Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 18. února 2002 připravila Zdeňka Kuchyňová.

Mladá fronta Dnes provedla majetkovou inventuru vlády. Připravila pro ministry dotazníky, ke kterým ji inspiroval čtyři roky starý a nesplněný slib premiéra Miloše Zemana, že členové vlády předloží nad rámec zákona zprávu o stavu svého majetku. Drtivá většina ministrů na dotazník odpověděla, jen šest ze sedmnáctičlenného kabinetu to odmítlo. Mezi nimi i původní autor myšlenky majetkových dotazníků - premiér Zeman. Říkává se, že chrabrost vojska závisí na rozvaze vůdce. Pochvalme vojsko - bylo rozvážnější než generál, uvádí komentář Mladé fronty Dnes.


Prezident rozhodl, že na uvolněné místo ústavní soudkyně by měla nastoupit současná předsedkyně Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová. Smluvněopoziční strany se bouří. Havel rozhoduje bez nás! Místopředseda ODS Ivan Langer dokonce Václava Havla obvinil, že si takto z Ústavního soudu vytváří svou vlastní "třetí" komoru parlamentu. Jak však píší Lidové noviny, Ústava je na prezidentově straně. Politologové se celkem jednoznaně shodují, že za výkřiky proti prezidentovi je snaha politických stran ovládnout Ústavní soud. Příští rok totiž z patnáctky soudců vyprší mandát jedenácti členům. Pokud by se politickým stranám podařilo skutečně je nahradit "svými lidmi", byla by dramaticky ohrožena demokracie země. Mezi politology rovněž převažuje názor, že se Havel před svým odchodem z úřadu snaží posílit ústavní instituce, aby později dokázaly čelit případným politickým tlakům. Současný spor o novou ústavní soudkyni tak potvrzuje, že mezi prezidentem a politickými stranami zeje propast.


Nad přesvědčením sociálních demokratů, že vyhrají volby, a zdánlivě klidnou atmosférou vznášející se nad ČSSD se zamýšlí komentář deníku Právo. Jak uvádí, zdánlivá jednota ČSSD je ovšem spíše jednotou příznivců vedení strany, předsedy Vladimíra Špidly a místopředsedy Stanislava Grosse. Jestliže sociální demokracie ve volbách opravdu zvítězí a Špidla se stane premiérem, bude jeho postavení v čele strany na další roky neotřesitelné. Problematičtější to bude mít, jestliže sociální demokraty přibere do party někdo silnější, pravděpodobně ODS. A zdání jednoty řad ČSSD zcela zmizí, pokud strana ve volbách propadne a skončí v opozici. Pak by se podle deníku Právo dal čekat boj o nástupnictví po Špidlovi.


Lidové noviny varují před stoletou vodou na Labi. Podle zjištění deníku totiž neratovická Spolana nemá dostatečně zajištěné proti povodni budovy, zamořené prudce jedovatými dioxiny. Obě chátrající budovy, uzavřené už v šedesátých letech, stojí jen 150 metrů od břehu řeky. Je proto pravděpodobné, že pokud se řeka rozvodní, smrtelně nebezpečné jedy se dostanou do vody. Nebezpečí je podle meteorologů reálné - stoletá voda byla v Neratovicích v roce 1890 a padesátiletá v roce 1920!


Jak na jiném místě uvádějí Lidové novin, chemička Spolana Neratovice přiznala, že v 60. letech vyvážela chemikálie, ze kterých Američané ve Vietnamu připravovali smrtící směs Agent Orange. Tu používala americká armáda jako tzv. defoliant, který především kvůli obsahu dioxinů ničil vegetaci tropických pralesů, v nichž se skrývaly vietnamské jednotky. Spolana tvrdí, že expedice látky do Vietnamu se uskutečňovala bez vědomí podniku. Lidé, kteří zde pracovali před více než třiceti lety, dodnes trpí vážnými zdravotními problémy. Většina z dosud žijících pracovníků dioxinové komory se dodnes léčí na psychiatrii, má narušenou imunitu, rakovinu a vážně poškozená játra. Potíže mají i další generace. Podle lékařky Jana Vejlupkové, která nemocné vyšetřovala, byly po uzavření provozu v krvi pacientů zjištěny vyšší hodnoty dioxinů než u lidí postižených největší evropskou chemickou havárií v roce 1976, v italském Sevesu. Postižení se však o dioxinech ve svém těle prý dozvěděli až loni, po 32 letech. Lékaři však tvrdí, že kdo se o to zajímal, tak informaci dostal, dodávají Lidové noviny.


Mladá fronta Dnes píše, že živnostníci porušují zákon a zneužívají své zaměstnance. Ministerstvo práce a sociálních věcí o tom podle listu ví, zpřísňuje kontroly, protože přibývá důkazů, že některé firmy v době zvyšující se nezaměstnanosti nutí své lidi pracovat doslova v neúnosných podmínkách. Ministerstvo však nemá mnoho možností, jak tomu zabránit. Může udělit pokuty až do milionu korun. Ale jak říká vrchní ředitel ministerstva Jan Kasnar, dokud se lidem nezvedne sebevědomí, dokud neukáží firmám, že porušování pravidel netrpí, pak podobné chování zaměstnavatelů bude časté.


České zákony porušuje podle Lidových novinšvýcarské vydavatelství, jehož pobočka připravuje encyklopedii předních českých současníků pod názvem Who is Who (Kdo je kdo) v České republice. Na shromažďování a zpracování osobních údajů musí mít vydavatel povolení Úřadu na ochranu osobních údajů; Švýcaři navíc používáním názvu Who is Who zřejmě porušují autorská práva a ochranné známky české agentury Kdo je Kdo, uvádějí Lidové noviny. "Pokud společnost skutečně shromažďuje osobní údaje v zájmu přípravy informativní publikace typu Kdo je kdo, musí se podle zákona o ochraně osobních údajů zaregistrovat," řekla mluvčí Úřadu na ochranu osobních údajů Hana Štěpánková. Švýcarská společnost podle ní dosud žádnou žádost o registraci úřadu nezaslala, ačkoli podle informací listu má publikace vyjít již v říjnu.


Hospodářské noviny se zabývají problémy některý makléřů. Jak píší, na začátku jsou peníze a úspěch. Makléři vydělávají, klienti se do jejich firem jen hrnou. Tržby se začínají šplhat do závratných výšek. Z byznysmena se stává nenasytný vlk - má vyděláno, ale chce ještě víc. Pak peníze najednou 'záhadně' zmizí. Když nic nezbyde, nastává krach. Tedy alespoň na papíře, pro majitele to může být lukrativní záležitost ... Defraudace, naznačují Hospodářské noviny. Podle listu přitom jde vždy o stejný scénář, jen jména společností se liší. Nyní je aktuální kauza KTP Quantum. Téměř třicet tisíc jejich klientů nemá od konce minulého týdne přístup ke svým penězům. Důvod? Hodnota majetku firmy je údajně o mnoho nižší než vklady klientů. Suma sumárum, je teď na řadě policie. A klientům prozatím zůstávají oči pro pláč. Situace je o to smutnější, že zklamal i dozor nad finančním trhem.


Deníky Bohemia se obávají, že za pár let mohou českému zdravotnictví chybět lékaři. Přibývá totiž absolventů medicíny, kteří obor po krátké době opouštějí nebo odcházejí vykonávat praxi do ciziny. Většina novopečených lékařů končí v oboru poté, co zjistí že při nástupním platu 7 až 8 tisíc neuživí sebe ani rodinu. Jen pro srovnání - absolventi fakulty informatiky brněnské Masarykovy univerzity mají při nástupu více než 17 tisíc korun.


Český rodák, filmový režisér Miloš Forman, autor oskarového Amadea a Přeletu nad kukaččím hnízdem slaví sedmdesátiny. Jak uvádí v Mladé frontě Dnes filmová kritička Mirka Spáčilová, od Konkursu až po Muže na měsíci, natočil dvanáct filmů. Cen a poct za ně už nasbíral daleko více. Žádný z jeho filmů nebyl ústupkem ani omylem, i když zrovna nesklízel ovace. A ve všech filmech nechal stopu svého receptu na nesmrtelnost - říkat pravdu, ale nenudit. Tvrdí, že na pravdě líčené zábavně je možné i vydělat, ale jen ve svobodné společnosti. Formanovým životním tématem je obrana lidské důstojnosti a jedinečnosti. Tu však svěřuje buřičům, provokatérům, kontroverzním osobnostem, s nimiž nelze sympatizovat, ale nedají se přehlédnout.