Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 16. ledna připravila Eva Petržílková.

Komentáře českých deníků věnují značnou pozornost zadržení poslance Ivana Pilipa a dalšího českého občana na Kubě:

V zadržení Ivana Pilipa kubánskými úřady považují Lidové noviny za pozitivní to, že jde o českého poslance. "Je přece jen viditelnější než jiní, víc se o něm píše," míní deník. Bylo také dosaženo toho nejdůležitějšího: veřejnost si znovu byla nucena všimnout, že poměry na Kubě se trvale nelepší. Co udělal český poslanec tak strašného, že ho komunistické úřady zadržely? Nic co nedělá řada jiných: sešel se s kubánskými občany, kteří vzdorují autoritářské zvůli režimu. Lidí, kteří chtějí kubánské disidenty podpořit, jezdí na 'ostrov svobody' hodně. Vozí tam peníze, léky i tiskoviny a odvážejí to, co by svět měl o Kubě vědět," shrnuje deník.

"Přátelství kubánského a československého lidu bývalo hluboké a nerozborné...Dnes se dva lidé z České republiky setkají na Kubě s několika Kubánci a jdou za to za mříže," píše deník České slovo. Podle něj je zřejmé, že se žádné přátelství, proletářské či neproletářské nekonalo, že to byla jen prázdná fráze, lež, jaké komunističtí pohlaváři trousili bez rozmyslu. "Komunistické vlády zakazovaly lidem, aby měli přátele v ideologicky nevhodných zemích, a zakazují to dodnes. Zakazovaly jim s lidmi z takových zemí i mluvit a zakazují to dodnes. Kuba svou věrností těmto praktikám zůstává skanzenem podivné morálky a zvrácených představ o socialistickém humanismu, který možná je socialistickým, ale určitě ne humanismem", konstatuje list.

Podle deníku Mladá fronta Dnes oficiální vztahy České republiky s Kubou srdečností už dávno neoplývají, ale naopak. "S listopadem 1989 se Praha v očích kubánského režimu změnila z přítele v nepřítele, neboť zradila kauzu socialismu a "nehladila kubánské činitele po zádech". ČR se pro oficiální Havanu stala přisluhovačem nenáviděné vlády USA. A zvláště pak prezident Václav Havel, který několikrát zopakoval, že pomoc, kterou československý disent dostal od mezinárodního společenství, by měla republika vrátit například ve formě podpory kubánské opozice. Také loni v dubnu byli vysláni kubánští občané na demonstraci před českou ambasádu v Havaně, aby protestovali proti česko- polskému návrhu rezoluce Komise OSN pro lidská práva odsuzující Kubu za porušování lidských práv," podotýká deník. "Ovšem pro Kubánce z ulice se vřelý vztah k Čechům a Moravanům nezměnil, vždyť tisíce z nich umějí česky a mnozí u nás i pracovali či studovali. A stejné je to i s desetitisíci Čechů, kteří poznali vřelost prostých Kubánců," uzavírá list.


Listy nadále také komentují okolnosti, které provázejí dění kolem České televize:

Když nevyšlo opanování České televize bleskovou metodou dosazení nového vedení, přijde podle deníku Mladá fronta Dnes ke slovu metoda "škrcení v rukavičkách". Příkladem je nenápadný paragraf novely zákona opravňující poslance ke schvalování Kodexu ČT. "Vznešené etické zásady, zavazující pracovníky ČT třeba k vyváženému vysílání, jistě zákonodárci s chutí schválí. Pak politici označí za nevyvážený kdejaký pořad či diskusi, v němž se neobjeví v příznivém světle," domnívá se list. Straníci tak nyní budou mít podle deníku argument: poslanci odsouhlasili kodex a jsou voličům zodpovědní za její dodržování. Dopad tohoto paragrafu může být pro ČT ničivější než drsná epizoda s "vánočním" ředitelem (Jiřím Hodačem), upozorňuje deník.

Ani páteční hlasování o novém zákoně o České televizi, kde znovu bok po boku stanuli předsedové ODS a ČSSD Václav Klaus a Miloš Zeman a silné reakce čtyřkoalice, nemohou nic změnit na tom, že tolik diskutované opoziční smlouvě zvoní umíráček, píše komentátor deníku Právo. Dodává, že samotný boj o ČT diskusi o vypovězení opoziční smlouvy ještě před volbami v roce 2002 nevyvolal, ale jen ji jaksi zintenzívnil. "Nenechme se zmást tím, že po pátku čtyřkoalice vyhrožuje sociální demokracii ochlazením vztahů...Čtyřkoalici v kauze ČT přece nepotopila sociální demokracie, ale ODS. Když se čtyřkoalice přimkne víc k ČSSD očištěné od Miloše Zemana, zlomí tím vaz Klausovi a vyřadí ODS na několik let ze hry. Čtyřkoalice by navíc spojenectvím s ČSSD zlepšila svoje vyhlídky na obsazení prezidentského úřadu v roce 2003. Kdyby ale vládla s ODS, musela by si buď nechat od Klause diktovat vládní politiku ve Strakovce (a z premiérského křesla pro čtyřkoaličního lídra by nejspíš nebylo nic), nebo by musela lidem kolem Ivana Langera a Vlastimila Tlustého pomoci dosadit Klause na Hrad, aby byl od něj pokoj," píše komentátor Práva. Právě tento možný scénář podle něj je patrně velkou motivací i pro ty čtyřkoaličníky, "kteří se jinak zaklínají antisocialismem a Lidový dům považují za doupě nebezpečných kolektivistů".


Listy se také zaměřují na chystanou odstávku temelínské turbíny:

Deník Mladá fronta Dnes přináší informace o přílišných vibracích temelínské turbíny, která vyrábí elektřinu. Píše, že se česká jaderná elektrárna patrně dostala do nejvážnějších technických potíží od zahájení řízené štěpné reakce loni v říjnu. Kvůli problémům s turbínou může být definitivní spuštění jaderné elektrárny odloženo, i když společnost ČEZ něco takového zatím popírá. Představitelé této firmy jsou stále přesvědčeni, že elektrárna se rozjede na plný výkon podle plánu, tedy letos na jaře. Státní úřad pro jadernou bezpečnost ale nevylučuje, že se kvůli vzniklému problému spuštění Temelína odloží. O jak dlouho, to mluvčí úřadu Pavel Pittermann nedokázal listu říct.

Pro Zemské noviny mluvčí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Pavel Pittermann uvedl, že jisté parametry turbíny nejsou takové, jako by měly být. Testy budou proto muset být asi delší, než se plánovalo. Jeho kolega Vratislav Fajman dodal, že problémy s turbínou očekávali, protože jde o neodzkoušený prototyp. Ředitel Škody Praha, divize Temelín František Horký ale tvrdí, že vada není v turbíně, ale v potrubí a v regulačních ventilech, kterými se k turbíně přivádí pára. Ventily jsou ruské výroby a proto byl povolán ruský specialista, řekl Horký Zemským novinám.


Listy se také zaměřují na stanovení maximálních cen pro propojení pevných telekomunikačních sítí jednotlivých operátorů:

Regulátor telekomunikačního trhu v pátek rozsoudil cenový spor mezi Českým Telecomem a jeho budoucí tefonní konkurencí, píšou Hospodářské noviny. Jak dále připomínají, strany se nedokázaly dohodnout na ceně za propojení mezi svými pevnými sítěmi, a bez nich nastupující konkurence nemohla nabízet své služby. Regulátorem trhu se stal v polovině minulého roku Český telekomunikační úřad a jeho verdikt ve sporu se očekával s napětím. Zatím nebyla uzavřena žádná konkrétní dohoda, celý tento týden by se ale o jejich uzavření mělo intenzivně jednat. Pracovníci Telecomu opakovaně potvrzují, že po technické stránce rychlému rozjezdu operátorů nic nebrání a do týdne po podepsání smlouvy může k propojení sítí dojít. Zástupci alternativních operátorů považují rozhodnutí ČTÚ o průměrné ceně za minutu v místním styku kolem 50 haléřů za příliš vysokou. Budou ji ale akceptovat. Přiměřená by podle nich byla cena 31 haléřů uvádějí Hospodářské noviny.


Středem pozornosti je také překročený státní rozpočet za minulý rok o deset miliard korun:

"Se státním rozpočtem je to tak. Strana, která kdysi navrhovala odhlasovat zákon o věčně vyrovnaném rozpočtu, povolila svým politickým partnerům pro minulý rok sestavit státní rozpočet se schodkem 35,2 miliardy korun," píší Hospodářské noviny. Připomínají, že se tak stalo po několika "rušných táčkách" mezi oběma stranami, které svou zarputilost demonstrovaly tak dlouho, až bylo nutné začít loňský rok s rozpočtovým provizóriem. Nakonec se na sumě 35,2 miliardy dohodly a opoziční smlouva byla doplněna o dodatek. Nebýt rozdílného hlasování poslanců vládní strany v kauze Česká televize, vše by probíhalo dál k oboustranné spokojenosti, píše dále list a pokračuje: Nyní je na tahu ODS, která musí dát najevo, s kým že to ČSSD vládne. A tak jako na zavolanou přišla informace, že plánovaný schodek státního rozpočtu za minulý rok bude pravděpodobně o deset až jedenáct miliard vyšší. "A předseda rozpočtového výbor poslanec Tlustý z ODS hned prohlásil, že ODS nehodlá odsouhlasit vydání státních dluhopisů nad rámec schváleného rozpočtu. Dluh už existuje a jeho pokrytí se musí vyřešit. Z dřívějších zkušeností se dá usoudit, že obě strany budou licitovat tak dlouho, než se na řešení přijatelném pro obě dohodnou, neboť v sázce je jejich další "spoluvláda", a to je ten nejpádnější argument pro dohodu, míní deník.


Výběr lídra čtyřkoalice se měl stát největší politickou událostí letošního ledna, konstatují Lidové noviny. Zejména poté, co čtyřkoalice v listopadu ovládla jednu ze dvou komor parlamentu. Dění kolem České televize ale výběr možného budoucího premiéra zastínilo. Krize v ČT však výběr lídra tohoto uskupení také ovlivní. Dva ze tří adeptů na funkci se výrazně zapojili do dění kolem ČT, a to zřejmě nezůstane bez vlivu na konečnou volbu. Také řada politiků čtyřkoalice se shoduje v tom, že kdyby se lídr vybíral před měsícem, byla by to minimálně zčásti jiná volba než ta, ke které se osm funkcionářů koaličních stran sejde příští pátek. Konkrétně, předseda Unie svobody Karel Kühnl a místopředseda ODA Michael Žantovský se shodně postavili na stranu vzbouřenců, člen vedení KDU-ČSL Jaroslav Kopřiva naopak zachoval přísnou zdrženlivost, uzavírají Lidové noviny.


České úřady se připravují na nemoc šílených krav, informuje deník Mladá fronta Dnes. Uvádí, že v České republice nebyl dosud prokázán ani jeden případ této nemoci, přesto odborníci počítají s tím, že se BSE dříve nebo pozdějí vyskytne i u nás. Veterináři sice stále uklidňují, že zatím není bezprostřední důvod k obavám, ale nemoc postupující už i sousedními zeměmi Bavorskem a Rakouskem - vyvolala preventivní kroky. Ministerstvo zemědělství vypracovalo první verzi krizového plánu. Ten podle listu spočívá ve třech bodech: stádo, ve kterém se objeví nemocný kus, bude zlikvidováno; u všech zlikvidovaných zvířat se bude zjišťovat, zda byla nakažena ; a postižení chovatelé dostanou finanční kompenzaci.


V noci z 28. února na 1. března proběhne sčítání lidu, při kterém se budou zjišťovat i citlivé udaje, které si má každý chránit jako součást svého soukromí. Na dotaz, jak je zajištěno, aby tyto údaje nebyly později zneužity, odpověděl v rozhovoru pro deník Právo předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Karel Neuwirth. Ten řekl, že ochrana je zajištěna zákonem o sčítání lidu. Přiznal sice, že úřadu se ani rozsah, ani způsob shromažďování těchto údajů nelíbí, ale zákon se musí respektovat. Podle něj by sčítání mělo být anonymní. To je prý ve světě běžné. Chápe sice, že kvůli věkové struktuře by se mohl uvádět ročník narození, ale neví, proč musí přitom občan poskytnout své jméno, adresu i své rodné číslo. Ale když se občan do zákona podívá, pak zjistí, že sčítací komisaři kontrolují jen úplnost vyplnění dotazníků, nikde není kontrola správnosti. Ať si proto každý přebere sám, co to znamená, řekl deníku Právo Neuwirth.


O 37 procent více požadují Ostravsko- karvinské doly za exportované uhlí na západ Evropy. Uvádějí to Hospodářské noviny s odvoláním na dobře informovaný zdroj. Na zahraniční trhy směřuje podle listu asi třetina produkce této těžební společnosti, která nyní profituje na nebývalé poptávce po černém uhlí. Odborový předák Cyril Zapletal zdůvodňuje poptávku po uhlí vzestupem ocelářského průmyslu.


Při vyšetřování takzvané operace Olovo, která měla diskreditovat místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petru Buzkovou, byli minulý týden vyslechnuti i premiér Miloš Zeman a šéf Úřadu vlády, ministr Karel Březina. Podle Mladé fronty Dnes hodlá vyšetřovatelka Jana Kadeřábková případ uzavřít v nejbližší době. Deníku Právo potvrdil státní zástupce pro Prahu 1, že by vyšetřování mohlo být uzavřeno do měsíce.


Případem náměstka ministra financí Ladislava Zelinky, který figuroval v dozorčí radě firmy dlužící státu přes jednu miliardu korun, se bude zabývat sociální demokracie. Podle Zemských novin předseda poslanců ČSSD Zdeněk Škromach prohlásil, že by ministr financí Pavel Mertlík měl zvážit další Zelinkovo setrvání v dosavadní funkci. Zelinka, který byl do funkce náměstka jmenován loni v dubnu, byl podle deníků od roku 1993 do roku 1998 členem dozorčí rady společnosti Intercontinental Commodities, která patří mezi největší dlužníky státní Konsolidační banky. Také do její dozorčí rady byl Zelinka jmenován loni v dubnu, dodává list.


Deník Právo uvádí, že pomineme-li Prahu a Středočeský kraj, kde příslušné územní celky ani jinak nazvat nelze, není polovina ostatních krajů spokojena s názvy určenými ústavním zákonem z roku 1997. Ten jako klíč k pojmenování nových regionů zvolil jména měst. Kritici by chtěli názvy zeměpisně širší, například místo Brněnského - kraj Jihomoravský nebo místo Budějovického - kraj Jihočeský. Jak list dále píše, iniciativa krajů na přejmenování už našla mezi poslanci ve Sněmovně pochopení. Naopak náměstkyně ministra vnitra vyjádřila politování nad tím, že v tak krátké době, co kraje vstoupily do života, začínají přicházet návrhy na změnu zákona, ačkoliv názvy krajů odsouhlasila Poslanecká sněmovna.


Chebská radnice hodlá letos opět navrhnout prodej 650 hektarů lesů v Německu. Na svém historickém majetku totiž zatím nemůže hospodařit ani ho jiným způsobem využívat. Je proto třeba nastolit pro město výhodnější stav, uvedl v rozhovoru pro regionální přílohu Mladé fronty Dnes chebský místostarosta Pavel Vanoušek. Uvedl, že o lesy se několik let ucházela bavorská vláda, která za ně nabídla deset miliónů marek (asi 180 miliónů korun). Peníze měly směřovat na obnovu chebských památek. Zastupitelé však v červnu prodej v rozporu s doporučením městské rady zamítli. Starosta Václav Jakl pokládá přehodnocení prodeje pozemků v Bavorsku za jednu z priorit druhé poloviny volebního období, píše list. Opačný názor však má předseda opozičního klubu zastupitelů za KSČM Václav Černý. "I když vstup České republiky do Evropské unie je vzdálenější, než se původně čekalo, předpokládám, že zastupitelstvo bude trvat na rozhodnutí neprodávat nemovitosti v Bavorsku. Jde o významné přírodní zdroje, prameniště, kterých se nevyplácí zbavovat," řekl listu. "Hlasoval jsem proti prodeji, ale to se může v případě nových argumentů změnit," připustil možnost zpeněžení lesů nezávislý člen městské rady Miroslav Sabadin.


O tom, že zaměstnankyně využila novelizovaný zákoník práce a podala jednu z prvních žalob kvůli sexuálnímu obtěžování v letošním roce, informují Zemské noviny. Žena pro deník uvedla, že obtěžování žen na pracovištích je časté. Většina zaměstnankyň ale nechce ztratit svou práci. Přesto právníci, sociologové ani sexuologové však nepředpokládají, že by se v Česku takovéto žaloby hromadně rozšířily, dodává list.


Tolik výběr z českých deníků.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio