Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 11. února 2002 připravila Zdeňka Kuchyňová.

Jedním z témat Lidových novin je zákon o referendu. Za deset let byl na stole skoro desetkrát a teprve na konci minulého týdne prošel sněmovnou díky hlasům sociálních demokratů, komunistů, lidovců a unionistů. Přitom první dvě strany referendum chtěly vždy a lidovci hlasovali pokaždé jinak. Unie svobody ale byla vždy proti. Je tedy zajímavé, že její předsedkyně Hana Marvanová nikdy pro referendum nehlasovala a nyní říká: "Ten zákon je potřebný." Jí i jejích kolegů se lze ptát - je to přiměřená cena v handlu za přímou volbu prezidenta? Nejhorší vlastností voliče je jeho paměť, dodávají v této souvislosti závěrem Lidové noviny.


Deník Právo se obává, že pokud Senát a prezident podepíší sněmovnou schválenou novelu o zpřístupnění svazků StB, bude mít republika ještě horší normu než dosud. Rozšiřuje se okruh předkládaných materiálů StB, avšak okruh oprávněných osob novela omezila, neboť vypustila slovenské občany. Podle listu je ale nejhorší to, že zákon již nemá sloužit jen ke zpřístupnění údajů osobě, o níž se záznamy vedly, ale ke zveřejnění všech hlášení, lží, polopravd, účelových tvrzení a hodnocení StB. Tyto informace dobře poslouží bulvárním deníkům i ve volebním boji. Právo se pozastavuje i nad tím, že byl přijat zákon, který zjevně zasahuje do osobnostních práv, a neurčily se podmínky soudní ochrany.


Česká armáda má v rámci vyjednávání o splácení zbývajících částí ruského dluhu zájem o dva dopravní letouny An-70. Jak píší Lidové noviny, ráda by od Ruska dostala i náhradní díly na zastaralé sovětské vrtulníky a stíhačky, systémy protivzdušné obrany, šest bitevních vrtulníků a terénní vozidla. Rusko dluží Česku ještě více než 1 miliardu dolarů. Vojáci přiznávají, že své požadavky pro jistotu mírně nadhodnotili. Dodávka letadel by přitom mohla vyřešit jednu z hlavních slabin české armády. Chybí jí totiž dostatek velkých dopravních letounů. Armáda používá zastaralé typy, které získala v roce 1983. Požadované letadlo An-70 dokáže přepravit 47 tun nákladu a 110 lidí do vzdálenosti 8000 kilometrů.


Nejen Spojené státy, ale brzy možná i Česká republika bude mít svůj Pentagon. Jak píše Právo, ministerstvo obrany se pustilo do plánování výstavby a modernizace rozsáhlého objektu v Praze-Ruzyni, kam chce v příštích letech soustředit veškeré armádní velení. Komplex by měl přijít na několik miliard korun a pojmout tisíce vojáků a úředníků. Podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka má dnes armáda v hlavním městě 114 budov a soustředění do jednoho místa přinese úspory. Prodejem budov by armáda mohla získat 3 až 7 miliard korun. Lidé z obrany tvrdí, že by ke stěhování do nového mohlo dojít v optimálním případě v roce 2006.


Z dosud největší studie, která srovnává schopnost států konkurovat ostatním, plyne pro Česko nelichotivé poznání. Mezi ním a vyspělým světem zeje velká mezera. Studii zpracovala Harvardova univerzita a davoské Světové ekonomické fórum. Vědci srovnávali země podle desítek kritérií. Mezi 75 nejvyspělejšími státy skončilo Česko na 35. místě. Světovou jedničkou je Finsko, následované USA. Vědci popsali silné a slabé stránky jednotlivých zemí. Českou ekonomiku podle studie škrtí chabá úroveň vzdělání, úplatky a byrokracie na úřadech. Šéfové se bojí dát Pravomoci podřízeným a soustřeďují moc jen ve svých rukách, vláda nepodporuje rozvoj nových technologií. Mezi silné stránky patří mj. vzestup zahraničních investic, exportu založeného na znalostech, kvalita veřejných škol, ceny energií, kvalita pošt a pracovní Právo.


Ekonomické komentáře deníků věnují pozornost především meziměsíčnímu růstu lednové nezaměstnanosti o půl procenta na 9,4 procenta. Jak píše Mladá fronta Dnes, vládě se sice podařilo přitáhnout bohaté investory, bez kterých by bylo určitě hůře, ale ke snížení nezaměstnanosti bylo třeba udělat víc. Za paradox pak list pokládá skutečnost, že ačkoli hospodářství roste a lidí bez práce by tedy mělo být méně, nezaměstnaných přibývá. V této souvislosti vyjadřuje názor, že kdyby vláda vážně chtěla ve svém boji s nezaměstnaností, s níž slíbila radikálně zatočit, pokračovat, "narazí na problém: sliby si navzájem odporují". Zaručit dostatek práce a zároveň udržet systém, ve kterém mají někteří vyvolení levné regulované nájmy, jsou sice krásné věci, ale druhá z nich ničí trh s byty. "A když není možné stěhovat se za prací, nezaměstnanost roste."


Pacienti nemají jistotu, že jim lékař předepíše vždy ten nejlepší a nejlevnější lék. Jak píší Lidové noviny, jeho rozhodnutí, který z preparátů nabízených na českém trhu zvolí, si už předem "koupil" příslušný výrobce. Ne snad penězi, ale třeba tím, že lékaře pod rouškou účasti na odborném semináři pozval na lukrativní exotický zájezd. Třeba loni v únoru se zhruba šedesát českých diabetologů podívalo na týden do Jihoafrické republiky. Prezident České lékařské komory David Rath považuje takové počínání firem za problematické. Na jednu stranu mají lékaři možnost absolvovat skutečně odborné akce a kongresy, na druhou stranu jsou ovlivňováni ve své nezávislosti. Podle Ratha je praxe ovlivňování lékařů firmami zcela běžná a ve světě má mnohem drsnější podoby. Účinnější obranu musejí zavést zdravotní pojišťovny. V západní Evropě mají zvyk odměňovat ty lékaře, kteří nevyčerpají finanční limit na předepsané léky. Podle Ratha byl tento systém letos poprvé zaveden i pro české ambulantní specialisty.


Pohled na parkoviště, kam na pokyn policie odváží odtahová služba chybně parkující auta, vyvolává dojem, že prohřešků se dopouštějí jen řidiči z chudší části automobilistů. Jak píše deník Právo, v řadách stojí převážně škodovky, lady, polské fiaty či ojetiny. Takové volvo či mercedes aby člověk pohledal. Znamená to snad, že majitelé drahých a luxusních vozů parkují správně? Každý, kdo projde středem Prahy ví, že je to spíše naopak. Policie i odtahovky se prostě bojí odvážet drahá auta, protože oprava sebemenšího škrábnutí stojí hodně peněz a navíc nikdy nemůžou vědět, komu takové auto patří, byl přesvědčen mladý muž ze Žižkova, který si z parkoviště vyzvedával škodovku 105. Vedení dopravní policie, stejně jako odtahové firmy obvinění ze slepoty odmítají. Řadoví muži zákona však Právu potvrdili, že obavy zasáhnout proti drahým vozům mají.


Základní školy používají čím dál promyšlenější metody, jak právě k sobě nalákat budoucí prvňáky. Jak píše Mladá fronta Dnes, zkoušejí osobní dopisy rodičům, proměňují formální zápisy do prvních tříd v cesty pohádkou či podmořským světem. Posílají své učitelky převlečené za zvířátka do mateřských škol, aby přesvědčovaly děti, že právě u nich jim bude dobře. A občas dokonce vypustí i šikovně formulovanou pomluvu na jinou školu, svou konkurenci. Dětí se rodí stále méně a školy ohrožené nedostatkem peněz i možným zánikem chtějí přitáhnout pozornost. Stále více škol otevírá i třídy s rozšířenou výukou čehokoliv. Přesto základních škol ubývá. Oproti loňskému roku je jich letos o třicet méně, dodává Mladá fronta Dnes.