Přehled tisku

Z českých deníků s datem 9. dubna vybírala Zdeňka Kuchyňová.

Hlavním tématem českých deníků je víkendový sjezd sociální demokracie, který sebou přinesl změnu na klíčových stranických postech. Deník Právo v této souvislosti uvádí, že rozložení sil ve špičce ČSSD je nyní tak jednoznačné, jak tomu v polistopadové historii této strany ještě nebylo. Drtivou převahu v politickém grémiu mají stoupenci nového šéfa Vladimíra Špidly a místopředsedy Stanislava Grosse. Lidové noviny podotýkají, že o levicové orientaci nového lídra ČSSD není pochyb. Vladimír Špidla otočil stranické kormidlo, které mu po osmi letech přenechal Miloš Zeman. Je to rázná otočka doleva ve stylu starého evropského socialismu, který slavil úspěchy po druhé světové válce. Podle listu je to socialismus rodičovského typu, utopistická vize země lásky a rovnosti. Evropa se z dlouhodobého opojení sociálním inženýrstvím probudila teprve před časem. Přinutila ji k tomu finanční realita a západní státy z toho mají dodnes nekončící bolesti hlavy. Marně hledají cesty, jak svým rozmazleným voličům vysvětlit, že dny bezstarostné pohody skončily a že se o sebe musejí starat především sami. To ovšem Špidlovi evidentně nevadí, uzavírají Lidové noviny. Deník Právo srovnání poslední stranický sjezd ČSSD s tím před osmi lety. Tenkrát začal s neurčitou vizáží Jiřího Horáka a skončil se zemanovským sebezahleděným výrazem, ale zároveň s útočným charismatem nového šéfa. V Praze se nyní stalo něco podobného, leč v obráceném gardu. Vladimíra Špidlu by mohli karikaturisté oprávněně kreslit pouze z levého profilu, ale charisma? Veškeré žádné. Podle autora komentáře se tak nový šéf ČSSD přihlásil k lidem, kteří nemají k dispozici mikrofony a o nichž CNN nevysílá zpravodajství, píše Právo. Mladá fronta Dnes se domnívá, že Miloš Zeman se sice náležitě rozloučil, ale ve skutečnosti nikam neodešel. Nyní už bývalý lídr ČSSD se vskutku rozloučil po svém, když nazval šéfy Čtyřkoalice lidskými ojetinami. Tím učinil svůj odchod nezapomenutelným. Ovšem jaký pak odchod? Dál povede vládu a bude v předsednictvu strany. Stále je silný a velký. Podle listu se Zeman obkládá úspěchy, ale nepopírá, že mu opoziční smlouva neumožnila vládnout po jeho gustu. Pravdou také je, že většinu socialistických záměrů jeho vláda neuskutečnila. Miloš Zeman je tu však dál a zasype nás ještě mnoha bonmoty, soudí Mladá fronta Dnes.


Mladá fronta Dnes připomíná, že letos z trhu zmizí přes 750 druhů akciií, jejichž hodnota představuje stovky milionů korun. Z obchodování se tak vyřadí tituly, které mají velmi nízkou cenu. Jak v listu vysvětluje šéf Komise pro cenné papíry František Jakub, jde o to, aby se zprůhlednil kapitálový trh. Právě s takovými akciemi lze totiž snadno manipulovat. Mladá fronta Dnes zároveň varuje před podvody nejrůznějších agentů, kteří obav lidí z chystaného vyřazení využívají a bez ostychu je okrádají.


Ostravská Union banka podala trestní oznámení na slovenského ministra spravedlnosti Jána Čarnogurského. Týká se sporu Union banky s Slovenským plynárenským průmyslem (SPP) o 350 miliónů korun. Banka viní Čarnogurského z údajného politického vměšování do tohoto sporu. Podle Mladé fronty Dnes Union banka chce, aby SPP proplatil směnky, které podepsal jeho někdejší ředitel Ján Ducký. Nynější vedení SPP však argumentuje tím, že je Ducký podepsal v rozporu se stanovami firmy a jednal jako soukromá osoba. Bývalý slovenský ministr hospodářství Ducký byl v lednu 1999 zastřelen v centru Bratislavy. V roce 1998 měl podepsat dva balíky směnek, z nichž některé byly vypsány bianco. Údajně na základě fiktivních smluv s firmou Sezooz Group Vsetín vystavil v září 1998 pět směnek v hodnotě 350 miliónů českých korun a poté je prostřednictvím zástupce vsetínské společnosti převedl na Union banku v Ostravě. Bratislavský krajský soud loni v dubnu rozhodl, že SPP musí Union bance celou částku zaplatit. Definitivní verdikt však vynese až Nejvyšší soud SR, ke kterému se SPP odvolal.


Stát nemá dost peněz na opravy povodňových škod. Jak píší Hospodářské noviny, Ministerstvo financí počítalo s tím, že tyto výdaje uhradí z prodeje státních dluhopisů. Ty však nemohly být vydány, protože sněmovna zákon o dluhopisech zamítla. Opravy dopravních cest proto musely mnohé okresní úřady platit ze svého. Teď se jim však nedostává na další nutnou údržbu komunikací, dodávají Hospodářské noviny.


Nepříjemné starosti připravily české úřady cizincům při výměně řidičských průkazů. Podle Lidových novin totiž nedomyslely, k čemu tyto doklady také slouží. Ještě minulé úterý okresní úřady a magistráty vyměňovaly průkazy "kus za kus", český průkaz za doklad vystavený v rodné zemi žadatele. Jenže pak kvůli mnoha stížnostem cizinců ministerstvo dopravy rozhodlo, že lidé s dlouhodobým či trvalým pobytem v Česku teď mohou mít řidičáky dva: český i ten svůj "domácí". Mnoho cizinců totiž mělo problémy, když se nemohli prokázat řidičským průkazem při cestách do své země. Ministerští úředníci si uvědomili, že řidičské průkazy nejsou pro některé cizince jen dokladem, že mohou řídit automobil, ale mají ještě některé další funkce - například slouží jako doklad totožnosti.


Deníky si všímají toho, jaký vedeme životní styl. Upozorňují na to, že stále více lidí si stěžuje na psychické potíže a vyhledává pomoc psychiatra. Jednou z příčin je současný hektický životní rytmus, který mnohdy doprovází nejistota, strach ze ztráty zaměstnání a neustále vyšší nároky na výkon. Závažné psychické poruchy však mohou končit i sebevraždou. Neradostnou bilanci právě tohoto jevu přinášejí Zemské noviny. Píší, že sebevražd u nás neustále přibývá - ročně svůj život v Česku ukončí 1600 lidí. Například v jižních Čechách se jejich počet zdvojnásobil. Nejčastější výskyt však odborníci zaznamenávají právě v tomto období - na jaře. Neúměrně přibývá lidí, kteří nedokážou najít východisko ze svízelných životních situací a raději volí dobrovolnou smrt. Zemské noviny upozorňují, je to varovný signál pro celou společnost, který nelze přehlédnout.


Finanční domy zahájily reklamní ofenzívu "života na dluh". Jak píší Lidové noviny, před kreditními kartami se proto rýsuje světlá budoucnost. Splátkové společnosti jich vydaly už téměř šest set tisíc. K nim by se letos měly ve větší míře přidat i české banky, které vydaly zatím pouze zhruba třicet osm tisíc kreditních karet. K dalšími rozvoji by mohl přispět registr dlužníků. Ten v současnosti připravují dvě společnosti. Podle odborníků by registr měl pomoci bankám a společnostem poskytujícím prodej na splátky vyloučit nespolehlivé dlužníky.


Podle deníku Právo začínáme jíst zdravější potraviny. Zatímco v minulých letech převládalo v našem jídelníčku vepřové či hovězí maso, nyní dává řada lidí přednost drůbeži a rybám. Na odbyt jdou mnohem více i výrobky ekologického zemědělství, přestože jsou dražší. Důležitou roli ve změnách našeho jídelníčku přitom hraje větší informovanost spotřebitelů o zdravé výživě, ale také obavy lidí z nemoci šílených krav a slintavky a kulhavky, podotýká Právo.


Krátké sukně a kalhoty, průhledné halenky a v úředních dnech možná i džíny budou muset napříště nechávat doma zaměstnanci Magistrátu města Zlína. Jak píše deník Právo, přikazuje to nový pracovní řád, který nyní magistrát připravuje. Pánové se budou muset v létě vedle kratších kalhot obejít i bez otevřených sandálů. Zapovězena bude i sportovní obuv. Některé zaměstnankyně úřadu, které mají rády právě takovou módu se bouří. Některé se ptají z čeho si nakoupí nové oblečení. Jak však připouštějí, stejně se asi přizpůsobí. Radní zatím neuvažují, že pracovní řád opatří souborem sankcí. Rozhodně po chodbě nebude chodit nikdo s metrem a kontrolovat délku sukní. Podle právního oddělení zlínského úřadu práce není na pokynu magistrátu nic protiprávního, dodává Právo.