Přehled tisku

foto: ČTK

Policie již podle čtvrtečního Práva zná totožnost i pravděpodobný motiv ženy, která se 19. března upálila na brněnském ústředním hřbitově. Její manžel listu potvrdil, že jde o padesátiletou Věru J. z Brněnska. Léčila se na psychiatrii a dvakrát se neúspěšně pokusila o sebevraždu. Způsob smrti podle něj zvolila podle televizního vysílání o živých pochodních.

foto: ČTK
Policie již podle čtvrtečního Práva zná totožnost i pravděpodobný motiv ženy, která se 19. března upálila na brněnském ústředním hřbitově. Její manžel listu potvrdil, že jde o padesátiletou Věru J. z Brněnska. Léčila se na psychiatrii a dvakrát se neúspěšně pokusila o sebevraždu. Způsob smrti podle něj zvolila podle televizního vysílání o živých pochodních. Policisté zatím odmítají definitivně motiv a totožnost mrtvé potvrdit, čekají ještě na vyjádření znalců z ústavu soudního lékařství, píše list.

Komentáře čtvrtečního tisku se zabývají rovněž množícími se případy upálení mladých lidí. Podle LN je jedním z důvodů celková medializace společnosti. "S nadsázkou se dá říct, že sebevražda je 'nakažlivá' a že novináři referující o vykonaných případech mohou k podobnému činu inspirovat ostatní," soudí autor poznámky. Souvislostem mezi upálením a moci sdělovacích prostředků se věnuje i komentátor Mladé fronty Dnes (MfD). Bolestný způsob smrti podle něj tito lidé volí proto, aby se dostali na první stránky novin. "Málokdo však je dnes tak zhnusen světem, aby považoval sebeupálení za výraz této emoce. Nešťastní sebevrazi zůstanou nešťastnými sebevrahy, protože jejich poselství nikdo neporozumí, i když je na prví stránce," dodává autor sloupku.


V Brně zkrachovalo prvorepublikové kino Kapitol, informuje Mladá Fronta Dnes. Od 1. dubna kino Kapitol v Divadelní ulici ve středu města nehraje. "Nekřesťanský nájem a hlavně vlažný zájem distributorů, kteří vše nejdřív dají multiplexu," tak vysvětlil deníku ukončení promítání jeden z provozovatelů kina Miroslav Kavka. Uvedl, že společníkům se nepodařilo utáhnout roční nájem milion korun. Další ze společníků Karel Frimmel pak MfD přiznal, že Kapitol dluží majitelům domu čtyřměsíční nájem. "Před osmi lety jsme po privatizaci městského kina dosahovali až osmimilionové roční tržby. Vzdorovali jsme ještě předloni otevření vzdáleného multiplexu Olympia, ale po zahájení provozu ve Velkém Špalíčku (multiplex v centru Brna) tržby klesly o polovinu," řekl deníku Frimmel. Doplnil, že 50 procent z tržeb platili distributorům a nezbylo již na nájem a provoz.


Kdo stojí za nejasnými událostmi posledních dnů, které se odehrály v souvislosti s krachem Union banky, pisatel komentáře Hospodářských novin neví. Vyslovuje ale obavu, že peněžní ústav kdosi vytuneloval přímo pod dohledem České národní banky. Případ je natolik složitý, že se k němu odmítají vyjadřovat i renomovaní právníci a ekonomové, píše list. Objevují se zde padělané doklady i podezřele rychlí soudci. Banka mezitím mění své jméno i sídlo a je poslána do konkurzu, aniž by kdokoli svolal valnou hromadu společnosti, která takové kroky musí schválit.


Vládní koalice ve sněmovně prosadila odvolání rady pro vysílání. Společnost CME se totiž v mezinárodní arbitráži domohla na České republice odškodnění ve výši zhruba 10,5 miliardy za to, že stát neochránil investici firmy do televize Nova. Politické spory o to, kdo a v jaké míře může za prohranou arbitráž se CME, odvoláním rady ale zřejmě neutichnou. Opoziční ODS a KSČM totiž koalici viní, že odvoláním dává CME do rukou argument a u odvolacího soudu oslabuje šanci země arbitráž zpochybnit. Podle čtvrtečního Práva udělili poslanci ve středu občanům lekci z parlamentní demokracie. "Není vlastně tak důležité, zda se skutečně stalo, co se mělo stát, není tak podstatné, kdo a jestli za to může, a není docela jisté, zda se ten, kdo má být souzen, smí hájit. Všechno se přece dá demokraticky odhlasovat," hodnotí středeční jednání sněmovny komentátor Práva.


Nové vedení prezidentské kanceláře chce zeštíhlit svůj aparát, aby mu zbylo více peněz na odměny. Řada nově přijatých zaměstnanců si totiž ve srovnání s jejich předchozími působišti výrazně pohoršila. Píše to čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD). Dodává, že kancléř Jiří Weigl již podle neoficiálních informací jednal s premiérem Vladimírem Špidlou (ČSSD) o případné změně platového systému.


Ministerstvo dopravy ví o nabídkách velkých českých firem, které jsou ochotny za velmi příznivých podmínek půjčit státu peníze na financování stavby dálnice D47. Uvedl to náměstek ministra dopravy Jiří Kubínek pro Mladou frontu Dnes. Nebude tedy zřejmě nutné, aby stát pokrýval náklady celé stavby vydáním dluhopisů, dodává list. "Jde zatím o předběžné nabídky, ale jsou dostatečně vysoké," dodává Kubínek pro MfD. Celkovou cenu stavby přitom Kubínek odhaduje zhruba na 60 miliard korun, plus dalších deset miliard za případnou půjčku od Evropské banky.


Bývalý předseda ODA Michael Žantovský, který loni v listopadu skončil v roli senátora, se zřejmě stane novým českým velvyslancem v Izraeli. S odvoláním na dobře informované zdroje z ministerstva zahraničí a prezidentské kanceláře o tom píše čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD). Žantovský se podle deníku zatím nechtěl k případnému jmenovaní vyjadřovat. "Jako zaměstnanec ministerstva zahraničí a diplomat nemohu takovou informaci jakkoli komentovat, a i kdybych k tomu měl chuť, tak je to velmi předčasné," uvedl.


V řadách příslušníků Vojenské zpravodajské služby (VZS) pracuje i bratr ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Brzy však bude odvolán a přeřazen do běžných armádních struktur. "Ve snaze se totálně odstínit od služby, protože potřebuje velmi důraznou reorganizaci, ve snaze nenechat žádnou pochybnost, odvolávám bratra z funkce," uvedl ministr v rozhovoru pro čtvrteční Právo. Dodal, že jeho bratr je nyní příslušníkem vojenské diplomacie a působí v takzvané "nezakryté části". U vojenské rozvědky přestane působit od 1. června. "Doplácí na to, že má bratra ministra. Ale asi je to jediné možné řešení," uzavřel Tvrdík.


Vzácnou podlahu kostela sv. Josefa na Hrubé Skále na Semilsku zničil farář František Kocman. Už podruhé tak porušil zákon. Informuje o tom čtvrteční liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD). Už před dvěma lety načerno přistavěl ke kostelu sakristii a nedávno znovu bez povolení kostel vydláždil, a tím zničil, vzácnou do skály vytesanou podlahu. Ta je již podle památkářů nadobro ztracená. "V objektu byla původně pískovcová dlažba a v prostorách kněžiště byla naprosto výjimečná originální podlaha," uvedl vedoucí odboru kultury a školství Městského úřadu v Turnově René Brož. Páter však nechal dláždění odstranit a plochu zalít silnou vrstvou betonu. Nakonec tam položili naprosto nevhodnou dlažbu. Tím podle Brože porušil zákon o památkách, protože nepožádal o souhlas s takovým zákrokem.