Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 1. prosince připravila Zdeňka Kuchyňová.

Jak píše Mladá fronta Dnes, zkrachovalá společnost H-Systém vyplácela peníze sociálním demokratům. Ti neměli před volbami v roce 1996 peníze na výplatu několika pracovníků stranického aparátu a finanční nouzi vyřešili jednoduše: tito lidé uzavřeli smlouvy s H-Systémem, stali se jeho agenty a dostávali pravidelný příjem. O spolupráci věděl i předseda ČSSD Miloš Zeman, který si ale nyní nepamatuje žádné podrobnosti. Společnost H-Systém se přitom už tehdy potýkala s vážnými finančními problémy a bylo zřejmé, že klienti o své peníze s největší pravděpodobností přijdou. List se ve svém komentáři ptá, čeho se můžeme dočkat od vládní strany, jejíž zázemí funguje na základech vědomého podvodu. Připomíná, že také vrchní premiérův poradce Šlouf si obstaral fingované zaměstnání, aby za něj někdo platit státu pojištění. Lidový dům ještě v opozici hřímal "se mnou přijde zákon". Mnozí tomu uvěřili, neboť člověk chce věřit krásným zásadám. Místo nich se ale i v Lidovém domě hromadí pokoutní hanebnosti, píše Mladá fronta Dnes.


Jak uvádí deník Právo, do sporu o jmenování guvernéra České národní banky se nečekaně emotivně vložila prezidentova manželka Dagmar Havlová. Prostřednictvím ministra kultury Pavla Dostála vzkázala premiéru Zemanovi, že si s ním už nikdy nepodá ruku - a to kvůli právní válce, vyhlášené vládou prezidentovi. Vzkaz se týkal také ministra financí Pavla Mertlíka, který je podle Havlové největším lhářem na světě. Právu to potvrdil jeden z účastníků čtvrtečního společného oběda předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause se členy vlády, kde o tom Dostál informoval. Také ministr Dostál na dotaz Práva telefonát od prezidentovy ženy potvrdil, bližší informace však odmítl upřesnit. Podle nejmenovaného zdroje Zeman za vzkaz poděkoval s tím, že ho bere na vědomí a zařídí se podle něj. Tento emotivní vstup prezidentovy manželky do politiky ovšem není novinkou. Už dříve na sebe upozornila pískáním na prsty při volbě svého manžela prezidentem, připomíná deník Právo.


Spory kolem středečního jmenování nového vedení centrální banky jsou stále námětem komentářů tisku. Podle Práva postrádá nová ústavní válka v zemi při pozornějším pohledu smysl, a podobá se spíše šarvátce v hospodě nevalné pověsti, jejíž aktéři potřebují jen trochu vystřízlivět. Nikde není psáno, že nový guvernér Zdeněk Tůma zvýší bankovní úroky a přibrzdí ekonomiku. Guvernér a bankovní rada naopak mohou řídit politiku centrální banky ke spokojenosti vlády. Opravdovou záhadou v tomto skandálu ale je role dnes už emeritního guvernéra Josefa Tošovského. "Kde se v tomto géniovi opatrnosti a nenápadnosti vzala náhlá razance, s níž pozvedl prapor vládního kabinetu a žerdí se mocně ohnal po příteli Václavu Havlovi?," táže se autor komentáře, přičemž za nejlogičtější pokládá vysvětlení, že kdosi z nově jmenovaných členů bankovní rady je pro jeho žaludek nestravitelným soustem. "Prezident však tu lahůdku nechal na jídelním lístku s tvrdohlavostí sobě vlastní," dodává Právo.


Také Lidové noviny soudí, že jablkem sváru není jen výklad ústavy. "Celý spor i jeho vyústění svědčí o tom, že v naší politice působí nemístně mnoho osobních motivů. Ti, kdo spravují naši zemi a naše finance, si dělají naschvály, místo aby táhli za jeden provaz a snažili se zlepšit postavení země v mezinárodní aréně i postavení každého z nás v ní," píší Lidové noviny s upozorněním, že spor, jako je tento, tedy vážná neshoda v nejvyšším patře české politiky a nařčení prezidenta z nezákonného postupu, nemůže české ekonomice na mezinárodním trhu prospět. Politici se hádají o výklad ústavy, zatímco další členové bankovní rady zůstávají ve stínu. Přitom Ondřej Schneider, manžel Michaely Erbenové, která ve středu rovněž převzala jmenovací dekret, působí jako hlavní ekonom finanční skupiny Patria Finance. Není to střet zájmů? Je to etické?," táží se Lidové noviny.


Listy si všímají také novely trestního zákona, která zpřísňuje tresty za znásilnění a rozšiřuje jeho definici. Narozdíl od současného stavu bude například možné potrestat za znásilnění i ženy. Hospodářské noviny míní, že je třeba poděkovat poslanci Ivanu Langerovi. Díky němu by už nemělo docházet k neuvěřitelným a pro oběti depresivním situacím, kdy všechny formy znásilnění, při kterých nedošlo ke klasické souloži, nebyly podle právního řádu znásilněním a kamuflovaly se termíny vydírání nebo omezování osobní svobody. Otázka je, proč jsme se této novely trestního zákona dočkali až po letní sérii znásilnění na pražském Jižním Městě. Můžeme jenom doufat, že další problém právního řádu, tzv. domácí násilí, nebude muset dojít k podobně drastickému vyvrcholení, aby se zákonodárci rozhoupali k činu, píší Hospodářské noviny.


Lidové noviny konstatují, že ministr vnitra Stanislav Gross se může stát nejen nejmladším předsedou v historii sociální demokracie, ale i prvním mužem, který oznámí svou kandidaturu z operačního stolu. Gross je nyní velmi sledovaný, protože chce po sobotním jednání špiček strany oznámit, zda bude kandidovat na předsednický post - nyní ale leží se zraněným kotníkem v nemocnici. Nelze mu upřít určité přednosti jako ctižádost, učenlivost, manévrovací schopnosti. Na druhé straně ale nelze nevidět malou odvahu postavit se tváří v tvář soupeři a čelem k nepříjemným problémům, uvádějí Lidové noviny


Řezníci se podle Hospodářských novin chtějí soudit kvůli panice kolem nemoci šílených krav (bovinní spongiformní encefalotopie, BSE). Společenstvo řezníků a uzenářů s největší pravděpodobností podá žalobu na neznámého pachatele pro trestný čin šíření poplašné zprávy, sdělil listu předseda společenstva Jaroslav Šebesta. Jak vyplynulo ze čtvrteční ankety ČTK, většina zpracovatelů a prodejců hovězího masa již registruje v souvislosti s obavami z nemoci šílených krav pokles zájmu odběratelů o hovězí maso. Odbyt klesl v rozmezí od 15 do 50 procent. Masokombináty však prozatím nedokáží odhadnout ztráty. Státní veterinární správa ČR od pátku zastavila dovoz skotu, hovězího masa a výrobků z něj ze zemí Evropské unie, v nichž se vyskytly u skotu domácího původu případy nemoci BSE.


Ministr životního prostředí Miloš Kužvart by se podle Mladé fronty Dnes rád stal předsedou Komise OSN pro udržitelný rozvoj, v jejímž čele nyní stojí hlavní vyjednavač u Evropské komise pro oblast životního prostředí Bedřich Moldan. "Kužvart se opravdu vážně ptal na ministerstvu zahraničí, jakým způsobem by se dalo udělat, aby komisi, které předsedá Moldan, předsedal on," řekl listu zdroj, který je o ministrově aktivitě informován. Ministerstvo zahraničí údajně Kužvartovi napsalo, že výměna v čele komise OSN je jen teoretická. "Kužvart dostal velmi diplomatickou odpověď, v které je napsáno, že Moldan byl zvolen všemi 53 členskými státy... a že změna by byla možná jen v následujících případech: Česká republika vysloví Moldanovi nedůvěru a pak bude nové hlasování o předsednictví, Moldan se ze zdravotních důvodů vzdá předsednictví a navrhne za sebe pana Kužvarta, Moldan umře," řekl listu zdroj. Komise OSN pro udržitelný rozvoj vznikla v roce 1993 na základě výsledků globální Konference o životním prostředí, která se konala v brazilském Rio de Janeiru. Funkce předsedy komise se volí vždy na jeden rok, Moldanův mandát vyprší příští rok na jaře.