Přehled tisku

Z domácích témat hodnotí tisk předvolební televizní debatu šéfa Občanské demokratické strany Václava Klause a premiéra Miloše Zemana.Lidové noviny komentují rovněž volební kampaň politických stran zaměřenou na získání hlasů krajanů v zahraničí.

Z domácích témat hodnotí tisk předvolební televizní debatu šéfa Občanské demokratické strany Václava Klause a premiéra Miloše Zemana. Lidové noviny komentují rovněž volební kampaň politických stran zaměřenou na získání hlasů krajanů v zahraničí.


Letos poprvé mohou volit český parlament i Češi žijící v zahraničí, konstatují Lidové noviny s tím, že věc má háček. Volit mohou totiž jen na českých ambasádách, a ne třeba korespondenčně. Když naši politici zvažovali, zda dát krajanům Právo volby, narazily na sebe dva legitimní principy: 1. Žádnému Čechovi není možno upřít Právo volit. 2. Nebylo by správné, kdyby o poměrech v zemi rozhodli ti, kdo je pak nebudou v dobrém i zlém sdílet, píše list. Výsledkem je podle něj paskvil, v němž Právo volby pro usedlíka v Dallasu znamená vydat se na dva tisíce kilometrů dlouhý výlet do Washingtonu. Lidé s českým občanstvím totiž mohou volit pouze za českých zastupitelských úřadech. Tak silné vlastenectví v sobě asi objeví málokdo, i těch pár hlasů se ale v konečném součtu počítá, domnívá se komentátor. Strany se podle něj proto o tento malý koláček utkají se stejnou vervou jako o velký koláč domácí. Mrazivě úsměvné je, že ve frontě na hlasy krajanů, mnohdy bývalých emigrantů, stojí i čeští komunisté, dodávají Lidové noviny.


Hospodářské noviny soudí, že příští vláda musí být koaliční, nemá-li pokračovat nestandardní dělení moci dané opoziční smlouvou. Taková vláda bude zřejmě sestavena více na základě kompromisu než programové shody. Voliči by s tím podle listu měli počítat, aby nezažili šok jako po uzavření dohody mezi Občanskou demokratickou stranou a sociální demokracií. Nedozvědí se to jinak, než že jim politici poctivě řeknou, že jsou připraveni v případě potřeby sestavit kabinet s tou i onou stranou, zatímco třeba s komunisty ne, míní deník. Přesně to podle něj udělal o víkendu šéf ODS Václav Klaus, když připustil možnost koalice s ČSSD. Ovšem sklidil od Koalice výčitky, že chce zůstat u moci za každou cenu. Trochu kuriózní od lidí, kteří přiznávají, že rádi sestaví vládu buď s ČSSD, nebo v nejhorším i s ODS. Vždyť společná vláda by byla poctivější než nová pseudoopoziční smlouva, zdůrazňují Hospodářské noviny.


Úroveň nedělní předvolební televizní diskuse, které se zúčastnili předseda ODS Václav Klaus a premiér Miloš Zeman, kritizuje kromě jiných deníků i Mladá fronta Dnes. "Utkání" podle listu postrádalo energii, kterou jinak oba politici oplývají. Postrádalo vzrušení ze souboje myšlenek, jimiž se dvě nejsilnější strany ODS a ČSSD vzájemně vymezují. Jaképak také vzrušení, když těch inspirativních myšlenek zaznělo poskrovnu, konstatuje deník. Připomíná, že před sedmi lety Klaus charakterizoval vztah k Zemanovi sebevědomými slovy: "Náš spor je dominantním politickým problémem, dominantním sporem o charakter a tvář této země". Z dominantního sporu o charakter země však podle listu v neděli zbyla jen nahodila přestřelka několika statistických čísel, která neřekla víc, než že si vlády vykládají čísla obvykle jinak než opozice. Z ostatních vážných témat zůstal v paměti jen matný dojem, že o něm oba politici hovořili. Leckterý divák, volič, tak odcházel od televizní obrazovky s obdobně rozporuplnými pocity, jaké ho provázely čtyři zvláštní "oposmluvní" roky: že Zeman a Klaus, ČSSD a ODS, tak nějak hrají proti sobě, ale v čem a jak přesně, těžko říci, uzavírá komentář Mladá fronta Dnes.


Hospodářský rozvoj ČR po vstupu do Evropské unie je pro Rakousko prioritou číslo jedna. Rakouské hospodářství je totiž v mnoha směrech závislé na tom, jak se bude zlepšovat životní úroveň v ČR. V rozhovoru pro Lidové noviny to řekl prezident Rakouské a zároveň Evropské hospodářské komory Christoph Leitl. "Jsem přesvědčen, že vstup do unie pomůže Česku k ještě většímu přílivu zahraničních investic, zlepší se infrastruktura, výrazně se zvýší příjmy obyvatel," míní Leitl. Je také přesvědčen, že obavy z masové migrace obyvatel ČR za prací do EU nejsou na místě. "Jsem přesvědčen, že po vstupu ČR do unie se konkrétní prognózy v oblasti zaměstnanosti velmi brzy změní a přechodná období budou zrušena mnohem dřív než za sedm let," řekl Leitl. Hovořil také o možnosti uzavřít jihočeskou jadernou elektrárnu Temelín výměnou za finanční odškodnění. Podle něj existují v Rakousku, Německu i ve vedení EU lidé, kteří mají z Temelína strach a přejí si jeho likvidaci. "Jak rakouské spolkové země, tak rakouská spolková vláda, stejně jako vláda Německa a Evropská unie by měly přijít s konkrétní nabídkou, která by Česku umožnila zvážit, zda se mu zastavení Temelína nevyplatí víc než jeho provoz," vysvětlil Leitl v rozhovoru pro Lidové noviny. Problém podle něj spočívá v tom, že nikdo nechce své peníze jako první a všichni se chtějí až připojit k něčí iniciativě.


Bývalý vicepremiér ve vládě sociální demokracie Egon Lánský, který byl odpovědný za zahraniční a bezpečnostní politiku, je zapsán ve zpřístupněném registru někdejší Státní bezpečnosti u vojenské kontrarozvědky a rozvědky pod krycím jménem Vojta. Uvádí to Mladá fronta Dnes s tím, že však není možné zodpovědět otázku, jaký byl vztah Lánského k tajné komunistické policii. Oba svazky byly totiž skartovány. Premiér Miloš Zeman podle listu v Lánského sporné minulosti žádné riziko neviděl, ačkoli o ní byl pracovníky bezpečnostních složek jako o podezřelé informován ještě před sestavením vlády v roce 1998. "Člověk, který byl dlouhá léta pracovníkem Svobodné Evropy, je pro mě naprosto důvěryhodný," cituje deník vyjádření premiéra. Na to, že jej na Lánského problém upozornil tehdejší ředitel vojenské kontrarozvědky Jiří Růžek, se podle Mladé fronty Dnes Zeman nepamatuje. Podobné informace měl mimo jiné i bývalý Zemanův ministr vnitra Václav Grulich. "Mělo to být o nějakém vázacím aktu s StB, ale už to nevím jistě. Dozvěděl jsem se to v době, kdy byl Lánský z vlády pryč a já už byl, myslím, taky pryč," řekl listu Grulich. Ministři nepotřebují bezpečnostní prověrky, a proto neprověřoval Lánského ani Národní bezpečnostní úřad. Lánský má proto pouze negativní lustrační osvědčení. "Z informací, jaké k Lánskému poskytli vojáci, nebylo možné určit, jestli s vojenskou kontrarozvědkou spolupracoval, či nikoli. Vzhledem k tomu, že svazek byl skartovaný, muselo být vydáno negativní osvědčení," uvedli podle Mladé fronty Dnes pracovníci ministerstva vnitra. Lánský v roce 1968 emigroval do Švédska a do Československa se vrátil v roce 1991. Od roku 1996 byl senátorem. Krátce po propuknutí aféry se zahraničním kontem rezignoval v roce 1999 na funkci místopředsedy vlády, v níž měl na starosti sbližování České republiky s Evropskou unií. Oficiálním důvodem odchodu z vládní funkce byl jeho zdravotní stav.


Soudní proces s bývalým lidoveckým ministrem kultury Jindřichem Kabátem, který čelí obvinění z podvodu, se odkládá. Líčení naplánované na začátek tohoto týdne se nekoná kvůli onemocnění obžalovaného, uvádějí Lidové noviny s odvoláním na vyjádření předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Hany Hrnčířové. Bývalý ministr měl před osmi lety kvůli úvěru pro loterii Česká lotynka zastavit Komerční bance dvě vzácné budovy v centru Prahy. Loterie však později zkrachovala a tak hrozilo, že stát o domy přijde. Dluhy ve výši 350 miliónů korun musela nakonec uhradit vláda. Podle původní obžaloby byl Kabát viněn z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Předsedkyně senátu městského soudu je však toho názoru, že se dopustil podvodu. Se zahájením líčení na konci dubna, tedy pouhých sedm týdnů před volbami, vyjádřili nedávno nesouhlas lidovci. Místopředseda strany Jan Kasal uvedl, že termín procesu mohl být vzhledem k vrcholící volební kampani zvolen účelově. Podle Lidových novin zatím Hrnčířová neuvedla, na kdy jednání odročí. "Nemám tušení, jakou má obžalovaný chorobu a jak dlouho se musí léčit," řekla listu poté, co jí v pátek Kabát oznámil pracovní neschopnost a zaslal žádost o odročení jednání.


Některá soudní jednání se budou muset opakovat, protože ostravská právnička obhajovala klienty přesto, že byla vyškrtnuta ze seznamu advokátní komory. Mladá fronta Dnes uvádí, že advokátka ztratila oprávnění zastupovat u soudu poté, co nezaplatila komoře včas povinný roční poplatek 6000 korun. "Nevíme zatím, u kolika soudů paní obhájkyně figurovala, zda dokonce nebyly některé věci skončeny Pravomocně. Takové rozsudky by se pak musely zrušit," řekl listu místopředseda Krajského soudu v Ostravě pro trestní věci Čestmír Duda. Trestní oznámení na právničku podle něj zatím soud nepodal. "Věřím, že to neudělala úmyslně. Státního zástupce však budeme o všem informovat," dodal Duda. Advokátka se podle listu hájí tím, že jí komora rozhodnutí o vyškrtnutí nedoručila. Přiznává však, že příspěvek zaplatila později, protože byla ve finanční tísni. Podle Dudy chce krajský soud prostřednictvím ministerstva spravedlnosti iniciovat jednání s komorou, aby soudy o vyloučení advokátů předem informovala. Podobný případ se podle Mladé fronty Dnes stal v Ostravě před zhruba třemi roky, přičemž advokátka čelí trestnímu stíhání.


Ani napotřetí se letos Březolupy na Uherskohradišťsku nezapíšou do dějin českého zemědělství jako první obec na moravském Slovácku, kde se podařilo vypěstovat typicky asijskou plodinu - rýži, píše deník Právo. Číňané, kteří si kvůli tomu v Březolupech předloni pronajali zahradnictví, totiž stejně jako loni ani letos na jaře nezasejí. "To musí dělat naši specialisté, a ti dostali vízum až teď. Přiletí sem v květnu čtyři lidi, ale to už je pro letošek pozdě. Až příští rok. Technici tu do té doby aspoň vše připraví," vysvětlil listu lámanou češtinou čínský podnikatel Liu Sou Din, který je stále přesvědčen, že Slovácko je pro pěstování rýže ideální oblast. I proto odmítá úvahy, aby se přeškolil raději na pěstování švestek na slivovici, s čímž by ve slováckém podnebí zaručeně uspěl, uvádí deník Právo.