Přehled tisku

Z českých deníků s datem 5.února vybírala Kateřina Volková.

V dnešních denících jsou jedním z témat dohady o náhradě na kandidátkách dvojbloku Unie svobody-DEU a KDU-ČSL za ODA. O tom se bude jednat na úterním jednání republikového výboru. Přední politici KDU- ČSL podali návrh, že by prázdné místo mohli zaplnit zástupci občanských iniciativ, například Impuls 99. Vedení strany US- DEU oslovilo dvě nezávislé osobnosti, duchovního Tomáše Halíka a Svatopluka Karáska. Teolog Halík tuto nabídku veřejně odmítl s tím, že si zatím chce držet odstup od politických stran. Podobně reagoval i Karásek, který se ke svému rozhodnutí zatím nechtěl vyjadřovat. Místopředseda unionistů, Ratibor Majzlík, zdůraznil, že jeho strana má v úmyslu obsadit kandidátku lidmi, kteří vnímají čtyřkoalici jako projekt usilující o systémovou změnu, ne o prosté naplnění počtu čtyř stran tak, že by se jen prázdné místo po ODA zaplnilo někým jiným. Další možností, o které se dnes bude jednat, je úplný rozpad čtyřkoalice. Názor, že by strany šly do voleb nezávisle na sobě, nemá však velkou podporu, píší Hospodářské noviny.


Lidové noviny a Mladá fronta Dnes se zabývají druhým kolem procesu s exministrem Obzinou a jeho bývalými podřízenými. Bývalý komunistický ministr vnitra Jaromír Obzina včera před soudem přiznal, že přikázal komunistické tajné policii, aby vystěhovala osoby nepohodlné pro tehdejším režim ze své vlasti. Obzinovo přiznání může sehrát významnou roli při vyšetřování, protože originál rozkazu s jeho podpisem se ztratil. Obzina však i přesto nepřestává obhajovat svou nevinu: " V rozkazu není ani jediné slovo, ani náznak o akci Asanace." Jak píše Mladá Fronta, cílem Asanace bylo vystěhovat nepohodlné lidi pro režim, především signatáře Charty 77. Kdo se nevystěhoval, byl šikanován. Za tuto akci odpovídal Jaromír Obzina a jeho podřízení. Překvapením soudního líčení byl výrok jednoho z Obzinových bývalých podřízených, Oldřicha Mézla, který se veřejně omluvil písničkáři Vlastimilu Třešňákovi: "Omlouvám se Třešňákovi za to, že jsem podepsal rozkaz, na kterém byl zařazen". Pro Lidové noviny svůj výrok ale pozměnil: "Vinen se necítím. Omlouvám se za svoje předchůdce, kteří toho Třešňáka tam dali a trápili ho." Proces s bývalými komunistickými politiky bude pokračovat vyslýcháním dalších svědků.


Vedle Transgasu bude česká vláda privatizovat i české ocelářství a významné české hutní podniky - Novou Huť, která se již několik let potýká s ekonomickými problémy a Vítkovice, o tom dnes píší Hospodářské noviny a Právo. V konkurzu, který byl vypsán na Novou Huť vláda jako nejdůvěryhodnějšího partnera vybrala indickou společnost ISPAT. Ta projevila zájem zároveň i o Vítkovice. Tato firma je druhou největší ocelářskou společností na světě. Je součástí nizozemského holdingu LNM. Působí v Evropě, Spojených státech, Kanadě, Latinské Americe i Asii. Ministr financí, Jiří Rusnok, prohlásil, že cílem vlády je vznik jedné hutní společnosti, tedy postupná integrace firem Vítkovice Steel, Nové Huti Vysokých pecí Ostrava do jednoho celku. Vláda od vstupu strategického partnera neočekává vysoké finanční příjmy. Podle ministrových slov jde prý především o to, aby byla zachována existence našeho hutnictví i v budoucnu. Odborářům Nové Huti se však nelíbí, že vláda se rozhodla exklusivně jednat jen s jedním partnerem. Podle nich by bylo korektní, kdyby vláda nechala všechny zájemce, aby předložili nabídky a vybrala tu nejlepší. Na protest proti vládnímu postupu vyhlásili odboráři pohotovost a protestní akce.


Čeští lékaři se stále častěji setkávají s nabídkami práce v Německu a to jak pro kvalifikované, tak i začínající doktory. Bude tedy v budoucnu hrozit České republice nedostatek lékařů? O tom Píše Mladá fronta Dnes. Prohlubující se nedostatek praktických lékařů na Východě Německa začínají tamní lékařské komory řešit získáváním kolegů z okolních států. I relativně nízký plat zato v tvrdé měně by byl hned několikanásobným skokem v životní úrovni. Experti se však přesto neobávají, že by to bylo tak dramatické. Peníze sice lákají, ale je tu mnohdy jazyková bariéra a neochota Čechů stěhovat se za prací. Předseda Lékařského odborového klubu, Milan Kubek, na adresu českého zdravotnictví uvedl, že doktoři nepociťují žádnou pracovní frustraci - jen materiální. Většina českých nemocnic je velmi dobře vybavena a úroveň lékařské péče je srovnatelná se světem. Podle prezidenta lékařské komory, Davida Ratha, je ale odchod českých lékařů přesto znatelný a jejich místa jsou paradoxně nahrazována kolegy ze Slovenska. I tady však již nastává problém v jazyce. Ne všichni už dnes rozumí lékařským termínům ve Slovenštině a tudíž může dojít k neporozumění.


Téma dne deníku Právo je zdražení vstupného na Pražském hradě a zavedení vstupného ve Zlaté uličce. Ohlášené zvýšení vstupného, které bude platit od 16.března, je skutečně značné. U nejdelšího prohlídkového okruhu bude zvýšení skoro o polovinu. Za vstup pouze do Zlaté uličky zaplatíme 40 korun, v katedrále sv. Víta bude zvětšena placená zóna na úkor volně přístupné části. Podle ředitele Správy Pražského hradu, Zdeňka Synáčka, bylo přijato toto opatření kvůli potřebě zklidnit provoz v katedrále, zajistit větší bezpečnost návštěvníků a zároveň jejich důstojnější chování. Ke zvýšení cen podle něj vedly dva důvody: Prvním je potřeba zajistit adekvátní péči o ochranu historických objektů. S tím souvisí potřeba regulovat počty návštěvníků v lokalitách, kde byl provoz v sezóně na hranici únosnosti, a to v katedrále a ve Zlaté uličce. Druhým důvodem je ekonomické hledisko. Ředitel rozhodnutí o zdražení omlouvá statistickými údaji, ze kterých vyplývá, že většinu turistů Pražského hradu tvoří cizinci a tudíž pro ně ceny budou ve srovnání s evropskými památkami dostupné. Dita Fuchsová, tisková mluvčí ministra kultury, řekla, že Správa Pražského hradu nemusí podobné úpravy s nikým konzultovat. Pražský hrad je totiž vyčleněn z komplexu památkové péče. Ujistila nás také,že ministerstvo, které je správcem kulturních památek vlastněných státem, žádná podobná opatření, jako vstupné do ulic, na náměstí apod. nechystá.


Hospodářské noviny informují o nové možnosti studia pro studenty, kterou odhlasovaly některé české vysoké školy. Připravují pro ně projekty vzdělávání přes internet. Jedná se o České vysoké učení technické, Ostravskou univerzitu a pražskou Vysokou školu ekonomickou. Je to zajímavá možnost pro studenty, kteří při studiu vysokých škol pracují. Přes internet posluchači získají studijní materiály, zpracovávají zadané úkoly a konzultují s učiteli. Zkoušky ale stále skládají jako jejich ostatní kolegové - u pedagoga. Letos poprvé mají možnost vzdělávat se přes internet i žáci pátých až devátých tříd základních škol. Prostřednictvím sítě se mohou připravovat na přijímací zkoušky.


O prvním českém filmu, který vstupuje do kin v roce 2002, píší Hospodářské noviny. Celovečerní film Zatracení, který je debutem mladého režiséra, Dana Svátka, se zabývá drogovou tématikou. Je to vůbec první světový film, který získal oficiální povolení k natáčení na území Thajského království. Autor a jeho producenti zdůrazňují, že v žádném případě nechtěli oslovovat lidi, kteří pašují drogy. Film koncipovali jako varování pro současnou mladou generaci. Režisér, který je zároveň autorem námětu a scénáře, se nechal inspirovat reálným příběhem Emila Novotného, který byl v Thajsku uvězněn za pašování drog. Měl možnost dopisovat si i s jinými vězni a příběh je z devadesáti procent pravdivý. Tváře herců jsou většinou neokoukané. V hlavních rolích se představí Jan Plouhar, Isabela Bencová a Jan Révai.


Deník Právo píše o výbuchu záhadné hvězdy, který čeští astronomové o víkendu objevili. Zvláštní chování hvězdy, označené jako V 838 Mon začali pozorovat v sobotu večer. V noci na neděli podivná hvězda prudce zvýšila jasnost a začala svítit čtyřicetkrát více než předtím, informoval pracovní Štefánikovy hvězdárny v Praze, Pavel Suchan. Detailní rozbor světla ukazuje na velmi podivné rysy, které neodpovídají žádnému dosud známému případu - nejedná se tedy ani o novu, ani o supernovu. Hvězda tedy začala být označována jako pekuliární- tedy podivná. O objevu byla vyslána elektronická zpráva a nyní hvězdu pozorují stovky dalších astronomů z celé planety.