Přehled tisku

Většina českých deníků věnuje pozornost návrhu rezoluce o rozšíření Evropské unie, který schválil ve středu zahraniční výbor Evropského parlamentu. Návrh v části věnované České republice obsahuje jediný kompromisní odstavec ohledně Benešových dekretů. Vyjadřuje se v něm očekávání, že pokud by se zjistilo, že česká legislativa obsahuje diskriminační ustanovení plynoucí z dekretů, Praha takové normy zruší.

Většina českých deníků věnuje pozornost návrhu rezoluce o rozšíření Evropské unie, který schválil ve středu zahraniční výbor Evropského parlamentu. Návrh v části věnované České republice obsahuje jediný kompromisní odstavec ohledně Benešových dekretů. Vyjadřuje se v něm očekávání, že pokud by se zjistilo, že česká legislativa obsahuje diskriminační ustanovení plynoucí z dekretů, Praha takové normy zruší. Evropský parlament podle Hospodářských novin potvrdil, že hlavní pracovní metodou Evropské unie je kompromis. "Když se nedávno objevil návrh rezoluce o rozšíření EU, který vyzníval pro Českou republiku spíše kriticky, vzbudilo to na pražské politické scéně poprask," píše list. "Naštěstí začali pracovat i diplomaté a ve středeční schválené verzi se veškeré výhrady smrskly na jediný odstavec, který se dá v klidu číst i v Praze. Protože se neočekává, že by nynější verze mohla na podzim doznat podstatných změn, mohli by si čeští občané včetně politiků oddechnout. Jenže po zkušenostech z minulých měsíců je třeba zůstat obezřelý," soudí deník. "Některé kritické pasáže zmizely z návrhu rezoluce až po dlouhých debatách mezi poslanci výboru EP a hlasování dopadlo poměrně těsně. Úspěch na diplomatickém poli ještě neznamená, že Češi mají hotovy všechny domácí úkoly. To ostatně naznačil vicepremiér Vladimír Špidla, když zveřejnil delší dobu kolující interní úvahy o potřebě odškodnit například německé antifašisty. Pro většinu těch, kteří vyrostli na komunistických čítankách...bude možná objevem, až se začne mluvit třeba i o Němcích, kteří nebyli sice odsunuti, ale přesto byli zbaveni práv a majetku, a stali se tak v poválečném Československu 'občany druhé kategorie'," uvádějí Hospodářské noviny.


Odškodnění antifašistů z řad odsunutých Němců, o kterém v minulých dnech hovořili premiér Miloš Zeman a vicepremiér Vladimír Špidla, je podle místopředsedy vlády pro legislativu Pavla Rychetského věcí nového kabinetu, který vzejde z voleb. Jak řekl v rozhovoru pro deník Právo, především ještě není na stole žádný návrh. "Abychom se vyhnuli tisícům soudních sporů a zbytečných administrativních zátěží, vidím cestu, kterou jsme už jednou zvolili v případě obětí holocaustu, ve zřízení nadačního fondu," uvedl vicepremiér. Jak podotkl, kdyby to měl být Fond budoucnosti, tak by to bylo řešitelné rychle a pouze na úrovni vlády a nebylo by zapotřebí rozhodnutí parlamentu. Ti, kteří byli za druhé světové války ve věznicích třetí říše nebo v koncentračních táborech, jsou podle Rychetského přesně těmi osobami, které by si nepochybně zasloužily zvláštní pozornost Fondu budoucnosti. "Zvláště pokud pak - zdůrazňuji omylem - byly zde na základě (Benešových) dekretů připraveny o majetek a došlo k jejich nedobrovolnému odsunu," dodal. S myšlenkou na humanitární gesto některým obětem odsunu, kterou podporují premiér i Špidla, přišel česko-německý Fond budoucnosti již počátkem roku. Odškodnění by se podle Špidly mělo týkat desítek, maximálně stovek lidí, kteří za druhé světové války bojovali proti fašistickému Německu, připomíná deník Právo.


V souvislosti s předvolební kampaní uvažuje komentátor Práva o vyhlídkách ODS v čele s Václavem Klausem: "Ze současných parlamentních stran, které se ucházejí o přízeň voličů, má jednoznačně nejhorší vyhlídky ODS, naopak o ČSSD se nápadníci přímo perou. Zatímco ČSSD a komunisté mají silné zakotvení a jen tak něco je nerozhází, Koalici a ODS jde v těchto volbách o vše," uvažuje komentátor. "Za této situace šéf ODS zvolil dvojí taktiku - voliče masíruje agresívní kampaní, aby tak zvětšil pokud možno svá výsledná volební procenta a byl co nejvíce žádoucí, politikům ostatních stran se začal podbízet rozdáváním funkcí. Zabrousil hlavně do koaličních vod slibem nejen postů v příštím kabinetu, ale i přidělováním míst ve vedení sněmovny," píše autor na základě informací Práva z koaličních zdrojů. Podle nich například místopředsedovi KDU-ČSL Janu Kasalovi, který dosud k ODS inklinoval, naznačil Klaus, že by s ním počítal pro předsednictví sněmovny. Zda se šéfovi ODS podaří zvrátit ve svůj prospěch dnešní naladění politické reprezentace, je podle listu otázkou. "Faktem však je, že politici rádi rozdělují kůži ještě běhajícího medvěda, takže nezbývá než uznat, že na to jde Klaus pěkně chytře od lesa. Navíc tím ve druhém sledu oslabuje své případné kritiky," dodává komentátor.


Za nejnudnější od chvíle, kdy se do Česka vrátila demokracie, považují Lidové noviny současnou volební kampaň. "Vypadá to, že české politiky volební kampaň moc nebaví. Buď se zoufale bojí říci něco kontroverzního (ale v tom je přece podstata politiky), nebo originální myšlenky v hlavě nemají, což je ovšem problém ještě větší. Chybí-li totiž kontroverzní politické téma, pak není žádné politické téma," zdůrazňuje list. Jako příklad uvádí hesla a akce, s nimiž politické strany vyrazily do voleb: "Šéf ODS Václav Klaus kupříkladu hlásá na plakátech 'Proč jdu znovu do toho', aniž by ovšem sdělil odpověď. Předsedkyně Unie svobody-DEU se zase hodlá předvádět se lvem. U sociálních demokratů je rozpomínání si na jejich kampaň ještě složitější. Nenápaditost předvádějí i malé a mimoparlamentní strany, jejichž zástupci se občas vztekají, proč se o nich mlčí v novinách a v televizi. Je to tak trochu jako v cirkusové aréně. Pokud chtějí politici zaujmout publikum musejí dělat kotrmelce...Oním kotrmelcem je velká myšlenka, velké heslo, velký plán, něco, co způsobí, že se štamgasti v hospodách přestanou hádat o lidech v politice a začnou se hádat více o tom, co tito lidé chtějí a plánují," domnívá se list. "Volby přesto nějak dopadnou. Existuje tu ale jedno riziko. Když nebudou dělat kotrmelce demokratičtí politici, může se stát, že za ně bude dělat kotrmelce někdo jiný. Skutečně charizmatický vůdce...s programem typu 'Vyhnat všechny cizince' by mohl nebezpečnou prázdnotu v české politice rychle zaplnit," upozorňuje deník závěrem.


Před zpětným zpochybněním regulérnosti červnových parlamentních voleb varuje podle Mladé fronty Dnes soudce Ústavního soudu Vladimír Klokočka. Důvodem je to, že tři krajské soudy nepožadovaly pro registraci politické strany zaplacení zákonem předepsaného volebního příspěvku ve výši 15.000 korun, zatímco ostatní soudy tuto stranu kvůli nezaplacení příspěvku odmítly zaregistrovat. Stranu Akce za zrušení Senátu a proti vytunelování důchodových fondů zaregistrovaly krajské soudy v Brně, Ostravě a Českých Budějovicích, aniž by zaplatila zákonem stanovený příspěvek. Své rozhodnutí odůvodňují loňským nálezem Ústavního soudu o zrušení volebních kaucí ve výši 200.000 korun. Podle Klokočky se však soudy chovaly v rozporu se zákonem i Ústavou. Jak dále listu řekl, soud může dospět k závěru, že ustanovení zákona, které má ve věci použít odporuje Ústavě. V takovém případě má povinnost přerušit řízení a předložit věc Ústavnímu soudu, aby rozhodl. "V takovýchto věcech lze postupovat velmi rychle," odpověděl soudce na otázku, zda by Ústavní soud stihl rozhodnout do voleb. Jiná možnost podle něj neexistuje. "Ani státní volební komise nemůže jít nad zákon," dodal.


Deníky také věnují značnou pozornost výsledkům středečního zasedání vlády. V centru pozornosti je zejména rozhodnutí kabinetu o tom, že stát bude lidem do 36 let poskytovat příspěvek k hypotečnímu úvěru i na nákup staršího bytu: "Po čtyřech letech vládnutí, pouhé tři týdny před volbami, si ve středu Zemanův kabinet vzpomněl na mladé rodiny a rozhodl se jim usnadnit cestu k vlastnímu bytu," píše Mladá fronta Dnes.

Deník Právo uvádí, že jde o největší pomoc speciálně určenou mladým lidem v bydlení za dobu tržní ekonomiky. "Až dosud stát podporoval jen hypotéky na výstavbu zcela nových bytů. Ty jsou však tak drahé, že jsou pro mladé i přes podporu státu většinou nedostupné," podotýká list.

"Jedněm dáme, druhým vezmeme," komentují rozhodnutí vlády Lidové noviny. "S vědomím tříprocentní státní podpory se žadatelům o hypotéku na byt ve starém činžáku půjde určitě s lehčím srdcem. Zatím. Může se totiž stát, že pokud průměrná úroková sazba klesne pod pět procent, slavná podpora zmizí z povrchu zemského," předpovídá list. "To se pravděpodobně stane v případě státní dotace na pořízení nových bytů, která v současné době činí jedno procento. Úrokové sazby, ne které je vázána, v posledním roce rapidně klesly a je tedy velmi reálné, že bude úplně zrušena. Část poptávky se pravděpodobně přelije do hypotečního financování starších nemovitostí, kterých je v tuzemsku pořád ještě víc než nových. Kabinet tak vlastně podpořil rozvoj existujícího bytového fondu, který není dostatečně využit. Počkáme si však, co to udělá s vládním plánem výstavby nových bytů," dodávají Lidové noviny.


Policie varuje před možností, že organizovaný zločin během dvou let posílí své pozice v České republice. Uvádí to deník Mladá fronta Dnes s odvoláním na prognózu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Její základní sdělení podle listu zní: v nejbližších dvou letech neporoste počet běžných trestných činů, své postavení však výrazně upevní mezinárodně organizovaný zločin. V roce 2000 podle autorů studie úroveň kriminality pravděpodobně dosáhla vrcholu. V dalších letech se čeká mírný pokles. Zatímco v minulých letech se přísnou organizací vyznačovala asi třetina gangů, brzy jich bude dokonale řízena nejméně polovina. Jak vysvětlil deníku Martin Cejp z institutu kriminologie, lze čekat, že mezinárodní skupiny více zapojí české občany, ti mají jednodušší přístup třeba na úřady. Příklad metod, s nimiž je nutné počítat u organizovaného zločinu, uvádí studie institutu. Ruskojazyčné mafie promítají svým lidem v Moskvě video se záběry z Prahy. Příprava na vyslání neokoukaných tváří do Česka je rychlá, ale propracovaná do detailu. Výzkum obsažený ve studii je součástí mezinárodní prognózy o vývoji kriminality v Evropě, dodává list.


Maximálně ostražití by měli být v České republice uživatelé platebních karet, kteří se je chystají využít při nákupech prostřednictvím internetu. Uvádějí to Hospodářské noviny s tím, že loni připravili nepoctivci bankovní klienty na celém světe o více než 700 miliónů dolarů. Případy zneužití platebních karet na internetu už zaznamenávají i některé tuzemské banky, i když zatím nelze mluvit o podvodech ve velkém. Postižené peněžní ústavy - ČSOB, Union Banka či Komerční banka - hovoří o promile svých zákazníků. Největší vydavatel platebních karet v zemi, Česká spořitelna tvrdí, že takový případ nezaznamenal. Obrana proti tomuto druhu podvodů je obtížná. Údaje o kartě lze získat například z jakékoliv účtenky při platbě v obchodě. Klient ale může požádat o elektronický typ karty, který umožňuje transakce pouze při fyzické přítomnosti karty a na internetu s nimi tedy platit nejde. U nás jsou ve srovnání se západní Evropou a Amerikou pokusy o krádeže pomocí internetu a platebních karet stále ještě v začátcích. Potvrzují to i zkušenosti provozovatelů předních webových obchodů v tuzemsku, informují Hospodářské noviny.


Pražská Nemocnice Na Homolce se unikátně propojuje se Zdravotním centrem americké univerzity v Pittsburgu. Podle deníku Právo se bude muset právě kvůli tomu změnit ze státního zařízení na obecně prospěšnou společnost. O změnu požádala nemocnice. Jako státní příspěvková organizace by totiž nebyla vhodným partnerem pro případ, kdy se americká strana zavazuje k přenosu know-how, k finanční investici a zprostředkování účasti na různých grantech. Pittburské centrum je nezisková organizace a totéž chce od svých partnerů. Ředitel pražského zařízení Oldřich Šubrt odmítá, že by mohlo jít o druhý pokus zprivatizovat tuto nemocnici. Ten první se odehrál na začátku devadesátých let, kdy se uvažovalo o prodeji jedné jihoafrické společnosti. Šubrt zdůraznil, že jde o propojení ve vědecké a klinické medicíně. To umožní dostat do Česka nejlepší klinické a řídicí zkušenosti. Spolupráce se má rozvíjet zejména v neurochirurgických a kardiologických oborech, píše Právo.


Automobilka Škoda Auto má zájem koupit mladoboleslavskou vodárenskou firmu Vodovody a kanalizace. Zastupitelé města v současné době jednají o prodeji většiny akcií bez výběrového řízení do rukou České spořitelny, která je nakupuje pro francouzskou firmu Vivendi Water. Škoda Auto se obává, aby se pro ni nezvýšila cena vody. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes. Škoda Auto poslala mladoboleslavskému starostovi Jaroslavu Polívkovi dopis, kde ho zároveň upozorňuje, že by město mělo porovnat nabídky více uchazečů. Zájem o akcie projevila prostřednictvím dceřiné firmy Ško-Energo. Ško-Energo pro automobilku nakupuje vodu a provozuje elektrárnu, která továrnu zásobuje proudem.


Radnice ve Františkových lázních uvolnila pozemek na stavbu nové kolonády před společenským domem a známou sochou Františka. Promenádu by měli pacienti užívat již v příštím roce, řekl deníku Mladá fronta Dnes jednatel investiční firmy DLC Libor Bill. Nová kolonáda v antickém stylu bude inspirována její předchůdkyní z první poloviny 19. století, která v roce 1914 vyhořela a byla zbourána. Za robustními antickými sloupy a průčelími se však budou skrývat moderní restaurační, obchodní a výstavní prostory ze skla a oceli. Vzhledem k rašelinovému podloží s četnými minerálními prameny budou nejsložitější částí stavby její základy. Investiční společnost získala pozemek pro stavbu kolonády do dlouhodobého pronájmu. Nyní usiluje, aby v novém lázeňském objektu byly otevřeny i nové prameny, uvádí deník.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio