Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 26. října připravila Eva Petržílková.

Situace v české armádě zaujala komentátory některých deníků. Lidové noviny se zamýšlejí nad podpisem smlouvy, kterou podepsalo ministerstvo obrany s USA, problematice armádního resortu se věnuje i Mladá fronta Dnes:

Ministr obrany Vladimír Vetchý prohrává jednu bitvu za druhou; naštěstí ne s vnějším nepřítelem, ale s úkoly, na něž jeho úřad patrně nestačí, konstatuje deník Mladá fronta Dnes. Lidé by neměli trpět nepořádek na žádném ministerstvu. Mohou jej přejít s trpkým úsměvem. Nejde o život. Na vojně však o život může jít. Náhrobky pilotů to ukazují jasně. Snad i proto jsou chyby v obraně vidět více než nedostatky jiných ministrů. Deník zmiňuje desítky výběrových řízení, u nichž se podezření z korupce mění téměř v jistotu; padáky, které se neotevíraly, tank, který nestřílel.... Skandály a podvody poněkud zastírají fakt, že za deset let se armáda změnila a urazila kus cesty k cíli, jímž je profesionální vojsko. Armádu platí lidé, aby je spolehlivě chránila. Vojáci do ní mají vstupovat s rizikem, že je zabije nepřítel, ne však s rizikem, že je zahubí ziskuchtiví nebo neschopní byrokrati. Hra se zbraněmi je nebezpečná a podle toho k ní nutno přistoupit. Občané mají právo požadovat, aby na ministerstvu obrany vládl dokonalý pořádek, a pokud tomu tak není, mají právo chtít, aby byl vyměněn velitel, míní deník.

Na smlouvě o spolupráci pro rok 2001, kterou ve středu podepsalo české ministerstvo obrany s USA, není podle Lidových novin na jednu stranu nic špatného: české ozbrojené síly (stejně jako maďarské a polské, které podepsaly obdobnou dohodu) skutečně potřebují pomoc zkušenějšího. Potřebují informace, na co se mají při modernizaci zaměřit a čeho vyvarovat, aby byly co nejdříve v NATO platnými partnery. Na druhé straně je ze smlouvy jasně cítit boj o trhy ve střední Evropě. Američané nám však díky této smlouvě uvidí lépe do karet a budou moci účelněji pomáhat svým firmám. O zakázky ale bojují i západoevropské zbrojovky a jejich vlády je také podporují. Jsme zkrátka uprostřed tvrdého boje, což může být pro nás výhodou. Smlouva není nijak zavazující, a proto nakonec bude pouze na nás, co a od jaké firmy koupíme, soudí Lidové noviny.


Některé listy se vracejí ke středečnímu jednání Senátu: které podepsaly obdobnou dohodu) skutečně potřebují pomoc zkušenějšího.

Lustrace nejsou nic špatného, konstatují Lidové noviny v souvislosti s tím, že Senát schválil prodloužení působnosti lustračního zákona na dalších pět let poté, co tento návrh hladce prošel Poslaneckou sněmovnou. Diskuse, jež se nad zákonem v Senátu vedla, byla podle listu jen zajímavá tím, jak byla nezajímavá. Všechno už to deset let důvěrně známe, takže nás těžko mohou zaskočit slova o 'elegantním hyenismu', která na adresu lustračního zákona pronesl senátor za ČSSD František Vízek, podotýká dále list. Senát tak potvrdil sněmovnou opakovaně vyjádřenou vůli odpoutat se od temné části komunistické minulosti. K takové či oné formě lustrací po počátečních rozpacích přistoupily takřka všechny země někdejšího sovětského bloku, dodává v závěru deník.


O Čechovi, který byl odsouzen v Rusku k smrti, poté z ruského a českého lágru unikl a bojoval jako důstojník tajné služby USA píšou Lidové noviny:

Panu Pravomilu Raichlovi bude sice v lednu osmdesát, ale dodnes řízně vtipkuje a především si toho hodně pamatuje. Je na co vzpomínat, poznamenává list. Dvakrát byl odsouzen k trestu smrti. Třikrát se neúspěšně pokoušel o útěk. Dvakrát se mu podařilo utéct. Prošel lágry v sovětském Rusku. Bojoval za svobodné Československo. Komunistické Československo jej poslalo do vězení a nakonec pracoval pro americkou tajnou službu. Pravomil Raichl dnes sice vlastní domek v americkém státě Oregon, v těchto dnech však bydlí v Praze. V sobotu totiž dostane vyznamenání: namísto původně předpokládaného Řádu TGM půjde nakonec zřejmě o nejvyšší Řád bílého lva. V rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že domů - do České republiky - se vrací rád. Na Američanech oceňuje jejich techniku, jiné věci se mu ale nelíbí. "Jsou namyšlení jako bolševici a nemají žádnou kulturu, " řekl pan Raichl. Češi by podle něj neměli nikomu podlézat. "Trochu hrdosti by neškodilo," dodal.


A nyní na "počítačové" téma:

Devět z deseti Čechů ví, co to je internet, konstatuje deník Právo. Jak dále uvádí, například téměř polovina lidí považuje webové stránky za vhodnou pomoc pro děti při vypracovávání úkolů, třetina lidí by zase dala možnost hlasování v on-line volbách a jen 23 procent by se dobrovolně stalo internetovými robinsony. Stranou pozornosti listu nezůstal ani nedávno schválený zákon o elektronickém podpisu. Norma prošla sněmovnou, ale chybí jí celá řada prováděcích vyhlášek a dostatečné technické zázemí. A právě vyhlášky jsou kamenem úrazu. Nejdříve totiž musí jejich pracovní verze projít odbornými diskusemi a teprve po vydání konečných verzí je možné začít se zaváděním elektronického podpisu na úřadech. A tak se zdá, že plánovaný termín k jeho fungování, kterým je jaro 2001, je zatím v nedohlednu, uzavírá list.

Mezi počítačovými piráty se objevuje stále více školáků, uvádějí Hospodářské noviny. Právě někteří z těchto delikventů si zakládají na školních počítačích vlastní firmičky a šíří nelegální nahrávky. Pirátských je také stále asi šedesát procent veškerých programů českých uživatelů. Jenže většinou právě těm nejde prokázat úmysl, protože často ani nevědí, že mají kradený software. Celkově tak zasáhlo pirátství 25 procent našeho trhu a ročně působí půlmiliardové škody, píše deník.


Deníky se také věnují úmyslu vlády, zabránit nezákonnému dovozu spotřebního zboží:

Kabinet vytáhne do boje proti nezákonnému dovozu spotřebního zboží, konstatují Zemské noviny a dodávají, že vláda chce vydat seznamy minimálních cen jednotlivých druhů dováženého zboží, aby tak zamezila nízkým příjmům do státní pokladny. Dovozci tak už nebudou moci na hranicích tvrdit, že tričko stojí 80 haléřů a džíny dvanáct korun, jak bylo dosud běžné. Korektním obchodům by mělo pomoci i zavedení registračních pokladen, vybavených čipy pro záznam všech provedených finančních operací. Jejich nasazení by mělo podstatně zlepšit zejména výběr daní, informují Zemské noviny.

Ke stejnému tématu Hospodářské noviny podotýkají, že nemá dotyčné opatření na omezení podvodů při dovozu kdo předložit. Sice se tak mělo stát už před dvěma týdny - na základě doporučení tripartity - úkolu se neujalo žádné z příslušných ministerstev. Ačkoli už mají resorty k dispozici podklady pro vypracování nařízení, jak Ministerstvo obchodu a průmyslu, tak Ministerstvo financí se k ničemu nemá, upozorňují Hospodářské noviny.


K dalším tématům:

Životní úroveň za vlády Václava Klause a Miloše Zemana srovnávají Lidové noviny. Uvádějí, že se na hospodářském růstu ukazuje, jak nevydělává každý stejně. Úspěšní jsou programátoři a specialisté na telekomunikace, kterým se otvírají také možnosti práce v zahraničí. To se promítá do strmého růstu jejich platů. Nejníže na žebříčku stojí dělnické profese, kde mzdy rostou mnohem pomaleji. Právě ty jsou rovněž nejvíce ohroženy nezaměstnaností, která se za poslední tři roky zdvojnásobila - z 4.8 % v roce 1997 na letošních 8.8. A tak, životní úroveň sice celkově roste, ale platíme za ní vyšší nejistotou v zaměstnání, míní deník.


V noci 21. září 2002 se změní v České republice veškerá telefonní čísla. Podle deníku Právo dostane nová čísla většina ze čtyř miliónů telefonních stanic Českého Telecomu. Všechna budou devítimístná a k tomu ještě přibude předvolba telefonního obvodu. Tu bude nuté uvést i při místním hovoru vždy před číslo volaného. Tedy tak, jako je to při volání z mobilu na pevnou linku. Budou si muset zvyknout i příznivci mobilních telefonů, protože předčíslí nebudou začínat nulou, ale sedmičkou. Přečíslování je nutné k tomu, aby se s liberalizací našeho telekomunikačního trhu uvolnil dostatečný prostor pro nové operátory, vysvětluje deník Právo.


O nadcházejícím svátku Všech svatých píše České slovo. Právě v této době stoupá počet krádeží věnců, květin, nádob a výzdoby hrobů. A tak jsou například jihlavští strážníci připraveni hlídat na hřbitovech téměř nepřetržitě. Jedním z důvodů těchto krádeží mohou být stále rostoucí ceny za hřbitovní výzdobu. List to dokazuje citací jednoho z prodavačů: "je to slabota - lidé každou korunu třikrát obrátí. Dušičkové věnce a kytice si vyrábí po domácku a k nám si je přijdou jen okouknout."

Tolik výběr z českých deníků.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio