Přehled tisku

Podle úvodníku Lidových novin není překvapením, že Blair nespojuje Benešovy dekrety se vstupem Česka do EU. Britský ministerský předseda podle listu nemohl jinak, neboť kromě nacionálních populistů typu Jörga Haidera žádný politik z členských států unie nechce minulost do jednání o vstupu zatahovat. Je však podle Lidových novin legrační, že česká politická elita vyvolává nacionální hysterii kvůli údajnému ohrožení "německým živlem" a pak se dere ke světové autoritě, aby ČR před vymyšleným nepřítelem zachránila.

Podle úvodníku Lidových novin není překvapením, že Blair nespojuje Benešovy dekrety se vstupem Česka do EU. Britský ministerský předseda podle listu nemohl jinak, neboť kromě nacionálních populistů typu Jörga Haidera žádný politik z členských států unie nechce minulost do jednání o vstupu zatahovat. Je však podle Lidových novin legrační, že česká politická elita vyvolává nacionální hysterii kvůli údajnému ohrožení "německým živlem" a pak se dere ke světové autoritě, aby ČR před vymyšleným nepřítelem zachránila. "Jsou to takové malé děti, ti naši politikové," píšou noviny. "Když jsou sami, křečovitě vykřikují a malují německé čerty na zeď. S otcem Blairem po boku náhle získávají sebevědomí a tváří se suverénně a klidně. Ještě že Tonyho Blaira máme. Ale co až ho jednou nebude?" ptají se LN.

Také úterní Mladá fronta Dnes v souvislosti s Blairovou návštěvou upozorňuje, že pro Čechy je typické obracet se ke světu, aby jim řekl, jak to s nimi je. Lidé příliš prožívající předvolební čas od Blaira podle deníku očekávali, že přijel podpořit sociální demokraty nebo "zamést" s Benešovými dekrety. Místo toho však Blair předložil vlastní zboží - podporu prodeje stíhaček Gripen české armádě, konstatuje list. "Místo všech emocí, za které si nic nekoupíš, a vzletných či přikrčených urážek, jimiž my tak rádi vytváříme zahraniční politiku, překvapil něčím obyčejným, věcných a drahým, co chce příznivě vyjednat pro své lidi - prodej čtyřiadvaceti stíhaček," hodnotí Blairovu návštěvu MfD.


Česká lékařská komora propagovala nepřípustným způsobem lékařský preparát Wobenzym. Na stránkách časopisu Osobní lékař, který vychází s její garancí, dala totiž prostor propagaci tohoto léku, aniž by uvedla, že jde o placenou inzerci. Podle úterní Mladé fronty Dnes tím komora porušila zákon, protože se dopustila skryté reklamy. Organizace povinně sdružující všechny lékaře mohla podle listu vyvolat u veřejnosti dojem, že jde o přípravek, který podporuje největší lékařská autorita v zemi. "Mělo tam být samozřejmě uvedeno, že autor pracuje pro onu firmu a že je to reklama," přiznal pochybení prezident ČLK David Rath, který je zároveň ředitelem redakce časopisu.


Generální ředitelce Vězeňské služby ČR Kamile Meclové ukradl minulý týden neznámý zloděj kabelku. Píšou to Lidové noviny. Meclová podle listu tvrdí, že se jí neztratily žádné "služební ani tajné dokumenty". Meclová má na starosti všechny české věznice a jejich ostrahu. Okradena byla minulé úterý, v restauraci v pražské Vejvodově ulici. "Při krádeži se ztratila kabelka s peněženkou, mobilním telefonem a dalšími osobními věcmi. Všechno v hodnotě 32 tisíc korun," řekla LN mluvčí pražské policie Kamila Styblíková. Policie podle ní neví, kdo ředitelku okradl.


Ústavní soud odmítl na konci března restituční nároky potomka rakouského šlechtického rodu Mathiase Trauttmansdorffa-Weinsberga na zámek Slatiňany na Chrudimsku, uvádí Mladá fronta Dnes. Zamítl totiž jeho stížnost proti verdiktu Městského soudu v Praze, který již dříve rozhodl v jeho neprospěch. Šlechtic nemůže podle ústavních soudců doložit, že jeho otec měl československé občanství, píše list. Soudní spory o zámek i přilehlé pozemky v celkové výši přesahující jednu miliardu korun vede rakouský občan již sedm let. Protože v České republice veškeré právní kroky vyčerpal, poslední možností, která mu zbývá, je podle MfD obrátit se na mezinárodní soud ve Štrasburku.


Spisovatel Ludvík Vaculík se ve svém sloupku v Lidových novinách vyjadřuje k volbám. Nadepsal ho prostě: Volím ODS. A vysvětluje: "Já svůj hlas prostě investuju do názoru, že je jedno, koho volíme, že klovat do kapitalismu nemá účinek, že přehlasovat ho není možné a svrhnout jej bylo by špatné. Zbývá tedy působit jaksi ˝do jeho řad˝: dovolávat se svědomí nebo rozumu, protože obé bývá tu nebo jinde porušováno. A tím působit k jeho humanizaci." A Vaculík dál v zdánlivém rozporu s názvem sloupku připomíná své výhrady: "Za hlavní vadu kapitalismu pokládám to," píše, "že nemá či nejeví žádnou ideu, jak dál a k čemu to všecko má vést. Nezná žádný optimální, žádoucí stav. Ale když ne on sám, ve svém provozu, tedy politická strana, která ho nese, nebo se nese na něm, by takovou ideu jevit měla." Vaculík připouští i to, že strana, kterou se rozhodl volit, je alergická na slovo morálka, přestože většinu nepravostí a zlořádů páchají v naší zemi právě lidé vychovaní lekcemi kapitalismu. A Vaculík uzavírá: "Dále mi na straně ODS bude vadit, co udělá, když vyhraje: že jen ze stranického důvodu vymění i ty sociálnědemokratické ministry, kteří se osvědčili."