Přehled tisku

Z českých novin s datem 9. ledna 2001 vybírala Kateřina Brezovská.

Vnitropolitické stránky úterních deníků věnují pozornost především Radě České televize. Tématem je pak hlavně pondělní jednání, na němž se rada odmítla zabývat odvoláním generálního ředitele ČT Jiřího Hodače. Sněmovna totiž v sobotu vyzvala Hodače k rezignaci, pokud by tak neučinil, měla jej odvolat rada. Nyní radě hrozí, že ji sněmovna v pátek odvolá.

Zemské noviny a České slovo jsou přesvědčeny, že politické strany si z institucí a úřadů dělají své "pašalíky" a snaží se je ovládnout a vysílají do nich své spojence. Výjimkou tedy není podle listů ani televizní rada, v níž sedí straníci nebo ti, kteří jsou blízko stranickým strukturám. Televizní rada je jen špičkou ledovce, míní deníky. Otevřená debata o krizi veřejnoprávní televize mohla vyvolat zdání, že politici nemají zájem na ničem jiném než na nezávislosti televize. Nedejme se mýlit, .... zásadní věci se až na výjimky v Česku nerozhodují na zasedáních sněmovny, ale v zákulisí, ve stranických centrálách," konstatují Zemské noviny a České slovo. Dodávají, že veřejnosti nepřístupná jednání televizní rady jsou tedy jen odrazem poměrů panujících v české politice a radní se stejně jako politici starají o to, aby jim veřejnost neviděla do karet. Proto je nejvyšší čas, aby se tento stav změnil!

To, že televizní rada navzdory vůli parlamentu nechce odvolat ředitele ČT, nepovažuje Mladá fronta Dnes za nemyslitelné. Pokud by ovšem rada podala vysvětlení, proč se podle jejího názoru většina poslanců mýlí. Rada se ale jakémukoli odůvodnění vyhýbá, a tak jen dovršuje sérii svých tragických selhání. List připomíná sesazení Dušana Chmelíčka po necelém roce jeho úřadování v křesle generálního ředitele ČT a zvolení Jiřího Hodače novým ředitelem. Pak už rada němě přihlížela katastrofě, kterou rozpoutala... To vše ale není nic proti mlčení rady ke klamavému zpravodajství Hodačova týmu, míní list. Rada podle něj měla zbavit Hodače moci především proto, že dopustil odvysílání zpráv, které celou televizi diskreditují. Během pondělního jednání ale radní ani jednání o Hodačovi do programu nezařadili. Již prostě nejsou schopni racionálního činu. To je hlavní důvod, proč by měla sněmovna ukončit jejich trápení a zbavit radu mandátu, končí Mladá fronta Dnes.

Podle Zemských novin zkoumá financování České televize Bezpečnostní informační služba. Obává se, že nynější nepřehledná situace by veřejné instituci mohla způsobit vážné finanční ztráty. Jeden z důstojníků BIS uvedl, že v televizi by se mohly uzavírat dvě smlouvy na výrobu jednoho pořadu: jedna s bývalou Chmelíčkovou administrativou a druhá s novým Hodačovým vedením. Kontrašpionáž se snaží prověřit i podezření, že televize vyráběla některé pořady za přehnaně vysokou cenu. List píše, že tajná služba například minulý týden oslovila herce a moderátora Jana Krause se kterým Česká televize připravuje smlouvu na výrobu zábavného pořadu. Herec Jan Kraus, který je zároveň jedním z mluvčích občanské iniciativy Česká televize - věc veřejná, se s pracovníkem BIS sice sešel, ale odmítl se s ním na téma České televize bavit. Poslanci, kteří se začali o případ zajímat, jsou přesvědčeni, že BIS svým postupem zákon neporušila. Postup BIS však považují za neprofesionální. Služba se podle nich neměla obracet na Krause: měla získávat informace jinde a diskrétněji.


Mladá fronta Dnes píše, že případ nacistického zločince Wernera Tuttera a pozdějšího špiona československé tajné bezpečnosti bude mít soudní dohru. Státní zástupkyně obžalovala dva někdejší představitele československého režimu, že v šedesátých letech Tuttera kryli, neboť nevydali doklady o jeho válečných zločinech západoněmecké justici, která o ně opakovaně žádala. Kauza Tutter je průlomová, poprvé v tuzemské historii se podařilo takový případ zdokumentovat z hlediska trestního práva. Prokázal, že komunistický režim využíval nacistické zločince ve svůj prospěch - Tutter až do své smrti totiž působil v západním Německu jako agent. Patřil přitom k největším nacistickým hrdlořezům, kteří na území Československa řádili. Je odpovědný za dvaadevadesát vražd a vypálení osady Ploština na Zlínsku. Dva někdejší funkcionáři, členové vládní komise pro stíhání válečných zločinců, kteří současně působili ve vysokých funkcích náměstka ministra vnitra a náměstka generálního prokurátora, nyní budou čelit obžalobě ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Zařídili totiž, aby spis se seznamem Tutterových zločinů nezískala německá justice. Hrozí jim až desetileté vězení. Experti ovšem již dříve upozorňovali, že za krytím nacistického zločince mohou stát i další osoby, především špičkoví představitelé KSČ. Zřejmě se to však nepodaří prokázat, řada takových jednání se odehrávala jen ústně a nezachovaly se o nich žádné doklady.


Vláda po letech přehlížení začíná řešit největší problém českého hospodářství - nedobytné pohledávky, píší Zemské noviny. Poměřováno hrubým domácím produktem je v České republice velikost těchto pohledávek největší na světě. Nedobytné dluhy ztěžují provoz bank a podniků. Jsou překážkou pro jejich investice a rozvoj. Objem špatně vymahatelných úvěrů bank a transformačních institucí spolu s nedobytnými pohledávkami podniků dosahují téměř 700 miliard korun. To je částka přesahující roční rozpočet státu. Státní Konsolidační banka na pokyn vlády v těchto dnech začala připravovat prodej zatím největšího balíku nedobytných pohledávek. Jeho hodnota činí 20 miliard korun. "České podniky i banky nejsou na vstup do Evropské unie připraveny. V ostré unijní konkurenci by neobstály. Je nutno je nejdřív zbavit břemene nevymahatelných pohledávek," uvedla ve své studii Světová banka. Ta doporučuje rozdělení pohledávek mezi Konsolidační banku, potažmo Konsolidační agenturu, jež z ní vznikne, a soukromé firmy. Tolik Zemské noviny.


Lidové noviny píší, že ministr spravedlnosti Pavel Rychetský by chtěl do konce ledna rozhodnout o tom, zdali se justice bude znovu zabývat případem Jiřího Kajínka. K úvahám o obnovení soudního řízení ho přiměly některé nesrovnalosti v postupu krajského i vrchního soudu, které se trestným činem dvojnásobného vraha zabývaly. Jak v listu Rychetský dále uvedl, při šetření posledního Kajínkova případu překročila také policie hrubým způsobem své kompetence. Kajínek svou vinu před soudem vždy popíral a po útěku z věznice Mírov se znovu objevily spekulace o jeho nevině. O obnovení procesu požádal ministra Kajínkův obhájce Jaroslav Bárta a obyvatelé Prachovic na Chrudimsku, odkud vězeň pochází. Pavel Rychetský chce o možném obnovení šetření rozhodnout do tří týdnů i z toho důvodu, že ho na postu ministra spravedlnosti v únoru vystřídá Jaroslav Bureš, píší Lidové noviny.


Deník Právo uvádí, že některé čerpací stanice prodávají nekvalitní benzín, který může způsobit poruchy motoru. Vyplynulo to z šetření České obchodní inspekce v Plzeňském kraji. Podle odborníků je ale pravděpodobné, že nekvalitní benzín čerpají motoristé i na jiných místech republiky. Inspekce proto chystá rozsáhlou kontrolu, při které chtějí její pracovníci prozkoumat kvalitu pohonných hmot u šestnácti set čerpacích stanic. Deník však přináší pro řidiče i radostnější zprávu. Cena benzínu Natural totiž klesla. Dvacet pět korun za litr není výjimkou, někde dokonce řidiči zaplatí pouze 24 korun. Jak list dodává, pro motoristy je pokles cen pohonných hmot asi nejlepším novoročním dárkem.


Lidové noviny píší, že ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr žádá půl milionu korun soudní cestou od ekologického hnutí Jihočeské matky. Ministr se podle listu cítí dotčen tím, že ekologové loni 13. října odhalili na jednom z českobudějovických sídlišť ministrovu bustu na místě, kde v dobách komunismu stála socha prezidenta Klementa Gottwalda. Ministrovu papírovou bustu odhalili čtyři dny poté, co Grégr společně s Milošem Zemanem slavnostně zahájil první štěpnou reakci v jaderné elektrárně Temelín. Ministr Grégr tvrdí, že se ho kromě odhalení busty, k němuž nedal souhlas, dotýká především srovnání jeho práce s praktikami komunismu. Matky totiž údajně prohlásily, že Grégr v případě Temelína konečně splnil závěry předlistopadového ÚV KSČ. Podle ministra se pověstný pohár jeho trpělivosti happeningem Jihočeských matek naplnil. "Nemíním se donekonečna nechat urážet za akce, které jdou ve prospěch České republiky a jejích občanů," uvedl ministr Grégr.


Vracíme se do minulosti. Majitelé domků znovu tahají ze sklepa kbelíky uhlí či koše dřeva. Jak píše Mladá fronta Dnes na české domácnosti totiž dolehla drahota a kvůli stoupajícím cenám elektřiny a plynu začínají oprašovat stará kamna a kotle. Obdobné případy se stávají i s vodou - lidé si zaslepí vodovod a otevřou si již zakrytou studnu. "Snaží se ušetřit a tam, kde to jde, si dávají zpátky do domů například kamna na dřevo," řekl listu Ivan Beneš, ředitel společnosti, která se zabývá ekonomikou energií. Změny v chování lidí dorazily i k podnikatelům, kteří vyrábějí kotle na různé druhy paliv. "V posledních třech čtyřech měsících se výrazně zvyšuje zájem o kotle na tuhá paliva, tedy na uhlí a dřevo. Zájem o ty plynové naopak mírně klesá. Ačkoliv ceny elektřiny a plynu stoupají už posledních osm let, letos přišla především v případě plynu rána - domácnostem podražil v průměru o 24 procent, elektřina se zvýšila o 14 procent. Lidé, kteří žijí na venkově, se tak snaží elektřinu a plyn buď zcela nahradit jiným palivem, nebo je alespoň doplnit něčím levnějším. "Zatím nejde o nějaký hromadný jev, že by se nám lidé od plynu odpojovali. Na druhou stranu například zájem obcí o plynofikaci už zdaleka není tak horký jako dříve. Někde dokonce zvažují, že ji odřeknou," sdělil mluvčí Severočeské plynárenské Josef Chýle. I proto podle Mladé fronty Dnesčekají dodavatelé uhlí a dřeva další nárůst poptávky.


Krajové odrůdy ovocných stromů, jež před mnoha lety lidé pěstovali na Děčínsku, ale jež ustoupily moderním odrůdám, se tu znovu začnou objevovat. Jak píše Mladá fronta Dnes, pracovníci správy chráněné krajinné oblasti se totiž rozhodli vrátit tyto jabloně, odolávající drsnějšímu podnebí, do přírody. Odrůd už mají na tři desítky. "Už loni jsme odebrali rouby z jabloní, které jsou mnohdy staré až sto padesát let. Ve spolupráci s děčínskou Střední zemědělskou školou Libverda jsme naroubovali na tři stovky mladých stromků. Už letos jsme proto mohli vysázet několik desítek starých odrůd jabloní," řekl pracovník Správy chráněné krajinné oblasti Labské pískovce Petr Bauer. "Jabloně jsme vysadili i na Kamenické Stráni, kde chceme zřídit ukázkový genový sad. Za několik let tu lidé neuvidí jen architektonicky cenné domy, ale i ovocné stromy typické pro tuto oblast," řekl listu Bauer.