Přehled tisku

Ministr zahraničí Jan Kavan sice po volbách ve své funkci téměř jistě končí, jeho klíčoví spolupracovníci ale nemusí mít o svou budoucnost strach. Naopak svého šéfa uvidí možná stejně často jako dnes. Konkrétně v New Yorku, kde by se Kavan chtěl stát předsedou Valného shromáždění OSN. Jeho mluvčí Aleš Pospíšil potvrdil, že pokud ministrův plán vyjde, šéfkou Kavanova týmu v OSN se stane dosavadní náměstkyně Helena Opolecká. Newyorskou sestavu doplní také Pospíšil, který převezme funkci českého generálního konzula.

Ministr zahraničí Jan Kavan sice po volbách ve své funkci téměř jistě končí, jeho klíčoví spolupracovníci ale nemusí mít o svou budoucnost strach. Naopak svého šéfa uvidí možná stejně často jako dnes. Konkrétně v New Yorku, kde by se Kavan chtěl stát předsedou Valného shromáždění OSN. Jeho mluvčí Aleš Pospíšil potvrdil, že pokud ministrův plán vyjde, šéfkou Kavanova týmu v OSN se stane dosavadní náměstkyně Helena Opolecká. Newyorskou sestavu doplní také Pospíšil, který převezme funkci českého generálního konzula. Píše Mladá fronta Dnes.

Z Mladé fronty Dnes se také dozvíte, že na výsledky voleb se nebude čekat. Poslanci napravili chybu ve volebním zákoně, který poprvé umožní volit českým občanům i v zahraničí. Tvůrci zákona však zapomněli na časový posun. Zákon nedovoluje zveřejňovat průběžné výsledky ani volební odhady dříve, než bude zavřena poslední volební místnost. Ta poslední v Los Angeles se však zavře až o devět hodin později než v Praze. Novela volebního zákona, kterou schválila sněmovna, tedy počítá s tím, že se volební čas v zemích na západ od Česka posune tak, aby se volební místnosti uzavřely zhruba ve stejnou dobu jako v Česku. V zemích, které jsou časově o více než čtyři hodiny zpožděny za Českem, budou lidé hlasovat už o den dříve než v Česku.

Pro letošní volby přihlásilo své kandidáty celkem 29 stran. Píší to Lidové noviny. Před čtyřmi lety, v předčasných volbách, kandidovalo 18 stran, přičem zákonu vyhovělo a voleb se nakonec zúčastnilo jen 13 uskupení. Nicméně pod názvem Koalice vstupují do voleb společně dvě strany - KDU-ČSL a Unie svobody-Demokratická unie. Jako koalice musejí pro vstup do sněmovny získat stejný počet hlasů jako dvě strany 10 procent. Pokud nedojde k překvapením, do poslaneckých křesel po volbách s jistotou usednou kandidáti za ODS, ČSSD, Koalici a KSČM. Ostatní strany budou zápolit o stokorunový příspěvek za jeden hlas, který však získají pouze tehdy, když překročí 1,5procentní hranici. O státní peníze svedou boj Republikáni Miroslava Sládka, Cesta změny, Naděje, Strana zelených, Strana za životní jistoty a ODA.


Z Lidových novin se dočtete, že český prezident Václav Havel se během posledního dne státní návštěvy Malty stal čestným doktorem práv. Během děkovného projevu mimo jiné prohlásil, že právo nemá být něčím, co stačí ˝slepě, či dokonce tupě aplikovat˝. Oficiální část pobytu na Maltě pak český prezident ukončil schůzkou s premiérem Eddiem Adamim. Havel na Maltě zůstává, nyní ale na soukromém ozdravném pobytu.


V prestižní londýnské síni Sotheby´s proběhla aukce děl rakouských, německých, maďarských a slovanských autorů 19. století. Píší to Lidové noviny. Na aukci se nabízelo šest kreseb Alfonse Muchy, a to za cenu podstatně vyšší, než za jakou by se díla prodávala v Praze. Další obrazy českých umělců v katalogu aukce pocházejí ze sbírky židovského podnikatele Emila Saluse, která byla původně umístěna ve Státní galerii Zlín. Nejvyšší vyvolávací hodnotu, 30 - 50 tisíc liber (1 - 1,5 milionů korun), měl olej málo známé malířky Antonie Brandeisové nazvaný Pohled na Ponte Vecchio. Autorka studovala na Benátské akademii a obrazy italských měst pravidelně vystavovala v Praze.


Kolik bude stát působení polní nemocnice v Afghánistánu, které zatím vláda odhaduje na maximálně 800 miliónů korun, není jasné. Dozvíte se z Hospodářských novin. Částku ovlivní způsob, jakým se asi 150 členů personálu a hlavně materiál do Kábulu dopraví. Kabinet oznámil, že bezplatná přeprava britskými letouny není podle vyjádření Velké Británie reálná. Proto nyní dává přednost kontraktu s dopravci z Ruska či z Ukrajiny. Podle předběžných plánů by se přesun měl uskutečnit ve třech etapách.


Jeden ze tří uchazečů o privatizaci Českého Telecomu údajně nabídl za 51procentní podíl státu spolu s 27 procenty konsorcia TelSource kolem 90 miliard korun, uvedl to nejmenovaný zdroj deníku Právo. Podle jiného zdroje stojí za touto nabídkou Deutsche Bank a Blackstone Group, které přizvaly dánského operátora TDC. V přepočtu na státní podíl 51 procent by částka 90 miliard korun zaznamenala asi 59 miliard Kč. Vláda přitom očekává nejméně 80 miliard. "Počkáme si, ale myslím, že to není tak úplně nejhorší," reagoval na informaci premiér Miloš Zeman.


Deník Právo informuje také o tom, že ani včerejší jednání vicepremiéra Vladimíra Špidly a šéfa ODS Václava Klause nedalo odpověď na to, zda Sněmovnou projde zákon o úvěru 77 miliard na nákup 24 stíhaček Gripen britsko-švédského konsorcia BAE Systems. Klaus se nenechal od Špidly zviklat a nechce o stíhačkách slyšet. Jeho strana požaduje odklad nákupu nejméně o několik let. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík reagoval slovy, že stanovisko ODS zná a respektuje ho. "Na druhou stranu neodpovídá jejím postojům od začátku devadesátých let," dodal. Podle něj jsou názory politiků k nákupu stíhaček značně ovlivněny tím, že je krátce před volbami. Zdůraznil, že volby by se neměly promítat do obranyschopnosti Česka. Po vyřazení starých ruských bombardérů Su-22 už má armáda k dispozici jen čtyři vyzbrojené stíhačky MiG-21, což je podle vojáků k ochraně země žalostně málo.


Stačilo málo. Jen pár mrazivých nocí, a roční snažení pěstitelů meruněk přišlo na jihu Moravy vniveč. Úrodu jim zlikvidovaly náhlé mrazy. Informuje Mladá fronta Dnes. Zda na stromech vůbec nějaké plody vyrostou, ukážou s jistotou až následující týdny. Ředitel územního odboru ministerstva zemědělství v Uherském Hradišti Josef Vaculík řekl, že podle prvních odhadů mrazy zničily přibližně devadesát procent úrody meruněk v regionu. "Z meruněk už nebude nic. Pestíky jsou zmrzlé, úplně hnědé. Bylo minus pět šest stupňů. To je konec," míní předseda uherskohradišťských zahrádkářů Josef Pavliš. Pro meruňky jsou totiž kritické už dva stupně mrazu. Stejným způsobem postihly víkendové noční mrazy i pěstitele na Znojemsku a Hustopečsku.


Z Lidových novin se dočtete, že celkem o deset posil z NHL mají před blížícím se šampionátem zájem trenéři české hokejové reprezentace. Je mezi nimi i největší hvězda českého hokeje Jaromír Jágr, jehož Washington se velmi pravděpodobně neprobojuje do play off. ˝Snažíme se hráče z NHL kontaktovat. Od několika už máme závazný příslib, s dalšími budeme mluvit,˝ vysvětloval trenér Vladimír Martinec. ˝Z NHL máme zájem o gólmana, s tím, že na prvním místě je pro nás Hnilička. Dále chceme tým ze zámoří posílit především v obraně. Uvažujeme až o pěti becích. A útok? Rádi bychom stejně jako v minulých letech sestavili jednu zámořskou řadu.˝ Mezi hráče, které by z účasti na šampionátu vyřadilo zřejmě už jen zranění, patří obránci Jaroslav Špaček, Rostislav Klesla, Pavel Kubina a útočník David Výborný. ˝S nimi už jsme napevno domluvení,˝ potvrdil Martinec. Dalšími téměř jistými posilami jsou útočník Pittsburghu Jan Hrdina a obránce Atlanty František Kaberle, jejichž kluby v NHL jistě nepostoupí do play off.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio