Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 19. února 2002 připravila Zdeňka Kuchyňová.

Výrokům premiéra Miloše Zemana, který měl v rozhovoru pro izraelský deník Haarec přirovnat palestinského předáka Jásira Arafata k Adolfu Hitlerovi, věnují pozornost komentáře všech českých deníků. Zeman údajně přitakal i na dotaz listu, zda by měl Izrael odsunout Palestince, nepřijmou-li jeho požadavky, podobně jako byli po válce odsunuti sudetští Němci z Československa. Zeman později vyjádřil nad podobou, v jaké bylo interview otištěno, překvapení.


Komentátoři listů poukazují na Zemanovy ostré příměry, které nejsou v souladu s politickou linií Evropské unie, do níž chce Česko dovést i premiérova vláda. "Jsou dokonce mnohem tvrdší než kritika, již na adresu Palestinců vyřkli představitelé Spojených států, tedy země se silnými proizraelskými sympatiemi," míní Hospodářské noviny. Stejně jako ostatní deníky uvažují nad tím, co vedlo Zemana ke kontroverzním výrokům. Premiér se podle listu už dlouhou dobu rozhodně staví proti terorismu a opakuje, že s teroristy nelze jednat; že s teroristy a těmi, kteří je podporují, je zapotřebí bojovat. Zeman také mohl chtít poukázat na to, že Palestinci, stejně jako kdysi sudetští Němci, propásli z vlastní viny příležitost, jak se s demokratickým režimem domluvit na podmínkách, jež by vyhovovaly oběma stranám. Pak to ale řekl hodně nešťastně, dodává list. Hospodářské noviny upozorňují i na možnost dalšího rizika spojeného s tím, že premiér mohl sporné výroky pronést poté, co pečlivě zvážil rozdílné možnosti, které nabízí hospodářská spolupráce s Izraelem a s Palestinou. "Na palestinských územích se pro Česko žádný velký obchod nerýsuje - takže premiér mohl být veden snahou zalichotit hospodářsky zajímavějšímu partnerovi. Je- li to tak, zapomněl, že může odradit arabské země, které jsou s Palestinci solidární a které Zemanovo interview nepřehlédnou," uvažuje deník.


Lidové noviny se domnívají, že mezinárodní skandál mohla způsobit premiérova špatná angličtina. "Pro každého, kdo měl příležitost slyšet Zemana, jak mluví anglicky - například při jeho vystoupení v televizi CNN, kde oznámil, že terorista Atta chystal atentát na Svobodnou Evropu - je to hypotéza více než pravděpodobná. Špatná angličtina však není v diplomacii žádnou omluvou," konstatuje deník. Celý příběh lze podle Lidových novin považovat za zásadní komplikaci, ne-li přímo zavržení plánu, který nedávno prosazoval Zemanův ministr zahraničí Jan Kavan. Jeho úředníci ještě loni v červnu hovořili o tom, že Česko by mohlo hrát v izraelsko- palestinském napětí jakousi roli "pošťáka".


Nepořádky za stovky miliónů korun odhalil Nejvyšší kontrolní úřad. Jak píše deník Právo, kvůli zběsilému tempu se prodražil vznik krajů a milióny utekly i v neoprávněných dotacích policejním sportovním klubům či při zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze. Podle kontrolního úřadu za to mohou ministerstva vnitra a financí, jež peníze neuhlídala. Přímý viník se však těžko zjišťuje. Co se týče vzniku nových územněsprávních celků, prostředky určené na pořízení a rekonstrukci sídel a na počáteční provoz krajů byly ze 40 procent použity chybně. Jen špatná předprojektová a projektová dokumentace přišla stát na 340 miliónů korun. Některé prostory krajských úřadů byly nadsazené, jiné, například prostory pro služby občanům, byly podceněny. Největší chyby udělalo podle Nejvyššího kontrolního úřadu ministerstvo vnitra, které akci nezvládlo organizačně ani profesně. Prezident kontrolního úřadu však míní, že vina je otázkou širšího posouzení, neboť státní správa postupovala podle politického zadání.


Další předvolební projekt Občanské demokratické strany, zavedení takzvané rovné daně, jejíž jediná sazba ve výši 15 procent by měla platit pro všechny typy příjmů a všechny typy plátců, komentují Lidové noviny. Soudí, že pravicové straně takové téma sluší, navíc, kolik peněz je nutné odevzdat státu, zajímá všechny voliče. Návrh ODS je i velmi radikální a pravděpodobně vyvolá veřejnou debatu. To je však v této chvíli podle komentátora vše, co lze pochválit. "ODS totiž zatím předložila jen teze. A z nich není možné zjistit ani dopad na hospodaření státu, ani na budoucí obsah peněženek různých skupin obyvatelstva. Aby se ODS vyhnula předvolebnímu populismu, bude muset rychle zveřejnit detailně rozpracovaný návrh. Jen tak bude možné novou kartu ODS vzít vážně," upozorňují Lidové noviny.


Celkové zpoždění, které loni nabraly vlaky Českých drah, je 642 tisíc minut. Opozdily se tedy o 446 dní, což je zhruba rok a čtvrt. Jak píše Mladá fronta Dnes, zpoždění však nejsou jen doménou české železnice, zápasí s nimi celá Evropa. Švédské dráhy dokázaly za rok 2000 nabrat téměř desetileté zpoždění. Sousední Deutsche Bahn mají u dálkových spojů kvůli napjatým jízdním řádům problémy s příjezdem včas u každého čtvrtého vlaku. Českých spojů dojede podle jízdního řádu přes 90 procent. Před pěti lety to bylo lepší. Nynější stav dávají dráhy za vinu především vleklé stavbě železničních koridorů. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, i přes letošní zdražení lidé na vlak nezanevřeli a dali za první měsíc české železnici vydělat o čtvrtinu více.


Nejvíce trestných činů policistů ve své historii za loňský rok odhalila Inspekce ministerstva vnitra. Podle Lidových novin bylo v roce 2001 obviněno 468 policistů, kteří spáchali celkem 665 prohřešků proti zákonu. Stejně jako v minulých letech zvítězilo zneužívání pravomocí veřejného činitele. Nejvíce pak proti minulým letům vzrostly pojistné podvody - zejména fingované dopravní podvody. Trestných činů se dopustilo 30 policistů v ředitelských či velitelských funkcích. Většinu spáchali řadoví příslušníci policie, především služebně mladší. Tradiční otázkou při každoročním bilancování práce inspekce bývá, zda skutečně mezi policisty opět vzrostla kriminalita, nebo jsou "Grossovi" muži v odhalování kriminality rok od roku lepší. Šéf inspekce Tomin trvá na druhé možnosti, někteří kritici však tvrdí pravý opak.


Jak píší Hospodářské noviny, český ministr financí v podstatě přiznal, že "znárodnění" IPB před dvěma roky nebylo právě košer. Jinak se dost dobře nedá pochopit jeho výrok o tom, že jedná s bývalým vlastníkem banky, japonskou Nomurou. I když ani zákulisní vyrovnání určitě nepřijde stát zrovna levně, zůstane Česku alespoň čistý štít. Další prohraná arbitráž o ochraně investic by totiž mohla odradit případné investory. Zahraniční investice jsou přitom významným motorem ekonomického růstu.


Komunisté vyrážejí do červnových parlamentních voleb s heslem "S lidmi pro lidi". Podle Lidových novin opět plánují socialismus a nešetří přitom sliby vysoké zaměstnanosti, půjček na byty či bezplatné lékařské péče. Komunisté si stanovili cíl, aby v poslaneckých lavicích sedělo přes 40 poslanců. To by jim umožňovalo stěžovat si u Ústavního soudu na jednotlivé zákony. Jejich preference momentálně kolísají mezi 13 až 15 procenty, přitom ještě loni dosahovaly dvacetiprocentních výšin.


Případy brutálního zacházení se zvířaty, jichž jsme čas od času svědky, se v těchto dnech dostávají do jiného světla. Jak píše Mladá fronta Dnes, k pokutám nebo podmíněným trestům se pomalu přidává i hrozba vězení. Přesvědčil se o tom třiačtyřicetiletý muž ze Šumperka. Ten by měl v nejbližší době nastoupit do vězení, kde stráví půl roku za to, že v parku umlátil a udupal k smrti ježka. Brutálního činu, který popudil ochránce zvířat, se dopustil před zraky městských policistů v polovině loňského června. Strážníci spatřili jak házel svému psovi nějaký předmět, po kterém později dupal. Když přišli blíž, zjistili, že jde o ježka. Na rozsudek mělo zřejmě vliv i to, že muž byl podmínečně odsouzený za jiný majetkový trestný čin.


Češi opět propadli hokeji. A to bez ohledu na noční hodiny, kdy se zápasy českého mužstva hrají. Jak píší Lidové noviny, důkazem jsou údaje o sledovanosti, které zveřejnila Česká televize. První zápas s Německem sledovalo 1,5 miliónu diváků, tedy 17,5 procenta Čechů starších 15 let. Kvůli hokeji vydrželo nad sobotním ránem u televize překvapivě i 5 procent žen. Hokejová horečka nepolevila ani při nedělním utkání se Švédskem, dodávají Lidové noviny.