Přehled tisku

Z českých deníků s datem 7. února vybíral Zdeněk Vališ.


Téměř všechny komentáře dnešních deníků se zaměřily na návrat poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského aktivisty Jana Bubeníka z kubánského vězení. Listy uvažují nad okolnostmi jejich propuštění a hodnotí postoje českých politiků během pobytu obou Čechů na Kubě.Mladá fronta Dnes a Hospodářské noviny odpovídají záporně na otázku, zda Ivan Pilip a Jan Bubeník jsou hrdinové. Jejich chování ovšem deníky považují za správné.

Mladí muži se vydali na Kubu, aby pomohli lidem, kteří nenásilně vzdorují tamějšímu režimu. Přijali pomoc vysoce oceňované americké nevládní organizace. Setkali se s nepřáteli Fidela Castra, padli do rukou jeho tajné policie a byli uvrženi do žaláře. Díky solidaritě domácích i světových politiků byli poměrně rychle osvobozeni," shrnuje komentátor Mladé fronty Dnes.

Ivan Pilip a Jan Bubeník jsou podle Hospodářských novin obyčejní muži, kteří považují za samozřejmé pomáhat lidem, kteří se v cizí zemi snaží prosadit dodržování základních práv a svobod. Něco takového není hrdinstvím, neboť by to mělo být přirozeným projevem chování každého slušného člověka, podotýká komentátor. Podle něj však bylo možné během česko-kubánské krize, která šťastně skončila, dovědět se mnohé o situaci na domácí scéně. O tom, že pro mnoho Čechů a Moravanů lidská Práva začínají a končí vlastní osobou. O tom, že zřejmě jen menšina z nás dokáže skutečně docenit hodnotu svobod, které požívá.

Za nečekané považují Lidové noviny projevy české malosti od lidí, kteří dlouhé roky proklamují svoji oddanost starým dobrým zásadám konzervativní politiky v době, kdy poslanec Ivan Pilip a Jan Bubeník pobývali v kubánském vězení. Komentátor uvádí výrok místopředsedy ODS Miroslava Macka, od kterého by jeho voliči jistě čekali něco jiného než laciné průpovídky o klukovině. Taktéž občanský demokrat a stínový ministr zahraničí Jan Zahradil veřejně zpochybnil kredit Pilipa. Zemanovi na rozdíl od Macka alespoň slouží ke cti, že se dokázal omluvit a nakonec velmi vstřícně přijal zlomovou osobní misi Petra Pitharta, která výrazně pomohla k rychlému propuštění obou vězněných, píše autor.

Dokonale však podle něj završil trojici zásahů občanských demokratů předseda strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus svým výrokem předčasně zpochybňujícím schopnosti předsedy Senátu Petra Pitharta při vyjednání na Kubě. Klausovo prohlášení o tom, že reálný výsledek Pithartovy mise je sice nulový, ale vyhlídky zadržovaných Čechů zřejmě nezhoršil, však podle Lidových novin propuštění Pilipa a Bubeníka uspíšilo. Kubánského vůdce Fidela Castra totiž rozčílilo, že Klaus zlehčil výsledky jeho jednání s předsedou Senátu Pithartem, uvádí deník s odvoláním na důvěryhodný zdroj.

Hospodářské noviny se v komentáři zaměřily na náměstka ministra financí Jana Mládka, který měl naznačit Italům, že nemají šanci prosadit při investování v České republice. Deník doporučuje Mládkovi, aby odešel ze svojí funkce. Jeho počínání přirovnává deník ke slonovi v porcelánu. Nejdříve se při jednání s italskou delegací vyjádří tak neobezřetně, že to vyvolá skandál v diplomatických kruzích, potom se snaží přehodit vinu na renomovanou tlumočnici a nakonec se hájí tím, že při jednání o privatizaci jsou čeští vyjednavači pod tlakem premiéra Zemana, píší Hospodářské noviny. Mládek by neměl podle deníku komplikovat už takhle dost komplikované postavení ministra financí Mertlíka a odejít.

Zemské noviny komentují výsledky návštěvy komisaře Evropské unie pro zemědělství Franze Fischlera v Praze. Slíbené peníze po domácí zemědělce deníky pokládají jen za slabou náplast na bolesti, které farmářům způsobí otevírání českého trhu bohatě dotovaným potravinám z Evropské unie. Komisař Fischler je zkušený diplomat, který rozlišuje, co říci přímo a co zabalit do blyštivých frází, míní Zemské noviny. Jaké poselství by do České republiky přivezl Fischler, neznalý diplomatických fines? Prosté. Nejspíš by pravil: Češi, připravte se na to, že po vstupu do unie budete dál farmáři druhé kategorie.

Na trhu Evropské unie podle deníku vítězí ti zemědělci, kteří dostanou víc peněz z Bruselu. A těch čeští farmáři po vstupu do unie dostanou méně než farmáři ze zemí patnáctky. Zemědělskou politiku Evropské unie pokládají Zemské noviny za pokryteckou a soudí, že slova o otevřenosti a evropanství se k ní vůbec nehodí.

Mladá fronta Dnes pod titulkem Soudy s generály poškozují Prahu v očích NATO informuje o případu generála Jiří Piskálka, bývalého šéfa českého styčného týmu při Severoatlantické alianci, kterého ministerstvo obrany vláčelo dva roky po soudech kvůli půl milionu korun, které mu byly vyplaceny omylem jako náhrada na pobyt jeho manželky. Spor zastavil v úterý Soud pro Prahu 4 poté, co ministerstvo obrany bez udání důvodu žalobu na generála stáhlo.

Ministerstvo se však podle deníku dál soudí s dalšími čtrnácti generály a vysokými důstojníky. Zasvé tak vzal slib ministra obrany Vladimíra Vetchého a jeho náměstka Prokopa Dolejšího, kteří - když skandál vyšel před dvěma měsíci najevo - prohlásili, že najdou přijatelné řešení, aby na chyby úředníků nedopláceli "kvalitní lidi, kteří vyplacené peníze získali v dobré víře a použili je na svá studia či jednání s aliančními partnery". Podle Mladé fronty Dnes považuje náměstek Dolejší celou záležitost za vrcholně trapnou. Deník cituje jeho slova, že k tomu nemělo dojít. "Ti vojáci vykonali pro republiku maximum, a my se teď s nimi soudíme. Ale zákon nám nedává jinou možnost".

Změněné společenské ovzduší usnadnilo podle deníku Právo ministru spravedlnosti podat stížnost k Nejvyššímu soudu pro porušení zákona ve věci Jiřího Kajínka odsouzeného na doživotí. Autor komentáře tento případ zobecňuje. Soudí, že ať už Kajínek dopadne jakkoli, bude znovuotevření celé záležitosti silným tlakem na policii a justici, aby se příště více držely všech předpisů, českých, evropských i mezinárodních, upravujících Právo na řádný proces. V trestním řádu snad časem také přibude povinný přezkum věcí s výjimečnými tresty Nejvyšším soudem jako dalším mechanismus, omezující vždy možnou nezákonnost či zvůli, a také povinné posuzování osobnosti pachatele po 15 odpykaných letech.

Zvýšená bezpečností opatření vyhlásili v těchto dnech ředitelé některých prostějovských škol. Jejich školy totiž obchází neznámý muž, který vystupuje jako slepec a pokaždé žádá o to, aby mohl na toaletu. Městská policie a pedagogové muže podezřívají, že má s dětmi nekalé úmysly. Informuje o tom středomoravské vydání Mladé fronty Dnes. Slepec stihl obejít již několik prostějovských škol. V Základní škole E. Valenty skončil jakoby omylem na dívčí toaletě. Žákyně na něj ale včas upozornily a pracovníci školy ho z budovy vyvedli. "Naštěstí se nic nestalo. Okamžitě jsme svolali vyučující, kteří pak upozornili žáky, aby dospělým hlásili přítomnost cizí osoby ve škole. Ze zkušenosti víme, že postup policie je zdlouhavý, proto se raději o opatření staráme sami," řekl listu ředitel školy Josef Fiala. Podobné zkušenosti mají také ředitelé ostatních škol. "U nás mu otvírala uklízečka poté, co chtěl jít na záchod. Nic tady neprovedl. Zakázal jsem pouštět do školy cizí lidi...," uvedl také ředitel Základní školy na sídlišti Svobody Jan Krchňavý. Muž se po Prostějově pohyboval minulý týden. Popis se zatím omezuje většinou jen na to, že měl tmavé brýle. Po muži začali pátrat také strážníci. "Děláme určitá opatření. Ten člověk ale zatím nic neprovedl. I tak to nelze brát na lehkou váhu. Nevíme, co je zač a co může ještě udělat," řekl listu šéf městské policie Jan Nagy. Dodal, že by žáci měli být poučeni přes odbor školství. Policistka zabývající se trestnou činností spojenou s dětmi a mládeží míní, že muž, který vyhledává dětské toalety na základních školách, bude spíš exhibicionista než násilník.