Přehled tisku

Připravila Zdeňka Kuchyňová

Osvobozující soudní verdikt nad šéfem předlistopadové vlády Lubomírem Štrougalem je námětem glosy Hospodářských novin. Štrougal se slovy: "vše, co jsem konal, konal jsem s úctou k právu a žádných nezákonností jsem se nedopouštěl", vypodobnil jako lilium. A soud, před který se dostal kvůli podezření, že zatrhl došetření vražd spáchaných příslušníky StB, mu vlastně dal za pravdu. Pro nedostatek důkazů. Písnička o pokusech právně potrestat skutky z let nesvobody skřípe pořád stejně. Soud zajímají jen důkazy. A ty se hledají těžko. Svědkové umírají, spisy zmizely. A zpoždění dvanácti let, které soudy mají je příliš velké. To ovšem neznamená, že by Štrougal a další neměli být stále znovu konfrontováni se svými skutky. Před soudem i před veřejností - dodávají Hospodářské noviny.


Lidové noviny v souvislosti s osvobozujícím rozsudkem nad Lubomírem Štrougalem konstatují, že soud nemůže rozhodovat o politické odpovědnosti ani o věcech cti. List vnímá nespokojenost mnohých občanů, kteří soudní proces pokládali za součást vyrovnávání se s komunistickou minulosti a nyní mají pocit, že chyběla vůle Štrougala odsoudit. Soud však nemůže a nesmí být nástrojem pomsty. Štrougala ani nikoho jiného totiž nelze odsoudit za to, že se podílel na komunistické vládě. Lze ho odsoudit pouze a jedině za konkrétní trestný čin, jehož se podle přesvědčení soudu dopustil. Možná bylo chybou, že nebyl ustaven nějaký tribunál, který by se podobným šetřením zabýval. Nemohl by odsuzovat k trestu odnětí svobody...Jeho výrok by však znamenal ztrátu cti," uzavírá komentář Lidových novin.


Co nejdříve smést se stolu diplomatické kotrmelce českého premiéra je v zájmu Prahy i Berlína, komentují Hospodářské noviny jednání šéfa německé diplomacie Joschky Fischera v Praze. Oběma zemím by podle listu škodilo protahovat aféru, v níž nejvýše postavený muž české exekutivy v rozmezí necelého měsíce rozhněval postupně Rakousko, Německo, poté Evropskou unii a dokonce i Ligu arabských států. Jak konstatují Hospodářské noviny, Zeman dává trumfy těm, kdo hledají důvody, proč přijetí nováčků do unie oddálit nebo alespoň zkomplikovat. Právo konstatuje, že i přes výroky českého premiéra Miloše Zemana na adresu odsunutých Němců a pak také Palestinců - anebo vlastně i právě kvůli nim - německý ministr zahraničí Joschka Fischer nakonec do Prahy přijel. Dodává, že Fischer a jeho čeští partneři usilovně žehlili pošramocené mezistátní vztahy. Do jaké míry došlo při debatách ke shodě, je však podle Práva těžké po téměř důvěrných jednáních změřit.


Vedení sociální demokracie zahrnuje do svých úvah kandidaturu svého předsedy Vladimíra Špidly na úřad prezidenta. Podle deníku Právo by se tak stalo v případě, že by vládu sestavily ČSSD a ODS. Jejím předsedou by ovšem nebyl Václav Klaus, ale buď další člen ODS nebo za sociální demokracii někdo jiný než Špidla, který by do Klausovy vlády nešel, řekl listu nejmenovaný představitel ČSSD, obeznámený s prací nejužšího vedení strany. " Dodal, že prioritou sociálních demokratů však zůstává jednobarevná většinová vláda, pak koalice s lidovci a až na třetím místě vláda s ODS. Při současném způsobu volby prezidenta parlamentem, kdy se na kandidátovi dohodnou politické strany, je podle Práva uvažovaná varianta se Špidlou teoreticky možná.


Požadavek na zrušení Benešových dekretů nečekaně vzneslo poprvé i Maďarsko. Jak píše deník Právo, přidalo se tak k hlasům landsmanšaftů, některých rakouských a německých politiků. Premiér Viktor Orbán prohlásil, že dekrety, které upravovaly také odsun Maďarů z poválečného Československa, odporují unijnímu právu a že je proto při vstupu Česka a Slovenska do Unie bude třeba zrušit. Stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil navrhl, aby Česko zahrnulo do přístupové smlouvy s EU jasnou pojistku, která "by jednou provždy zabránila tomu, aby si kdokoli pohrával s myšlenkou revize majetkoprávního uspořádání po druhé světové válce". Ministr zahraničí Jan Kavan ale Zahradilovo znepokojení nesdílí, protože to nepovažuje za reálné nebezpečí. Podle jeho názoru mají Benešovy dekrety řadu ekvivalentů v současných členských státech unie, jimiž byl rovněž konfiskován nepřátelský majetek. Uvedl, že se to vztahuje na Velkou Británii, Dánsko a Nizozemí.


Česká pošta se chystá v říjnu zdražit. Jak píše deník Právo, pošta předložila ministerstvu financí nový návrh na zvýšení vnitrostátních tarifů a Rusnokův resort se k němu staví příznivě. O kolik se mají ceny zvednout, to však tiskový mluvčí České pošty odmítl říci. Potvrdil jen, že za dopis nebo pohled by se od podzimu mělo místo nynějších pěti korun čtyřiceti haléřů platit přes šest korun. Pošta by nejraději zvyšovala poplatky za své služby každý rok. Její mluvčí říká, že investuje miliardy do modernizace. Přesto jí zdatně konkurují mobilní operátoři. Zatímco za prvních deset měsíců loňského roku pošta přepravila 492 miliónů obyčejných listovních zásilek, například klienti Eurotelu odeslali ze svých mobilů víc než miliardu krátkých textových zpráv, dodává Právo.


Mladá fronta Dnes si všímá vládního nařízení, které umožní mladým lidem levné půjčky na nový byt. Půjčí jim výhodně dvě stě tisíc korun nebo jim přispěje na hypotéku na starší byt. Pomoc v duchu postarej se sám, a my ti to usnadníme, přitom označuje list za rozumnou. Upozorňuje ale také, že podpora přichází velmi pozdě. Mluví se o tom roky. Skutek přišel až pár týdnů před volbami. Proč nevolit každý rok? Častěji bychom se dočkali proměny slibů v činy," glosuje vládní rozhodnutí Mladá fronta Dnes.


V souvislosti se středeční protestní akcí ostravských hutníků si Hospodářské noviny všímají českého ocelářství. Jak píší, hutě pomoc potřebují, mají-li přežít, a tak se šturmuje. Bohužel po dvou kolejích. Zrodil se plán na prioritní restrukturalizaci českou cestou a následný prodej, který by měl komisaře Evropské komise obměkčit, aby přikývli na udělení výjimky z možnosti čerpání veřejných financí. Prakticky ze dne na den vláda přislíbila exkluzivitu prvnímu ze zahraničních zájemců. Dnes se však ukazuje, že firma LNM Holdings není jediným a že klasická veřejná obchodní soutěž by mohla státu výrazně ulehčit z povinnosti finančně se na privatizaci podílet. Tím spíše, že druhým hráčem by patrně byl US Steel. Podle komentátora je však zřejmě iluzorní domnívat se, že zájemce o české ocelářství převezme všechny hříchy minulosti zkoncentrované do miliardových dluhů hutí a jejich nízké konkurenceschopnosti.


Doslova k zoufalství přivádějí někteří vychytralí cizinci majitele nemovitostí v České republice. Deník Právo zjistil, že nájemníci protelefonují nehorázné peníze, a než přijde majiteli objektu vyúčtování od Telecomu, tak jednoduše zmizí. Jeden z takových podvodů, který dosahuje statisícové škody, začal řešit Krajský soud v Brně. Na lavici obžalovaných usedl vietnamský obchodník a jeho český partner. Ti si totiž do pronajatých kanceláří pořídili dražší telefonní přístroj, který přestavěli na malou domácí ústřednu. Na ni se potom mohlo najednou napojit až šest volajících, kteří telefonovali různě po světě. Majitelce kanceláří zůstaly oči pro pláč a účet za telefon ve výši jednoho miliónu čtyř set tisíc korun.


Mladá fronta Dnes se věnuje kauze sedmičlenného gangu Srbů, kteří vykrádali přepychové vily. Nebáli se vyloupit dům Václava Klause ani zlatého slavíka Karla Gotta. Nezastavily je alarmy ani profesionální ochranka. Na svém kontě mají podle obžaloby téměř 150 luxusních vil po celé zemi. Celková škoda: 90 miliónů korun. Gang se před pražským městským soudem zpovídá z předlouhé řady trestných činů a vyšetřovací spis čítá na deset tisíc stran. Případ je výjimečný tím, jak drze si pachatelé počínali. Jeden příklad za všechny: Když si na Slovensku vyhlédli výstavní dům, podcenili jeho zabezpečení. Na místo činu nečekaně přijela policie. Zaskočení zloději se zahrabali na zahradě do sněhu. Když výjezdová jednotka, která objevila jen prázdnou vilu, odjela, v klidu si odnesli všechno cenné.


Český muzikálový boom konce minulého tisíciletí pokračuje i v tisíciletí novém. Jak píší deník Bohemia, jen v roce 2000 se konalo 19 muzikálových premiér a odehrálo přes tisíc představení, která navštívilo několik set tisíc diváků. Erupci efektních muzikálů na komerční bázi odstartovaly zahraniční tituly Bídníci nebo Jesus Christe Superstar. Stále většímu zájmu se ale těší česká původní tvorba. Odborníci to vysvětlují tím, že tuzemští tvůrci dovedou lépe odhadnout, co na domácího diváka nejvíc zabírá, uzavírají deníky Bohemia.