Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 15. listopadu připravil Josef Kubeczka.

Českou jednotku, která má být na žádost Spojených států zapojena do protiteroristické operace Trvalá svoboda, pravděpodobně posílí elitní vojáci speciálních sil z Prostějova. Podle deníku Právočeská armáda uvažuje i o poskytnutí polní nemocnice. Prostějovská jednotka by tak spolu s vojenskými lékaři měla doplnit protichemickou jednotku z Liberce, píše list. Informaci o zamýšleném nasazení většího počtu českých vojáků do spojeneckých operací než se původně předpokládalo Právu potvrdil spolupracovník ministra obrany, který si nepřál být jmenován. O konkrétní podobě účasti českých vojáků při operaci Trvalá svoboda podle deníku čeští experti nyní jednají v plánovacím středisku Spojených států na Floridě. "Zatím není rozhodnuto, plány se dotvářejí, ale dá se předpokládat, že kromě chemiků odjedou i další jednotky. Alespoň se tak vyvíjí vyjednávání s Američany," cituje deník Právo důstojníka generálního štábu. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík uvedl, že dosud neobdržel žádný oficiální požadavek Spojených států na jinou jednotku než na libereckou protichemickou rotu. "Je ale naprosto legitimní, že se naši důstojníci při plánování operace baví i o nasazení dalších jednotek," dodal pro deník Právo ministr Tvrdík.


Vládní návrh zákona, podle něhož by mělo na ochranu přírody dohlížet vedle 4500 dobrovolníků i 571 ozbrojených profesionálních strážců, je jedním z témat komentářů českého celoplošného tisku. Současní ochránci přírody zdarma a dobrovolně upozorňují, vysvětlují a napomínají. Má je však doplnit asi tisícovka "profíků" se zbrojními průkazy, s kolty zavěšenými proklatě nízko, píší Lidové noviny. Ministři životního prostředí a zemědělství si od nich podle listu slibují radikální redukci lesního a polního pytláctví. "S podobnou logikou bychom mohli zavádět v městské hromadné dopravě ozbrojené revizory. Černých pasažérů stále přibývá a chovají se velmi agresivně. Proč nerozdat revizorům pistole?" ptá se deník.


Mladá fronta Dnes ve svém komentáři uvažuje o tom, na jaké úrovni je v České republice lékařská péče. Její dostupnost by podle deníku měla být pro všechny pacienty stejná. "Rovný přístup k lékařské péči si civilizovaná společnost pěstuje. Proto máme solidární pojištění, aby žádný člověk nezemřel na diagnózu 'nemajetný'. Pojišťovny proplácejí až pětadevadesát procent péče, což je výjimečná solidarita i v rámci evropské sociální tradice," podotýká Mladá fronta Dnes. Prohlídka večer po práci, vlastní gynekolog u porodu, příjezd lékaře do bytu - nic z placených služeb "de luxe" nemá a nesmí patřit do péče hrazené pojišťovnami, míní deník. "Kdo ale tuší, zda telefonická konzultace s lékařem je nadstandard, či není? Dobelháš se do ordinace - platí pojišťovna. Zůstaneš v posteli, poradíš se po telefonu - a platíš sám? Nechtějí nás lékaři ošálit? Nezneužijí profesní převahy?" obává se Mladá fronta Dnes. Zdravotní pojištění je vysoké a není z něj úniku. Stát a pojišťovny mají proto povinnost ohlídat zájem pacientů nebýt šizen. Lékařská komora musí garantovat poctivost lékařů. A tady má velký dluh, uvádí deník. "Možná, že bohatí lidé budou mít zase o stupínek lepší léčebný servis a striktní ideál rovnosti všech lidí před bohem a lékařem utrpí. Ideály mají však limit: peníze. Není v silách žádného státu zaplatit všechno všem," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny komentují odklad termínu privatizace Českého Telecomu z konce října na konec března příštího roku. Zmiňují nedobrou celosvětovou situaci na telekomunikačním trhu, soudí ale, že jeho prodej je kvůli regulaci telekomunikačního trhu nutný. "Logicky vláda volí druhé řešení a chce se, byť v nelehké situaci, svého podílu zbavit. Bohužel jí to trvá téměř dva roky. Budiž. Kdyby deklarovala prodej jako šanci konečně ohlídat rovné podmínky na trhu, třikrát hurá! Jenže tato vláda sleduje látání děr, které ve veřejných rozpočtech nezodpovědně nasekala," obává se komentátor. Bože, dej jí tu šanci, ať Telecom nakonec rychle a slušně prodá! Čistá pravidla hry na telekomunikačním trhu jsou důležitější, uzavírají Hospodářské noviny.


Dluh Občanské demokratické aliance (ODA) u České pojišťovny ve výši 68 miliónů korun hodlá odkoupit opavský podnikatel Radim Masný. Píší to Lidové noviny s tím, že se podle podnikatele ve věci vedou již závěrečná jednání. Předseda ODA Michael Žantovský Masného tvrzení zpochybňuje. Popírá ho i sama pojišťovna. Masný, bývalý člen a sponzor Občanské demokratické strany, podle listu v roce 1997 zachránil osmimiliónovou půjčkou Českou stranu sociálně demokratickou před finančním krachem. V minulosti byl mimo jiné spolupracovníkem zkrachované společnosti Chemapol Group a řady dalších firem, uvádí deník. Zájem opavského podnikatele o splacení dluhů ODA by podle Lidových novin mohl souviset se změnami v České pojišťovně. Dosud polostátní firma totiž s dluhem ODA zacházela nestandardně: nikdy straně neurčila, dokdy musí dluh splatit. Minulou středu ale společnost PPF odkoupila od státu přes 30 procent akcií pojišťovny a posílila tím svou pozici majoritního vlastníka. Snaha zbavit se nedobytného politického dluhu by proto byla logická, píší Lidové noviny. Masný deníku řekl, že chce dluh koupit jen pro zábavu. "Chci se tím jen pobavit. Já totiž hrozně miluji lidi, kteří umějí jen moralizovat," uvedl na adresu ODA. Podle informací Lidových novin má ale Masný zájem na tom, aby se aliance dostala do konkursu. Správce konkursní podstaty by pak podle listu mohl požadovat část peněz z příjmů čtyřkoalice za volební výsledky.


Životní úroveň většiny domácností se za vlády sociální demokracie zvýšila méně než za předchozího působení kabinetu Václava Klause. Na základě údajů ministerstva práce a sociálních věcí to píše Mladá fronta Dnes. Za čtyřletého vládnutí Občanské demokratické strany v letech 1994 až 1998 získali lidé v průměru na útraty o 14 až 24 procent navíc, za dosavadní tříleté vlády sociální demokracie maximálně 11 procent, vypočítal deník. Nejvíce si podle něj polepšili podnikatelé, kterým obvykle slibuje snadnější život pravice. Polepšily si také domácnosti zaměstnanců s dětmi. Ti podle Mladé fronty Dnes získali v porovnání s rokem 1998 na útratu asi 400 korun měsíčně navíc. Lépe se vedlo i zaměstnancům bez dětí i zemědělcům. Naopak pohoršili si důchodci, ačkoli jim slibovali sociální demokraté nejvíc. Za poslední tři roky se průměrný reálný měsíční příjem penzisty snížil o 58 korun, píše Mladá fronta Dnes. Upozorňuje ale, že za paradoxní vývoj, kdy nejhůře se zatím daří důchodcům, může několik faktorů. Jedním z nich je rozdílný ekonomický vývoj v letech 1994 až 1998, kdy byla u moci ODS, a v posledních třech letech. Kromě toho se za Klausovy éry začaly narovnávat obrovské rozdíly mezi růstem mezd, cen a důchodů z prvních polistopadových let, připomíná Mladá fronta Dnes. Upozorňuje také, že ve výpočtech nejsou zahrnuty plány sociální demokracie na zvýšení důchodů.


Že je doba nadšených obrozenců šířících vzdělanost za cenu osobních obětí dávno pryč? Zdaleka ne - píše Pražské Slovo. "Před lety se mi dostal do rukou seznam nemovitých kulturních památek na Kutnohorsku. Hned mě napadlo, že taková věc by se měla vydat, aby byla veřejně dostupná. Jen seznam opatřit obrázky a stručnými texty," řekl listu inženýr chemie, vysokoškolský pedagog Martin Bartoš z Kutné Hory. Pustil se tedy do práce. Postupně památky navštívil, pořídil nákresy. S dílem obešel tiskárny. Zjistil, že nejekonomičtější bude, když se změní ve vydavatele. Dnes už má na kontě přes dvě desítky vydaných knih o Kutnohorsku, včetně zásadní historické regionální publikace Kutnohorsko slovem i obrazem. Své čtenáře si publikace vydávané v nákladu maximálně 1500 kusů nacházejí. Na uhrazení nákladů vydavatele to ale nestačí. "Ročně tratím až patnáct tisíc korun. Když byla manželka na mateřské a žili jsme z jednoho platu, tak se jí to samozřejmě nezamlouvalo. Teď chodí do práce, tak už tolik neprotestuje," řekl Pražskému slovu Martin Bartoš.