Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 20. března připravil Josef Kubeczka.


Makedonská krize a postoj mezinárodního společenství k ní poutá pozornost komentářů českého tisku. Nepovšimnuty nezůstaly ani pondělní výstupy výrazného amerického právníka Edwarda Fagana k jihočeské jaderné elektrárně Temelín.

V souvislosti s postupem mezinárodního společenství v makedonské krizi se v Mladé frontě Dnes, Právu, Zemských novinách a Českém slovu objevují v kritickém kontextu slova jako váhání, pozdě a odklady. Komentátoři varují před opakováním stejných chyb, jakých se Západ na Balkáně dopouštěl v uplynulých letech. "Několik balkánských válek v posledním desetiletí začalo, protože mocnosti nebyly připraveny a nevěděly, co dělat," píše Mladá fronta Dnes, podle jejíhož komentáře síly NATO musí a tentokrát i mohou "začít prakticky ihned jednat".

Dnešní "obtížně řešitelná situace" je podle komentáře Zemských novin a Českého slova jen důsledkem předešlého váhání, když Západ od počátku devadesátých let podceňoval riziko narůstajícího konfliktu. Evropští politici by podle pisatele neměli, nemá-li na Balkáně začít další válka, ustupovat vydírání albánských extrémistů, kteří se snaží ozbrojenými útoky vynutit změny v Makedonii. Autor upozorňuje, že při řešení situace se Západ nyní neobejde bez spolupráce s těmi, proti nimž v minulosti zasahoval - tedy srbskými vojáky.

Na druhé straně Albánci v Kosovu i Makedonii "musí pocítit, že čas ilegálního ozbrojeného boje skončil", zdůrazňuje komentář Mladé fronty Dnes. Ti, kterým se před dvěma roky "dostalo mimořádné pomoci ze strany mezinárodního společenství", podle něj teď "musí začít splácet dluhy". "Měli by jasně a tvrdě uslyšet, že jediná cesta, která je přivede k prosperitě, je aktivní spolupráce a budování demokratických institucí. I za cenu toho, že někteří stanou před mezinárodním válečným tribunálem v Haagu," zdůrazňuje autor.

Komentář v Právu označuje dosavadní politiku NATO v Kosovu vzhledem k "Albáncům utrženým ze řetězu" za "prostě žalostnou". "Politici, nově i český prezident, kteří vyzývají k ráznému zásahu, a to výhradně proti útočníkům v horách, vědí, o čem mluví," píše komentátor. V případě úspěchu albánských extremistů v Makedonii pak varuje před rozšířením problémů do dalších států, a to nejen s albánskou menšinou, uvádí komentář deníku Právo.

Na dění v jihočeské jaderné elektrárně Temelín bude po nástupu amerického právníka Edwarda Fagana podle komentáře Lidových novin vidět trochu lépe "doslova ze všech koutů světa". Fagan, jehož kouzlo nespočívá ve znalosti sofistikovaných právnických kliček, ale jehož síla "tkví v mediálním magnetismu", totiž přináší "silnější mediální světlo", vítá pisatel. "Český elektrárenský obr ČEZ" si tak podle něj "bude jen těžko moci dovolit přehlížení a zažitou profesionální povýšenost, s jakou dosud občas vůči svým kritikům vystupoval". Podle komentátora "začíná nová, mnohem tužší fáze" v boji o Temelín. "Fagan je možná jen postmoderní mediální křikloun. K umravňování namyšlenýchh obrů, jako je ČEZ, jsou však právě známí lidé s velkými ústy tou nejvhodnější figurou," uzavírají Lidové noviny.

Také pondělní statistická data o vývoji maloobchodních tržeb v letošním lednu komentuje český tisk. Lidové noviny jejich meziroční růst o 7,4 procenta označují za dobrou zprávu. České domácnosti jsou stále plné optimismu a nebojí se utrácet, píše list. Připomíná přitom, že hitem začátku letošního roku však nejsou mobily, ale boty, oděvy i automobily, a že za vyššími nákupy stojí účinné slevy a výprodeje. "Na výhodný nákup totiž slyší lidé všech sociálních skupin a snad ve všech zemích. Leden tak není oblíbený měsíc u spotřebitelů pouze u nás, ale například i ve Velké Británii," poznamenávají Lidové noviny. Vyšší chuť domácností utrácet však podle komentátora deníku kromě slev podporuje i ekonomické oživení, které naplňuje kapsy českých občanů. "Optimismus spotřebitelů vyjádřený v tržbách obchodníků tak spolu s výsledky stavebních a průmyslových společností z poslední doby potvrzuje růst tuzemského hospodářství," podotýkají Lidové noviny.

Podobně soudí Zemské noviny a České slovo. I ony kromě rostoucích tržeb maloobchodu připomínají letošní oživení ekonomiky a konstatují, že česká ekonomika vstoupila do nového milénia krokem jistým a rázným. Autorka komentářů navíc za jednoznačně spolehlivou známku ekonomického vzestupu označuje růst tržeb v dopravě. "Utrácí-li se totiž více za dopravu, znamená to nejen, že více lidí má práci, za níž dojíždí, ale že se po silnicích, kolejích i vzduchem přepravuje větší množství zboží - obchod tedy vzkvétá," píše. Hospodářský růst přitom podle ní zatím netlačí ceny výrobků. "Průměrné mzdy loni vzrostly reálně, čili po odečtení inflace, o velmi mírných 2,6 procenta. Samozřejmě, skromné zvyšování mezd nezní uším zaměstnanců už tak libě, každý by rád viděl ve své kapse víc. Na druhou stranu mzdová zdrženlivost v období začínajícího posilování ekonomiky poskytuje podnikům šanci na vlastní rozvoj a jejich pracovníkům naději na vyšší mzdy a také jistější pracovní místa v budoucnosti," poznamenává autorka komentáře v Zemských novinách a Českém slovu. Za pozitivní označuje i to, že rychle rostoucí výroba a produktivita práce ani vzdáleně nenaznačují, že by se Česko mohlo propadnout do inflační pasti, v níž se ocitlo před třemi lety.

Ministr zahraničí Jan Kavan a jeho spolupracovníci umožňují podle Mladé fronty Dnes, aby v Moskvě vydělávala soukromá firma z Rakovníka milióny na úkor státu. Výhrady ke způsobu pronájmu desetipatrového komplexu Český dům v centru Moskvy vyjádřil opakovaně marně i český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta, uvedl deník. Ministerstvo pronajalo zmíněný komplex firmě Hotel Český dům bez veřejné soutěže za tak nevýhodných podmínek pro stát, že to vyvolává podezření z osobních zájmů jednotlivých aktérů, napsal list. Podle Jana Kavana byl však postup ministerstva správný a pronájem je v souladu s platnými zákony. Rakovnická firma používá účet českého velvyslanectví, ruským úřadům neplatí daně a využívá výhody určené jen diplomatickým misím - nakupuje neproclené a nezdaněné zboží, uvádí list. Jak řekl velvyslanec Bašta, koncem loňského roku varoval ministra před kolizí s mezinárodními právními předpisy, s ruskou legislativou a před nebezpečím pozornosti orgánů činných v trestním řízení. Podle Mladé fronty Dnes se při pronájmu angažovali i Kavanovi nejbližší spolupracovníci: generální sekretář ministerstva Karel Srba a ministrova náměstkyně Helena Opolecká. Ta ale odmítla například tvrzení bývalého člena dozorčí rady společnosti Hotel Český dům, velvyslaneckého atašé Zdeňka Willa, že mu uložila podepsání příslušné dohody, uvedla Mladá fronta Dnes.

"Objev za miliony?" - pod tímto titulkem přinášejí Lidové noviny informaci, že dva Češi rozluštili elektronický podpis. Obchodní smlouvy, tajné a privátní informace putující po internetu tak zřejmě nejsou v bezpečí. České společnosti Icz navíc možná leží u nohou miliony. Firma, vyhodnocená loni mezi pěti nejlepšími softwarovými podniky, totiž v pondělí oznámila, že její dva experti jako první na světě sestavili program, který je schopen za několik vteřin nabourat elektronický podpis. Ten umožňuje zakódovat a otevřít důvěrné počítačové dokumenty při elektronickém obchodování a styku s úřady prostřednictvím internetu. Zprávy o rozluštění podpisu mezi odborníky způsobily doslova šok. Elektronický podpis totiž slouží jako potvrzení pravosti uživatele a zároveň je prostředkem k zašifrování důležitých sdělení. "Kdo umí tento systém narušit, může si změnit identitu a vydávat se za někoho jiného," zhodnotil pro deník možný dopad zatím nepotvrzených informací Petr Koubský ze Softwarových novin. Pokud by se takový program dostal do rukou počítačovým pirátům v zahraničí, nemůže si před jejich útokem být jistá žádná banka ani její klienti, píší Lidové noviny. Ve vyspělých zemích, kde se dnes už část obchodů běžně uzavírá přes internet, by piráti dokonce mohli nakupovat zboží za peníze nic netušících obětí. Objev sice neznamená krach elektronického podpisu, ale minulostí se nejspíš stane jeho podoba zvaná PGP, kterou po celém světě užívají desítky milionů lidí. "Nevíme, jak algoritmy nabourat, víme ale, jak je obejít. Přesto není nutné propadat panice," řekl Lidovým novinám Jiří Hejl, který se na objevu společnosti Icz podílel.

Sociálně demokratický poslanec Miloslav Kučera vypracovával před listopadem 1989 posudky na texty písní. Některé z nich nedoporučil pro veřejná hraní. Uvedla to Mladá fronta Dnes s tím, že takové ohodnocení znamenalo pro skupinu, která píseň hrála, problémy. Kučera je v současnosti místopředsedou sněmovního výboru pro vědu, vzdělání a kulturu, členem sněmovní mediální komise a spoluautorem návrhu nového vysílacího zákona. Kučera deníku potvrdil, že pro předlistopadová kulturní střediska lektoroval asi 600 písňových textů, ale zdůraznil, že jako lektor o žádném zákazu nerozhodoval. Podle deníku se však lektorskými posudky řídily kulturní komise národních výborů, které rozhodovaly o tom, komu povolí veřejná vystupování a komu ne. Za zpívání neschválených textů následoval většinou zákaz činnosti. Kučera listu řekl, že za dobu lektorování nedoporučil asi dvacet písní, a to proto, že mu "vadil myšlenkový obsah textu". Text neschválil Kučera například křesťanské skupině Oboroh. Ke skladbě Píseň o rovnosti napsal, že "se základním ideovým vyzněním" nemůže souhlasit, uvedla Mladá fronta Dnes.

Jací budeme v roce 2015, co nám hrozí, jaké trendy nás ovlivní? A co je s tím vším možné dělat? - ptá se deník Právo a pokračuje: Bude vládnout nade vším trh a dveře k prosperitě budou otevřeny jen pro elitu? Anebo se u nás lidi nedokážou domluvit vůbec na ničem a zůstaneme zemí, která se stále jen veze na chvostu evropské vlny? Možné je všechno, od katastrofických scénářů až po růžovou budoucnost, o jaké se nám dnes jen sní. Spíše však počítejme s pesimističtější variantou. Některé z možných variant tří scénářů naší budoucnosti nabízí v pondělí pokřtěná kniha Vize rozvoje České republiky do roku 2015. Jak informuje deník Právo, kniha autorského kolektivu v čele s profesorem Martinem Potůčkem vznikla v Centru pro sociální a ekonomické strategie Univerzity Karlovy v Praze.

"Mamí, přijď si pro mě k autobusu," volala v pondělí po obědě z budky na zastávce na okraji Mostu zoufale osmiletá Terezka, která nebyla kvůli silnému větru se svými šestnácti kilogramy váhy ani s pětikilovou aktovkou na zádech schopná udělat krok mimo prosklený prostor, píše deník Právo a pokračuje: O pár kilometrů výše, na vrcholcích Krušných hor, se už čerti kolem páté hodiny odpoledne doslova ženili. "Otevřel jsem dveře od auta a už jsem letěl," popsal listu starosta obce Nová Ves v Horách Antonín Blažek svůj odpolední zážitek. Naštěstí se obešel bez zranění. V nedaleké Hoře Sv. Kateřiny prý v podvečer střechy nelétaly, ale ploty už ano. "Všichni jsou zalezlí. Střídalo se sluníčko a modrá obloha s neuvěřitelným vichrem, padaly sněhové trakaře. Předčasný apríl," odtušila starostka obce Eva Horáková, která marně přemýšlela, jak se dostane bez úhony domů, léčit si chřipku, popisuje deník Právo pondělní vichřici a někde i orkán, které se přehnaly nad značnou části České republiky.