Přehled tisku

Z českých deníků s datem 18. října vybírala Zdeňka Kuchyňová


Navzdory uklidňujícím prohlášením Ústředního krizového štábu panika s podezřelými dopisy mezi veřejností neutichá. Potvrzuje to i rostoucí křivka policejních a hasičských zásahů. Zatímco v pondělí do oběda vyjeli hasiči k 35 podivným nálezům, v úterý k 80 a ve středu už k 313. Strach z otrávených zásilek se nevyhnul ani Poslanecké sněmovně a Rádiu Svobodná Evropa. Do obou institucí dorazily obálky obsahující podezřelý bílý prášek. Státnímu ústavu pro jadernou bezpečnost se během středy podařilo prokázat, že podivný dopis z Japonska, který v úterý přišel na Úřad vlády pro premiéra Miloše Zemana, není radioaktivní, ani chemicky nebezpečný. Záplava podezřelých zásilek však omezuje ostatní činnosti hasičů a hrozí jejich blokací v nutných případech, dodává Právo.

Dramatický pokles zaznamenal na celém světě po teroristických útocích cestovní ruch. Jak píší Lidové noviny, ani Česká republika není výjimkou. Podle Jaromíra Beránka, ředitele analytické společnosti Mag Consulting zachránila český cestovní ruch před velkým propadem jen letošní mimořádně dobrá letní sezóna. Říjen byl již ve znamení absolutní stagnace. Největší úbytek zákazníků mají hotely, které se specializují na pořádání konferencí a kongresů. Odvětví, na kterém se terorismus podepsal nejvíce, je bezesporu letectví. Také České aerolinie přepokládají, že se dostanou do ztráty. V letech přes Atlantský oceán zaznamenaly třicetiprocentní propad zájemců. Další ranou pro české letectví je krizová situace na Blízkém a Středním východě. Právě do Dubaje a Egypta směřovalo v minulosti za zimním koupáním mnoho lidí, dodávají Lidové noviny.

České deníky se věnují také rozhodování o rozpočtu. Jak píší Hospodářské noviny, po deseti letech zkušeností už národ tohle představení zná - mění se jen herci a monology. Takže se brzy všichni nudí. Na jevišti i v hledišti. Někteří aktéři této hry ale dělají všechno pro to, aby ostatní nudou neusnuli. Lehké vtípky nebo narážky časem nestačí a k oživení nálady je proto třeba nasadit těžší kalibr. Každý bonbot se ale nepovede - ten včerejší byl ale výstižný: Kulovnici na opozici i novináře! Jenom kritizují a štvou, a přitom nám se daří tak dobře. Ceny rostou jen mírně, zato mzdy svižně a hospodářství je na vzestupu. Právě v tučných letech je ale zapotřebí myslet na léta hubená. Splácet staré dluhy, dělat zásoby do budoucna. S tím ale současný kabinet příliš nepočítá, zato se diví, že ho všichni kritizují, uzavírají Hospodářské noviny.

Z obchodu s dětmi obvinili v těchto dnech pražští policisté dvě ženy. Podle Mladé fronty Dnes jde o Ukrajinku a zdravotní sestru z nemocnice v Praze-Motole. Žena, jež děti porodila, označila za otce pokaždé muže z té rodiny, která měla o dítě zájem. Fiktivní otcové pak převzali děti do péče, což české zákony, byť se tím obchází adopční řízení, neznemožňují. Jak píše Mladá fronta Dnes, obchod s dětmi je už na první pohled odporná záležitost. Druhý pohled už není tak přísný, pokud cílem obchodu není další zločin. Miminka se hned dostala do nových rodin. Prodané děti byly podle deníku pro náhradní rodiče natolik chtěné, že neváhali přestoupit zákon. Obchodování s lidmi ale naše civilizace nepřipouští. Jak mu tedy zabránit? Anonymní porody české právo nedovoluje a adopce trvají, měřeno dětským životem, věky. Ale právě touto cestou je možné bránit kšeftování novorozenci. Zákazy a tresty jsou jen umělou překážkou, která nedokáže stoprocentně odolat náporu nejpřirozenější lidské touze - mít dítě. Zveřejněné případy prodaných dětí snad přimějí stát, aby reagoval - povolením anonymních porodů a bouráním byrokratických bariér, uvádí Mladá fronta Dnes.

Česká republika se chce bránit dovozům takzvané špinavé elektřiny. Jak zjistily Hospodářské noviny, ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje opatření, podle něhož bude muset každý dovozce elektřiny prokázat, jestli elektrárna, která proud vyrobila, nepřekračuje emisní limity. Opatření by mělo začít platit od ledna příštího roku. Většina uhelných elektráren v Polsku, na Ukrajině a v Rusku limity platné v zemích Evropské unie neplní. Experti tvrdí, že zastavení dovozu elektřiny z některých elektráren, by na cenu energie mít vliv nemělo. ČEZ nabízí pro příští rok tak levnou elektřinu, že se pod ni zahraniční výrobci dostat nemohou.

Lesníci prosazují kvůli vandalům zákaz vstupu do lesů nebo alespoň jeho omezení. To by prý byla cesta, jak zmírnit škody, které v posledních letech způsbuje nebývalý nárůst návštěvníků lesů. Jak píší Lidové noviny, jeden hektar čerstvě osazeného lesa stojí lesní správu zhruba padesát tisíc korun. Dnes je v Česku zalesněna více než třetina území, tři čtvrtiny z toho patří státu. Největší škody přitom nepáchá příroda se svými záplavami a polomy, ale člověk. Lesníky tato situace přiměla k radikálnímu závěru - začínají přemýšlet o tom, že by se vstup do lesů jednoduše zakázal. Dosud se tak může stát pouze ve specifikovaných případech a navíc to podléhá schvalování místních úřadů. Problémy nastávají především v období sběru lesních plodů - hub a borůvek. Sběrači podle lesníků ničí lesní porost ježděním na motorkách, chozením mimo vyznačené cesty a také stresují zvěř.

Houbařská sezóna má svůj vrchol za sebou. Jak píše deník Právo, byla mimořádná nejen množstvím hub, ale i výskytem vzácných, téměř už vymizelých druhů. Z lesů si tak po létech mohli lidé odnést opravdové unikáty jako například vzácný hřib kavkazský. Příroda byla nebývale štědrá i na vzácné druhy bedel. Podle mykologů byly letošní houbařské žně delší a pestřejší především díky rovnoměrnému rozdělení srážek a tepla. Jak ale letos podzimní sezóna v posledních čtrnácti dnech rychle začala, tak rychle skončila, dodává Právo.

Jackpot větší než 70 miliónů korun se nahromadil a čekal ve středu na možné výherce hry Sportka. Jak uvádí Právo, i po losování však odolal náporu sázkařů a pro nedělní tah se znovu zvýší na zhruba 75 miliónů. Přesto nejde o nejvyšší jackpot v historii této hry. Tím bylo 108 miliónů korun v lednu roku 2000. O tuto sumu se nakonec podělili dva výherci. Pokud by ovšem tentokrát výherní šestici čísel trefil sázkař jediný, získá rekordní výhru v celé historii této číselné loterie.