Přehled tisku

Cizinecká policie pracuje pod stálým tlakem mafie

Bezpečnostní informační služba varuje před propojováním ruských a ukrajinských mafiánských struktur v Česku - píše deník Právo s odvoláním na výroční zprávu civilní kontrarozvědky. Cizí mafie si i nadále budují vazby v českých oficiálních strukturách. Ukrajinské zločinecké skupiny například často řídí legalizaci pobytu a zaměstnávání ukrajinských občanů. Jedním z hlavních finančních zdrojů je výpalné vybírané od ukrajinských podnikatelů a pracovníků.

Bezpečnostní informační služba varuje před propojováním ruských a ukrajinských mafiánských struktur v Česku - píše deník Právo s odvoláním na výroční zprávu civilní kontrarozvědky. Cizí mafie si i nadále budují vazby v českých oficiálních strukturách. Ukrajinské zločinecké skupiny například často řídí legalizaci pobytu a zaměstnávání ukrajinských občanů. Jedním z hlavních finančních zdrojů je výpalné vybírané od ukrajinských podnikatelů a pracovníků. Tyto skupiny mají nejvýhodnější pozici díky svým historickým kořenům i perfektní znalosti prostředí. Vědí, jak svůj pobyt legalizovat a mají vazby na oficiální struktury. BIS také shromažďuje a vyhodnocuje poznatky o aktivitách osob, které v rámci mafie zaujímají vedoucí pozice - působí například v různých firmách jako legální obchodníci nebo investují do nemovitostí, dodává Právo.


Úřady znovu prověřují, zda byla dříve vydaná lustrační osvědčení správná. Jak informují Lidové noviny, negativně lustrovaný muž je totiž v oficiálním seznamu spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti. František Boreš - ředitel krajské buňky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových - ale tvrdí, že nikdy v StB nebyl a dokládá to negativním lustračním osvědčením z roku 1992. Ministerstvo vnitra už má pro něho připravenou pozitivní lustraci. Není si ale jisté, zda může již vydanou lustraci změnit a Boreš hrozí vnitru soudem. Podobně je na tom 114 členů vojenské kontrarozvědky, u nichž se před dvěma lety přišlo na to, že navzdory negativnímu lustračnímu osvědčení jsou bývalými agenty StB. Jeden z nich se soudí a právě výsledek procesu zřejmě poslouží jako precedent.


Deníky Bohemia si všímají, že Česká lékařská komora musí řešit stále více stížností na práci doktorů. Pacienti jsou většinou nespokojení s chováním lékařů, jejich přístupem k nemocnému, stěžují si na kvalitu podávaných informací nebo také na neschopnost doktorů nabídnout více alternativ léčby. Kromě toho se objevují i vážná obvinění ze zanedbání povinné péče nebo pochybení při operacích. Většinu stížností uzavírá lékařská komora s konstatováním, že je lékař nevinen. Podle Luboše Olejára ze Svazu pacientů se ale jen doktoři navzájem kryjí. Proti tomu se ale komora brání. Tvrdí, že jde často o stížnosti, kde proti sobě stojí slovo lékaře a pacienta. Pak je těžké někoho odsoudit.


Loupež století zůstane zřejmě nevyřešena. Policie odložila vyšetřování loňského zářijového přepadení pancéřované dodávky v Praze, při kterém si zloději odnesli 153 milionů korun. Píší to Lidové noviny s odvoláním na náměstka pražského policejního ředitele Zdeňka Janečka. Za více než 11 měsíců se nepodařilo zachytit přímou stopu pachatelů. Údajně jsou však k dispozici důkazy, na základě kterých by byli policisté schopni pachatele dopadnout v případě, že by se objevili v policejní databázi. Peníze - 153 milionů korun - zmizely v září 2002 při přepadení na Evropské ulici v Praze 6. Trojice profesionálně připravených lupičů mluvících špatnou češtinou si počkala na pancéřovaný vůz. Lupiči byli převlečení za policisty a pohrozili odpálením výbušniny, připomínají Lidové noviny.


Deníky komentují blížící se stávku českých učitelů. "Znechucení učitelé varují stávkou společnost, že nebude-li jim přidáno, budou za nějaký čas učit české děti jen roztržití důchodci, nebo mladí nedouci," píše Právo. Podle listu je ale vidět, že učitelé nesledují demografické trendy, protože na místě by byla spíše obava, zda v budoucnu i těch pár kvalifikovaných učitelských idealistů, kteří nehledí na peníze, mělo vůbec koho učit. Právo poznamenává, že navzdory chmurným trendům, které je do budoucna možná připraví o zdroj obživy, měli by učitelé, když už začali mluvit o stávce, stávkovat pořádně, nikoliv jen naoko. "Jinak jim bude jen tak naoko i přidáno," uzavírá Právo.


Jenom za červenec, kdy na cesty vyrazili dovolenkáři, zemřelo v autech 160 lidí. V srpnu tento trend pokračuje - pět mrtvých denně. Jak píše Mladá fronta Dnes, je to nejtragičtější bilance od roku 1989. Příčina je jednoznačně v absolutní nekázni řidičů na jedné straně a nedostatečné práci policie na straně druhé, říká specialista na bezpečnost silničního provozu Jaroslav Hořín. Lidé nedodržují pravidla a navíc nemají respekt před policií. Od počátku roku 1990 do června letošního roku na silnicích přišlo o život více než 17 tisíc lidí, což je středně velké město. Česko je tak v počtu mrtvých sedmé nejhorší na světě.


Česká republika přijde příští rok o část agrárních dotací z Evropské unie, pokud si neudělá pořádek na trhu s cukrem. Uvádí to Hospodářské noviny s odvoláním na náměstka ministra zemědělství pro potravinářství Rudolfa Jánského. Pokud Bruselu nedoložíme, že stát při vtupu do unie nemá nadměrné zásoby, přijdou cukrovarníci o peníze. Kvóta pro Česko činí přes 450 tisíc tun cukru. Trh s cukrem je jedním z nejpřísněji regulovaných oborů zemědělství v unii. Zemědělci a zpracovatelé mají za pevně určené kvóty stanoveny ceny, které jim zaručují zisk. Unie má cukru nadbytek, proto jeho produkci omezuje a nechce, aby nové členské země vstupovaly do společenství se zásobami, které by společný trh mohly narušit.


Ceny počítačů v Česku klesají. I když cenová válka mezi výrobci, která probíhá hlavně v Severní Americe, u nás ještě naplno nepropukla, ceny spadly o víc než deset procent. Podle výrobců za to může zejména velmi příznivý kurz dolaru a nízké ceny součástek, které se za dolary dovážejí z jihovýchodní Asie. Odborníci počítali pro letošní rok s růstem prodaných počítačů o pět procent. Oproti posledním dvěma letům by šlo o polovinu nižší tempo růstu. Důvodem je především nízká poptávka ze strany státních institucí a škol, které dosud patřily díky projektu Internet do škol mezi největší a nejlukrativnější zákazníky. Firmy se proto musí zaměřovat na nové zákazníky a způsoby prodeje, dodává Mladá fronta Dnes.


Michaela Maláčová, bývalá mluvčí ODS a miss z roku 1991, chce koupit soutěž Miss České republiky. Jak píše Mladá fronta Dnes, Miloš Zapletal, dosavadní spolumajitel a spoluvlastník práv na pořádání soutěží o korunku krásy, uvažuje o prodeji své zavedené značky. Na kolik celá transakce přijde a kdo ji za Maláčovou zaplatí, tají jak bývalá mluvčí ODS, tak i Zapletal. Deník Blesk přinesl informaci, že za nákupem soutěže stojí autobarar AAA. Cena by se měla pohybovat ve výši 55 miliónů korun. To však oba aktéři prodeje popírají.


Hudební fanoušci zdraví bývalého českého prezidenta Václava Havla,  foto: ČTK
Rockeři vítali Václava Havla skandováním jako svého prezidenta. Jak píše Právo, se svojí manželkou Dagmar se totiž zúčastnil rockového festivalu Trutnov Open Air. Václav Havel pomáhal festivalu na svět už v disidentských časech. A jak v Právu zavzpomínal, nástroje na festival schovával ve stodole své chalupy. Premiéra českého Woodstoku byla však v roce 1978 na Havlově chalupě Státní bezpečností rozprášena. Pobyt na festivalu a jeho duch Václava Havla potěšil. Nikoliv však hygieniky, kteří kvůli stížnostem obyvatel domů okolo amfiteátru rozvinuli stanoviště monitorující intenzitu hluku.


Kdo se pyšní jménem Sobotka či Sobotková, mohl o víkendu přijít do stejnojmenného městečka - Sobotky na Jičínsku. Jak píše Mladá fronta Dnes, setkání zahájil místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Další významný politik, ministr financí Bohuslav Sobotka, se omluvil, měl starosti s přípravou rozpočtu. Organizátoři rozeslali kolem čtyř set pozvánek po Česku, dalších sto čtyřicet směřovalo do Vídně. Mezi pozvanými nechyběl ani brazilský magnát Freddy Sobotka, který organizátorům přislíbil účast i se svou rodinou, ale nakonec nepřijel. Ten již v roce 1996 uspořádal v Rio de Janeiru recepci pro tehdejšího prezidenta Václava Havla. A jaká byla konečná účast? Přijelo na dvě stě Sobotků a Sobotkových. Jednou ze zahraničních návštěv byla i delegace z polské Sobótky, se kterou chce česká jmenovkyně navázat partnerství.


Jednatřicetiletý Kamil Hamerský snědl 191 švestkových knedlíků,  foto: ČTK
Vegetarián snědl za hodinu 191 švestkových knedlíků. Jak píše deník Právo, zvítězil v tradiční soutěži jedlíků na slavnosti Trnkobraní ve Vizovicích na Zlínsku. Přitom byl vítěz Kamil Hamerský nejštíhlejší soutěžící vážící 75 kilogramů. A jeho první slova poté, co pořadatelé zastavili stopky? "Je mi fajn, jen bych se napil vody a něčím to zajedl." Nutno říci, že 31letý muž nepatřil k favoritům. Mezi deseti soutěžícími bylo totiž pět vítězů z minulých ročníků. A někteří z nich měli po čtvrthodině v sobě už stovku knedlíků. Když ale v závěru postupně zvolnili tempo, Kamil Hamerský je náhle všechny předběhl. Přiznal se, že si už zatrénoval doma. Manželka mu třikrát udělala švestkové knedlíky. Kamil Hamerský propadl vegetariánské stravě před třemi lety a normálně jí velmi střídmě.