Přehled tisku

Lidové noviny konstatují, že český stát stále prohrává v boji s korupcí. Ministr vnitra Stanislav Gross proto navrhuje konkrétní kroky. Jedním z nich je například požadavek, aby policie přestala vybírat pokuty od občanů v hotovosti. Právě příslušníci pořádkové a dopravní policie, kteří pokuty vybírají nejčastěji, jasně vévodí žebříčku přistižených úplatkářů. Proto Gross požaduje, aby napříště vůbec nepřišli s penězi do styku. Pokutu by měli ukládat složenkou a její vymáhání by měl poté na starosti jiný úřad. Řadoví policisté se ale k zavedení bezhotovostních plateb stavějí spíše skepticky. Podle nich jen naroste administrativa.

Lidové noviny konstatují, že český stát stále prohrává v boji s korupcí. Ministr vnitra Stanislav Gross proto navrhuje konkrétní kroky. Jedním z nich je například požadavek, aby policie přestala vybírat pokuty od občanů v hotovosti. Právě příslušníci pořádkové a dopravní policie, kteří pokuty vybírají nejčastěji, jasně vévodí žebříčku přistižených úplatkářů. Proto Gross požaduje, aby napříště vůbec nepřišli s penězi do styku. Pokutu by měli ukládat složenkou a její vymáhání by měl poté na starosti jiný úřad. Řadoví policisté se ale k zavedení bezhotovostních plateb stavějí spíše skepticky. Podle nich jen naroste administrativa.

Tvrdě protievropský tón, který o víkendu ovládl ideovou konferenci ODS, považuje komentátor Práva z velké části za pouhou reakci na vládní eurokampaň. "Ta nám Evropu předvádí jako nádherný lunapark, málem zbavený všech trablů. A skoro by se tomu chtělo věřit, i když ten nadšený irský figurant, co se v reklamě rozplývá blahem nad obrozením původní irštiny, samozřejmě mluví anglicky," připomíná Právo. Závěry konference občanských demokratů podle Hospodářských novin nicméně vyzněly ve prospěch začlenění Česka do unie, a to i přes extrémní výroky, jakými byla například slova o "předražené jízdence na Titanic".

Kvůli snižování schodku státního rozpočtu chce vláda seškrtat výdaje některých resortů. Tyto dodatečné úspory se nejvíc dotknou ministerstva obrany, které by mělo přijít až o pět miliard korun. S odvoláním na materiál ministerstva financí o tom informují Hospodářské noviny. Schodek má klesnout i na úkor jiných resortů. Vláda chce ubrat z výdajů na výzkum, i na obnovu země po povodních. O materiálu informují i Lidové noviny, kde jejich existenci potvrdil mluvčí resortu Jaroslav Dědič s tím, že vláda by o škrtech měla jednat do konce května. Vláda chce za tři roky prostřednictvím rozpočtové reformy ušetřit celkem 200 miliard korun ve výdajích a dalších 70 miliard korun získat z vyšších daní.

Komentář Lidových novin se pozastavuje nad informacemi, které různí členové vlády o rozpočtové reformě sdělili veřejnosti. Zatímco ministr financí po jednání v Kolodějích oznámil, že reforma uspoří 80 miliard, premiér Špidla později uvedl, že úspory dosáhnou 116 miliard. Jen o několik hodin později ministerstvo financí informovalo, že reforma přinese úspory ve výši 200 miliard korun. "Vládě se tím podařilo zmást všechny, kdo rozpočtovou reformu sledují. "Aktuální podoba reformy vypadá podle nejnovějších údajů vcelku nadějně. Ovšem komunikace s veřejností tentokrát selhává na celé čáře," konstatuje autor komentáře Lidových novin.

Stavební spořitelny se v poslední době snaží nalákat mezi klienty více dětí. Důvodem je reforma veřejných financí, která uvažuje o omezení výhod stavebního spoření pro klienty do 15 let. Jak píší Lidové noviny, reklamní akce se spořitelnám zřejmě vyplácejí. Napříkald třetí největší stavební spořitelna na tuzemském trhu registruje víc než 50 procent klientů do 15 let. Aby nalákala víc dětí, změnila i svůj reklamní slogan. Stát chce snížit podporu stavebního spoření z dosavadních 25 procent z vkladu na 15 procent. Z maximálně možných 4500 korun pak klesne podpora na nejvýš 3000 korun. Stavební spořitelny však považují reformu za příliš radikální.

Vladimír Železný přišel kvůli sporům o Novu o stovky milionů korun, konstatuje Mladá fronta Dnes. Sám sice tvrdí, že je stále dobře zabezpečen, nikdo ale pořádně neví, zda odešel z čela Novy jako miliardář, anebo chudý intelektuál. Největší ztrátu bývalý ředitel komerční televize zaznamenal loni, když v exekuci přišel o svůj vlastnický podíl. Soud tehdy účetní hodnotu podílu vyčíslil na 260 milionů korun. Dalších 84 milionů korun musel v témže roce uhradit jako daňový doplatek.

Poté, co vláda v lednu v tichosti vyplatila firmě Diag Human 327 milionů korun za údajné poškození dobrého jména, začal stát hledat právní kličky, jak se vyhnout zaplacení dalších miliard, píše Mladá fronta Dnes. Společnost totiž požaduje odškodnění v rozmezí čtyř až šesti miliard. Stát teď podle listu rozjel "záchrannou operaci" po dvou liniích: právní a policejní. Právníci mají zajistit dostatek munice pro další kolo arbitráže, které se chystá už na červen. Policie zase vyšetřuje aktivity majitele Diag Humanu Josefa Šťávy. Státní zastupitelství navíc zjišťuje, jestli sousední Německo nepředá českým úřadům dokumenty o stíhání Šťávy, na kterého německý soud vydal zatykač. Pak by mohl být Šťáva obviněn a souzen u nás. Kdyby se potvrdilo, že státní úředníci nebo Šťáva porušili zákon, výrazně stoupne naděje České republiky, že firmě nebude nic platit.

Bez výplat, které nosí domů ženy, by se rozpočet většiny českých rodin sesypal. Osm žen z deseti přiznává, že právě nutnost podílet se na finančním zajištění rodiny je hlavním důvodem, proč chodí do práce. Jak píše Mladá fronta Dnes, zjistil to aktuální průzkum agentury CVVM. Nutností pracovat hlavně kvůli penězům vytvářejí české ženy v Evropě významnou hranici mezi Východem a Západem. Na obě strany od Česka totiž ženy pracují zpravidla kvůli jiným důvodům. Čím více na východ, tím více je ženám přisuzována především role v domácnosti. Práci pak hledají proto, aby se přes den dostaly do společnosti dalších lidí. V západní Evropě zase rodinám stačí příjem muže a ženy pracují proto, že je to uspokojuje. Silné zapojení žen do rodinných rozpočtu začalo podle sociologů hned po druhé světové válce. O nízké úrovni platů, které musí manželé spojovat, aby s penězi rodina vyšla, svědčí také to, že dvě třetiny lidí pobírají v současné době menší plat, než je průměrný.

Finanční úřad nařídil Bublavě na Sokolovsku, aby vrátila dotaci, kterou získala na stavbu vodního ráje v roce 1999 od ministerstva financí. Jde o 17 milionů korun plus penále přesahující dva miliony. Vesnice musí zaplatit nejpozději do července, peníze ale nemá, píše Mladá fronta Dnes. Vrátit bude muset zřejmě i dotace z dalších let - a to 40 miliónů korun. Obec totiž neproplatila dodavatelské firmě faktury za provedené práce v termínech podle smlouvy s ministerstvem financí. Zprávu se obyvatelé Bublavy dozvěděli až v těchto dnech, ačkoliv rozhodnutí padlo už loni. Nový starosta Igor Jirsík doufá, že ministerstvo financí daň obci odpustí. Na dostavbu aquaparku chybí dvacet milionů korun a podle Jirsíka je jedinou šancí požádat vládu o přidělení dalších dotací. V chátrajícím torzu vodního ráje se už utopilo ze státního rozpočtu 57 milionů korun.

Na opravu unikátní kostnice v Kutné Hoře se zatím nepodařilo sehnat dostatek peněz. Objekt vyzdobený tisíci lidských kostí je druhou nejnavštěvovanější památkou ve městě. Odborníci nyní řeší i problém, jak zastavit rozpadání několik století starých lidských ostatků, napsaly Deníky Bohemia. V současné době se zkouší možnost odvlhčení části zdiva. Vzhledem k tomu, že se s něčím podobným odborníci setkávají jen zřídka, je výsledek záchranných prací nejistý. Dokud se nepodaří vyhledat vhodnou technologii pro záchranu výzdoby z kostí, chce farnost pokračovat alespoň v opravách kaple v patře kostnice.

Sasko chce vybudovat novou vysokorychlostní železniční trať z Drážďan do Prahy, po níž by vlaky jezdily rychlostí až 250 kilometrů v hodině. Jak píše deník Právo, o nezbytnosti projektu však Saská zemská vláda ještě musí přesvědčit spolkovou vládu. Zmíněná trať by měla být součástí chystaného celoněmeckého programu rozvoje dopravy do roku 2015. Šlo by o projekt finančně náročný a Česká republika na něj peníze nemá. Financovat by se to muselo z prostředků Evropské unie, řekl Právu náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek. Potvrdil, že v Česku jsou už vytipovány trasy budoucích tratí a na pozemcích existují stavební uzávěry. Jestliže unie řekne, že chce mít vysokorychlostní železniční spojení mezi Vídní a Berlínem přes Česko, nebudeme proti, dodal Kocourek.

Slavnému hokejovému brankáři Dominiku Haškovi hrozí policejní stíhání. Legendární gólman totiž v nedělním extraligovém utkání v hokeji na kolečkových bruslích napadl svého protihráče Martina Šílu. Zraněnému se vydali na pomoc jeho spoluhráči a strhla se menší rvačka. Šílu musela po sérii úderů Haškovou hokejkou s otřesem mozku, zlomeným nosem a zhmožděninami páteře odvézt záchranka. Hlavní rozhodčí si chování 38letého Haška nedokáže vysvětlit. Jak říká, zápasy se totiž většinou odehrávají v docela přátelské atmosféře. Asi to byl z jeho strany zkrat. Hašek se k celému incidentu odmítl vyjádřit. Vydal však prohlášení, ve kterém uvádí, že celé situaci předcházel úmyslný Šílův faul. Podle majitele jednoho z hrajících týmů se již zraněný hráč cítí dobře. Celou kauzu považuje za nafouknutou. Jak říká, kdyby nešlo o Dominika Haška, nikdo o tom neví.