Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 12. ledna připravila Eva Petržílková.

Čtvrteční rezignace Jiřího Hodače na post generálního ředitele České televize je téma většiny českých deníků. Ty se snaží hlavně zjistit, jaké důsledky bude mít odchod Hodače z funkce a zda se vůbec situace v ČT nyní alespoň zklidní.

Jiří Hodač udělal podle deníku Mladá fronta Dnes proti své vůli pro občanské smýšlení a svobodu slova víc než všechny spolky dohromady. "Lidé teď vědí, že televize není zjevená pravda, ale křehký nástroj. Už nikdy si neřeknou: je to tak, protože to bylo v televizi. Už žádnému televiznímu hlasateli, natož řediteli, nebudou viset na ústech," píše list. "Díky Hodačovi padl mýtus o neprostupnosti opoziční smlouvy. Politická budoucnost je opět otevřená, překvapivá, zajímavá. Silvestrovský ředitel Hodač nedokázal splnit své předsevzetí, že změní televizi. Maně však změnil celou zemi," míní deník.

Před zklamáním, které by mohla přinést víra ve všespasitelnost zákona o České televizi, jehož projednání má v pátek na programu Poslanecká sněmovna, varují Hospodářské noviny. "Každý den televizní války se přesvědčujeme, že podstata problému tkví ve stylu a kultuře české politiky," píše deník. "I právě končící Rada České televize mohla být složena ze samých všeobecně uznávaných a politicky nezávislých osobností. Politici si však takové za radní nevybrali - a sotva je to náhoda. V každém případě převažoval mezi lidmi během uplynulých týdnů hlas, který zněl pro naši demokracii velmi nadějně a optimisticky. Je dobré vědět, že statisíce lidí by byly připraveny - pokud by skutečně byla ohrožena - jít bojovat za svobodu slova," uzavírají Hospodářské noviny.

O tom, že nespokojení redaktoři České televize poslali do týmu ředitelky zpravodajství Jany Bobošíkové svého člověka vybaveného skrytou kamerou, píše deník Mladá fronta Dnes. Novinář David Garkisch natočil tajnou reportáž, kterou teď chtějí redaktoři televize odvysílat. Předsedkyně etické komise Syndikátu novinářů Barbora Osvaldová toto jednání označila za neetické. Naopak šéf publicistiky ČT Martin Mrnka si myslí, že vyslání utajeného reportéra do tábora protivníka bylo v pořádku. "Garkisch totiž není v televizi zaměstnaný," řekl deníku Mrnka.

Lidové noviny míní, že Jiří Hodač byl nejnapadanější osobou příběhu ČT. Po jeho rezignaci se stane jedničkou na seznamu záporných postav Hodačem jmenovaná ředitelka zpravodajství Jana Bobošíková. Na ni se teď soustředí palba "kladných hrdinů". "Kapitán Flint opustil můstek, jeho poklad zůstává. O něj se dnes poperou 'piráti' v Poslanecké sněmovně," uvádí ve svém pátečním vydání list. Dále ale vysvětluje, že pro "obyčejné námořníky" by bylo nejlepší, kdyby se ve sněmovně dokázali dohodnout. "Rozdělení pokladu ve prospěch všech zúčastněných by totiž bylo ideální... Protože alespoň částečně spravedlivé rozdělení pokladu z Kavčích hor rozvášněné námořníky upokojí," dodává deník.

Finanční ředitel České televize Jindřich Beznoska je připraven rezignovat na svou funkci, pokud se dočasným generálním ředitelem ČT stane jeho předchůdce Ladislav Paluska. Beznoska to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny. "Nedovedu si představit, že bych spolupracoval s člověkem, s jehož jménem jsou spojovány dohady o kvalitě hospodaření v České televizi. Paluska je také osoba, která není politicky nezávislá," řekl Beznoska v rozhovoru Hospodářské noviny.

Mezi prvními kandidáty do nové Rady České televize by se podle deníku Právo mohli objevit filozof Erazim Kohák či spisovatel Zdeněk Mahler. Ten na dotaz deníku svou účast v budoucí radě nevyloučil, ale jako scénárista poukázal na možný střet zájmů. Koháka se nepodařilo listu zastihnout.


A nyní k dalším tématům:

Deník Právo informuje o materiálu týkajícím se ruského dluhu vůči naší republice, které ministerstvo financí předloží tento měsíc vládě. Mertlíkův úřad tím údajně chce zamezit lobbování zájmových skupin u premiéra Miloše Zemana a jeho poradců. Dobře informované zdroje Práva tvrdí, že ministerstvo financí se dostalo do ostrého sporu se Zemanovými poradci, kteří měli způsobit, že premiér zcela změnil názor na jednu z možností, jak získat peníze z Ruska. "Oproti předešlému tvrzení se totiž najednou vyslovil pro převedení dluhu na podnikovou úroveň," vysvětluje deník.


Na kritický nedostatek odborníků, který ohrožuje pokračování sociálnědemokratické "akce čisté ruce", upozorňují Lidové noviny. Už tři měsíce mají milionové podvody řešit specialisté na vrchních státních zastupitelstvích v Praze a Olomouci. V hlavním městě jsou však připraveni pouze čtyři odborníci místo sedmnácti. Nejvyšší státní zástupkyně přitom právníkům, kteří by bojovali s hospodářskou kriminalitou, nabízí exkluzívní podmínky k práci. Jedním z důvodů malého zájmu je fakt, že ministerstvo spravedlnosti nemůže mimopražským odborníkům poskytnout byty v Praze, připomínají Lidové noviny.


Zemské noviny se věnují těžké situaci handicapovaných lidí na trhu práce: Počet nezaměstnaných invalidních občanů stále roste. V současnosti tvoří 13 procent všech lidí bez práce v naší republice. Zaměstnavatelé mají podle zákona povinnost přijmout na dvacet pracovníků jednoho s handicapem. Pokud to neučiní, odvádějí do státního rozpočtu 6500 korun ročně nebo musí odebrat výrobky od zaměstnavatele těchto lidí. Podle návrhu zákona o zaměstnanosti by se však od roku 2003 měl příspěvek zvýšit na 78 tisíc za každé neobsazené místo. V současnosti nezaměstnává dostatečný počet lidí se zdravotním postižením dokonce ani státní správa. Například v Poslanecké sněmovně je zaměstnán pouze jeden handicapovaný člověk, v Senátu pak ani jeden, uvádějí Zemské noviny.


Éra telegramů se po 150-ti letech blíží ke konci, konstatují Lidové noviny. Vloni bylo odesláno téměř devětkrát méně telegramů než v roce 1990. Na vině je vysoká cena - minimálně 70 korun -, dlouhé doručovací lhůty, ale i rozvoj modernějších komunikačních prostředků. Ostatně i někteří úředníci za přepážkami pošt radí zákazníkům, aby raději poslali klasický dopis. K adresátovi bude putovat přibližně stejně dlouho a bude mnohonásobně levnější, dodává list.


Ekonomické komentáře předních českých deníků věnují prostor opětovnému návrhu české vlády zavést registrační pokladny, problémům Všeobecné zdravotní pojišťovny a špatným odhadům českých ekonomů.

"Více než rok trvalo vládě, než znovu oprášila svůj návrh zavést registrační pokladny. Nový bič na neplatiče daní má dopadnout hlavně na drobné podnikatele, řemeslníky, prodavače, hospodské a stánkaře," konstatuje deník České slovo. Vládní úsilí zavést registrační pokladny podle listu svědčí o tom, že tuzemští finanční úředníci mají k dokonalosti daleko. "Tuto berličku k lepšímu výběru daní používají výhradně země, kde jsou berní úřady slabé a jejich úředníci silně náchylní ke korupci. Ze států unie má registrační poklady Itálie, Řecko a Portugalsko, používají je také reformní země," dodává deník. Podle něj se v registrační síti chytí možná pár zelinářů či stánkařů. "Erár vybere na daních podle odhadů snad o miliardu víc, optimisté hovoří o miliardách třech. S pokladnami narostou administrativní náklady a byrokracie, takže skutečný přínos je ve hvězdách," konstatuje list.


Zemské noviny se vyjadřují k zamýšlenému podání návrhů na konkurs ze strany Všeobecné zdravotní pojišťovny: "Při délce procesu může pojišťovna očekávat peníze nejdřív za dva roky, možná taky vůbec ne. Každý drobný podnikatel dobře ví, že kdyby nezaplatil za své zaměstnance zdravotní pojištění, měl by obrovské problémy. Státním a polostátním firmám se však tohle všechno opět tolerovalo. Uvážíme-li, že od VZP navíc odešlo mnoho pojištěnců a na krku jí zůstali především ti, za něž platí nejnižší pojistné stát, je VZP bez státní pomoci skoro na dně. Kdo tedy skončí dřív? Podniky, které dluží miliardy na pojistném, nebo pojišťovna?," uzavírá list.


Lidové noviny se zabývají špatnými odhady ekonomických analytiků v loňském roce. Jejich prognózy podle listu ovlivnil zejména obrovský příliv zahraničních investic, pesimismus po přestálé tříleté recesi tuzemského hospodářství i globální ekonomické šoky v podobě růstu cen ropy a silného dolaru. Tentokrát nám to ale podle deníku nemusí vadit. Kdyby se totiž analytici trefili, tuzemská ekonomika by rostla pomaleji a nezaměstnaných by přibývalo.


Tolik výběr z českých deníků.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio