Přehled tisku

Z českého tisku s datem 21.5. vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Mladá fronta Dnes se vrací k novým poznatkům o babických vraždách z roku 1951. Čtyři muži vedení Ladislavem Malým tehdy vtrhli do školy v Babicích, kde jednali tamní funkcionáři KSČ. Tři z nich našli později mrtvé. Druhý den policisté a lidové milice obklíčili útočníky v žitném poli a dva z nich včetně Malého zastřelili. Bleskově poté byl zorganizován soudní proces, v němž padlo sedm rozsudků smrti a další vysoké tresty. Případ se stal záminkou pro rozpoutání jedné z největších represivních akcí komunistického Československa. Jak však zaznělo na konferenci o víkendu, je možné, že akci nevyprovokovala tajná bezpečnost, jak si dosud mysleli historici. Mohlo jít o akci protikomunistického odboje. Bývalý dokumentarista Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Josef Slanina tvrdí, že Ladislav Malý, který byl zatím považován za provokatéra StB, jednal ve skutečnosti zřejmě na vlastní pěst. Toto tvrzení vyvolalo kromě senzace také nesouhlas některých odborníků. Jsou přesvědčeni, že Malý byl agentem či spolupracovníkem StB a útok ve škole zinscenoval jako provokaci, aby dal záminku k represím proti tamním farářům a obyvatelům, kteří odmítali kolektivizaci v zemědělství. Navíc jsou mnozí pamětníci přesvědčeni, že Malý nezahynul v přestřelce s policisty a vojáky, ale je dosud naživu, dodává Mladá fronta Dnes.


V souvislosti se stoupajícími preferencemi sociálních demokratů Mladá fronta Dnes konstatuje, že růst a optimismus, které zemi sociální demokraté přinesli, budou těžce vykoupeny. Sociální demokracie uspěla, když dokázala vykřesat hospodářské oživení a zachovat občanům komfort obslužného státu. Aby toho dosáhla, zadlužila stát dalšími miliardami a odložila všechny nutné reformy. To však podle Mladé fronty Dnes dlouhodobě brzdí nejen růst, ale vede to lidi k pasivitě a spoléhání na pomoc. Na rozdíl od sociálních demokratů, preference čtyřkoalice klesají. Podle Hospodářských novin je to důsledkem vnitrostranických a vnitrokoaličních půtek. Ani to, že jak lidovci, tak Unie svobody připravují obměnu svého stranického vedení, nemůže ospravedlnit obě větší strany čtyřkoalice v očích těch voličů, kteří v ní chtějí vidět alternativu k politice stran opoziční smlouvy tedy ČSSD a ODS. Hospodářské noviny se domnívají, že je nejvyšší čas, aby čtyřkoalice představila svůj konkrétní program.


Poslanci nyní rozhodují o tom, ze kterých kandidátů budou vybírat členy Rady České televize. Jak uvádí České slovo, škrtají přitom často jména navržená společenskými organizacemi a politickými stranami tak, že ze seznamu mizí skutečné osobnosti. Mezi volenými nebude duchovní Svatopluk Karásek, ani filozof Erazim Kohák. Nevešel se ani hispanista a televizní moderátor Antonín Přidal, nárok na důvěru nemají spisovatelé Jan Trefulka a Ivan Klíma ani bývalý zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl. Naopak v návrhu zůstávají lidé, nad jejichž nominací zůstává rozum stát - např. Milan Knížák, neúspěšný kandidát do Senátu, který je handicapován hned dvakrát - jednou svým vztahem k ODS a jednou tím, že v televizi moderuje jeden pořad. Vysvětlení deníku je jednoduché: politické strany nestojí o nezávislé osobnosti s vlastní autoritou, které si od nich nenechají diktovat. Naopak hledají takové osoby, se kterými se podle potřeby snadno a rychle domluví. "Pro Českou televizi to může znamenat jediné. Z bláta do louže!"


Bývalý konzul a druhý tajemník iráckého velvyslanectví v Praze Ahmad Chálíl Ibráhím Sámir Aní, vyhoštěný koncem dubna z České republiky, byl podle nového deníku Super prvním mužem irácké rozvědky ve střední Evropě. Diplomatovi se podle deníku podařilo za poslední dva roky vybudovat rozsáhlou agenturní síť a z Prahy řídit důležité zpravodajské, ale i zahraničněpolitické operace po celém světě. Na aktivity irácké rozvědky upozornila české úřady americká zpravodajská služba CIA. Podezření, že při své práci překročil rámec diplomatického poslání, však vyhoštěný konzul v telefonickém rozhovoru s redakcí listu popřel. Přiznal, že se setkával s Iráčany žijícími v zahraničí, tedy i s oponenty Husajnova režimu, a na základě amnestie irácké vlády jim pomáhal navštívit jejich vlast.


Deník Právo píše, že letošní ceny dovolených citelně stoupnou. Mnohé cestovky do svých cen například promítly předpokládané náklady, spojené s povinným pojištěním pro případ úpadku, což se projevilo zdražením až o několik set korun. Cestovní kanceláře navíc letos odstoupily od snahy zvyšovat počet svých zákazníků. Většina z nich se soustředí na to, aby si zajistila stálý počet svých klientů. Počet zájemců o dovolenou v zahraničí ale díky hospodářské stabilizaci stále roste. Navíc přibývá lidí, kteří si ročně kupují více než jednu dovolenou a zároveň klesá poptávka po těch nejlevnějších nabídkách, uzavírá deník Právo.


Zemské noviny porovnávají telekomunikační ceny v ČR a v západní Evropě. I když poplatky za telefonování klesají, platíme stále více než na Západě. Příčinou je podle deníků především výsadní postavení Českého telecomu a neochota mobilních operátorů snížit propojovací poplatky. Pro srovnání: německá telekomunikační společnost Deutsche Telecom snížila poplatky za propojení s mobilními sítěmi až na čtyři feniky, což je v přepočtu 70 haléřů. Český Telecom za tyto služby účtuje ceny několikanásobně vyšší. Čeká na to, až bude Telecom nucen ustoupit konkurenčním tlakům a zlevní připojení. K tomu je ale nezbytná dohoda mnoha operátorů pevných i mobilních sítí, která je však zatím v nedohlednu, uvádějí Zemské noviny.


Lidové noviny píší, že nad vznikem nové strany visí velký otazník. Nově vznikající liberálně orientovaná politická strana osobností a intelektuálů má první potíže kvůli tomu, že se jejím lídrem odmítá stát ekonom Jan Švejnar. Lidovým novinámřekl, že se bude raději věnovat své kariéře profesora na Michiganské univerzitě a ekonomického poradce "podniků a vlád". Známé osobnosti stojící za novou stranou jsou navíc rozděleny na dvě skupiny, z nichž jedna chce stranu založit již nyní, rok před volbami, a druhá sází na "převýchovu" současných politických stran. Rodící se strana již řadu týdnů vzniká kolem bývalého místopředsedy Unie svobody Jiřího Lobkowicze, hudebníka Michaela Kocába, politologa Jiřího Peheho, bývalého ředitele Českého rozhlasu Vlastimila Ježka a dalších, převážně pražských intelektuálů, podnikatelů a zástupců iniciativ Impuls 99, Děkujeme, odejděte a Česká televize - věc veřejná.


Obyvatelé České republiky loni prosázeli rekordních 60 a půl miliardy korun, což je asi desetina státního rozpočtu. Jak píší Lidové noviny, každý občan republiky včetně dětí a důchodců tak minulý rok přišel v sázkách o zhruba 1500 korun. Loni vsadili lidé o deset miliard více než v roce 1999. Sázkovým hrám jednoznačně vévodí hrací automaty. Podle odborníků představuje závislost na hracích automatech pro společnost obrovský problém. Tato nemoc navíc už přestala být výsadou nekvalifikovaných a sociálně slabých vrstev. Postižení lidé se ale často nemají kde léčit. Patologické hráčství přitom patří mezi ty duševní poruchy, kde je nejvyšší riziko sebevražd. Odborní psychologové odhadují, že na hracích automatech jsou závislá téměř tři procenta české populace. Na žebříčku popularity následují kasina, loterie a nakonec kursové sázky, píší Lidové noviny.


Národní databázi vzorků DNA, které zločinci zanechávají na místě činu a na jejichž základě je lze téměř stoprocentně identifikovat, chce patrně ještě letos vytvořit vedení policie. Jak píše deník Právo, odborníci přitom varují, že kriminalistům se tak dostanou do ruky informačně nabité biologické vzorky, které policie vůbec nepotřebuje a které přitom o jejich původci vypovídají velmi citlivá osobní biologická data. Policejní prezident Jiří Kolář uvedl, že policii nejde o získání biologického rodokmentu lidí, ale o identifikaci pachatele. Jak dodal, většina evropských zemí už podobnou databanku má. Identifikace pomocí vzorků DNA se v ČR výjimečně provádějí už poloviny 90. let. Jak dodal šéf Kriminalistického ústavu Jan Hlaváček, v ČR se pro budoucnost budou v databázi uchovávat jen vzorky související s nejzávažnější trestnou činností.


Českým drahám hozí neznámí lidé sabotážemi. Jak píší Zemské noviny, hrozbu adresovali Generálnímu ředitelství v dopise, který obsahuje i seznam 12 tratí, kde má v příštím týdnu dojít k tragickým událostem. Podle policejních zdrojů je odesílatelem dopisu ne příliš známá anarchistická organizace, jejíž jméno tají policie i dráhy. Podle dostupných informací se atentátníkům nelíbí nepořádek na železnici a neustálé propouštění lidí. Policisté vyslovili názor, že může jít také o pomstu kvůli odhalení jiného kriminálního deliktu. Konkrétním úsekům je věnována zvýšená pozornost. Např. na jedné z tratí jezdí v průběhu noci každé dvě hodiny po trati drezína. Osádka kontroluje, zda na kolejiště neleží neznámé předměty či jestli se v okolí někdo nepohybuje, dodávají Zemské noviny.