Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 25.1. 2001 připravila Eva Petržílková.

Středeční verdikt Ústavního soudu, kterým zrušil základy novely volebního zákona, je hlavním tématem komentářů většiny českých deníků. Novelu na základě opoziční smlouvy společně prosadily ODS a ČSSD, Ústavní soud ale uznal námitky prezidenta Václava Havla a skupiny senátorů. Zrušil zvýšení počtu volebních krajů z osmi na 35, způsob přepočtu získaných hlasů na mandáty podle upravené d'Hondtovy metody, stanovení počtu nejnižších mandátů v kraji na čtyři, kauci ve volbách do Poslanecké sněmovny a snížení příspěvku za hlas. V zákoně ponechal omezující klauzuli pro vstup koalic do sněmovny.

Podle Mladé fronty Dnes je středeční nález Ústavního soudu přelomový, protože vrací do politiky spravedlnost. List píše, že navrhovatelé volební novely chtěli vnutit soupeřům svá pravidla, ale narazili na hradbu Práva. "Soudci se nenechali zmást metafyzickými jemnůstkami zastánců novely. Nezkoumali, zda to či které opatření je ještě v mezích poměrného systému. Jasně řekli, že jako celek zákon vyvrací princip volné soutěže. To je názor zdravého rozumu," konstatuje deník. Soudí, že rozhodnutí soudu jistě povede k zániku opoziční smlouvy ještě do voleb v roce 2002. Možná se ale rozpadne také čtyřkoalice, která, vznikla právě jako obrana proti dohodě ODS a ČSSD. "Politika se však již nevrátí do časů před vznikem bloků. Nadlouho bude poznamenána vzpomínkou na brutalitu útoku proti malým i středním stranám. Od středy jsou pod ochranou Ústavního soudu," uzavírá list.


"Nejsladší plod opoziční smlouvy - nový volební zákon - se ve středu během několika minut proměnil v kyselý šťovík," konstatují Lidové noviny. Za největšího vítěze ale nepovažují prezidenta Havla, ale paradoxně ČSSD. Ta se totiž kvůli nastalému "volebnímu vakuu" nyní nemusí obávat předčasných voleb ani nátlaku ODS. Kromě toho byla novela hrozbou pro sociální demokracii, protože vzhledem k jejím preferencím by mohla zapříčinit propad této strany v příštích volbách do Poslanecké sněmovny, míní deník.

Jinak vykládá výsledek jednání ústavních soudců deník Právo. Soudí, že opoziční smlouvou zaručený poklid v Poslanecké sněmovně je nyní narušen a řada poslanců ČSSD se začíná obávat předčasných voleb a tím i ztráty svých mandátů. Navíc se řada z nich může domnívat, že v menším počtu volebních krajů přijdou o šanci vrátit se po volbách do poslaneckých lavic. Pro žhavého kandidáta na předsedu sociální demokracie Vladimíra Špidlu je pak tato situace zkouškou, která prověří jeho podporu uvnitř strany. "Má šanci ten, kdo jim vysvětlí, že zrušení 35 krajů může dokonce znamenat, že i ti poslanci, kteří už v duchu nad dalšími roky ve sněmovně zlomili hůl, dostanou ve větších obvodech znovu šanci. Tady bude mít Špidla snažší pozici, protože tuhle naději chová v srdci nejeden poslanec ČSSD," píše dále deník. "Navrch může mít osobnost, která dokáže s ostatními stranami dohodnout takovou novelu volebního zákona, která bude přijatelná přinejmenším pro potenciální koaliční partnery. I v této otázce je ovšem sociální demokracie značně rozpolcena a dubnový sjezd by tedy měl dát novému předsedovi jasný mandát pro vyjednávání o nových volebních pravidlech. I toto logické schéma může ztroskotat na "lidském faktoru"," poznamenává v závěru list.

Tisk také komentuje úterní návštěvu českého premiéra Miloše Zemana v Mnichově, kde jednal s vrcholnými představiteli největší německé spolkové země Bavorska a zástupci významných průmyslových koncernů, které tam sídlí a zvažují možnosti strategických investic v České republice:

Za lobbing, jak má být, označují úterní návštěvu premiéra Zemana v Bavorsku Zemské noviny. "Snaha přilákat do naší země velkého investora, v tomto případě automobilku BMW, která zvažuje, kde postaví svůj nový gigantický závod za téměř 18 miliard korun, je zcela legitimní. Lobbing tohoto druhu praktikuje většina politiků ze zemí s tržní ekonomikou," píše deník. Upozorňuje také, že Zemanovo lákání bavorské automobilky bylo navíc i dobře zrežírováno. Současně s návštěvou premiéra se totiž v Mnichově konala výstava českých subdodavatelů pro automobilový průmysl, kteří zde názorně demonstrovali, jak kvalitní a přitom levná síť partnerů by na BMW v Česku čekala. Premiér Zeman navíc předvedl Bavorům svou nejvstřícnější tvář - slíbil například zahájit česko-bavorský dialog o otázkách týkajících se sudetských Němců či přezkoumání Temelína týmem zahraničních expertů. "Těžko už mohl učinit více. Pokud si přesto automobilka BMW vybere pro výstavbu nového závodu Sasko, které vedle Česka zůstává už jako jediné ve hře, nebude to proto, že by se tentokrát naše vláda dostatečně nesnažila," soudí Zemské noviny.

Spíše z politického hlediska hodnotí Zemanovu návštěvu deník Mladá fronta Dnes. V jednom ze svých komentářů zmiňuje politický a hospodářský význam Bavorska a upozorňuje, že přesto se čeští premiéři vyhýbali Mnichovu jako čert kříži. "Musela to být až dvacetimiliardová investice, která donutila Miloše Zemana jako prvního předsedu vlády samostatné České republiky, aby oficiálně hlavní město Bavorska navštívil," píše dále deník. "V rámci navázání lepší atmosféry pro jednání o automobilce byl český premiér ochoten se sejít i s mluvčím sudetoněmeckého krajanského sdružení Johannem Böhmem, byť přestrojeným do roucha předsedy bavorského parlamentu. A nejen to - Zeman uznal i to, že s Bavorskem se lze v rámci "komplexního dialogu" bavit i o sudetských Němcích. Na tom všem není nic špatného, není to od Zemana žádná zrada českých zájmů, je to naopak první krok k jejich naplnění," pokračuje deník. "V českém zájmu není jen velkolepá investice BMW. Jsou jím i co nejlepší a nejtěsnější vztahy s tak významným sousedem, jako je Bavorsko. Je jím i obnovení mostů spojujících v minulosti Čechy a Sudetské Němce. Pokud se toto zdaří, bude to významnější investice do budoucnosti než deset nových automobilek dohromady," hodnotí Zemanovu návštěvu Bavorska deník Mladá fronta Dnes.

Stejný list v dalším ze svých komentářů pokládá za správné, že ČSSD překonala svůj bezdůvodný odpor k jednání se "sudeťáky". "Ekonomická a politická hodnota nové továrny BMW je dost silný důvod, proč odhodit hloupá demagogická hesla. Oživení ekonomiky slibovaným přílivem investic je jedním z trumfů ČSSD," píše deník. V souvislosti s případem neposlušné majitelky důležitého pozemku Markéty Regecové ale zároveň upozorňuje, že zbožštění přísunu cizího kapitálu páchá škody. "Údajně ve veřejném zájmu. Ve skutečnosti v zájmu politiků, kteří si udělali modlu z jednoho bodu svého programu. Sociálnědemokratičtí předáci v zápalu boje rádi zapomínají, že jejich politické zájmy by neměly ohrožovat jiné hodnoty. Vlastnická Právači rovné hospodářské podmínky nejsou stejně důležité. Jsou daleko důležitější než zahraniční investice. Na zásady slušné politiky by se proto nemělo zapomínat nikdy, natož při pouhém zápolení o cizí investory. Ti nás sice mohou hospodářsky postavit na nohy, bude-li to však na úkor práv a svobod občanů, budou základy našeho blahobytu nesmírně chatrné," poznamenává list.

A nyní k dalším tématům, kterým se věnují české deníky:


Stínový ministr Jan Zahradil uvedl v rozhovoru pro deník Právo, že od nadace Freedom House dostal nabídku, aby na Kubě školil tamní disidenty a aktivisty v oblasti lidských práv a jak se pohybovat v totalitním režimu. Nabídku ale nepřijal. Domnívá se, že stejně mohla nadace oslovit i poslance Ivana Pilipa, kterého kubánské úřady zadržují společně s dalším Čechem Janem Bubeníkem právě kvůli stykům s členy místní opozice. Tolik stínový ministr Jan Zahradil uvedl v rozhovoru pro deník Právo.

Soud vrátil k došetření kauzu agenta Pavla Minaříka, uvádějí to Lidové noviny. Připomínají, že Obvodní soud pro Prahu 4 vrátil na přelomu roku případ státnímu zastupitelství k došetření. Minařík je stíhán pro podezření, že v polovině 70. let připravoval pumový výbuch v sídle Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, řekl místopředseda obvodního soudu pro věci trestní Jaroslav Pytloun. "Jako soud se domníváme, že státní zástupce nesplnil všechny podmínky pro to, aby na něj (Minaříka) mohla být teď podána obžaloba," konstatoval soudce. Soud vrací kauzu žalobci, když dospěje k závěru, že nebyla dostatečně vyšetřena. Minařík působil jako agent komunistické rozvědky v rozhlasové stanici Svobodná Evropa od roku 1969 do roku 1976. V té době podle zjištění Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zaslal svým nadřízeným v Praze nejméně tři návrhy na uskutečnění pumového atentátu v její redakci. Pumový atentát se v mnichovském centrále skutečně stal, ale až v roce 1981, kdy byl Minařík již několik let zpět v tehdejším Československu, dodává deník.

Hospodářské noviny informují, že smlouvy o prodeji IPB mohou být neplatné, protože by mohly zvýhodňovat kupujícího, tedy Československou obchodní banku před prodávajícím - tedy státem. Vyplývá to z právního rozboru zahraniční advokátní kanceláře, která požádala o diskrétnost. Podle právní expertízy mohou zvýhodnění Československé obchodní banky potvrzovat následující skutečnosti: Spojením ČSOB a IPB vznikla banka ovládající více než polovinu bankovního trhu. Není nepravděpodobné, že ČSOB zaplatí za třetí největší peněžní ústav pouze symbolickou korunu. Absolutní státní záruka byla nutnou podmínkou pro podpis smluv o prodeji IPB. Je proto možné, že ČSOB od počátku neměla v úmyslu převzít závazky IPB. Uvedený prodej byl pak v rozporu s občanským i obchodním zákoníkem. Nelze také vyloučit, že smlouvy obchodní bance umožňují, aby maximalizovala ztráty Investiční a poštovní banky a tím si neúměrně zvýšila svůj zisk. Mluvčí ministerstva financí Libor Vacek přiznal, že ČSOB dostane od státu jen za riziková aktiva IPB asi 180 miliard. Pavel Hejzlar z tiskového oddělení obchodní banky to odmítá. Podle něj se jedná o několik tvrzení, která lze v obecné rovině označit za spekulace. Podobně i Vacek označil závěry právníků za domněnky, dodává deník.

O tom, že přes 70 škol muselo být v České republice zatím uzavřeno kvůli sílící chřipkové epidemii, informují Lidové noviny. Nejvíce byly postiženy okresy Chomutov, Most, Frýdek-Místek, Karlovy Vary, Louny a Teplice. Epidemie se šíří z pohraničních okresů Ústeckého kraje a z východních Čech. Podle hygieniků brzy zasáhne i Prahu a Moravu. Epidemie si v minulém týdnu vyžádala např. na Chomutovsku 4595 nemocných, což od 13. ledna představuje nárůst případů o 86 procent. Jedním z "nejzdravějších" regionů je Brněnský kraj. Podle hygieniků je však více než pravděpodobné, že se chřipka brzy dostane až na jižní Moravu, píše list.

Zatímco v západní Evropě lidé přestávají brát léky na každou, i sebemenší bolest, podle deníku České slovoČeši naopak tyto léky nadužívají. Tím si často působí potíže trávicího ústrojí. Internista Václav Chytil říká, že tři čtvrtiny lidí, kteří mají zúžení dvanáctníku, si ho způsobili tím, že berou léky proti bolesti. Varuje, že když rodiče utlumí dítěti horečku, aniž vědí, z čeho byla, může se pak stát, že utlumí i příznaky zánětu slepého střeva, které pak praskne. Lékař opírá svá tvrzení o odborné studie. Podle listu farmaceutické firmy ve svých reklamách analgetika často propagují způsobem, který připomíná spíše reklamu na neškodné potravinové doplňky než na lék. Internista Václav Chytil se domnívá, že firmy se tak snaží získávat nové trhy. Všeobecná zdravotní pojišťovna za tyto léky, které jsou na předpis, ročně vydá zhruba 300 miliónů korun. To je vzhledem k tomu, že jde o levné přípravky, velké množství pilulek. Další zřejmě ještě mnohem větší sumy vydávají lidé za tyto léky ve volném prodeji, připomíná list.

Lidové noviny uvádějí, že majitel bývalé Avie, korejský gigant Daewoo, se rozhodl řešit problémy pražské automobilky kuriózním způsobem. Za více než půl miliardy prodal komlex bytových domů, které v Letňanech tvoří jedno panelové sídliště s 3 a půl tisíci byty. Nový majitel Czech Property Investments hodlá obytné domy spravovat standartním způsobem. Dosavadní nájemní vztahy zůstávají v platnosti včetně regulovaného nájemného. Czech Property už v loňském roce koupila podnikové domy s více než tisíci byty od Spolchemie a Zbrojovky Brno, dodává list.

Tolik výběr z českých deníků.


Autor: Eva Petržílková
spustit audio