Přehled tisku

Mladá fronta Dnes si klade otázku, zda i letos čekají voliče "monstrózní" předvolební stranické mítinky s populárními umělci zpívajícími "Dej mi pac", jako tomu bylo v roce 1998. Vše zatím podle listu nasvědčuje tomu, že určitě. Strany si totiž už nyní rezervují u agentur jednotlivé herce a zpěváky, s kterými počítají pro své předvolební mítinky.

Mladá fronta Dnes si klade otázku, zda i letos čekají voliče "monstrózní" předvolební stranické mítinky s populárními umělci zpívajícími "Dej mi pac", jako tomu bylo v roce 1998. Vše zatím podle listu nasvědčuje tomu, že určitě. Strany si totiž už nyní rezervují u agentur jednotlivé herce a zpěváky, s kterými počítají pro své předvolební mítinky. ČSSD má například objednanou Petru Černockou, příznivci Občanské demokratické strany se mohou těšit zase na Lunetiky nebo na vystoupení baviče Petra Novotného. Podle herce a moderátora Ivana Vyskočila, který sám kandiduje do Poslanecké sněmovny za Koalici, je princip získávání umělců jednoduchý. Někoho si strana musí zamluvit, někdo se přihlásí sám. Jako například Ivan Hlas Koalici, Lucie Bílá ODS nebo Jiřina Švorcová komunistům. Někteří umělci však říkají, že by na stranické pódium nevylezli ani za nic. Například moderátor Vladimír Čech by se prý musel pak každé ráno před lidmi stydět, kdyby strana nesplnila to, co za jeho pomoci slibovala.


Sociální demokracie se podle Lidových novin nedokáže dohodnout, co vlastně znamená jeden z taháků jejího volebního programu, totiž zavedení bezplatného nároku na léky, na které si dnes musejí všichni připlácet. S nápadem na léky ˝zdarma˝ pro lidi starší 70 let přišel před několika týdny místopředseda strany Zdeněk Škromach, ve vedení sociální demokracie však nyní neexistuje shoda, podle jakého klíče by měly být úlevy zavedeny. Zda podle sociálního postavení, nebo medicínské potřeby. Nakonec jde ČSSD do voleb s ještě širším příslibem. Na léky bez doplatku by mohli mít nárok i invalidé, chronicky nemocní a další blíže nespecifikované skupiny obyvatel. Uskutečnění slibu přijde na miliardy. ˝Je to první krok k budoucímu naplnění sociální klauzule, podle níž by lidé do určité výše příjmů, děti a senioři měli mít zdravotní péči oproštěnou od jakýchkoli doplatků,˝ vysvětluje Škromach. Proti tomu však stojí vyjádření místopředsedkyně Marie Součkové, která tvrdí, že ve skutečnosti nemá jít o plošné úlevy. ˝Léky bez doplatku by měli mít všichni, kteří to potřebují. Rozhodovat však nebude věk, ale medicínské hledisko,˝ říká Součková. Škromachův námět se stal terčem ostré kritiky pravicové opozice, která jej od počátku považuje za populismus.


Podle Mladé fronty Dnes chtějí lidovci změnit zákon o transplantacích. Při čtvrtečním jednání ve zdravotním výboru parlamentu došlo při projednávání transplantačního zákona k bouřlivé debatě. Lidovečtí poslanci navrhli a poté i prosadili, aby rodiče zemřelého dítěte směli i po jeho smrti odmítnout odběr orgánů k transplantaci. Dosud platí princip předpokládaného souhlasu. To znamená, že pokud se člověk předem nevyjádřil proti, má se za to, že lékaři smějí orgány odebrat. "Chceme, aby rodiče měli Právo i po smrti dítěte říci, že si odběr orgánu nepřejí, a aby lékaři museli jejich postoj respektovat," uvedl Josef Janeček z KDU-ČSL. Proti tomu se však ohradil Václav Krása z US: rodiče podle něho takto získají vyšší Práva než ostatní lidé, kteří se už po smrti vyjádřit nemohou. Sociálnědemokratický poslanec a bývalý ministr zdravotnictví Ivan David pohrozil, že ubude orgánů k transplantacím - podle něho se rodiče traumatizovaní ztrátou dítěte budou zdráhat souhlasit s odběrem orgánů. Zdravotní výbor ovšem návrh podpořil.


Lidové noviny upozorňují, že armáda přišla při nákupu prošlých protitankových střel o osmdesát milionů korun. Podle státního zástupce, který se případem zabývá, je policie přesvědčena, že armáda o peníze přišla kvůli podvodu. V letech 1998 až 2000 nakoupila armáda prostřednictvím Omnipolu osmdesát střel ruské výroky. Zhruba jeden a půl metru dlouhé úzké střely byly pořízeny jako nové. Až později se ukázalo, že jsou přes deset let staré. Do České republiky putovaly z Ukrajiny přes Bulharsko. ˝Jde o podvod. Zatím nemáme důkazy, že by se jej dopustil někdo z české strany,˝ upřesnil státní zástupce. Kdo tedy spáchal tento trestný čin, za který zákon pamatuje až 12letým vězením? Policie vyšetřuje tři možné verze. První vychází z předpokladu, že k padělání písemné dokumentace a k změně nátěru na raketách došlo na Ukrajině. Jako druhou variantu policie šetří možnost, že podvod s prošlými protitankovými střelami do vrtulníků a vozidel pěchoty vznikl v Bulharsku. Třetí verze počítá s tím, že jsou do nelegální části transakce zapojeni i čeští občané, kteří měli již předem o padělání vědět. Mohlo by jít o někoho z tehdejších pracovníků Omnipolu nebo obchodníků resortu obrany. Vyšetřování již několik měsíců vázne na očekávaných odpovědích na žádosti o právní pomoci, které zaslali do Bulharska, Ruska a na Ukrajinu. V uplynulých dnech přišla odpověď od Bulharů. ˝Moc nám nepomohli. Napsali, že střely dostali ve stejném stavu, v jakém při-šly naší armádě,˝ uvedl státní zástupce. Obdrželi již též obsáhlé vyjádření od ukrajinských úřadů, které se právě překládá. Rusko dosud na žádost nereagovalo.


Nenápadné zatažení žáků a škol do megaobchodu na internetu, který nemá v Česku obdoby, připravuje podle deníku Právo v těchto týdnech ministerstvo školství. Zamýšlená akce probíhá pod hlavičkou mnohamiliardového státního tendru na vybavování základní a středních škol internetem. Vše by se mělo odehrávat na novém školském intranetu, vnitřní síti, která by školy propojila. Teprve tato síť by ústila na internet. Komerce by se naplno rozjela na portálu, jenž by byl součástí intranetu. Bez něho se v budoucnu školy informačně neobejdou, protože zde najdou i výukové programy a životně důležité věci. Portál se tak stane jedním z nejnavštěvovanějších míst. Jak vypadá záměr úředníků? Na školském portálu budou ministerstvem vybrané obchodní řetězce i jednotlivé firmy prodávat on-line své zboží: od potravin, přes tužky až po oblečení. Žák za každý nákup dostane body a ty povinně odevzdá škole. Škola následně za body získá slevu na produkty firem, které projdou sítem ministerstva školství a budou také prodávat on-line. Pokud se systém rozjede, nemají z něho desetitisíce žáků a ani učitelé v podstatě úniku. Ministr školství Eduard Zeman přitom naopak před časem varoval před podléhání komerčním zájmům.


Lidové noviny upozorňují na to, že ve středu byl u Okresního soudu v Přerově obnoven soud s bývalým důstojníkem BIS Vladimírem Hučínem. Procesu bude přítomna i Zdena Mašínová, která zde vystupuje jako Hučínův důvěrník. ˝Když je jednání soudu neveřejné, má obžalovaný právo vybrat si důvěrníky, jsem ráda, že si Vladimír vybral zrovna mne,˝ vysvětluje Mašínová, dcera významného příslušníka českého odboje Josefa Mašína, který byl popraven za války nacisty. Její bratři se v 50. letech prostříleli do svobodného světa, dodnes žijí ve Spojených státech, a návrat do vlasti odmítají. V roce 1997 se Mašínová poprvé zúčastnila jednoho z Hučínových rehabilitačních soudů. Když za ní - ještě jako kapitán BIS - přišel Hučín před pěti lety s prosbou, aby se stala jedním z jeho ručitelů, které potřebuje pro bezpečností prověrky v úřadě, souhlasila. Návštěva Hučína ve vězení pak připomněla Zdeně Mašínové rodinnou minulost. ˝Zjistila jsem, že Hučín obývá celu číslo deset. To byla cela, kde před popravou věznilo gestapo mého otce,˝ vzpomíná. Na konci února byl Hučín - po téměř ročním pobytu ve vazbě - propuštěn na svobodu. Jeho první kroky vedly k Mašínům. ˝Napřed jsem si myslela, že je to špatný vtip. Ale jak jsem jej pak viděla ve dveřích, byla má radost jen těžko popsatelná,˝ popisuje chvíli, kdy se Hučín ozval v domácím telefonu. Své přátelství s Vladimírem Hučínem vylíčila i svým bratrům, se kterým si telefonuje téměř denně.


Jeden z pilířů ekonomického programu vlády Miloše Zemana - ozdravení velkých tuzemských podniků - bude mít podle Mladé fronty Dnes po smutném konci dohru u mezinárodního arbitrážního soudu v Londýně. Poradenská společnost Odien totiž bude u londýnských arbitrů vymáhat bezmála sto milionů korun na státní České konsolidační agentuře. Peníze si nárokuje za nezaplacené poradenské projekty v rámci záchrany několika největších průmyslových podniků. Jde hlavně o nezaplacené poplatky za projekt oddlužení a prodeje kopřivnické automobilky Tatra, za práci na ozdravení Škody Plzeň a sankční poplatky. Kdysi velkolepé plány revitalizace průmyslových gigantů rozjel bývalý ministr financí Pavel Mertlík. Ale projekt ostupně proměnil na bitvu mezi agenturou kontrolovanou politiky a Odienem. Odien také viní agenturu, že jim neumožnila restrukturalizaci pátého dohodnutého podniku. Podle zdroje má v arbitráži jít o 90 milionů korun.


Za zvuků písně Kolíne, Kolíne a pochodu mažoretek přijeli podle Mladé fronty Dnes ve středu do Polabí nejvyšší šéfové firem Toyota a Peugeot, aby formálně spustili výstavbu své nové továrny, která je zatím největší dosavadní zahraniční investicí v Česku. Na místě plánované továrny nebylo nic víc než obří bílý nafukovací stan, stojící osamoceně uprostřed zoraných lánů. Na jeho místě má do tří let vyrůst závod srovnatelný s mladoboleslavskou Škodovkou, kde se má vyrábět až 300 tisíc malých levných aut. "Pro nejmenší auta bude v celé Evropě v roce 2005 kolem 1,2 milionu zákazníků. My chceme společně s Toyotou v Kolíně vyrábět až 300 tisíc aut, a tím pádem ovládnout až 25 procent tohoto trhu," prohlásil jeden ze šéfů automobilky, pětapadesátiletý Francouz Folz. Folz poopravil svůj dřívější příslib o tom, že auto se bude prodávat za méně než osm tisíc eur, tedy 240 tisíc korun. Do celého projektu firmy vloží téměř 50 miliard korun a v továrně budou pracovat až tři tisíce lidí na tři směny.