Přehled tisku

Následující výběr názorů a komentářů z českých deníků z 27. února 2001 připravil Vilém Faltýnek.


Podle Mladé fronty Dnes se novým zákonem o železnici nic zásadního nemění. "Jedinou opravdu užitečnou změnou by byla konkurence mezi dopravci. Tomu se však dosavadní monopolní provozovatel může i v nových podmínkách dál úspěšně bránit," soudí list. Poslední změna měla podle MfD jen vytvořit zdání, že se něco děje.

Jak list píše, skutečná reforma je dávno vymyšlena, jenže drahám se nelíbí. "A protože jejich vliv je velký, poslední velký plán na změnu poměrů padl. Spolu s ním i jeho zastánce, ministr Peltrám," doplňuje MfD s tím, že v ČR má na rozhodování o postu ministra velký vliv železnice. "Nikdo nemá odvahu pustit na koleje konkurenci, která by ukázala, že vlaky nemusí jen vršit miliardové ztráty, ale mohou i vydělávat," poznamenává list a dodává, že pro současné vedení drah by to byl šok. "Kdo by chtěl soutěžit? Lepší je zajistit si pohodlný život monopolisty," konstatuje MfD a soudí, že vláda nový zákon neušila pro pohodlí veřejnosti, nýbrž drah.

KoB oznámila málo překvapivou informaci, že pro letošní rok očekává ztrátu zhruba 60 miliard korun. Touto zprávou však zcela zastínila to, že se bance podařilo v minulém roce snížit ztrátu z 36 na 12,7 miliardy korun, upozorňují Hospodářské noviny (HN). List připomíná, že banka měla být tvůrcem trhu s problematickými aktivy a řešit důsledky některých pozůstatků z doby centrálního řízení ekonomiky. "Jenže jen u toho nezůstalo," poznamenávají HN s tím, že tak se bance dostalo nelichotivé přízvisko "žumpa". Místo toho, aby do srpna letošního roku, kdy má podle zákona existence KoB skončit, problematických aktiv ubývalo, stal se pravý opak, píší HN.

Kauzou Vladimíra Železného se v příspěvku MfD zabývá Ladislav Verecký. Vladimír Železný se podle autora v těchto dnech přesvědčuje o platnosti staré lidové moudrosti "blaze tomu, kdo nic nemá, nestará se, co kam schová". "Čerti vědí, zda bude vůbec v jeho (Železného) silách vyplnit pravdivě ve sčítacím archu, jaký je stav jeho majetku o půlnoci z osmadvacátého února na prvního března," píše. Autor příspěvku si zároveň pohrává s myšlenkou, co by dělal, kdyby byl televizní magnát a dozvěděl by se, že mu zítra soudním rozhodnutím obstaví konta. "Při své prostoduchosti bych si nejspíš vzal dva velké kufry a začal bych objíždět pobočky bank," zamýšlí Verecký a připouští, že by s kufry plnými peněz vyhlížel jako novoruský podnikatel. "Je-li však pravda, že spousta peněz, o jejichž čistotě by se dalo pochybovat, přitekla přes IPB do Novy právě z novoruských podnikatelských kruhů, nebylo by to tak docela od věci," soudí autor příspěvku.

Rozhodnutí vlády schválit záměr zákona o partnerství homosexuálů přispěje podle Mladé fronty Dnes k pocitu bezpečí, jistoty a určité rovnoprávnosti těchto občanů. MfD soudí, že není třeba se vyrovnávat například s odporem církve, neboť registrované partnerství je civilní svazek uzavíraný "nikoli před tváří Boha, ale státního úředníka". Jediným vážným protiargumentem je obava z prohloubení už tak hluboké krize manželství, míní list. Ovšem manželství podle něj i nadále zůstane privilegované. "To málo, co stát tratí, se mu vrátí v jistotách jedné menšiny a v bourání předsudků zbylé většiny," zdůrazňuje MfD.

Útokem na roční dítě vyvrcholilo podle Ústeckého deníku koncem minulého týdne vymáhání dluhu v ústecké Matiční ulici. List dnes napsal, že "v případu jsou zřejmě zainteresováni lichváři, kteří neskutečně vysokými úroky na sebe váží místní obyvatele". S odvoláním na mluvčího ústeckého okresního policejního ředitelství Lubora Štise deník napsal, že pachatelka měla dítě strhnout ze židle, to po pádu začalo kašlat a dusit se. Lékaři však žádné zranění podle Štise nenašli. Policie podle listu nyní zjišťuje, zda byl nějaký trestný čin spáchán. Rodina patří k romským obyvatelům sociálních bytů v Matiční ulici, uvedl deník s tím, že "útočnice, také Romka, z této lokality vůbec nepochází". Postižená rodina podle zjištění listu kvůli dluhu již dlouho čelila výhrůžkám vztahujícím se i na děti. Policie šetří jeden podobný případ z loňského roku, kdy jinou rodinu z Matiční ulice vymahači dluhů ohrožovali nožem. Deník cituje terénního pracovníka nadace Člověk v tísni Jana Černého, který uvedl, že lichva je jeden z nejzávažnějších problémů obyvatel Matiční ulice. Úrok je podle něj stoprocentní, a tak se každý měsíc dlužná částka zdvojnásobí. Rodinám v Matiční ulici tak nezbyde na základní potřeby a musí si znovu půjčit, řekl deníku Černý.

V pravidelném sloupku Lidových novin Poslední slovo se tentokrát spisovatel Ludvík Vaculík zamýšlí nad tím, jak by reagoval na místě předních českých politiků. Píše například: "Kdybych já byl ministr životního prostředí, tak bych teď odstoupil se slovy: ´Ne, v těchto poměrech nelze nic dobrého udržet. Na přírodě záleží jenom těm, kteří v ní nemají žádný kapitálový zájem. Já nebudu hrát tu podvodnou hru.´ Dále Vaculík tvrdí: "Škoda, že jsem o sčítání lidu nepřemýšlel dřív! Byl bych ho mohl využít v jedné věci, která mě otravuje už deset let. Ke hlasování o Moravě. Byli bychom jeTrefulka, já a mnozí další, proměnili v plebiscit o postavení Moravy v českém státě." Zároveň ale Vaculík upozorňuje: "Pozor: bylo by to definováno jako výraz vůle proti Úředníkům, ne proti Čechům! Nebylo by to zakládání zvláštní Moravské národnosti. Jane, nejsme my hloupí a nešikovní, protože staří? Taková příležitost a co by nám mohli?" A nakonec kdybych byl na místě pana prezidenta Havla: žádného valentýnkování bych se rozšafně nezúčastnil. Naopak bych při té příležitosti řekl, jak jsou mi všichni santaklauzové a valentýni protivní. Já to nechci a neuznávám, naši to také nedělali, řekl bych," píše Ludvík Vaculík.