Přehled tisku

Čtvrteční tisk komentuje zejména neúspěšný pokus loterijní společnosti Sazka získat od státu garanci pro šestimiliardový úvěr na dostavbu hokejové haly v Praze-Vysočanech. Sazce sázka nevyšla, čteme v Hospodářských novinách o snaze loterijní společnosti získat státní garanci na dostavbu haly. List upozorňuje na fakt, že ve chvíli, kdy se začalo mluvit o tom, že by stát ručení poskytl na oplátku za jištění akciemi Sazky, její představitelé obrátili.

Čtvrteční tisk komentuje zejména neúspěšný pokus loterijní společnosti Sazka získat od státu garanci pro šestimiliardový úvěr na dostavbu hokejové haly v Praze-Vysočanech. Sazce sázka nevyšla, čteme v Hospodářských novinách o snaze loterijní společnosti získat státní garanci na dostavbu haly. List upozorňuje na fakt, že ve chvíli, kdy se začalo mluvit o tom, že by stát ručení poskytl na oplátku za jištění akciemi Sazky, její představitelé obrátili. Tvrdili totiž, že státní garance ani potřebovat nebudou. Proto se podle HN nelze zbavit dojmu, že si Sazka řekla, "proč to na státní erár nezkusit, nepřehodit na něj trochu rizika". Ministři však z této pasti vycouvali. "Nebude-li hala, a tedy možná ani mistrovství, nebude to jejich vina. Stát tu není od toho, aby každý, kdo jen trochu může, jej nutil pistolí v zádech hasit požáry v podnikatelských plánech," míní HN. Také autor úvodníku Lidových novin soudí, že vláda ve věci státní záruky rozhodla správně. Chování šéfa společnosti Sazka Aleše Hušáka totiž podle něj až příliš zavánělo vydíráním.


Právo upozorňuje na fakt, že se komunističtí zákonodárci nezdráhají v prezidentských volbách hlasovat pro pravicového Václava Klause a že ani Klaus hlasy komunistů nepohrdá. "Někteří lidé jsou korouhvičky povětrné, v dobře mazaném ložisku usazené," glosuje list takové chování. Dokládá to na postoji předsedy KSČM Miroslava Ransdorfa, který nedávno prohlásil, že kdyby jeho strana volila Klause, pak on v ní nemá co pohledávat. Nyní však bude zvažovat, zda Klausovi hlas nedá. Klaus zase podle Práva ještě nedávno mluvil o nebezpečí vlády ČSSD s tichou podporou komunistů, a nyní už "nepokrytě škemrá" o komunistické hlasy pro třetí prezidentskou volbu.

Komentátorka LN srovnává, jaký význam má pro komunisty třetí volba prezidenta parlamentem a případná přímá volba. Upozorňuje, že zatímco v nepřímé volbě by mohly hlasy komunistů rozhodnout, ve všelidovém hlasování by vyšlo najevo, že komunisté ani zdaleka nezastávají ve společnosti tak důležité postavení, jak by se mohlo zdát. Téměř 20 procent hlasů, které KSČM získala loni ve volbách, je totiž podle ní nadsazené číslo, protože velká část voličů k urnám nepřišla.

Tři pokusy českých zákonodárců zvolit nového prezidenta budou stát více než tři čtvrtě milionu korun, píšou Lidové noviny. Přesná částka bude podle listu známa až po třetí volbě, kdy parlament obdrží z Hradu všechny faktury. Už teď je ale možné náklady odhadnout. "Uplynulé dvě volby zatím parlament stály 505.332 korun 40 haléřů," řekl LN ředitel sněmovního odboru hospodářské správy Milan Hybš. Celková suma tedy přesáhne 750.000 korun. Parlament neplatí za pronájem Španělského sálu. "Platí se ale za servis, který zajišťujeme my. Jde o technické zázemí, vybavení tiskového střediska či vybavení prostor a občerstvení pro jednotlivé kluby," cituje deník vedoucího tiskového odboru prezidentské kanceláře Martina Krafla.


Ekonomické komentáře tisku se zabývají stávkovou pohotovostí v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Stávka je právem dělných lidí, uvádí komentář deníku Právo, pokud ovšem není nebezpečná životu. V jaderné elektrárně by byla, a proto mohou odboráři v Temelíně a Dukovanech ze zákona pouze stávkovat-nestávkovat. "Z energetiků zabraných do své práce s nápisem stávka na zádech se vedení ČEZ určitě nerozklepou kolena," míní Právo. "Z takových stávkujících budou mít asi 19. února malý respekt i ministři (Bohuslav) Sobotka a (Jiří) Rusnok. Naděje jaderných energetiků spočívá jen v případné solidaritě těch, jimž už puštěno žilou bylo. Pokud kvůli nim začnou stávkovat odboráři v elektrárnách klasických, z nichž dvě tisícovky už byly propuštěny, pak možná budou po nějakou dobu úspěšní," soudí deník. Úspěch by však vypadal tak, že by ČEZ přestal propouštět přebytečné pracovníky a tím pádem by zbrzdil racionalizaci výroby - tedy i proces vedoucí ke zvyšování konkurenceschopnosti na trhu. Výsledkem by po čase bylo propouštění v celé české energetice.


Česká armáda chystá nový druh "modré knížky". Podle čtvrtečních Lidových novin je bude vydávat těm odvedeným mladým mužům, o jejichž službu nemá kvůli postupující profesionalizaci zájem. Armáda tak chce ulehčit život stovkám odvedencům, kteří nemohou kvůli tomu, že mají teprve před vojnou, nalézt práci, píše deník. "Od letošního dubna budeme těm odvedencům, které již do armády nepovoláme, vydávat úřední doklad, že je už stát nepotřebuje," řekla LN Drahomíra Nová z ministerstva obrany.


Komunisté podle čtvrtečního Práva popřeli, že zvažují navrhnout na prezidenta bývalého kosmonauta Vladimíra Remka či někdejšího poslance ČSSD Zdeňka Jičínského. Je to reakce na vyjádření prvního místopředsedy strany Vlastimila Balína pro středeční Mladou frontu Dnes. Podle zbytku stranického vedení již jména obou osobností v úvahách komunistů dávno nefigurují, píše Právo. "Je to pro mne velké překvapení. Osobně s těmito jmény nepracuji a ani náš vyjednávací tým," cituje Právo předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka.


Z internetových stránek úřadů a podniků zřejmě brzy zmizí e-mailové adresy, ve kterých se vyskytuje jméno konkrétního zaměstnance. Podle Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) je adresa elektronické pošty, ve které se vyskytuje celé jméno pracovníka, osobní údaj chráněný zákonem, informuje Mladá fronta Dnes. "Z takové adresy je možné bez vynaložení většího úsilí daného člověka jednoznačně identifikovat jako zaměstnance konkrétní společnosti," cituje list předsedu ÚOOÚ Karla Neuwirta. Na zneužití své e-mailové adresy si podle něj zatím úřadu nikdo nestěžoval.


Další dva měsíce dostala policie od státního zastupitelství na to, aby shromáždila takové důkazy, na jejichž základě by mohl být znovu obviněn bývalý generální ředitel České televize Jiří Balvín. Informují o tom úterní Lidové noviny. Policie zjišťuje, zda se Balvín nedopustil trestného činu při nákupu digitálního přenosového vozu. "Materiály policie neumožňují učinit rozhodnutí, kterým by věc mohla být ukončena," řekl listu mluvčí pražského státního zastupitelství Martin Omelka. Proto podle něj žalobkyně, která kauzu dozoruje, policii ještě o dva měsíce prodlouží lhůtu na prověření případu. Balvína policie prověřuje pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodářského styku.