obsahuje, bude to dost velký šok, protože program byl považován za prakticky nenapadnutelný, tvrdí specialista americké firmy Mitretek Systems. Kromě představitelů firem, které poskytují šifrovací program PGP podnikům i jednotlivým uživatelům vyjádřil znepokojení například i Matthew Zimmerman, koordinátor programu na ochranu lidských práv Americké asociace pro vědecký pokrok. Tato organizace totiž běžně využívá PGP na ochranu disidentů a informátorů po celém světě.

Poslanci se podle deníku Právo obávají, že by nemohli na svých vizitkách používat státní znak, jak je tomu dnes zvykem. Nový zákon o používání státních symbolů totiž přesně vymezuje, kdo může znak používat, a v dlouhém seznamu jsou uvedeny pouze Sněmovna a Senát jako instituce. Jeden z výkladů tohoto paragrafu připouští, že poslanci na znak nemají nárok, a proto členové kulturního výboru pro jistotu doporučili, aby právo ze zákona užívat státního znaku měli výslovně i jednotliví členové parlamentu. Zákon mj. stanoví, že za zneužití, poškození nebo znevážení státního symbolu může být občan potrestán až desetitisícovou pokutou. Podle ředitele odboru ministerstva vnitra Václava Henycha se za zneužití nepovažuje nošení státní vlajky či dresů se státním znakem sportovními fanoušky.

Jaro bylo ve středu již druhý den, ale místo hezkého počasí přišla zima, píší Zemské noviny. Sníh, který celý den padal, způsobil problémy řidičům hlavně v západních a jižních Čechách. "Napadlo nejméně pět centimetrů mokrého sněhu a do toho začalo pršet. V půl šesté ráno se srazily asi čtyři sta metrů před hraničním přechodem tři nákladní vozy a dopravu zablokovaly. Naštěstí se vytvořila malá skulina, kterou mohly projíždět alespoň osobní vozy," řekl Josef Boška z celního úřadu ve Strážném. Policisté nestačili vyjíždět k autonehodám, z nichž drtivá většina skončila jen s pomačkanými plechy. "Tolik nehod jako za dnešní dopoledne míváme normálně za celý den," řekl operační důstojník karlovarské policie. Sněžení není podle meteorologů v tuto roční dobu výjimečné a mohlo by trvat ještě dalších několik dní.