Přehled tisku

Úterní české deníky sledují, jak strávil první den v roli běžného občana bývalý prezident Václav Havel. V souvislosti s dosud bezvýsledným hledáním jeho nástupce komentují, jak k výběru prezidentského kandidáta přistupují politické strany. Komentátoři také hledají zejména důvody krachu pondělní stávky pražských tramvajáků, kteří si chtěli vynutit zvýšení svých mezd a odvolání ředitele dopravního podniku.

Hledání kandidáta třetí prezidentské volby komentují Lidové noviny. Protože se vládní koalici podařilo "vyrobit" jen společné kandidáty z akademické obce, skončí podle odhadu listu neúspěchem i třetí volba a vše směřuje k přímé volbě. V české Ústavě prezident není definován jako pouhý kladeč věnců, a Václav Havel vždy hrál vyrovnanou partii s mocnými politickými stranami a mnohdy ji dotáhl do vítězného konce, poznamenává deník na adresu vědců bez politických zkušeností. Na vědce-prezidenta podle něj číhá i nebezpečí komunikace s veřejností. Vědecké konference a sympozia se odehrávají na podstatně jiné úrovni než setkání s negraduovanými občany, upozorňují Lidové noviny.

Podle komentátorky Mladé fronty Dnes je ve volbách prezidenta evidentně nejslabší nejsilnější strana, tedy sociální demokracie. Je totiž stranou, která v sobě skrývá množinu podstran, podzájmů a podmyšlenek. Uměl je zkrotit bývalý předseda strany Miloš Zeman. Současný šéf, Vladimír Špidla, to podle ní zkouší, ale dosud neumí. Prezidenta z rychlé třetí volby potřebuje víc než vlast. Aby se sociální demokracie nezačala ptát, zda potřebuje Špidlu, dodává komentátorka Mladé fronty Dnes.


Podle úvodníku Lidových novin se stávka řidičů tramvají změnila v trapnou demonstraci jejich neschopnosti. Stávkující totiž podle listu porušili hned několik pravidel. Jejich akce mimo jiné neměla jasný důvod, který pochopí každý, koho se protestní přerušení práce může nepříjemně dotknout. Vymáhat si veřejně, násilím proti nevinným, finančním potvrzením toho, že jako řidič tramvaje mám úplně stejnou profesní vážnost jako řidič autobusu, je skutečně silná káva, konstatují Lidové noviny.

Na neschopnost vedení odborů přesvědčit veřejnost o smysluplnosti stávky upozorňuje i autorka poznámky Hospodářských novin. Zatímco samotná stávka mohla podle ní zajímat jen Pražany, její nulový výsledek mohl zaujmout i obyvatele zbytku republiky. Jestli byla pražská akce něčeho úkazem, tak toho, jak se to dělat opravdu nemá. A to už by mohlo zajímat i mimopražské, soudí autorka poznámky Hospodářských novin.

Podle komentátora deníku Právo stojí za neúspěchem stávky nejednotnost tramvajáků a nedostatečná příprava protestu. Ke stávce se totiž připojila jen zhruba třetina řidičů. Znovu tak objevujeme dávnou dělnickou moudrost, zprofanovanou Revolučním odborovým hnutím (ROH): v odborové jednotě je síla, poznamenává deník Právo.

Podle komentátora Mladé fronty Dnes ztratili řidiči tramvají v pondělí poslední šanci, že dostanou přidáno. Proč by jim měl někdo platit víc, když neumějí ani stávkovat, ptá se. Tramvajáci si totiž na stávku jen hráli. A i tu hru pěkně zpackali, míní komentátor Mladé fronty Dnes.


Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok odhaduje, že za deset až dvacet let bude potřeba uvažovat o stavbě nové jaderné elektrárny o výkonu zhruba 1800 megawattů. "V každém případě nerezignovat na jadernou energetiku," prohlásil Rusnok v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Podle něj je nutné dodržet "velmi kvalitní mix zdrojů", tedy výrobu v klasických a jaderných elektrárnách. Nyní se v uhelných elektrárnách v Česku vyrábí asi dvě třetiny elektřiny. Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž uvedl, že firma ve svých nejbližších plánech o nové jaderné elektrárně neuvažuje. Poznamenal, že se o ní bude diskutovat až začnou dosluhovat současné jaderné zdroje, především Dukovany. Se stavbou dalších jaderných bloků však nesouhlasí ministerstvo životního prostředí. Česká energetika by podle ministra Rusnoka měla zabezpečit dodávky elektřiny za ceny, které budou pro české podniky a domácnosti přijatelné. "Pro mne jsou to ceny, které ještě po dvacet až třicet let budou o něco nižší, než jsou ceny průměru Evropské unie," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


V ekonomických komentářích se deníky vracejí k sobotnímu koaličnímu jednání o růstu nájmů v obecních bytech a u majitelů domů.

Představa, že se vládní koalice dokáže dohodnout i na řešení třaskavých problémů, jako je deregulace nájmů, vydržela dva dny, píší Lidové noviny. Deregulace nájmů je však podle autora jen jeden problém z mnoha. Vysvětlení jsou podle něj jen dvě. Buď se u moci sešli zcela neschopní politikové, nebo vládní politická reprezentace nelpí na tom, že vydrží až do příštích řádných voleb. Jedna možnost lepší než druhá, uzavírá komentátor Lidových novin.

ČSSD si nemůže dovolit dráždit ani KDU-ČSL, ani US-DEU před třetí volbou prezidenta v parlamentu, zamýšlí se nad jednáním o nájemném komentátor deníku Právo. Lidovci a unionisté odhadují, kdy mají svou představu o růstu nájemného prosazovat. Zjevně zkoušejí: vy nám zvýšené nájmy, my vám za to úspěšnou třetí volbu, díky které se Klaus, favorit hrozící volby přímé, nedostane na Hrad a Zemanův stín nad Lidovým domem s konečnou platností vybledne, píše autor komentáře deníku Právo.


Podle komentátora Mladé fronty Dnes nemůže být cena bydlení dlouhodobě jiná než v jiných tržních ekonomikách, kde činí tržní nájemné v průměru čtvrtinu až třetinu rodinného příjmu. Není přece žádný důvod, proč by to u nás mohlo být dlouhodobě jinak, zamýšlí se nad nájmy komentátor. Nejhorší je však podle něj dekret, dědičnost nájmů a podvodný černý trh s nimi. Tady pořád přetrvává ostrůvek stalinismu uvnitř tržní ekonomiky, píše komentátor Mladé fronty Dnes.


Hospodářské noviny hodnotí přístup, jaký vláda zaujala k reformě veřejných financí. Že je nutná, nezpochybňuje už nikdo. Nikomu se do ní ale nechce, píše autor komentáře. Zřetelným argumentem je mimo jiné fakt, že sami poradci premiéra pro chystané změny si přezdívají VyPReVeFi: Výbor pro předstírání reformy veřejných financí. Bez razantních zásahů do zákonodárství a fiskálního uvažování se jen těžko podaří hospodaření státní pokladny zlepšit. Je ovšem veřejným tajemstvím, že k drastickým omezením nemají sociální demokraté a ani část lidovců velkou chuť, píše komentátor Hospodářských novin.


Vedení České televize (ČT) zakázalo zvát do svých pořadů tváře známé z obrazovky české soukromé televize Nova. Distanc se podle Lidových novin týká zejména osobností, které vystupují v upoutávkách na pořady televize Nova. "Je to pravda, programová rada ČT dospěla k názoru, že není vhodné prezentovat na obrazovce osobnosti, které jsou reklamně propojeny s Novou," potvrdil listu mluvčí ČT Richard Klatovský. Vedení televize podle něj vydalo interní příkaz, který jednotlivým producentům důrazně doporučuje, aby zvážili působení hvězd televize Nova v pořadech veřejnoprávní televize. "Nova žádný podobný interní předpis nemá. Neexistuje žádná černá listina lidí, kteří nesmějí na Novu," uvedl mluvčí televize Nova Petr Kostka. Také v české soukromé televizi Prima se často objevují tváře spojované s veřejnoprávní obrazovkou, především v nedělním pořadu Nikdo není dokonalý, dodávají Lidové noviny. Bouřlivou diskusi o vystupování "nováků" na veřejnoprávní obrazovce odstartoval podle deníku nedávný díl talk show Banánové rybičky, do nějž si Halina Pawlowská pozvala Vladimíra Čecha, moderátora soutěže Chcete být milionářem?