Přehled tisku

Přehled nejzajímavějších témat z pondělního denního tisku připravil Vilém Faltýnek:


Terezínská starostka Růžena Čechová podle dnešní severočeské přílohy Mladé fronty Dnes oznámila, že se radnice pokusí získat do svého majetku pozemek, na kterém stojí střelnice místního střeleckého klubu a případně střelnici i zrušit. List uvádí, že tomuto rozhodnutí předcházela reklama na internetu litoměřického hotelu Helena, která zvala německé turisty do Terezína, aby si tam rekreačně zastříleli. Deník píše, že internetovou stránku přitom ilustrovala fotografie koncentračního tábora. Starostka listu řekla, že část pozemku, na kterém střelnice stojí, patří podle výpisu z katastru Okresnímu úřadu v Litoměřicích. Jeho přednosta podle terezínské starostky přislíbil, že vyjde radnici vstříc. Starostka uvedla, že na okresním úřadu údajně leží i žádost střeleckého klubu, aby byl pozemek převeden do jeho majetku. Čechová listu řekla, že po zveřejnění informací o reklamě "jí píší bývalí terezínští vězňové a vyčítají radnici, že dopustila existenci sportovní střelnice pro Němce v Terezíně.

Hospodářské noviny se zamýšlí nad případným působením Vladimíra Špidly ve funkci předsedy ČSSD. Předseda strany Miloš Zeman totiž již nebude na dubnovém sjezdu strany na funkci kandidovat a jeho nástupcem se s největší pravděpodobností stane současný místopředseda a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Hospodářské noviny se snaží najít především odpověď na to, jak se bude ČSSD v čele se Špidlou chovat. Jeho ministerské kroky totiž ukazují, že je spíše sociálním demokratem v pravém slova smyslu. Názorový záběr strany je přitom poměrně široký, od vyznavačů blairovských třetích cest až po bývalé komunisty. Špidla tedy podle listu může přinést posun v hledání partnera. Navíc dal již několikrát najevo, že takzvaná opoziční smlouva mu není posvátná a spojenectví s ODS má hranice. Ty budou za Špidly vymezeny ostřeji než u Zemana, míní list. "Velkou neznámou ovšem je, co se stanou udělá kuriózní situace, kdy předseda strany bude jako člen vlády podřízený dosluhujícímu exšéfovi, nicméně stále ještě premiérovi. V této pozici budou na jeho hlavu, navíc těsně před volbami, padat všechny skutky odcházejícího Zemana," míní list.

Nedůvěra části veřejnosti ve sčítání lidu je tématem většiny dnešních deníků. Lidové noviny poukazují na to, že způsob, jakým chce stát sčítat lid, není úplně v pořádku. Navíc se na tom shoduje většina obyvatel a celou akci dnes zpochybňují i mnozí z poslanců, kteří pro sčítací zákon hlasovali. "Nikdo z nich nevystoupí a neřekne: Udělali jsme to špatně, pojďme, uděláme to jinak, nebo to rovnou zrušíme," píše list. Za nejhorší přitom považuje to, že šest z deseti obyvatel si není jisto bezpečností svých dat a 40 procent veřejnosti se rozhodlo na otázky neodpovídat, nebo odpovědět nepravdivě. "S našimi volenými zástupci to ani nehne," konstatují LN. Podle Práva navíc pravdivě vyplněný sčítací dotazník poskytuje poměrně ucelený marketingový náhled nejen na některé skupiny obyvatel, ale i na jedince. Český statistický úřad se sice brání spekulacím o komerčním využití dat, ale místo podrobných údajů, jak bude bezpečnost dat zajištěna, se obyvatelé dozvídají jen jalová tvrzení, že "data budou zabezpečena". Právo také upozorňuje na to, že ani sčítací komisaři nebyli nijak prověřováni. Co jestli se takový "důvěryhodný občan" zastaví cestou s dotazníky někde u kopírky, nebo se mu přihodí ona příslovečná "krádež kufříku"? ptá se list. Podle statistického úřadu je ale sčítání založeno "na důvěře občana a na předpokladu, že kulturní vyspělost obyvatelstva dává dostatečné záruky, že výsledky sčítání budou kvalitní, věcně správné a úplné". Opakovaně ale dodává, že ten, kdo se odmítne sčítání zúčastnit, bude penalizován. Podle odhadů přitom jen zhruba ve čtvrtině či třetině budou výsledky šetření zkreslené.

Na rizika vyplývající z nákupu 36 nadzvukových stíhacích letounů pro českou armádu upozorňuje v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes ministr financí Pavel Mertlík. Ministr v něm varuje, že ekonomické výhody související s nákupem stíhaček zdaleka nemusí splnit očekávání, a vyjadřuje obavy před vysokým zatížením veřejných financí. Mertlík varuje před falešným optimismem některých politiků, podle nichž nabídky k průmyslové spolupráci (tzv. offsety), jimiž vláda nákup stíhaček podmiňuje, republice na letouny vydělají. Připouští sice, že offsety přivedou do tuzemska investory, zajistí odbyt českého zboží na západních trzích a budou mít pozitivní vliv na hrubý domácí produkt, pochybuje ale, že offsety, s nimiž podle něj navíc Česká republika nemá příliš velké zkušenosti, mohou obrovský kontrakt za více než 100 miliard korun zcela kompenzovat. Kontrakt tak podle něj povede k dalšímu prohloubení deficitu veřejných rozpočtů. "Nákup letadel spolu s realizovanými offsety se podle našich odhadů vrátí do státního rozpočtu v podobě daňových či jiných fiskálních výnosů - například sociálního pojištění - ve výši asi deseti procent celého kontraktu. To je jistě dobrá zpráva. Ale nelze si představit, že zaplatí celý výdaj z veřejných rozpočtů. Na to si musíme půjčit a půjčku budeme dlouhá léta splácet," uvádí v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes ministr financí Pavel Mertlík.

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman ve své zprávě pro delegáty dubnového sjezdu ČSSD hodnotí negativně činnost prezidenta Václava Havla. Obviňuje ho přitom ze "získávání agentů uvnitř politických stran a vytváření pátých kolon uvnitř politických stran". Informuje o tom dnešní Právo. Deník uvádí, že podle Zemana by Havel neměl sahat ani k "vytváření hradních stran nebo alespoň hradních křídel uvnitř etablovaných politických stran". Roli spojovacího článku mezi stranami a dalšími strukturami občanské společnosti Havel podle Zemana "neplní a občanskou společnost jako celek tím spíše antagonizuje, než sjednocuje", píše list. ČSSD by tedy měla podle Zemana usilovat, aby budoucí prezident, ať už člen či sympatizant politické strany, nebo nestraník, "byl v první řadě symbolem české státnosti, vyjadřovatelem politické vůle vlády a parlamentu, nikoli jejich oponentem", cituje Právo ze Zemanovy zprávy pro dubnový sjezd ČSSD.

Anonym vyhrožuje prezidentovi Václavu Havlovi smrtí, když nedá milost dvojnásobnému vrahu Jiřímu Kajínkovi. Uvádí to dnešní Právo, podle jehož informací obdržela prezidentská kancelář anonymní dopis s pohrůžkou: jestli prezident neudělí Kajínkovi milost, čeká Havla smrt. Existenci dopisu potvrdil listu šéf Hradní policie Antonín Maněna s tím, že tak jako každá jiná výhrůžka bylo psaní předáno policejnímu prezidiu. Maněna podle Práva připustil, že policie tuší autora výhrůžky. Údajně není vyloučeno, že stopa míří do Valdic, kde je Kajínek po loňském útěku z mírovské věznice uvězněn. Podle informací Práva byl ale dopis napsán v Plzni, proto ho prezidentská kancelář prý podstoupila místním orgánům k dalším opatřením. Policie by podle deníku měla především zjistit, kdo jsou lidé, kteří jsou podepsaní v dopise Havlovi. Některá jména jsou špatně čitelná nebo nečitelná vůbec. Asi dvě jména, která se dala rozluštit, se shodují podle Práva se jmény lidí, kteří mají za sebou kriminální minulost.