Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 18. března připravil Josef Kubeczka.

Většina hlavních českých deníků komentuje úmysl předsedy vládní sociální demokracie Vladimíra Špidly jednat s Občanskou demokratickou stranou o vypovězení takzvané opoziční smlouvy ke dni voleb do Poslanecké sněmovny.

Opoziční smlouva umožnila sociálním demokratům před čtyřmi lety vytvořit menšinovou vládu. Vladimír Špidla v sobotu po jednání předsednictva České strany sociálně demokratické řekl, že byla nástrojem na jedno použití a jedno volební období. O novém uspořádání musejí podle něj v polovině června rozhodnout voliči. Komentátorka Mladé fronty Dnes míní, že opoziční smlouva přinesla víc sociální demokracií. Vládla v klidu, ledacos i prosadila, přízeň voličů neztratila, stát zadlužovala bez větších překážek. Ať dělala co dělala, Klausova strana ji nakonec vždycky podržela, soudí komentátorka. ODS podle ní dosáhla méně, neztratila však. České republice smlouva podle deníku přinesla stabilitu, příliv investic a přiblížení k Evropské unii. Naopak v zemi se znepřehlednila hranice mezi vládou a opozicí a oslabila kontrola vládní moci. Opakování opoziční smlouvy podle listu nelze očekávat. Špidla je totiž podle deníku "z jiného těsta" než premiér Miloš Zeman. Chce vytvořit většinovou vládu, nejlépe s lidovci. Nebude přece sedět ve smluvněopoziční lavici a přihlížet, jak jiná vláda směřuje zem k "Volákovým žebračenkám", k privátnímu penzijnímu systému, k reformě bezplatného zdravotnictví, k liberalizaci ekonomiky. To by radši uzavřel smlouvu s ďáblem, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Komentátor deníku Právo se Špidlova návrhu zastal. Připomíná, že se ODS a ČSSD v opoziční smlouvě zavázaly, že po dobu jejího trvání neuzavřou koalici nebo dohodu se třetí politickou stranou, která by znamenala vstup této strany do vlády. To je fatální ujednání. Nikdo přece neví, jak budou voliči v červnu hlasovat. Pokud by opoziční smlouva zůstala v platnosti i po volbách, vylučovala by tedy logicky jakákoli koaliční jednání, upozorňuje list. Špidla tak chce podle deníku předejít nesmyslné situaci, ve které by se ocitly jak ČSSD, tak ODS. Tu smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí asi spravedlivě zhodnotí až historie. Ta také rozhodne, jestli z ní více profitovala vládnoucí ČSSD, občas za nitky tahající ODS, či dokonce česká společnost. Že je třeba ji v den voleb buď dohodou, či jejím porušením anulovat, o tom by v české politice nikdo soudný neměl pochybovat, dodává deník Právo.


Podle Hospodářských novinČSSD od zveřejnění záměru ukončit opoziční smlouvu očekává, že se jí podaří zakrýt, jak skončily její některé předvolební sliby. V této souvislosti list připomíná, ze ČSSD již nepočítá s dotováním nákupu nového vozidla, pokud se občan zbaví modelu starého. Sociální demokraté podle deníku nejspíš také vzdají plán na léky pro seniory nad 70 let zdarma. Strana nyní slibuje jen to, že posoudí výhody a rizika s tímto projektem spojené. Pak se prý uvidí, uvádí list. Stejně to nakonec podle něj dopadne i s opoziční smlouvou. Až počínání ČSSD po volbách ukáže, zda dohoda s ODS o toleranci menšinové vlády byla opravdu jen na jedno použití, jak tvrdí Špidla, míní Hospodářské noviny.


Česká armáda má nový podnikatelský záměr. Nabízí cizím státům, že jim vybuduje speciální jednotky pro boj s chemickými, biologickými a bakteriologickými zbraněmi "na klíč". O pomoc již projevily zájem například Litva, Lotyšsko, Kuvajt a Spojené arabské emiráty, uvádí deník Právo. Armáda podle listu vojáky cizích zemí vyškolí v Česku, naučí je využívat nejmodernější detekční technologie a ve spolupráci s českým obranným průmyslem vybaví vším potřebným. "Prospěch z takové aktivity bude mít Česká republika, vojáci i obranný průmysl, který ve světě v minulosti dosáhl úspěchů," řekl listu ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který patří spolu s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým mezi hlavní propagátory této aktivity. Rozsáhlou propagační akci již podle deníku armáda zahájila. Šedivý se například minulý týden setkal s velitelem kuvajtské armády a ponejvíce podle listu hovořili právě o chemicích. Čeští chemici mají ve světě dobrou pověst. Osvědčili se například ve válce v Perském zálivu. Zapojí se také do protiteroristické operace Trvalá svoboda. Do Kuvajtu již 7. března odcestovalo 20 vojáků z liberecké roty protichemické obrany. Na místě má vytvořit podmínky pro příjezd hlavních sil českého kontingentu, které do Kuvajtu odletí počátkem druhé poloviny března, píše deník Právo.


Rychlá privatizace státních a polostátních podniků, kterou s nástupem do Strakovy akademie razila sociální demokracie, je podle Hospodářských novin minulostí. ČSSD podle předsedy Vladimíra Špidly hodlá privatizační strategii přehodnotit. Zvažovat přitom bude, zda by se odstátnění nemělo úplně zastavit, píše deník. "Nedá se vyloučit ani to, že by se neprivatizovalo. Momentálním strategickým rozhodnutím je, že privatizovat se nebude do voleb," cituje deník Špidlu. Úvaha o konci privatizace, a to nejenom momentálním, se podle Hospodářských novin týká především severočeských uhelných dolů, výjimkou by mohl být prodej hutí. Jak list připomíná, stát vlastní podíl 55,4 procenta v Severočeských dolech a 48,7 procenta v Sokolovské uhelné. Nesouhlas s plánem privatizace hnědouhelných těžebních společností vyjádřila vláda ČSSD již počátkem března, kdy její předsednictvo zamítlo návrh ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra na manažerskou privatizaci těchto společností. Podle některých informací se proti tomuto záměru postavil vicepremiér Vladimír Špidla a na jeho stranu se přiklonil i premiér Miloš Zeman, uvádějí Hospodářské noviny.


Mladá fronta Dnes upozorňuje, že Česká republika bude muset zvýšit podíl žen v politice. Ve vládě totiž nesedí žádná ministryně a v parlamentu mají ženy jen třináctiprocentní zastoupení. Pro Evropskou unii je však politika rovných příležitostí pohlaví prioritou. Vyššímu podílu žen v politice brání podle listu nejspíš společenská atmosféra. Česká žena žije v patriarchální společnosti, kde pro dosažení stejného cíle musí mnohdy vyvinout větší úsilí než muž. Jenomže větším problémem než tzv. biologické danosti je houšť předsudků a stereotypů, míníMladá fronta Dnes.


Kanadská veřejnost je rozhořčená zprávami o tom, že nedávná tzv. politická uprchlice z Čech, Margita Bangová-Horváthová, si vydělává žebrotou v nejdražší obchodní čtvrti Toronta, píší Lidové noviny a pokračují: Aby své dárce obměkčila, poukazuje na svou tělesnou vadu, ačkoliv je zdravá. Podle série reportáží Mikea Strobela v listu The Toronto Sun si Bangová-Horváthová vydělá týdně až pět tisíc kanadských dolarů. Každý den sedí na rohu rušných ulic Younge a Bloor v centru Toronta, viditelně se třese a nastavuje ruku. Když uprchlice vymámí dostatečné množství peněz od kolemjdoucích bankéřů, právníků a dalších podnikatelů, přestane se třást a zvedne se. Pak zcela v pořádku odejde za roh k luxusnímu vozidlu Chevrolet Lumina a nechá se odvézt. "Stydím se za to, že něco takového dělá. Bohužel se vždy najdou osoby, které takto dokáží zneužívat situace," komentoval podle Lidových novin tento popstup známý romský aktivista z Rokycan Ondřej Giňa. Podle zjištění reportéra Strobela bydlí Bangová-Horváthová s rodinou v nadprůměrně zařízeném bytě v poměrně luxusním činžovním domě na torontském předměstí Scarborough, v němž platí nájemné ve výši 900 dolarů měsíčně. Jako politická uprchlice přitom pobírá 800 dolarů sociální podpory měsíčně. Bangová-Horváthová byla jednou z osob, které se objevily v roce 1997 v dokumentárním pořadu české soukromé televize Nova, kde z obrazovky vyzývala své romské spoluobčany, aby ji následovali do Kanady, což je podle ní zaslíbená země. Kanadské úřady krátce poté uvalily na cestující z ČR povinnost vstupních víz.