Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 26. listopadu připravila Eva Petržílková.

Komentáře českých deníků reagují mimo jiné na výsledky krajských konferencí ČSSD, které o víkendu rozhodovaly o kandidátkách pro parlamentní volby.


Podle Mladé fronty Dnes platí, že co ODS hlásá, to ČSSD dělá. "Václav Klaus na nedávném kongresu ODS žádal nové tváře a čisté ruce. V čele řady kandidátek ČSSD se ocitli relativně neznámí vůdci. Naopak ti, kteří jsou podezřelí z korupce, svůj boj o srdce straníků prohráli. Nebyli by to ovšem sociální demokraté, aby nebyli polovičatí," píše list. "Druhé místo Jana Kavana v Praze svědčí o tom, že čisté ruce opravdu nejsou nutnou podmínkou k úspěchu. Přesto se dá říct, že ČSSD dokázala v primárkách nabídnout to nejlepší ze své stáje. Patrně si uvědomuje, že do voleb půjde po čtyřech letech nepříliš podařené vlády a bez Zemana," uzavírá své zamyšlení deník.

Ústředním tématem prvního kola krajských konferencí ČSSD byl podle deníku Právo bezesporu střet mezi dvěma skupinami: "První z nich je nakloněna stylu premiéra a bývalého předsedy Miloše Zemana. Druzí, jejichž vůdcem je organizačně Stanislav Gross a ideově Vladimír Špidla, se chtějí zbavit zemanovského dědictví spolu s jeho nositeli a nabídnout voličům mladší, modernější a laskavější tvář ČSSD. 'Nezemanovci' po prvním střetnutí vedou - ale jenom na body. Sice se jim podařilo získat důležité pozice lídrů ve třech nejsledovanějších krajích - Moravsko- slezském, Libereckém a na Vysočině - ale jinde lídři nejsou tak vyhranění a skoro všude jsou za nimi na kandidátkách v hojném počtu buď členové v tomto boji neutrální, anebo rovnou stoupenci stylu bývalého předsedy," píše list. "V sobotu se bude konat druhé a závěrečné kolo krajských konferencí. Ale už nyní je zřetelné, že v tomto klání nebude jasného vítěze a že ČSSD půjde do volební kampaně se dvojí tváří. Zprava bude Grossův civilní úsměv, zleva Zemanova agresivní grimasa," uzavírá deník Právo.


Zbrojovka Uherský Brod chce po policii uspět i u vojáků. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že armádě nabízí tři lehké palné zbraně - škorpión, samopal a lehký kulomet z kompletu Lada. Zbrojovka je připravena zbraně v krátkém časovém limitu podle požadavků vojáků vybavit nejmodernějšími technickými prvky. Vývojové prototypy kompletu Lada už jsou vyrobeny v unifikované ráži NATO 5,56 milimetru. I kdyby armáda odebrala pouze několik stovek kompletů, aby Česká zbrojovka získala preference pro vývoz, znamenalo by to pro resort nemalé riziko. Lada je totiž určena pro masové armády, což není současný trend Severoatlantické aliance. A pokud by s touto nabídkou zbrojovka v zahraničí neuspěla, co by si s tím potom armáda počala - řekl deníku nejmenovaný specialista z ministerstva.


Podle deníku Mladá fronta Dnes budou mít leasingové firmy brzy potíže s obchodní inspekcí. Ministerstvo průmyslu a obchodu se totiž nemůže smířit s tím, že lesignové společnosti se chystají od nového roku ignorovat zákon, který má chránit spotřebitele. Zákon o spotřebitelském úvěru nařizuje finančním společnostem odkrýt karty a klientům jednotným způsobem říkat, na kolik procent navíc ho jejich služby přijdou, dodává list.


Nad rozdílem mezi přírodou a podnikateli v oboru lyžařské rekreace se zamýšlí deník Právo v souvislosti se záporným postojem předsedy ODS Václava Klause k omezení lyžování v Jeseníkách, o kterém rozhodl ministr životního prostředí Miloš Kužvart: "Rozdíl je to podstatný: lyžař či podnikatel je potenciální volič, kdežto matička příroda k urnám nepřijde, i kdybyste jí vyhlásili 'mobilizaci'," píše list. "Ministr Kužvart zamítl jednu náročnější sjezdovku a jednu z nejdelších zkrátil o pár desítek metrů, přičemž dotyčný kus přírody je národní přírodní rezervací. Po zásahu bude na Ovčárně fungovat pět vleků, Malá Morávka-Karlov má více než 20, další ráj lyžařů je v Červenohorském sedle, na Ramzové a nové vleky se navíc budují v Ludvíkově. Václav Klaus je rozhořčen, protože opět chce, jak říká, kdosi diktovat občanům, co je pro svět dobré, místo aby se spolehl na neomylnou ruku svobodného trhu. Ta velí mít v Jeseníkách příroda-nepříroda co nejvíc sjezdovek, co nejvíc lyžařů, co nejvíc pracovních míst," míní deník. "Předseda sněmovny přece musí vědět, že ministerstvo životního prostředí bylo ustaveno proto, aby chránilo přírodu i tehdy, když se to někomu momentálně nehodí. Není tu proto, aby pečovalo o prosperitu podnikatelů a pohodlí sportovců. Kužvart jen dělá svoji práci. Stejně tak ji dělá i předseda ODS, když z pradědského komára neváhá před volbami udělat politického velblouda," konstatuje v závěru deník.


Sporu parlamentních stran o novelu obchodního zákoníku se věnují Hospodářské noviny. Domnívají se přitom, že pod nánosem sporů o schvalovací mechanismy a kompetence parlamentních komor se ztrácí podstata věci. "Dvě parlamentní strany vědomě ignorovaly požadavek rovnosti občanů a investorů před zákonem proto, aby zvýšily příjmy státu z privatizace. Starat se, aby erární kasa nevysychala, je záslužné, nesmí to však být na úkor práv a pomocí výjimek ze zákona," píše list. "Když takovýto obchod podpoří poslanci vládní strany, lze v tom vidět aspoň jistou logiku - podporují svou vládu a snaží se být u privatizace strategických firem za každou cenu. Pokud se takový postup voličům sociální demokracie líbí, měli by se ptát sami sebe, za kolik by byli příště ochotni prodat třeba své volební nebo jiné právo. Jestliže však stejně hlasují i poslanci opoziční strany, vysvětlení je úplně jiné: Možná se tu nekšeftuje jen s rovností občanů a investorů před zákonem a majetkovými právy minoritních akcionářů," soudí deník.


O tom, že Česká armáda jako první v NATO používá lokátor Komár 2, píše deník Právo. Uvádí, že lokátor je mobilní a lze ho tedy používat nejen na stálých vojenských letištích, ale i při mezinárodních vojenských operacích. Letitý vývoj zařízení dotáhla do konce společnost TESLA cz. Komár prošel podnikovými i vojskovými zkouškami v minulém roce. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který Komára na pardubickém letišti přebíral, nechtěl spekulovat o počtu lokátorů, které armáda koupí, ani o jejich využití v armádách aliance, dodává deník.


Česká vláda stupňuje podle Lidových novin tlak na výrobce letounů JAS 39 Gripen - společnost BAe Systems, která splnila zadání tendru na nadzvukové letouny pro české vojenské letectvo. "Vládní úředníci dali vítěznému uchazeči o kontrakt najevo, že původní požadavky, které firma splnila, již neplatí," píše list. Vláda chce podle nejmenovaných zdrojů listu dotlačit britsko-švédské konsorcium k písemnému slibu, že pomůže prodat až 36 nepotřebných podzvukových letounů české výroby za zhruba 25 miliard korun do zahraničí. Firma BAe/SAAB by za slib pomoci při hledání kupců L-159 získala podíl v Aeru Vodochody, které letouny L-159 vyrábí, i vládní zakázku na gripeny. Skutečnost, že ministerstvo obrany nyní s konsorciem dále vyjednává o "některých náležitostech kontraktu", listu potvrdil i šéf resortu Jaroslav Tvrdík. "Mohu přiznat, že z pověření premiéra a vlády vedeme s BAe jednání, ale o jeho obsahu nechci před předložením materiálu vládě hovořit," řekl. Premiér Miloš Zeman koncem října po ukončení výběrového řízení prohlásil, že nejpozději do 30. listopadu má čtveřice ministrů předložit vládě k posouzení definitivní rozhodnutí o zakázce na nadzvukové letouny. Podle listu se zdá, že Zeman změnil názor a že další jednání o této záležitosti bude nejdříve počátkem prosince, pravděpodobněji ale až na jeho konci. Za 24 Gripenů by česká vláda podle srpnového prohlášení jejich britsko-švédského výrobce zaplatila méně než 50 miliard korun. Společnost již dříve informovala, že cena za 36 nadzvukových stíhaček Gripen bez výzbroje, zahrnující ovšem výcvik a náhradní díly k tříletému provozu, by byla méně než 75 miliard korun. Součástí podmínek zadání soutěže byly i zpětné investice od české ekonomiky ve výši 150 procent zakázky, informuje deník.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio