Přehled tisku

Z českého tisku s datem 1. listopadu vybírala Zdeňka Kuchyňová.

První stránky novin se věnují demisi guvernéra České národní banky Josefa Tošovského. Rezignace muže, který deset let spoluvytvářel tvář české politické scény, se čekala už dlouho, píší Lidové noviny. Sám guvernér svůj úmysl odejít oznámil před několika měsíci. Ve vzduchu tak visela v podstatě jediná otázka "kam s ním?" Úterní oznámení, že od prosince nastoupí do Banky pro mezinárodní platby, konečně ukončilo všechny spekulace, které naznačovaly, že oživí své politické ambice. Podle listu má Tošovský lví podíl na tom, že česká centrální banka má dnes ve světě dobré jméno a už dlouhou dobu je považována za standardně fungující instituci. Připomíná přitom výborně zvládnuté rozdělení společné československé měny, dobře provedený přechod na volně směnitelnou měnu a rychlé přijímání mezinárodních norem. Na druhé straně se však Tošovský už asi nezbaví výtek za nezvládnutou transformaci českého bankovnictví, za lehkomyslné rozdávání bankovních licencí a za špatně vedený a prakticky bezzubý bankovní dohled. Všechny tyto chyby ale nemění nic na tom, že Josef Tošovský jako guvernér národní banky jednoznačně obstál, píší Lidové noviny.

Mladá fronta Dnes v této souvislosti konstatuje, že odchází první z trojice mužů sloužících už jedenáctý rok v nejvyšších státních funkcích. Zůstává prezident vyzdvihující bez stínu pochyb zásluhy Tošovského a předseda Poslanecké sněmovny označující guvernéra za největší neštěstí této země. Mýlí se oba, píše list. Domnívá se, že Tošovského letitá kariéra je protkána velkými úspěchy, ale i hořkými prohrami. Svůj hlavní úkol však guvernér splnil. Během jeho panování se Česká národní banka stala institucí dobře střežící stabilitu měny. Mladá fronta Dnes vyzdvihuje i působivou decentnost, s níž Tošovský přehlížel někdy až paranoidní obviňování, že hlavní příčinou krize české ekonomiky je právě politika České národní banky. Naopak za největší a osudný omyl Tošovského označuje jeho rozhodnutí vrátit se z postu polopolitického premiéra do čela centrální banky. Přitom se před ním otevírala šance následovat svého italského kolegu Romana Prodiho. Ten také přešel z postu šéfa centrální banky do čela úspěšné vlády. Svůj čas však Tošovský už promeškal, domnívá se Mladá fronta Dnes.

Listy se vrací i k útěku dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, který v neděli večer překonal zdi věznice Mírov na Šumpersku. Právo srovnává osudy Kajínka s českým občanem Vlastimilem N. Ten zavraždil v Srbsku čtyři řidiče kamiónů a jugoslávský soud ho odsoudil k trestu smrti. Oba jsou stejně staří a oba vraždili pro peníze. Slavnější Kajínek má kliku, že mu vražda byla dokázána v zemi, kde jsme absolutní trest zrušili. I proto mohl uprchnout, poznamenává autor. Podle něj je zarážející také to, že po Kajínkově útěku nerezignoval ředitel mírovské věznice a k odchodu se nemá ani generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová. Vždyť ve slušné společnosti přece padají hlavy od shora, připomíná Právo.

Jak píše Mladá fronta Dnes, nebezpečnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi mohl k útěku z mírovské věznice pomoci mobilní telefon. Ten u něho objevili dozorci už před několika měsíci. Mobil měl vězeň schovaný ve hřbetu bible. Jeho pomocí se zřejmě domluvil s komplicem a celou akci důkladně naplánoval. Podle listu mu přístroj pravděpodobně přinesl podplacený dozorce. U jednoho z Kájínkových spoluvězňů navíc ostraha objevila diamantovou šňůru zapečenou v bábovce, dodává Mladá fronta Dnes.

Na několik minut se stal Karel Rejcha pro policisty uprchlým vězněm Jiřím Kajínkem, píše deník Právo. Jednapadesátiletý muž z Prášil na Sušicku, který se v pondělí večer vracel po silnici od lékaře, se zdál podezřelý jednomu z projíždějících řidičů. Ten z mobilního telefonu okamžitě zalarmoval policisty s tím, že zřejmě potkal hledaného vraha. Na místo vyjely bleskem dvě policejní hlídky. Jak uvedl Karel Rejcha, policejní akci si dal okamžitě do souvislosti s hledaným vězněm a zachoval klid. Dodal, že policisté byli ostražití, ale nic nepříjemného to nebylo. Nakonec na tom, že byl považován za Kajínka ještě vydělal. Dostal se s policejním vozem rychle a zadarmo domů. Jak dodává deník Právo, policie registruje desítky telefonátů, upozorňujících na uprchlého vězně. Po prověření se však zatím vždy stopa ukázala být lichá.


Podle Zemských novin privatizace plynárenství zřejmě nesníží ceny pro odběratele. Spíše naopak. Grégrovo ministerstvo průmyslu předpokládá vstup jediného investora do celého plynárenství - tedy do státního podniku Transgas a osmi distribučních firem. Naopak ministerstvo financí Pavla Mertlíka navrhuje prodat dovozce a distribuční firmy zvlášť. Podle listu podporuje většina analytiků Mertlíkovu koncepci. Konstatují však zároveň, že oddělený prodej nesníží ceny plynu pro domácnosti. Všude ve světě platí domácnosti na rozdíl od Česka daleko více než velkospotřebitelé. Lidé se tedy musí připravit na to, že ceny plynu ještě porostou. Pro příští rok se počítá se zhruba dvacetiprocentním zdražením plynu pro domácnosti a desetiprocentním pro velkoodběratele, předpovídají Zemské noviny.


Lidé, kteří se chtějí finančně zajistit ve stáří nebo zabezpečit rodiny pro případ své smrti, získali nyní další pádné důvody pro uzavření životní pojistky. Jak píše deník Právo, poslanci totiž minulý pátek schválili novelu zákona o daních z příjmů, která toto pojištění - projde- li Senátem - významně daňově zvýhodní. Tyto úlevy tak mohou přispět k tomu, že životní pojištění získá i v České republice časem obdobné postavení jako ve vyspělých evropských zemích. Mezinárodní srovnání zatím pro nás nevychází dobře. Zatímco podíl životního pojištění na celkovém pojistném v ČR činil loni jen asi 32 procent, v Evropské unii na životní pojištění připadá okolo 58 procent. V zemi s nejvyšším zájmem o životní pojištění - v Lucembursku - dokonce 86 procent. Nárok na daňový odpočet ovšem bude mít pojistka, kde je její výplata vázána na dosažení 60 let věku a dojde k ní nejdříve po pěti letech od uzavření smlouvy. Tyto podmínky ovšem mnoho pojistek nesplňuje. Navíc podmínka šedesáti let může odradit zejména mladší lidi. Pojišťovny jsou ale s takovou konstrukcí daňových úlev spokojeny. Čekají výrazně větší zájem o nové pojistky a předpokládají, že výrazně stoupne i placená částka pojistného, dodává Právo.


Na vývoj situace v oblasti bydlení upozorňují Lidové noviny. Ukazuje se, že řada lidí už odmítá dále platit předražené nájmy a raději investuje do vlastních bytů. Umožňuje to i poměrně dobrá dostupnost úvěrů. O pronájem luxusních bytů mají stále zájem cizinci, ale jinak nabídka převyšuje poptávku. To se promítlo i do snížení cen tržního nájmu bytu, které za poslední rok klesly průměrně o patnáct set korun. Realitní makléři očekávají, že nájmy ještě klesnou, píší Lidové noviny.


K vydání českého překladu knihy Adolfa Hitlera Mein Kampf se vrací deník Právo. Státní zastupitelství obžalovalo nakladatele Michala Zítka z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů. List se odvolává na vyjádření státní zástupkyně, která případ dozoruje. Zítkovi hrozí až osm let vězení. Obžalovaný však tvrdí, že jde o "politickou kauzu". Posudky podle něj nevystihují paragraf, za který je stíhán a doufá, že se domůže zrušení obvinění. "Mezinárodní soud ve Štrasburku již soudil jednu osobu v podobné věci a osvobodil ji," konstatoval minulý týden. V případě odsouzení se také do Štrasburku hodlá obrátit. Zítek poukazuje na to, že Mein Kampf vyšel v mnoha zemích, dodává Právo.


Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš se v únoru příštího roku stane ministrem spravedlnosti. Potvrdil to Lidovým novinám. Prezidentu Václavu Havlovi předal v úterý svoji rezignaci na funkci soudce, jímž podle zákona přestane být za tři měsíce. Resort nyní přechodně vede vicepremiér Pavel Rychetský. Nahradil Otakara Motejla, který rezignoval kvůli neúspěchu při prosazování reformy soudnictví. Šestačtyřicetiletý Bureš je odborník na právo procesní. Je jedním z autorů velké novely občanského soudního řádu, která začne platit příští rok. Již dříve hovořil o třech podmínkách svého nástupu na ministerstvo. Přeje si mít volnou ruku v reformě soudnictví, chce zachovat současné náměstky a po skončení funkčního období se hodlá vrátit do funkce soudce. V nedávném rozhovoru v tisku Bureš uvedl, že za prioritní úkol ministra považuje reformu správního soudnictví a zlepšení vymahatelnosti práva. Pokud jde o reformu trestního řízení, je pro dokazování viny před soudem, ale myslí si, že by se tento přesun měl uskutečňovat postupně.


Mladá fronta Dnes soudí, že zbavení soudce Horkého funkce je jen ojedinělý případ v české justici. Je to podle listu způsobeno stavovskou soudržností, která je u soudců, ale i policistů a lékařů pověstná. "Je to dáno i tím, že prohřešky kolegů posuzují tyto skupiny samy... Na veřejnosti pak chtě nechtě vypadají jako temná bratrstva, která si zvenčí nenechají do ničeho mluvit," píše deník. Zástupci těchto profesí podléhají mylné představě, že zveřejnění a odsouzení přečinu kolegy vrhne stín na celý stav. "Opak je pravdou. V žádném povolání nejsou jen bezchybní, jen pracovití, jen poctiví lidé. Potrestáním hříšníků dávají tyto skupiny na vědomí: Můžete nám věřit. Důvěryhodnost je půl jejich profese," uzavírá Mladá fronta Dnes.


Častý povzdech rodičů, že jejich děti jsou ve školách zahlcovány spoustou poznatků, které jim vůbec k ničemu nejsou, by se mohl stát minulostí. Jak píše Mladá fronta Dnes, základní škola se má podle představ autorů Bílé knihy - konceptu budoucnosti českého škoství - zásadně proměnit. Stát se místem vstřícnějším pro dítě. A to nepůjde bez nového pojetí výuky, bez změn osnov a požadavků na žáky. Autoři doporučují, aby se ve školách začaly používat metody výuky, při nichž žáci hledají, ptají se, projevují vlastní názory, dělí se o práci, jsou samostatní. Díky tomu si mohou lépe propojit poznatky z jednotlivých předmětů. Tedy vědět nejen, kdo byl Edison, ale i co se v jeho době zajímavého napsalo, co se dělo ve světě, jaký styl převládal. Kromě hledání toho správného poměru mezi znalostmi a vyhledáváním informací naráží nové pojetí výuky na další problém. Učitelé nemají o novoty příliš zájem, dodává Mladá fronta Dnes.