Přehled tisku

Václavu Havlovi se nelíbí informování o nadcházejícím summitu NATO. Mladé frontě Dnes si postěžoval na nekonečnou žvanivost o připravovaných bezpečnostních opatřeních, zatímco o smyslu a obsahu schůzky se veřejnost nedozví prakticky nic. Mrzí ho, že tato důležitá témata jsou v médiích vytlačována bezpočtem stále dokola se opakujících zpráv o cvičení policistů, doplňovaných archivními záběry z doby, kdy v Praze zasedal Mezinárodní měnový fond. Nikdy při summitech NATO nebyly demonstrace, zdůrazňuje Havel. Tentokrát určitě budou, soudí prezident, protože si je zřejmě sami vydupeme ze země.

Václavu Havlovi se nelíbí informování o nadcházejícím summitu NATO. Mladé frontě Dnes si postěžoval na nekonečnou žvanivost o připravovaných bezpečnostních opatřeních, zatímco o smyslu a obsahu schůzky se veřejnost nedozví prakticky nic. Mrzí ho, že tato důležitá témata jsou v médiích vytlačována bezpočtem stále dokola se opakujících zpráv o cvičení policistů, doplňovaných archivními záběry z doby, kdy v Praze zasedal Mezinárodní měnový fond. Nikdy při summitech NATO nebyly demonstrace, zdůrazňuje Havel. Tentokrát určitě budou, soudí prezident, protože si je zřejmě sami vydupeme ze země. Vždyť i ten poslední a nejméně informovaný anarchista či výtržník si této mediální masáže musí povšimnout a třeba se nakonec rozhodne i on někam jít a házet kameny, byť jen proto, aby se před kamarády nejevil jako srab, poznamenává prezident v Mladé frontě Dnes.

Kvůli obavě z terorismu při listopadovém summitu NATO obsadí Pražský hrad a Kongresové centrum speciálně cvičení policisté z protiteroristického Útvaru rychlého nasazení. Uvádějí to Lidové noviny. Bezpečnost představitelů států a vlád budou podle listu střežit odstřelovači rozmístění na střechách a dalších místech Hradu i pankráckého centra. Zpřísněny budou i kontroly na státních hranicích. Ty ale budou mít, jak list poznamenává, efekt spíše proti radikálům, ale na odhalení možných spolupracovníků teroristické buňky stačit nebudou.


Důchod 93 tisíc korun bude zřejmě pobírat Václav Havel až odejde do důchodu. Jak spočítaly Lidové noviny, celkem ale zaopatření někdejší hlavy státu čítající mimo jiné ochranku, auto s řidičem a zdravotní péči, bude měsíčně stát přes 600 tisíc korun. Daně někdejší prezident platit nebude. Počítá s tím návrh právní úpravy, který na žádost premiéra Vladimíra Špidly vypracoval vicepremiér Pavel Rychetský.


Lidové noviny referendum ČSSD považují za nedůvěryhodné: jeho výsledek totiž není pro vedení strany nijak závazný, což může klidně vyústit v to, že kandidátem ČSSD na prezidenta bude nakonec někdo úplně jiný než vítěz tohoto referenda. V případě triumfu expremiéra Miloše Zemana je podle listu tato varianta téměř jistá, protože bývalý předseda ČSSD účast na první volbě prezidenta odmítl. Svou případnou ochotu kandidovat ve volbě druhé podmínil podporou spolustraníků v minireferendu, připomíná deník. Zkrátka tohle referendum 'pro lidi' vypadá jako docela obyčejná bouda, uzavírají Lidové noviny: rozhodovat se bude jinde.


Jestliže se Petr Pithart domníval, že má podporu na prezidenta od KDU-ČSL jistou, pak se podle Práva možná přepočítal. Jak list zjistil, mezi křesťanskými demokraty se kolem něj čile intrikaří. Lidovci možná nakonec budou na Hrad prosazovat namísto něj nestraníka Otakara Motejla. Údajně proto, že by jejich předseda Cyril Svoboda nesnesl, aby nějaký jiný lidovec získal vyšší funkci než má on. Naproti tomu stranické křídlo kolem Jana Kasala a Miroslava Kalouska trvá na tom, že by přinejmenším do prvního kola měla KDU-ČSL Pitharta nominovat.


Desítky tisíc lidí v Česku nevědí, píše Mladá fronta Dnes, že v domě, ve kterém bydlí, dýchají nebezpečný radioaktivní plyn radon. Ten přitom může vyvolat i rakovinu plic. Podle odborníků ze Státního ústavu radiační ochrany, kteří po radonu v obytných domech pátrají už několik let, je v republice až šedesát tisíc domů, ve kterých se radon vyskytuje v koncentraci, kterou je možné považovat za rizikovou. Dosud se však z těchto domů podařilo identifikovat jen třetinu. Zbývajících čtyřicet tisíc chtějí pracovníci ústavu vyhledat do sedmi let.


O politické situaci v České republice a ve světě i o nadcházejícím listopadovém summitu NATO v Praze hovořil podle Práva v úterý velvyslanec Spojených států Craig Stapleton s bývalým předsedou ČSSD a premiérem Milošem Zemanem, kterého navštívil v jeho domě na Vysočině. "Mluvili jsme také o českých dějinách, kultuře, světovém terorismu, Iráku i jaderném zbrojení v severní Koreji," řekl listu Stapleton po jednání, které podle něj zahrnovalo soukromou i oficiální část. "Přijel jsem na soukromou návštěvu, protože pan Zeman je velkým přítelem Spojených států, velkým pomocníkem v boji proti terorismu a odvážným politikem, který jako předseda české vlády veřejně prohlásil, že se s teroristy nevyjednává, nýbrž bojuje," řekl Právu velvyslanec.


Případ exministra financí Ivo Svobody a jeho poradkyně Barbory Snopkové se podle Práva možná vrátí zpět do stádia vyšetřování. Důvodem je to, že Snopkovou a jejího syna Stanislava Kratochvíla v téže kauze zastupoval stejný obhájce, i když zájmy jeho klientů si v trestním řízení měly odporovat. Svoboda a Snopková jsou stíháni v souvislosti s neoprávněným převedením několika miliónů korun z účtu společnosti Liberta na své dvě firmy Zora Euro a Omnia. Kratochvíl je podezřelý, že pomáhal matce ukrýt materiály o hospodaření Liberty. Svobodovi a Snopkové hrozí až 12 let vězení, Kratochvílovi maximálně osm let.


Mladá fronta Dnes informuje na svých stránkách o novém projektu, díky kterému lidé komunikují s lékaři po internetu. Normálně člověk za takovou službu, zprostředkovávanou serverem www.lekarna.cz, zaplatí 220 korun. Od srpna se však tři zdravotní pojišťovny, že budou internetové konzultace svým klientům hradit. Do projektu je zapojeno zhruba dvacet lékařů z rozličných oborů. Odpovídat mají do tří pracovních dnů, zatím to stíhají za dva. Za odpovědi dostávají honorář. "On-line konzultace neřeší akutní potíže," upozorní hned internetová stránka. Je tedy vyloučeno, aby se někdo snažil pomocí internetu vyřešit třeba začínající infarkt. Lidé se hlavně ptají na nemoci pohybového aparátu (jsou nejčastější) a pak na potíže pohlavních orgánů, gynekologické a psychiatrické. Ty jsou zase nejchoulostivější.


Anonymní finanční skupina z Nizozemska nabízí, že dálnici D47 z Lipníka nad Bečvou přes Ostravu na hranice s Polskem postaví o 70 miliard korun levněji než izraelská firma Housing&Construction. Jak píší dnešní Hospodářské noviny, Nizozemci nabízejí úvěr na financování stavby s úrokem 2,5 procenta. Podle této varianty by Česko do roku 2032 zaplatilo za dálnici 48 miliard korun, místo nyní uvažovaných 120 miliard. Vláda Miloše Zemana v polovině roku projekt výstavby D47 přidělila Izraelcům bez výběrového řízení. Nizozemci předpokládají, že Česko svůj kontrakt zruší a bude vypsána nová soutěž.


Deník Mladá fronta Dnes se ve svém středečním vydání také věnuje dětským zločinům. Uvádí, že případy, kdy se i děti podílejí na vraždách, nebo je samy páchají, nejsou v Česku novinkou. Podle statistik ministerstva vnitra policie loni za vraždu vyšetřovala dvě děti - tedy osoby mladší patnácti let, které nejsou za své činy před zákonem odpovědné. O rok dříve nebylo z vraždy podezřelé žádné dítě. V roce 1999 jich však bylo pět. České děti však za své činy nikdy nepůjdou před soud ani do vězení. U nejvážnějších případů lze uvažovat o ústavní výchově. Kdo za dětské zločiny nese vinu? Odborníci s policisty se shodují, že na mladé zločince má zásadní vliv především výchova. "Bohužel - dokázat, že rodiče zanedbali výchovu, a proto by měli za činy svých dětí dostat trest oni, je velmi problematické. Jen málokdy se to podaří," píše se v~Mladé frontě Dnes.


Ve středečních Lidových novinách se dočteme o Daně Zátopkové, která spolu s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Jacquesem Roggem v parku Olympijského muzea v Lausanne odhalila bronzovou sochu čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka. ˝Jsem nesmírně pyšná a Emil by byl taky. Měla jsem strach, aby třeba nebyl moc tlustý, ale dobře to dopadlo. Podobá se velmi, je to fajn,˝ byla spokojena manželka slavného běžce, jež byla hlavní konzultantkou autora bronzové skulptury, sochaře Jaroslava Brože.


Lidové noviny rovněž připomínají, že snímek režiséra a scenáristy Bohdana Slámy Divoké včely byl navržen jako domácí zástupce do soutěže o cenu americké Akademie filmových umění a věd Oscar. Slámův film v užším výběru porazil další české snímky - Zelenkův Rok ďábla a Výlet režisérky Alice Nellis, které se rovněž dostaly do užšího výběru. Divoké včely patří letos k nejúspěšnějším festivalovým hitům domácí kinematografie. Získaly zvláštní uznání ve Varšavě, koncem září zvítězily na Mezinárodním filmovém festivalu v Rize, byly vyznamenány i v San Francisku, v Soči a Rotterdamu.