Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 3. 12. připravila Zdeňka Kuchyňová.

Ani čtyřkoalice se zřejmě nevyhne aféře se sponzory. Dvojice reportérů Mladé fronty Dnes zjistila, že firmy, které čtyřkoalici sponzorovaly, získávají od politiků jejích stran výhodné zakázky. Děje se tak v regionech, kde mají Unie svobody, lidovci a ODA vliv na rozhodování místních zastupitelstev: v Olomouci, Českých Budějovicích, Pardubicích či Bzenci a jde většinou o stavební firmy. Čtyřkoalice se tak poprvé dostala do podezření, že s jejím financováním není vše v pořádku. Vyšlo to najevo až nyní, když list analyzoval dary politických stran s více než půlročním odstupem od jejich zveřejnění ve výročních finančních zprávách. List v komentáři uvádí, že je na čase, aby čtyřkoaliční předáci, kteří slibovali, že normální je nelhat a že se špatných peněz nikdy nedotknou, odstoupili. Zachová se čtyřkoalice jako předchůdci - to znamená vytáčky a mlčení, nebo nabídne změnu?, ptá se závěrem Mladá fronta Dnes.


Výsledek voleb na Slovensku, které je Čechům stále velmi blízké, hodnotí čeští komentátoři velmi rozdílně. Lidové noviny píší, že víkendové regionální volby vyhrál bývalý premiér Vladimír Mečiar. Předseda HZDS nemá konkurenci a jeho třetí premiérský comeback je opět o krok blíž. Jiného názoru jsou Hospodářské noviny. Podle nich volby nevyhrál ani bývalý premiér Mečiar, ani ten současný Mikuláš Dzurinda, ale Robert Fico. Každý, koho Slovensko a jeho osud v příštích letech zajímá, by si měl toto jméno zapamatovat. Je to jméno muže, který velmi pravděpodobně už příští rok přebere v Bratislavě vládní otěže. Robertu Ficovi se s jeho stranou Smer povedl husarský kousek. V některých krajích se spojil s Mečarovým Hnutím za demokratické Slovensko, v jiných s pravicovými stranami vládní kaolice, a téměř všude patří k vítězům. Fico, šikovný a vzdělaný právník a mladý ambiciózní komunista, se zařadil mezi nejvýraznější politické osobnosti Slovenska. Mnozí o něm říkají, že je to pouze o něco mladší a možná i trochu chytřejší Mečiar.


Domažlický podnikatel Zdeněk Hoffmann, který usiluje o vlastnická práva ke známému bylinnému likéru Becherovce, chce ve sporu pokračovat. Jak uvádí Pražské Slovo, Hoffmann bude postupovat podle toho, jak dopadnou české soudy. V případě nutnosti se obrátí i na zahraniční. Spor se Zdeňkem Hoffmannem se datuje od roku 1998. Hoffmann prohlašuje, že vlastní originální recepturu na becherovku. Likér podle této receptury vyrábí na Slovensku firma Dajk. Karlovarská Becherovna však tvrdí, že darovací smlouva, kterou údajně získal Hoffmannův děd od spoluvlastníka likérky Alfréda Bechera, je padělek, dodává Pražské Slovo.


Padělky platebních karet dnes představují pro účty klientů v bankách největší riziko, míní Mladá fronta Dnes. Padělané karty totiž umožňují gangům ukrást více peněz než při zneužití kradené karty, jejíž využití je limitované pouze do doby, než ji banka zablokuje. Odhalit padělky je přitom složitější a narůstají i škody. Zatímco loni vyšetřil specializovaný tým kriminalistů za první pololetí 17 případů se škodou 707 tisíc korun, za stejné období letošního roku to bylo 11 případů se škodou přibližně o půl miliónu korun vyšší. Kopírování karet je největším současným problémem. Člověk totiž kartu neztratí, údajně ani nepůjčí, ale z jeho účtu jsou peníze vybírané a pachatelé znají také identifikační kód. Karty se kopírují buď na čisté bílé plasty s magnetickým proužkem nebo na ztracené či ukradené karty, dodává Mladá fronta Dnes.


Sedmnáctiletá Eva Urbánková by se chtěla vyučit sedlářkou. Do pražského učiliště ji bez průtahů přijali, při výuce ale nastal problém. Eva je totiž neslyšící. Jak píší Lidové noviny, v propozicích učebního oboru přitom bylo napsáno, že je vhodný i pro sluchově postižené. Vedení učiliště však Evě odmítlo přidělit nezbytného tlumočníka do znakové řeči. Přitom podle zákona na to má každé neslyšící dítě, které chce studovat běžnou školu, nárok. Ředitel učiliště vysvětluje svůj krok tím, že k zákonu chybí prováděcí vyhláška ministerstva školství - už tři roky. Odborníci odhadují, že v každém ročníku se narodí asi 80 dětí, které jsou zcela odkázány na znakovou řeč. Zhruba polovina z nich by díky tlumočníkům mohla studovat běžnou střední či vysokou školu. Eva nakonec přesla na jiný obor na učiliště pro neslyšící. Rodiče to však považují za krok zpátky na její cestě k samostatnosti.


Šikanu pozná na vlastní kůži každé páté dítě, uvádí deník Právo. Mezi praktiky dětských agresorů patří řezání žiletkou či nožem do zápěstí, bití, vyhrožování a ponižování. Agresivita prý stále stoupá. Brutální činy však zůstávají v drtivé většině nepotrestány. Že jde o vážný problém, o tom nikdo nepochybuje. Pedagogové jsou však málokdy ochotni připustit, že právě v jejich škole je šikana rozšířená. Věc se potom buď přehlíží nebo bagatelizuje. Podle průzkumů se nějaká forma šikany vyskytuje téměř na každé škole. Základní a střední školy v současnosti navštěvuje zhruba 1,5 miliónu dětí. Z tohoto počtu se jich se šikanou podle statistik osobně setkalo minimálně 20 procent. Některé poslední celorepublikové výzkumy už ale hovoří o třetině. Proti tomuto fenoménu vytáhlo do boje i vnitro, které organizuje různé besedy, které mají docílit toho, aby se o věci mluvilo a děti věděly jak se bránit.


Lidé z obce Hory na Českokrumlovsku se zlobí na úředníky zdejšího okresního úřadu. Ti je totiž špatným rozhodnutím údajně připravili o tak důležitou věc, jako je obecní vodovod. Jak píší Lidové noviny, kuriózní spor zřejmě rozhodne až soud. Na základě údajně nekvalitního rozhodnutí úřadu totiž už v roce 1996 vydal Pozemkový fond dvěma podnikatelům v náhradní restituci vodovod, který takřka čtyřicet let sloužil pro potřebu zdejších obyvatel. Lidé v osadě tvrdí, že je tak úředníci protiprávně ze dne na den připravili o jediný vodní zdroj, jehož další využívání není závisí pouze na libovůli nových soukromých majitelů. Obyvatelům osady a chalupářům přitom údajně nijak nevadí, že by jim měl vodu prodávat nový majitel. Na základě chybného kolaudačního rozhodnutí, které označilo vodovod za neveřejný, však může soukromník dodávky vody kdykoliv zastavit, stejně jako může diktovat jakékoliv ceny a přitom se nijak nemusí starat o údržbu, dodávají Lidové noviny.


Lidé především v menších městech a vsích by si měli začít dávat pozor na to, jaký kouř vychází z komínů jejich domků. Bude-li moc černý anebo zapáchající, mohli by napříště dostat od radnice pokutu. Jak uvádí deník Právo, pravomoc kontrolovat "kvalitu" kouře chce dát obcím ministerstvo životního prostředí v novém zákoně o ochraně ovzduší, jehož návrh projednává sněmovna. Miniterstvo reaguje na to, že přibývá lidí, kteří kvůli zvyšujícím se cenám plynu a elektřiny spalují v kamnech i málo kvalitní uhlí, plastové lahve a další odpad a zamořují tak ovzduší v obci. Někteří starostové však pochybují, jestli bude někdo mít čas chodit po vsi a zjišťovat jaký kouř stoupá z komínů. Spíše by se mělo lidem neustále vysvětlovat, že tím ohrožují vlastní zdraví, dodává Právo.