Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 26.února připravila Eva Petržílková.

Na předvolební sliby vládní sociální demokracie reagují komentátoři většiny hlavních českých deníků. Listy se také zamýšlejí nad rozhodnutím pražského městského soudu, který v pondělí v odvolacím řízení potvrdil podmíněný trest pro vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf Michala Zítka.

Předvolební populistické orgie ČSSD nemají podle deníku Mladá fronta Dnes hranic. List připomíná, že sociální demokraté již například naslibovali desítky miliard krajům, plošné přídavky na děti, léky zdarma pro seniory či 90.000 korun pro majitele ojetého vozu na nákup nového. Všechny návrhy mají podle deníku shodný rys: Lidový dům rozdává peníze. Nikoli svobodu, ulehčení od byrokracie, méně státního nosu v našem soukromí i v peněžence, lehčí podmínky pro podnikatele. "Rozdávání peněz je pohodlné, rutinní a bez fantazie. A co je horší, posiluje moc politiků a úředníků nad našimi životy. Klaňme se dobrému pánu," uzavírá své zamyšlení list.

Hospodářské noviny vidí v návrzích ČSSD "chiméry, k nimž patří přívlastek předvolební". Podle listu jsou to nápady, které - i kdyby sociální demokracie znovu vyhrála volby - se střetnou s realitou státního rozpočtu. "Sliby neřeší skutečné problémy. Například léky zdarma pro seniory neřeší stav chronického kolapsu ve zdravotnictví. Sociální demokracie zdánlivě dává těm potřebným. Ve skutečnosti jsou to potěmkinovské vesnice a až spadnou kulisy, nebude snad za nimi bída, svrab a neštovice, ale určitě hodně drahá náprava zastydlých problémů," míní Hospodářské noviny.

Moderující duchovní Tomáš Halík bude každý měsíc od poloviny března až do voleb zprostředkovávat a vést kulaté stoly mezi představiteli koalice a reprezentanty občanské společnosti, píšou Lidové noviny a pokračují: Volební kandidátky budou sice kompletní za čtrnáct dní, ale proč si nepopovídat se zajímavými lidmi... Třeba koalice zjistí, co si myslí ti, které kandiduje do parlamentu. Občané se to ovšem nedozvědí, protože kulaté stoly budou neveřejné. To je ale jen třešnička na dortíku občanské společnosti š la koalice, voliče to nesmí znepokojovat. Najdou se sice rejpalové, kteří budou mluvit o tajnůstkářích nebo spiklencích, ale volič koalice ví, že jednání a vyjednávání je základním životním projevem tohoto seskupení. Jednání naštěstí nemají v drtivé většině žádné vedlejší, natož hlavní účinky na zúčastněné subjekty. Trochu se jen děsím výsledku kulatých stolů. Mohli bychom se - v duchu Hany Marvanové a Jana Rumla, kteří nestojí o funkce - dozvědět, že ˝občanští společníci˝ vlastně do parlamentu ani nechtějí. Proto je zcela pochopitelné, a dokonce velmi moudré, že seance budou neveřejné, uzavírá komentář list.


"Trojitým saltem s pěti vruty na poli absurdní byrokracie" je podle deníku Mladá fronta Dnes nejnovější formulář daně z příjmu. List míní, že se stát tak snaží odradit své sponzory, tedy daňové poplatníky: "Princip je jednoduchý - nevyplníte ho správně. I když máte vysokoškolský diplom, i když máte ekonomické vzdělání, pokud neznáte doslova poslední znění zákona o účetnictví, nemáte šanci. Chce-li vám stát sebrat vaše peníze, měl by pěkně poprosit, hezky naservírovat, za vyplnění řádně poděkovat. Poctivý plátce pak sedne, vyplní pět kolonek, podepíše a zadá platební příkaz. Tady a teď je to zcela obráceně. Úřad léta hořekuje nad daňovými úniky - a přitom vytvoří z paragrafů past, z níž bez podvodů těžko uniknout," dodává deník.


Hospodářské noviny míní, že pokud chce vláda přistoupit k privatizaci elektroenergetiky odpovědně, má její prodej přenechat svým nástupcům. Podle listu by totiž nebylo rozumné privatizovat takový gigant krátce před volbami ani z politického, ani ze strategického hlediska. Uzavření prodejních smluv na poslední chvíli by navíc mohlo nového vlastníka dostat od prvé chvíle do sporů s novou vládou. Prohlášení některých potenciálních zahraničních investorů, že o českou elektroenergetiku sice neztrácejí zájem, ale nechtějí ji koupit právě nyní, jsou samozřejmě licitováním - jak o cenu, tak o změkčení podmínek privatizace. Zároveň se však vládě takto nabízí šance, aby z privatizace elektroenergetiky vycouvala se ctí. Neměla by váhat, neboť nemá co ztratit, uzavírají Hospodářské noviny.


Na rozhodnutí pražského městského soudu, který v odvolacím řízení potvrdil pro vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf tříměsíční podmíněný trest a dvoumiliónovou pokutu, reagují Lidové noviny. Podle listu pocítí část veřejnosti nad potvrzením, že Zítko propagoval zcela nedemokratické postoje nacistického vůdce, uspokojení. Na druhou stranu je tu však ale rozsáhlá obec těch, kdo vidí v perzekuci za vydání sporné knihy pokus potlačit či alespoň omezit svobodu slova. Antikomunisté navíc namítají: Hitler se vydávat nesmí - a Leninovy spisy nebo Komunistický manifest se smí? A nadělaly snad tyto ideje (či jejich zneužití) méně škody? - ptá se v závěru deník.

Podle Mladé fronty Dnes utvrzuje verdikt na Zítkem myšlenku, že soudní moc smí trestat šíření těch dokumentů z minulosti, které uzná za nevhodné. "Patrně se před námi uzavře celá obrovská oblast komunistické literatury. Nedostupné budou i knihy anarchistů, antiglobalistů a vyznavačů všelijakých extremistických teorií. Svět, který uvidíme, bude asepticky vyholený, dezinfikovaný, čistý. Co soudy označí za závadné, zmizí. Je otázkou, zda sám soud by neměl být žalován. Zda neomezuje naše Práva, daná ústavou. Je nepochopitelné, proč rozhoduje, co nesmím číst. Nakladatel by měl hledat ochranu u soudů mezinárodních. To zas bude hanby," uzavírá svůj komentář deník.


Romští představitelé, zástupci židovských organizací a někteří umělci obvinili ředitele Národní galerie a člena Rady České televize Milana Knížáka ze skrytého rasismu. Informují o tom Lidové noviny s tím, že osobnosti pobouřily Knížákovy kritické výroky o Romech v lednovém rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes. Zatím petici za Knížákovo odvolání podepsalo téměř 70 osobností, mezi nimi předseda Společenství Romů na Moravě Karel Holomek, předseda Pražské židovské obce Tomáš Jelínek, socioložka Jiřina Šiklová nebo herec a režisér Ladislav Smoljak. V otevřeném dopise ústavním činitelům proto žádají jeho odvolání z Rady České televize. Knížák v rozhovoru například uvedl, že Romové nejsou schopni sdílet s ostatními občany "společný prostor". Milan Knížák nechtěl v pondělí obsah dopisu komentovat s tím, že ho nezná. Podle listu se omezil na jedinou větu: "Na svých postojích trvám".


Česká armáda bude příští rok v rámci rozsáhlé mediální kampaně lákat nováčky také na reklamu. Informují o tom Hospodářské noviny s tím, že kampaň souvisí s profesionalizací vojsk a bude stát desítky miliónů korun ročně. Snahou bude získat co nejvíce mladých mužů a žen do hodností rotmistrů a praporčíků. Ti se totiž mají stát základem budoucích plně profesionálních ozbrojených sil ČR tak, aby se dostala na srovnatelnou úroveň se Severoatlantickou aliancí.


Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se zřejmě v rámci bezpečnostních opatření nepřestěhuje do staršího objektu vytypovaného ministerstvem obrany na pražském předměstí, ale do nové budovy na "zelené louce". Tuto úvahu v pondělí připustil vysoký vládní činitel s odvoláním na dobře informované zdroje. Uvádí to deník Právo s tím, že návrh na přestěhování rádia z centra do vojenského objektu v Klecanech na severním okraji Prahy podle vládního činitele padl. "Musel by se kompletně přestavět, což by bylo velmi nákladné, a tak se jeví schůdnější postavit úplně novou budovu," řekl listu. Ministr zahraničí Jan Kavan, který je jednáním o přestěhování RFE pověřen, odmítl informace Práva komentovat. ČTK v pondělí řekl, že se počátkem března opět sejde s představiteli rozhlasové stanice, aby s nimi o možnosti přestěhování jednal. O stavu vyjednávání bude dnes informovat bezpečnostní radu státu.


Kontroverzní léčbu rakoviny - devitalizaci odmítli další odborníci. Informuje o tom deník Právo s tím, že klinické zkoušky metody podvazování rakovinových nádorů byly loni pozastaveny kvůli špatným výsledkům a od té doby se odborníci dohadují, jak dál. Po chirurgické společnosti i další specialisté z České lékařské společnosti J.E.Purkyně v závěru minulého týdne zamítli protokoly devitalizace, které k jejímu opětovnému ověření vypracovala vědecká rada Svazu pacientů a předala je ministerstvu zdravotnictví. Definitivně se o jejím osudu rozhodne začátkem dubna, dodává deník.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio