Přehled tisku

Evropskou unii znepokojují nadstandardní práva amerických investorů v České republice, která jim zaručuje dohoda o vzájemné ochraně investic uzavřená v roce 1991 mezi USA a ČR. Podle smlouvy mají američtí podnikatelé na českém trhu stejná práva, jako domácí firmy, totéž platí pro české firmy v USA. Brusel upozorňuje, že s touto smlouvou nemůže ČR vstoupit do unie. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Evropská komise nás upozornila, že dohoda je v rozporu s právem, které musíme do chvíle svého vstupu přijmout,"řekl vrchní vyjednavač Pavel Telička. V pátek bude o problému jednat s náměstkem amerického ministra zahraničí Markem Grossmanem, který přijíždí do Prahy.

Evropskou unii znepokojují nadstandardní práva amerických investorů v České republice, která jim zaručuje dohoda o vzájemné ochraně investic uzavřená v roce 1991 mezi USA a ČR. Podle smlouvy mají američtí podnikatelé na českém trhu stejná práva, jako domácí firmy, totéž platí pro české firmy v USA. Brusel upozorňuje, že s touto smlouvou nemůže ČR vstoupit do unie. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "Evropská komise nás upozornila, že dohoda je v rozporu s právem, které musíme do chvíle svého vstupu přijmout," řekl vrchní vyjednavač Pavel Telička. V pátek bude o problému jednat s náměstkem amerického ministra zahraničí Markem Grossmanem, který přijíždí do Prahy.


My, voliči jsme rozděleni do dvou kategorií: prvním strany nadbíhají, druhé odhánějí. Kdo kam vlastně patříme? Píší Lidové noviny. Ti, kdo žijí zde, jsou z první kategorie - jim strkají politici volební urny až pod nos. Ti, kdo žijí v zahraničí, byly odsunuti do kategorie druhé - oni byli musí s volebním hlasem absolvovat pouť nezřídka delší než dvakrát Českou republikou. Teď můžete namítnout: přece je jim umožněno volit i na ambasádách. Všichni jsme si tedy u urny rovny. Ale jen formálně! Neumožnili jsme krajanům hlasovat korespondenčně. V Austrálii či v USA tak musí mnozí cestovat stovky kilometrů na zastupitelské úřady, aby vhodili lístek. Vydal by se někdo třeba z Aše do Valašského Meziříčí, jen aby učinil pětiminutový volební akt? Ne! Za vystavění tak obří překážky při naplňování základního občanského práva bychom politikům měli vyprášit kožich. Uvádějí Lidové noviny.


Vládou schválená zpráva o korupci v Čechách, na Moravě a ve Slezsku je podivuhodná hned ve dvou ohledech. Píší Lidové noviny. Svým otřesným obsahem a pak dobou, kterou k jejímu zveřejnění vláda zvolila. Není totiž jasné, proč právě na konci své vládní dráhy sociální demokraté sdělují národu, že svůj boj s uplácením prohráli. Takové přiznání je přece pár týdnů před volbami politická sebevražda! Řízena provokace - zkušební nabízení úplatků může pomoci z nejhoršího, ovšem jen v případě, že bude dobře připravená a kontrolovaná. Ovšem fakt, že na přípravě testu integrity pracuje Stanislav Gross, ale není 2x povzbudivý. Pan ministr měl nedávno s integritou vážné problémy a řada jeho spolupracovníků je na tom ještě hůř.

Premiér Miloš Zeman je na pracovní návštěvě Ruska. Podle deníku Právo uspěl v Moskvě víc než jiní. Jeho návštěva ukázala, že obě země docílily nejlepších a nejvyrovnanějších vztahů za poslední desetiletí. Přispělo k tomu i to, že vládnímu týmu se podařilo vyjednat umazání téměř celého ruského dluhu vůči Česku. Zeman navíc veze domů podepsané dohody mimo jiné i na dodávku vojenské techniky, paliva do jaderných elektráren či vyslání družic v rámci vědeckých programů. S ruským prezidentem Vladimirem Putinem hovořil i o bezpečnostních otázkách Evropy. "Dialog je tedy nepochybně prospěšnější než nevraživá důvěra," dodává deník.


Komunistická strana se prostřednictví svých lídrů v uplynulých letech podle Mladé fronty Dnes spojila s pašeráky zbraní a získala tak mimo jiné dvoumiliónovou půjčku pro stranický list Haló noviny. Předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip pracoval v 90. letech pro firmu KAMO, jejíž zakladatel Alexander Kaljandra byl odsouzen za nelegální vývoz vojenských vozů Tatra. Prokuristou společnosti byl českobudějovický zastupitel Stanislav Křída. Jeho prostřednictví firma poskytla komunistické straně v letech 1993 a 1994 dvě půjčky na rozjezd Haló novin. Před pěti lety navíc proplatila fakturu na 68.000 korun za cestu místopředsedy KSČM Vlastimila Balína do Korejské lidově demokratické republiky.


Nezávislý senátor a podnikatel Václav Fischer nechce letos na podzim už obhajovat svůj senátorský mandát. "Z politiky odcházím, protože cítím, že mě potřebují mé firmy, a také proto, že byznys je zajímavější než politika," řekl senátor Právu. Fischer do politiky vstoupil v roce 1999, kdy zvítězil v doplňovacích volbách do Senátu. Stal se členem výboru pro evropskou integraci. Fischerovo jméno se také objevilo mezi osobnostmi, o nichž se zatím hovořilo jako o možném nástupci Václava Havla.


V Česku zavládl spotřebitelský optimismus. Příznivé počasí a příjemné ceny benzinu přiměly motoristy naleštit vozidla a vyrazit do ulic. Kutilové a zahrádkáři nakupují o106 novější a dokonalejší techniku, zařízení bytů voní novotou. Potvrzují tak rčení o zlatých českých ručičkách. Jejich útrata se zvýšila o 14,2 procenta. Alespoň podle statistik. Maloobchodní tržby se v únoru zvýšily ve srovnání s loňskými údaji o 4,3 procenta. Nejvíce vzkvétá prodej pohonných hmot a zároveň rostou výdaje za prodej a opravy automobilů. Ať skeptik chce či nechce, musí připustit, že životní úroveň vzrůstá. Dočtete se v Lidových novinách.


Vedro, vlhko, prach, písek a nuda. To je asi tak všechno, co kromě každodenní rutiny stále stejných výcvikových rituálů "zažívají" čeští vojáci v Kuvajtu. 243 mužů a 8 žen z liberecké protichemické roty stráví v horké oblasti Perského zálivu ještě dlouhých pět měsíců. Na konci dubna by jim však mělo přiletět pořádné "rozptýlení". Ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který má vojenskou základnu Doha navštívit, chce na palubu vládního speciálu vzít hned dvě hvězdy české pop music, více se dočtete z Lidových novin.