Přehled tisku

Z dnešního tisku vybírala Milena Štráfeldová

O současných životních podmínkách českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka píše Mladá fronta Dnes. Pilip s Bubeníkem jsou od 12. ledna zadržováni na Kubě, kde jim nyní hrozí až půlroční vazba. Bratr Jana Bubeníka Martin potvrdil, že "v cele jsou jako ostatní vězni v uniformách, na nohou boty bez tkaniček. Mají k dispozici hygienické potřeby." Martin Bubeník dodal, že oba zadržovaní jsou v relativně dobrém stavu. Lucie Pilipová pak sdělila, že její manžel je veden pod číslem 501. Pilipová se včera v Havaně setkala i se zahraničními novináři. Při schůzce řekla, že obvinění proti oběma Čechům považuje za absurdní. Mezinárodní tlak na Kubu v souvislosti s vězněním obou českých občanů mezitím zesílil. Právě aktivity cizích států a mezinárodních institucí, které požadují propuštění obou zadržených, jsou v tuto chvíli pro českou diplomacii jedinou zbraní. Havana totiž po oficiální linii do včerejšího večera českému ministerstvu zahraničí nesdělila, proč byla na Pilipa s Bubeníkem vazba uvalena.


Podle Mladé fronty Dnes má Česká republika opět výraznější šanci, že se jí podaří přilákat do země dvacetimiliardovou investici bavorské automobilky BMW. Ta plánuje výstavbu nové továrny na výrobu malých vozů. Česká delegace, doprovázející premiéra Miloše Zemana při jeho včerejší návštěvě v Bavorsku, jednala o této možnosti s vrcholným vedením BMW. Zájem německé automobilky se nyní údajně soustředí již jen na dvě země: Německo a Českou republiku. "Šance Maďarska a Španělska jsou zřejmě již jen minimální," uvedl jeden z členů delegace. Vedení automobilky přitom v posledních dnech naznačilo, že o umístění investice rozhodne již zřejmě koncem února nebo v březnu. Agentura pro podporu zahraničních investic CzechInvest podpořila včera českou nabídku prezentací subdodavatelů automobilek z České republiky.Podle CzechInvestu je důležité, že tito dodavatelé plně podporují umístění investice BMW u nás, a to včetně firem se zahraniční majetkovou účastí. Továrnu chce BMW postavit do roku 2004 a vyrábět v ní 200 tisíc vozů ročně. Zaměstnat má zhruba tři tisíce lidí. Z České republiky má největší šanci na získání investice středočeský Kolín. Kvůli podpoře české nabídky se včera premiér Zeman vůbec poprvé setkal i s bavorským předsedou vlády Edmundem Stoiberem a šéfem zemského parlamentu a mluvčím sudetoněmeckého landsmanšaftu Johannem Böhmem.

Ke kauze prodeje pozemku pro stavbu nové továrny Philips na výrobu televizních obrazovek v Hranicích na Moravě se vrací dnešní České slovo v článku Zastupitelstvo i majitelka pozemku odmítají ustoupit ve sporu o parcelu. Členové zastupitelstva Hranic odmítli, aby město zaplatilo devatenáct milionů korun majitelce jediného nevykoupeného, asi hektarového pozemku v místní průmyslové zóně. Členové zastupitelstva uvedli, že požadovaná suma přesahuje finanční možnosti města. Okresní soud v Přerově počátkem ledna zamítl žalobu hranických radních, aby nařídil majitelce pozemku Markétě Regecové uzavřít s městem smlouvu o prodeji pozemku. Soud označil předběžnou kupní smlouvu za neplatnou. Radnice Hranic na Moravě se však podle starosty Rudolfa Nováka proti rozhodnutí soudu odvolá.

O tom, že katolická církev chce využít chystané sčítání lidu k propagaci víry, píší dnešní Lidové noviny. Jak uvádějí, chce katolická církev pomocí plakátů, inzerátů a rozhlasových spotů přesvědčit Čechy, aby se při březnovém sčítání lidu přihlásili ke katolickému vyznání nejen praktikující křesťané, ale také "sympatizanti". Tedy ti, kdo křesťanské hodnoty přijímají a dodržují, ale neúčastní se například pravidelných bohoslužeb. Jak totiž prokázaly nedávné průzkumy, takových lidí je v České republice spousta. Před deseti lety se ke katolickému vyznání přihlásila zhruba polovina Čechů, přestože nedělních bohoslužeb se účastní jen pět procent obyvatel. "Kampaň vnímáme jako apel na věřící, aby ztratili ostych," uvedl mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Houslista Bohuslav Matoušek získal cenu na MIDEM v Cannes, uvádějí dnešní Lidové noviny. Matoušek získal hlavní cenu v kategorii komorní hudby za kompletní nahrávku houslových skladeb Bohuslava Martinů. Snímek firmy Supraphon zvítězil v mimořádně silně zastoupené soutěži. Matoušek natočil všech 16 houslových skladeb Bohuslava Martinů s klavíristou Petrem Adamcem. Matoušek má za sebou dlouholeté působení ve Stamicovu kvartetu a několik let v Japonsku, kde byl koncertním mistrem tokijského symfonického orchestru Yomuri Nippon.

Jak uvádí Mladá fronta Dnes, do dvou let vyroste na pražském Rohanském ostrově za Negrelliho viaduktem v rámci projektu "Praha - město na řece" nový komplex budov. Výstavba první z nich, administrativní budovy Danube House, začala v těchto dnech. K objektu později přibude další administrativní objekt, hotel a obytný dům s asi stovkou bytů. Podle zástupců investorů představuje nová budova spojení unikátní architektury a nejnovějších stavebních technologií. Součástí projektu budou i dvě pěší lávky, které propojí ostrov s Karlínem a později přes Štvanici až s Holešovicemi.

Podle Hospodářských novin jako první umožnil občanům užívání elektronického podpisu okresní úřad v Děčíně. Využívat jej však zatím mohou jen v omezené míře, protože podle přednosty děčínského úřadu Jiřího Benedikta k tomu chybí příslušné vyhlášky. Zákon o elektronickém podpisu je přitom v platnosti už od Nového roku. Potřebné nařízení vlády, jak mají úřady veřejné správy s digitálním podpisem nakládat, by mělo být projednáno během března. K jeho uvedení do praxe musí však ještě Úřad na ochranu osobních údajů vydat prováděcí vyhlášku. Okres Děčín však v předstihu oproti dalším regionům zřídil internetové stránky, na kterých chce podporovat rozvoj používání globální informační dálnice mezi občany a úřady. "Chceme připravit veřejnou správu na to, že s ní občané začnou více komunikovat elektronickou cestou, zejména po zavedení digitálního podpisu," uvedl přednosta úřadu Jiří Benedikt v Hospodářských novinách.

Městské informace jsou v některých obcích k dispozici v takzvaných infomatech. Jak uvádí dnešní Právo, informuje občany touto cestou například radnice v Českém Brodu, kde byl uveden do provozu nový veřejný informační systém. Zprávy z radnice a dalších městských institucí mohou lidé získat ze zařízení podobného bankomatům. Na rozdíl od klasických bankomatů však nejsou na přístroji tlačítka a obrazovka je ovládána dotykem. Jsou to obdobné zprávy, jaké města a obce zveřejňují na internetu. Přístupné ale budou podle místostarosty Jakuba Nekolného všem, tedy i těm, kdo nemají připojení k internetu. Systém nabídne i jízdní řády, přehled kulturních programů, sportovních akcí a své stránky v něm bude mít i úřad práce, pečovatelská služba nebo místní knihovna. Podnikatelům nabídne město možnost umístit do infomatu jejich reklamy. Vyhledávání informací v systému je bezplatné, za pronájem informačního systému přitom město zaplatí šedesát tisíc korun ročně.

Mladá fronta Dnes komentuje vyjádření známých osobností, které se v médiích často přiznávají, že jezdí nedovolenou rychlostí. Zatímco se Česko chlubí hazardem, cizina ho odmítá. Kdyby v cizině sportovec, politik, herec nebo zpěvák v televizi prohlásil, že rád řídí auto nebo motocykl v nedovolených rychlostech či jinak ignoruje dopravní předpisy, notně by si takovým vystoupením zkomplikoval život. Společnost by ho odsoudila, popularita by prudce poklesla. V Česku to však neplatí. Česká média naopak často informují o tom, jak se známé osobnosti ani nejzávažnějším dopravním prohřeškům nebrání. Zdejší čtenář se tak například dozvídá, že známý výtvarník jezdí s policistou na místě spolujezdce po českých silnicích rychlostí téměř 300 kilometrů. Jindy novinové titulky hlásají, že hokejisté uzavírají sázky, kdo bude se svým sportovním vozem dřív v cíli. Průměrná rychlost vítěze opět převyšuje hranici 200 kilometrů v hodině. "V Česku prostě chybí poptávka po bezpečnosti, která je ve vyspělých zemích naprosto obvyklá... Taková prohlášení znamenají na Západě konec kariéry, " říká v Mladé frontě Dnes Jaroslav Heinrich z brněnského Centra dopravního výzkumu. Příkladem kritického pohledu veřejnosti na chování osobností za volantem může být nedávná událost, která se odehrála na severu Evropy. Švédský král pravidla dodržovat nemusí, ale to se týká jen jeho vlastní země. Když se tedy před časem řítil po sousedním Dánsku, zastavila jej policie. A jakmile se o tom dozvěděla dánská veřejnost, musel švédský král dlouho vysvětlovat, proč se choval tak hazardně - vždyť mohl přece ohrozit životy Dánů!

Podle Lidových novin obvinila policie organizátory loňské nepovolené technoparty v jihočeské Lipnici. Loni v létě se do Lipnice sjelo na šest tisíc lidí z celé Evropy. Dva mladíci, kteří zorganizovali toto zřejmě největší setkání příznivců techna, jsou obviněni z organizování trestných činů a ohrožení životního prostředí. Za to jim hrozí až tři roky vězení. Čtyřdenním tábořením na soukromé louce poblíž Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, spojeným s hlasitou hudbou, způsobili účastníci technoparty údajně statisícové škody. Policisté po půlročním pátrání zjistili, že celou akci mají na svědomí dva pražští příznivci techna, kteří další fanoušky svolali do Lipnice pomocí mobilních telefonů a internetu. Přípravu technoparty se přitom podařilo organizátorům dokonale utajit. Policie se o ní dozvěděla až v době, kdy louku bez jakéhokoliv hygienického zázemí obsadily stovky aut a obytných přívěsů. Soukromí majitelé pozemků a okolních lesů spoleu s obecním a okresním úřadem vyčíslili škodu na 330 tisíc korun.