Přehled tisku

Z českého tisku s datem 11. dubna 2001 vybíral Jaromír Marek.

Všechny deníky dnes píší především o rezignaci ministra financí Pavla Metlíka. Mladá fronta Dnes vyslovuje obavu o osud privatizace velkých státních firem. Co teď bude s prodejem společností, jakými jsou ČEZ, Komerční banka, Transgas nebo Český Telecom? Zejména mezi zájemci o koupi státních podílů, od nichž si stát slibuje stovky miliard korun. "Já si myslím, že odchod tří lidí na rychlost privatizace mít vliv nebude. Takové věci záleží spíše na fungování instituce a ta není závislá na svém vedoucím," tvrdí předseda ČSSD a vicepremiér Vladimír Špidla. Mládek, ale i ekonomové a investoři však mají z dalšího průběhu privatizace obavy. Na druhou stranu poukazují na fakt, že vláda peníze z prodejů firem nutně potřebuje. Nejméně ohrožen je podle několika zdrojů průběh prodeje Komerční banky, který je již těsně před dokončením. "Tento proces je rozběhnutý a komplikace nečekám. Něco jiného jsou sporné privatizace energetiky. Tam se letos těžko podaří prodeje dokončit," říká jeden z členů výkonného výboru Fondu národního majetku.

Když se stal Pavel Mertlík v roce 1999 ministrem financí, současně s nástupem do funkce si připravil koncept své demise, protože počítal s tím, že nastanou problémy, píší Lidové noviny. Mertlík měl jako ministr financí jasnou koncepci, jak by měla sociálnědemokratická hospodářská politika vypadat, jak by měla postupovat privatizace. Mertlíkova představa měla pouze jeden, ale ~zato zásadní nedostatek. Nedokázal pro ni najít ve vlastní straně ani ve vládě potřebné spojence. Ovšem i když Mertlík řadu vládních soubojů prohrával, současně však vytvářel určité podmínky pro evropsky zaměřenou hospodářskou politiku. Zlepšení vztahů s mezinárodními institucemi a Evropskou unií je jeho zásluhou. Mertlík byl schopen uzavírat kompromisy i prosadit svoje představy v rámci možného fungování ekonomiky pouze u státního rozpočtu. I rozpočty Mertlíkovy éry však byly nakonec výsledkem tvrdých bojů. Bývalý kamaráde, říkali ministři Mertlíkovi, vždy, když se jednalo ve vládě o rozpočtu. Výsledek ale je evidentní - hospodářství prokazatelně roste, klesá nezaměstnanost a rostou mzdy.

K demisi mistra financí Pavla Mertlíka se vrací i komentář Mladé fronty Dnes, který uvádí: V ODS si mohou nabrousit příbory a uvázat ubrousek pod bradu. Miloš Zeman jim Mertlíkovu hlavu donesl na opozičně-smluvním talíři. Neměl se nám šťourat v IPB! Jsou známy tři druhy demisí ministrů. Ten první u nás nepřichází v úvahu; totiž z důvodů etických, třeba když ministru dopravy spadne most. Ani druhý způsob se u nás nenosí; to premiér ministrovi tak dlouho znemožňuje plnit jeho koncepci, až ten se naštve a hodí mu svůj ministerský plat a ostatní výhody na hlavu. Třetí způsob je typicky náš. Premiér dá ministrovi na výběr; buď podáš prezidentovi demisi sám, nebo tě chlapče do týdne odvolám. Jak to bylo mezi Zemanem a Mertlíkem, ví bůh a ti dva. Když se v neděli rozjížděli do svých domovů delegáti 30. sjezdu ČSSD, odváželi si z Prahy představu idylického obrázku budoucnosti. Na něm stojí Špidla a Zeman bok po boku. Jeden řídí stranu, druhý vládu, a skřípat to mezi nimi nemůže. Vždyť jsou oba sociální demokraté, tak aby se nedomluvili. Už to skřípe. Zatímco sociální demokracie na sjezdu vyhlásila nový styl politiky, ve vládě podle všeho začíná druhá vlna ministerských výměn. Mertlík už za sebou práskl dveřmi, Vetchý u nich disciplinovaně postává. Jaký smysl má připustit změny v kabinetu rok před volbami ví asi jen sám premiér. Jenže ten se odpovědnosti za volební výsledky o víkendu s prognostickou jasnozřivostí zbavil. Vrásky se budou naopak prohlubovat na čele Vladimíra Špidly. Nejen že ČSSD ztratí schopného ministra financí. Na její politický účet půjde i vyškrtání těch 20 miliard, o které byl překročen s ODS svatosvatě dohodnutý loňský schodek státního rozpočtu, z balíku veřejných výdajů. Delegáti sjezdu ČSSD, kteří Mertlíkovi coby možnému místopředsedovi strany (kterého by Zeman nemohl tak snadno poslat k ledu) ukázali palec dolů, tak vlastně rozhodli, v čí režii se bude ještě rok dělat ekonomická politika státu. A kdo bude novým ministrem financí? Prý nikoli kačer Donald, řekl premiér duchaplně. Jedno je jisté, nový ministr financí musí příští rok udržet schodek státního rozpočtu ve výši 10 miliard. Má tedy nepopulárně škrtat ve zdravotnictví, ve školství, na důchodech, a to před volbami? Kačera Donalda netřeba. Škrtat se naučí i cirkusový kůň.


Stará auta zmizí ze silnic, píší Zemědělské noviny. Nejméně polovina automobilů, které se nyní pohybují po českých silnicích, bude mít od počátku roku 2003 patrně zakázaný provoz. Tyto vozy vypouštějí příliš mnoho škodlivin, a tak porušují zákon o ochraně ovzduší, který v pondělí přijala vláda. Dosud platí, že vozidla musí splňovat emisní limity z doby, kdy je dopravní inspektorát přihlásil do provozu. Proto mohou po silnicích jezdit i trabanty a wartburgy s kouřícími dvoutaktními motory stejně jako škodovky bez řízených katalyzátorů. Návrh zákona, který vláda postoupí sněmovně, dopadne především na majitele téměř tří milionů aut, která nemají katalyzátor a emisní normy několikanásobně překračují. "Tato stará auta zatěžují ovzduší nejvíce," řekla včera ředitelka odboru ovzduší na ministerstvu životního prostředí Eva Rychlíková. Pracovníci ministerstva dopravy však se záměrem vytlačit ze silnic auta bez katalyzátorů nesouhlasí. "Na automobily se vztahuje zákon o technických podmínkách provozu na pozemních komunikacích, ne o ochraně ovzduší," řekl Jaroslav Kolrus z ministerstva dopravy. "Nemůžeme starším vozidlům kvůli vysokým emisím odebrat státní poznávací značky" sdělil zase vrchní rada ministerstva dopravy Josef Pokorný. Advokát Zbyněk Pražák ale tyto názory zpochybnil. "Zřejmě převáží předpis s větším obecným zájmem. Zákon o ochraně ovzduší asi dostane přednost," uvedl Pražák


Vládní reforma vzdělávání, tzv. Bílá kniha, která by podle představy ministra školství Eduarda Zemana měla přesahovat životnost tohoto kabinetu a stranické zájmy, skončila jen jako kus papíru v šuplíku, míní Lidové noviny. Na knihu navazující návrh nového školského zákona měl totiž ve Sněmovně jepičí život. Předlohu nezachránilo ani nedávné slavnostní představení Bílé knihy na ministerstvu, ani při té příležitosti profesionálně přednesené citáty Komenského o tom, že je třeba méně mluvit a více činit. Nepomohla ani tvrdá data premiéra Miloše Zemana - že za Klausových vlád školství místo růstu bolestně zchudlo a naopak za Zemanů má téměř o 20 miliard více. Ale velká koncepce, přirovnávaná ministrem svým významem k zavedení povinné školní docházky, je zatím v tahu. A je to velká škoda. Uzavítrají Lidové noviny.


Velikonoce slaví 96 procent Čechů, většinou je ale nevnímají jako náboženský svátek. Jsou pro ně spíše rodinnou a společenskou oslavou nebo svátkem začínajícího jara, píší Zemědělské noviny s odvoláním na výsledky březnového výzkumu agentury Sofres-Factum. Jen necelých devatenáct procent respondentů se chce o Velikonocích zúčastnit bohoslužby, 79 procent do kostela nepůjde. Vajíčka bude barvit 66 procent lidí a 31 procent se chytá na koledu. Církevních shromáždění se chtějí účastnit hlavně důchodci, občané s vyšším vzděláním, Pražané a lidé z jižní Moravy. Lidové zvyky udržují častěji rodiny s dětmi. Uzavírají Zemědělské noviny.