Přehled tisku

Mladá fronta Dnes informuje o výsledku právní analýzy Benešových dekretů, kterou zadala Evropská komise. Podle tohoto rozboru dekrety, které se týkaly odsunu sudetských Němců, už nemají právní účinnost. Experti komise údajně jen "krátce zaváhali" u dekretu, který pro Němce kolaborující s nacisty umožňoval trest smrti, ale nestanovil lhůtu promlčení.

Mladá fronta Dnes informuje o výsledku právní analýzy Benešových dekretů, kterou zadala Evropská komise. Podle tohoto rozboru dekrety, které se týkaly odsunu sudetských Němců, už nemají právní účinnost. Experti komise údajně jen "krátce zaváhali" u dekretu, který pro Němce kolaborující s nacisty umožňoval trest smrti, ale nestanovil lhůtu promlčení. "Němcům v Česku dnes však ocividně trest smrti nehrozí," uvádí se v expertíze. Ani tento zákon proto není právně platný. Jako celek dekrety nejsou podle bruselských právníků na překážku našemu vstupu do Evropské unie. Komise tak zaujala opačný postoj než rakouská vláda, podle níž dekrety nadále platí.


Ministr životního prostředí Miloš Kužvart si podle deníku Právo vyšlápl na Klause. V otevřeném dopise předsedu Poslanecké sněmovny a šéfa občanských demokratů ostře napadl kvůli sporu o zachování lyžařských vleků v národní přírodní rezervaci na Pradědu. Vyčetl mu "hysterickou" reakci, po níž podle Kužvarta řada lidí zrušila své rekreační pobyty, a poškodila tak podnikatele. Kužvartovo ministerstvo před časem rozeslalo výsledky šetření agentury TNS Faktum, která se respondentů dotazovala na provoz vleků na Pradědu. Dvě třetiny dotazovaných uvedly, že provoz by se měl přizpůsobit pravidlům ochrany tamní přírodní rezervace. Jen 17 procent respondentů si myslí, že přednost by měl mít provoz vleků. Pro omezení provozu vleků se podle šetření kloní spíše občané s vyšším vzděláním. Václav Klaus se, podobně jako někteří další členové ODS, stavěl ovšem za zachování vleků. Právě to, že neomezený provoz vleků zastávají respondenti s nižší úrovní vzdělání, dokládá podle Kužvartova dopisu, že ODS ve své strategii v ochraně životního prostředí automaticky počítá s nevědomostí našich spoluobčanů.


Ministr obrany Jaroslav Tvrdík žertoval za státní peníze, uvádí Mladá fronta Dnes. Na předvolební tiskové konferenci sociální demokracie daroval pětadvaceti novinářům sametovou krabičku, která skrývala náboj a ozdobnou destičku s nápisem "Nechte si to projít hlavou". Pamětní náboj ministr novinářům udělil "při příležitosti zahájení rozhodující fáze práci na reformě ozbrojených sil." O nic by nešlo, kdyby ministrův dárek neplatil resort obrany, a on ho přitom nerozdával při volební kampani strany. "Bohužel jsem si neuvědomil, že budu náboj rozdávat na stranické půdě," přiznal se Tvrdík. Dodal, že náklady, které na tento žert ministerstvo vnitra vynaložilo, zaplatí ze svého.


Vyletěl, zablýskl se a padá. Jako meteor. První nezávislý senátor Fischer, kdysi hvězdná naděje té lepší, stranami nezotročené politiky, s politikou opravdu končí, uvádí se v komentáři Mladé fronty Dnes. Končí tak i jeden malý americký sen po česku: chudý chlapec poctivou prací zbohatnul, pak přiložil ruku i k veřejnému dílu, aby se nakonec stal milovaným prezidentem, kde ho řada lidí chtěla mít. Fischer ale z politiky nesentimentálně utíká už po třech letech. Kdysi tajemně řekl, že odejde kvůli znechucení politikou. Dnes říká uvážlivě: byznys je zajímavější. Ať tak či onak, jako správný podnikatel si zřejmě udělal bilanci politické kariéry. A muselo mu vyjít, že jeho senátorský byznys moc úspěšný nebyl. Fischer byl populární spíš pro naději, kterou lidem přinášel. Konkrétních politických výsledků je těžké se dopátrat. Přesto Fischerův odchod neznamená pohřbení ideje nezávislých. Znamená jen, že takoví to mají v našem politickém systému obtížné a Fischerovi se to nepodařilo.


České republice hrozí akutní nedostatek stomatologů, varují Lidové noviny. Do deseti let podle nich zbude jen polovina zubařů. Nejnovější ročenka České stomatologické komory přináší alarmující údaje: ze zhruba 7500 registrovaných zubařů jich během příštího desetiletí odejde polovina do důchodu a nemá je kdo nahradit. Naprostou většinu zubních lékařů přitom tvoří ženy, a ty odcházejí do důchodu ještě dříve než muži. Nově po absolvování školy se do stomatologické komory hlásí jen asi 90 lékařů ročně, a to je naprosto nedostačující počet. Stomatologie je přitom výnosný a velmi žádaný obor. Vysoké školy ale z finančních důvodů nemohou pojmout více studentů.


Evropská komise nechce slivovici, píše deník Právo. Komise doporučila členským státům Evropské unie, aby nesouhlasily s českou žádostí o tvalou výjimku pro recepturu na její výrobu. Ta se vymyká pojetí ovocného destilátu v dosavadní evropské úpravě. Název slivovice lze podle komise užívat jedině ve spojení s označením "alkoholický nápoj". Pokud by Česká republika chtěla slivovici označovat za ovocný destilát, musela by podle názoru komise změnit způsob její výroby a zříci se tradičního přidávání lihu. Tento postup je v rozporu s předpisy platnými v Unii a komise v nich nechce dělat žádné výjimky. Změna značení na etiketě by ale podle českých lihovarníků poškodila pověst a tradici moravské slivovice. Přidávání alkoholu do surového destilátu je podle Unie výrobců lihovin ČR součástí originální receptury. Slivovice je tak po tradičním českém rumu už druhý alkoholický nápoj, kde bude muset Česká republika po našem vstupu do Evropské unie přijmout minimálně alespoň změnu v názvu.


Bydlení v panelácích většině lidí vyhovuje. O tomto překvapivém výsledku sociologické studie, kterou vloni nechal zpracovat Ústav rozvoje hlavního města Prahy, informuje Mladá fronta Dnes. Čtyři pětiny obyvatel pražských panelových sídlišť jsou s touto formou podle studie spokojeny. Všeobecně se přitom předpokládalo, že lidé budou život v panelových domech spíše kritizovat. Značná část lidí si ale na svoje náklady bydlení v předchozích letech vylepšila. To vytváří příznivé podmínky pro stabilizaci obyvatel na sídlištích. Pozitivní je také sociální a věková promíšenost obyvatel sídlišť. Výrazně je tu zastoupena zejména střední vrstva. Autoři sociologické studie však každopádně zdůrazňují nutnost rozsáhlých investic do obnovy panelových domů. Pokud by k tomu nedošlo a domy by dále chátraly, hrozí, že především bohatší vrstva lidí se odtud začne stěhovat. Na sídlištích by se tak mohly koncentrovat sociálně slabé vrstvy obyvatelstva a s tím spojené jevy, jako je nárůst kriminality a ztráta občanů o veřejné věci, upozorňuje Mladá fronta Dnes.


Čepice v podobě pivní zátky, které nosí na hlavě muži v reklamní kampani Staropramenu nazvané "Chlapi sobě", se podle Lidových novin staly bezmála módním hitem. Podle agentury, která reklamu na pivo připravila, si zájemci o čepice začali psát, někteří si je dokonce šijí doma sami. Na trhu se objevují už i první napodobeniny. Zátku na hlavu si totiž lze koupit jen u výrobce piva Staropramen, který ji chrání jako průmyslový vzor. Výrobce klobouků Tonak loni vyrobil 50 tisíc pivních čepic. To je zhruba trojnásobek průměrné roční produkce podobného sortimentu z předchozích let.