Přehled tisku

Z tisku s datem 29.1.2001 vybírala Milena Štráfeldová

Krize v České televizi bude mít i knižní podobu. Bylo jen otázkou času, jak píší dnešní Lidové noviny, kdy někoho napadne napsat o posledních událostech ve veřejnoprávní televizi knihu. Knižní vydavatelství se myšlenky chytla už po pár dnech "revoluce" a literární agenti začali kontaktovat vzbouřené reportéry na Kavčích horách. Tento týden se na pulty knihkupectví dostává práce jednoho z nich - zahraničního redaktora ČT Libora Dvořáka. Jedná se o knihu s názvem "ČT věc veřejná - zápisky teroristovy". Dvořákovo dílo předchází zhruba desítku dalších, které v nejbližších dnech zaplaví knižní trh. První vychází z dílny zpravodajů ČT Jiřího Potužníka a Marka Wollnera, druhou právě dopsal spolupracovník pořadu TV Nova Na vlastní oči Zdeněk Pokorný. Svou verzi televizního příběhu připravují i lidé kolem bývalého ředitele Jiřího Hodače. Ti se však zatím přesně nedohodli - Hodač se vrátil do Velké Británie a autoři spolu komunikují zatím jen elektronickou poštou.


O tom, že nový silniční zákon zkomplikoval cizincům získání řidičského průkazu, píše Mladá fronta Dnes. Autoškoly v České republice nyní odmítají přijímat cizince kvůli tomu, že podle zákona musí mít každý dospělý zájemce občanský průkaz. Už nestačí jako dřív jakýkoli doklad o totožnosti. Postoj zkušebních komisařů je jasný. "Bez občanského průkazu to nejde." Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích musí být k žádosti přiložen doklad totožnosti žadatele. Zákon o získávání odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel však požaduje uvést číslo občanského průkazu. Liga etnických menšin toto omezení pokládá za jasné omezování práv cizinců.

Škoda Auto obsadila, jak uvádějí Lidové noviny, první místo v průzkumu image firem z pohledu obyvatel ČR, který uskutečnila v listopadu loňského roku agentura IMAS - MARCON. Za společností Škoda Auto skončily Český Telecom, ČEZ, Český Mobil, EuroTel, Radiomobil, Komerční banka, ČSOB, Fischer a Philips. Průzkum se opakuje dva roky periodicky ve stejném rozsahu vždy v květnu a listopadu na reprezentativním vzorku populace České republiky, což je tisíc osob ve věku 16 a více let. Škoda Auto si mezi květnem a listopadem 2000 své vedení podržela a oproti dalším firmám výrazně posílila.

Herec Boris Rösner oslavil v těchto dnech padesátiny. V rozhovoru pro Mladou frontu Dnes při této příležitosti na otázku, zda je padesát let hodně nebo málo? - odpověděl: "Všichni mí blízcí nebo lidé, kterých jsem si vážil, kolem padesátky zemřeli. I můj učitel Václav Voska. Nemůžu si myslet, že ten věk nic neznamená. Většinu života mám za sebou, všechno už jsem zahrál. Zní to velmi odevzdaně, tak to ale samozřejmě není. Pořád si připadám jako kluk, zvlášť před svými studenty. Klidně si s nimi sednu na zem. Na druhou stranu si uvědomuji, že když mě na Divadelní fakultě učil Václav Voska, bylo mu asi jako mně teď. A pro nás to byl starý pán. Totéž si o mě musí myslet dnešní studenti" - odpovídá Boris Rösner v Mladé frontě Dnes.

O nejnovější aukci výtvarného umění píší Hospodářské noviny. Zlatým hřebem aukce, která se konala tuto neděli na pražském Žofíně, byl obraz Hlava dívky Emila Filly z roku 1930. Nový majitel ji získal za vyvolávací cenu 2,2 milionu korun. V aukci byli ještě další dva Fillové: nevelké oválné Zátiší s lulkou a pohárem z roku 1929 změnilo majitele za 700 tisíc, zatímco drobné Zátiší s pohárem a ovocem svého kupce nenašlo. Překvapením se stala cena 710 tisíc korun, na které skončila dražba kvaše Josefa Lady Vodník z roku 1950.

Mansfeldová žádá půdu, informují dnešní Zemské noviny. Kristýna Colloredo-Mansfeldová, jejíž předci byli majiteli panství Opočno, v minulých dnech u pozemkového úřadu v Rychnově nad Kněžnou požádala o vydání více než pěti tisíc hektarů zemědělské a lesní půdy včetně nemovitostí. Loňská novela zákona o úpravě vlastnickýchvztahů k půdě totiž rozšířila okruh lidí, kteří mohou do 30. června 2001 požádat o restituci svého majetku, který pozbyli od 29. září 1938 do 8. května 1945.

Zemské noviny ve své pražské příloze píší o masopustním veselí v Praze. Z několika zemí Evropy sem přijely soubory na festival svérázného hudebního žánru - guggemusig. Kapely vydávaly nejen notný ryk. Posluchače upoutávaly i svými kostýmy a tanečními kreacemi. Nejen s velkým zájmem, ale přímo s nadšením se v Praze setkal o víkendu Eurokarneval a osmý festival guggemusig. Čtyřiatřicet kapel, čítajících jedenáct set hudebníků a tanečníků, kteří do města přijeli ze Švýcarska, Německa, Itálie, Francie a Lichtenštejnska, při sobotním průvodu z Hradu na Staroměstské náměstí doslova roztančily Karlův most.