Přehled tisku

Připravila Eva Petržílková

Pražské Slovo komentuje snahu skupiny poslanců zrušit výjimku ze zákona, která vládě umožňuje zadávat veřejné zakázky bez výběrového řízení. Kabinet nyní může písemně vyzvat jediného zájemce a zakázku mu zadat. Deník přitom připomíná výzvu Evropské komise, aby vláda zrušila ustanovení umožňující zadávat zakázky bez výběrového řízení. Sociální demokraté jsou již několik let hluší a patrně zůstanou hluší až do voleb, píše Pražské Slovo. Podle něj jde přitom o opodstatněnou výzvu, ale ani zákon není samospasitelný. Prosadí-li opozice zrušení uvedené výjimky, neznamená to podle listu, že s objednávkami vlády a ministerstev bude vše v pořádku. Příklady z regionální politiky ukazují, že ani výběrové řízení nemusí zabránit tomu, aby se strany výnosnou zakázkou odvděčily svým sponzorům.

Mladá fronta Dnes (MfD) píše, že na místě malovat Klause jako někoho, kdo v Bruselu poškodil obraz ČR ve světě. Evropské demokracie jsou totiž na různost názorů včetně výstřelků zvyklé. "Naší cestě do unie nepomůže, když bude reprezentována jako něco, o čem se nediskutuje, jako něco, co je oficiální a svatou záležitostí, kde je zastávání stejného názoru povinností vůči vlasti. Politici názorově blízcí prezidentovi tímto přístupem vytvářejí dojem, že chtějí Klausovi zacpat ústa. Výsledkem jejich politiky je opak: Klaus je o to více slyšet," píše deník s tím, že aféra kolem Klausova projevu "byla přehlídkou fanatismu na obou stranách sporu. A to není podle MfD dobrý začátek volební sezóny.

To, že Klaus jasně neoznačil ve svém projevu, zda jde o názor osobní či stranický, je podle Lidových novin (LN) jedinou věcí, za kterou je možné ho kritizovat. Daleko více listu vadí, že na české politické scéně chybí srozumitelná debata a téměř žádný volič se nezabývá důležitějšími otázkami: Co bude, až bude ČR v unii? nebo Jaký model je zemi bližší? Unie svobody například volá po federální Evropě a po přijetí její ústavy. Podle LN by přitom měla také říci, co si pod federálním modelem představuje. Naproti tomu ODS, hovořící o zbyrokratizované Evropě, by měla říci, co by znamenal její volný model pro členské státy. "Je nutné položit řadu otázek a hledat na ně odpovědi... Politici by měli toto téma otevřít a voliči v referendu by měli říct, nejen jestli do unie chtějí vstoupit, ale jaký model bude Česká republika prosazovat," píší LN.

Pod titulkem Český veleještěr 2001 se David Shorf v Lidových novinách vrací k víkendovému oceňování Českých slavíků populární hudby. "Během 125 minut tzv. ˝svátku české populární hudby˝ mě střídavě přepadaly chmurné myšlenky na emigraci a na stroj času, píše autor. To první proto, že mě jímá hrůza a děs, že před interprety z dob mého dětství se dá již několik desítek let schovat jen útěkem za hranice. To druhé s tím úzce souvisí. Vondráčková, Bartošová a Gott strašili mě a asi budou strašit i mé děti. Jejich pokračovatelé (Hůlka), libující si v poloze široko rozkročené basové kantilény, uspokojí tak možná mé rodiče. (Strašné je, že ˝objev˝ Bohuš Matuš zpívá jako Hůlka!) Přitom podle věku by bývala měla už moje máma zbožňovat Micka Jaggera. Nešlo to, byl tady komunismus. Ale proboha, proč teď? Jak dlouho bude vládnout kantiléna?" ptá se David Shofer v Lidových novinách.

Dvě obce stejného jména se přou o státní dotaci, uvádí Mladá fronta Dnes. Mikulovice na Jesenicku nesouhlasí s tím, že dotaci tři milióny korun na opravu školy, dostala místo nich obec téhož jména na Znojemsku. Obě obce o dotaci žádaly již roky. Pokud Mikulovice na Jesenicku nedostanou peníze, chtějí žalovat ministerstvo financí, nebo neznámého pachatele, uvádí deník. Podle ministerstva ale nebyla žádost severomoravských Mikulovic schválena. "Severním Mikulovicím nebyla žádost schválena, a tak nebyla ani zařazena do rozpočtu," řekla listu Vladimíra Říhová z tiskového oddělení resortu financí. Radní z postižené obce ale zjistili, že ve státním rozpočtu je dotace schválena na jejich žádost. Každý z poslanců, kteří peníze schvalovali, přitom podle listu tvrdí, že hlasoval pro jiné Mikulovice. Poslanec Ivan Pilip (Unie svobody) nyní žádá resort financí, aby spor vyřešil.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio