Přehled tisku

Vladimír Železný se stal senátorem. Vpravo Petr Pithart, foto: ČTK

Noviny píšou na první straně bez výjimky v palcových titulcích o odvolání Vladimíra Železného z postu generálního ředitele televize Nova. Jeho pád je podle komentátorů pochopitelný. Majitelé Novy se snaží ochránit svou investici. Železný podle autora sloupku v LN zneužíval v uplynulých týdnech zpravodajství Novy v boji proti ministrovi Dostálovi, čímž mu poskytoval jen další argumenty pro odejmutí licence.

Vladimír Železný se stal senátorem. Vpravo Petr Pithart,  foto: ČTK
Noviny píšou na první straně bez výjimky v palcových titulcích o odvolání Vladimíra Železného z postu generálního ředitele televize Nova. Jeho pád je podle komentátorů pochopitelný. Majitelé Novy se snaží ochránit svou investici. Železný podle autora sloupku v LN zneužíval v uplynulých týdnech zpravodajství Novy v boji proti ministrovi Dostálovi, čímž mu poskytoval jen další argumenty pro odejmutí licence.

"Lepší Nova bez ředitele než s ředitelem bez licence. Takovým počtům racionálně uvažující, nesentimentální podnikatel rozumí," rozebírá odvolání ředitele Novy komentátorka Mladé Fronty DNES. Majitel televize se podle ní zbavuje muže, který by Novu mohl stáhnout s sebou do propasti. Jeden z nejúspěšnějších Čechů podle MfD udělal v jistou chvíli osudový krok. Svým americkým společníkům vyfoukl zlatý televizní důl. "Možná to nebyl zločin, ale jen rána pod pás - jenže pod pás tvrdých hochů se schopnými právníky. Cena: deset miliard," konstatuje komentátorka.


Pracovník bezpečnostní agentury pražské Fakultní nemocnice Bulovka střeží vchod do pavilonu pro stravovací provoz,  foto: ČTK
Tisk se na svých zpravodajských stránkách i v komentářích také zabývá výhrůžkami anonymního vyděrače, který požaduje po státu 300 milionů korun. Deníky se například zamýšlejí, zda mají policisté vyděrači vyhovět a zda je správné poskytovat mu publicitu. Prostředků moderního terorismu je mnoho, připomíná Mladá fronta Dnes (MfD) v souvislosti s případem kyanidového vyděrače. "Všechny je lidstvo vynalezlo, nesmí se tedy divit, že je někdo chce použít," píše. Předmoderní člověk neměl podle listu mnoho možností k podobnému druhu terorismu a vydírání. Lidé, kteří používají podobné hrozby, se však množí. Možná bychom o nich neměli psát, myslí si MfD. "Ignorovat jejich zvrhlost. Obklopit je pohrdavým mlčením. Ať se nestanou hrdiny zla, ať končí jako zapomenutý nikdo," píše.

Zpřísněná bezpečnostní opatření jsou nadále v platnosti v královéhradecké Fakultní nemocnici,  foto: ČTK
"Milovník kriminálních filmů nezaváhá. S vyděrači se nevyjednává," píší Hospodářské noviny (HN). Silácký postoj však podle listu nestačí, když jde o životy skutečných lidí, nejen o kostýmy komparsistů postříkané náhražkou krve. Je sice pravděpodobné, že vyděračem je spíš nějaký blázen, nelze však vyloučit ani to, že jde o teroristu, píší Lidové noviny (LN). Deník se proto pozastavuje nad výrokem mluvčího Bezpečnostní informační služby (BIS) Jana Šubrta, podle nějž se služba případem nezabývá a s policií nespolupracuje. "Kdo ale zná priority BIS, asi se příliš nediví," myslí si LN. Zatímco tajné služby celého světa se již dva roky soustředí na boj s terorismem, česká služba se zabývá pravicovým i levicovým extremismem, kontrašpionáží a ochrannou utajovaných skutečností. Boj proti terorismu je na seznamu těchto priorit až jako poslední, píší LN.

Z Mladé fronty Dnes se dozvíme, že moc nechybělo a vyděrače, který v březnu hrozil v Olomouci výbuchy a žádal od státu deset milionů korun, by policie dopadla. Anonym v březnu poslal olomoucké policii dopis se svými požadavky a hrozbou, že pokud nebudou splněny, odpálí nálože. Jako důkaz, že svá slova myslí vážně, napsal, že policisté najdou nastraženou bombu na jednom z olomouckých mostů. Policie proto na několik vytipovaných mostů umístila kamery, píše MfD. "Jedna kamera byla i na železničním mostě, kam ten dotyčný následně výbušninu uložil. Kamera však neměla dost velký záběr, aby natočila celý most. Klíčový okamžik, kdy tam výbušninu dával, prostě nemáme," řekl deníku jeden z detektivů, který je o případu informován. Podle něj to odpovědní pracovníci policie vysvětlují technickým selháním. "Prý se ta kamera nějak hnula," uvedl. Policie se k případu nechce oficiálně vyjadřovat.


Ředitel Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Tomáš Kadlec, který podal žádost o uvolnění z funkce, by mohl stanout v čele České správy letišť. Píší to čtvrteční Hospodářské noviny s odvoláním na nejmenované zdroje blízké vedení ČSSD a Bezpečnostní informační služby (BIS). "Podobné informace se dostaly i ke mně," řekl listu předseda poslaneckého výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím (ODS). Žádost o uvolnění podal premiéru Špidlovi ve čtvrtek také ředitel BIS Jiří Růžek. Ten by měl prý odejít do diplomatických služeb. "Ve hře je NATO nebo vyslanectví v Austrálii, kde má příbuzné," uvedl nejmenovaný zdroj HN.


foto: Evropská komise
Hospodářské noviny se také zamýšlejí nad kampaní před vstupem ČR do Evropské unie. Ze způsobu, jakým dosud vedli politici kampaň ke vstupu, mohli občané podle listu snadno získat dojem, že unie rovná se dotace. "Jakákoli informace, že to s nimi nemusí být zase až tak slavné, se pak pro politiky stává zbytečnou ranou do vazu," píše komentátor. Existují totiž daleko zásadnější důvody proč do unie vstoupit. "Například možnost obchodování na jednotném vnitřním trhu s necelou půlmiliardou potenciálních zákazníků znamená mnohem větší ekonomický přínos, než kolik se dá v tom nejideálnějším případě získat na dotacích," píše autor.


Česká spořitelna převede do České konsolidační agentury další problémové úvěry. Podle banky jde o aktiva ve výši zhruba dvě miliardy korun, která dosud nebyla na stát převedena kvůli právním komplikacím. ČKA však předpokládá, že tento objem nebude zcela vyčerpán. Informují o tom čtvrteční Lidové noviny. ČKA uvedla, že kvůli očekávaným převodům aktiv z České spořitelny vytvořila rezervu ve výši 1,99 miliardy korun. "Je to maximální výše, v jaké mohou být aktiva převedena," řekl deníku mluvčí ČKA Jiří Pekárek.