Přehled tisku

Jednoznačně největší pozornost věnují komentáře čtvrtečního tisku schvalování reformy veřejných financí. Podle pozorovatelů mělo středeční parlamentní čtení 11 předloh, z nichž vychází vládní reforma veřejných financí, nečekaně klidný průběh. Autor komentáře v Lidových novinách (LN) soudí, že vláda nakonec jakési reformy dosáhne. "Připomíná přitom atleta, který si nechá nasadit laťku velmi nízko a pak všem vykládá, že ji sotva přeskočí. Nakonec tak s velkou slávou učiní a s úlevou si všichni vydechnou," píšou LN.

Jednoznačně největší pozornost věnují komentáře čtvrtečního tisku schvalování reformy veřejných financí. Podle pozorovatelů mělo středeční parlamentní čtení 11 předloh, z nichž vychází vládní reforma veřejných financí, nečekaně klidný průběh. Autor komentáře v Lidových novinách (LN) soudí, že vláda nakonec jakési reformy dosáhne. "Připomíná přitom atleta, který si nechá nasadit laťku velmi nízko a pak všem vykládá, že ji sotva přeskočí. Nakonec tak s velkou slávou učiní a s úlevou si všichni vydechnou," píšou LN.

Tématu se věnují také Hospodářské noviny. Zákony ve středu procházely druhým čtením hladce, klid je to ale jen zdánlivý, poznamenávají HN. Pokud by někdo sázel na to, že hrozba krachu reformy, případně až pádu vlády omezí obecně oblíbený sport, totiž vznášení pozměňovacích návrhů alespoň mezi poslanci koaličních stran, mýlil by se, pokračují HN. Padlo jich nemálo. V čase závěrečného hlasování se bude horečně počítat na všech úrovních. Přehlasováním prezidentského veta zákona o DPH sice byl "zachráněn" jeden z nejdůležitějších finančních zdrojů, s nímž vláda počítá při výstavbě státního rozpočtu na příští rok. I poslanecké dodatečné návrhy by však jistý dopad do rozpočtu měly. Jedinou tajenkou je, zda a jak velkou rezervu si ministr financí Sobotka pro tyto případy ponechal. Jinými slovy, co ještě bude schopen vykrýt úpravami v rámci rozpočtu a kolik miliard navíc už bude považováno za "ohrožení reformy".


Případ Pavla Minaříka, který čelí obvinění, že v polovině 70. let připravoval atentát v sídle Rádia Svobodná Evropa v Mnichově, by podle komentátorky LN mohl sloužit jako exponát v muzeu postkomunistických reliktů. Autorka vítá dovolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové, která nesouhlasí s uzavřením 13 let trvajícího případu. Brněnský krajský soud zastavil v létě trestní stíhání Minaříka kvůli tomu, že se nepodařilo prokázat úmysl někomu ublížit. "No ovšem, bomby přece zpravidla hodlají klást lidé, kteří chtějí jen udělat drobný humbuk, ale ublížit nikomu nechtějí," poznamenává ironicky autorka.


Komentátor Práva konstatuje v čtvrtečním vydání listu, že "v malostranských palácích se dějí divné věci". Naráží tak na úterní rozhodnutí poslanců, kteří jednomyslně zbavili imunity svého kolegu Jaroslava Lobkowicze, jenž zavinil dopravní nehodu. Ve středu navíc doporučil mandátní a imunitní výbor Senátu stejné řešení v případě senátora Alexandra Nováka, který je podezřelý z korupce. Podle Práva mohou být tyto události předznamenáním zlomu. "Bude-li praxe zbavování imunity v souladu se zdravým rozumem a s mravním zákonem občanské rovnosti, jak naznačují hned dvě události ve dvou dnech, jistě se dočkáme i jiné právní úpravy," vyjadřuje své naděje komentátor Práva.


Policie pátrá po třiadvacetiletém pacientovi Costasu Michaelovi, který v neděli večer uprchl z psychiatrické léčebny ve Lnářích u Blatné v jižních Čechách. Mladík, který o sobě prohlašuje, že je Ježíš Kristus, se zřejmě skrývá v jihočeských lesích, informují čtvrteční Lidové noviny (LN). Hledaný muž je téměř nahý, na sobě má pouze bederní roušku. Naposledy byl spatřen u obce Podruhlí na Strakonicku, řekla listu mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková. Pacient se podle ní spíše snaží vyhýbat lidem.


Značka Peugeot je čtvrtá nejkradenější v ČR
Ministr dopravy Milan Šimonovský chce prosadit tvrdé postihy neukázněných zahraničních řidičů, informuje čtvrteční vydání Lidových novin (LN). Podle návrhu novely zákona, který má v říjnu projednat vláda, by měli mít policisté pravomoc vybírat od cizinců kauci od 5000 do 50.000 korun. Peníze by řidiči dostali zpátky teprve po projednání přestupku. Novela by tak měla zabránit cizincům, kteří se na českém území prohřešili proti dopravním předpisům, aby ujeli před postihem za hranice. "Často se stává, že tyto pokuty jsou nevymahatelné. Jde to totiž přes ambasády a ministerstvo zahraničí, což je složitý proces," cituje list Jaroslava Hořína z Centra dopravních výzkumů.


Případné přistoupení České republiky a Maďarska k společné evropské měně dříve než v roce 2008 by zpomalilo jejich ekonomický růst. Vyplývá to se studie tří ekonomů význačných finančních institucí, kterou ve čtvrtek zveřejnily Hospodářské noviny. Členství v eurozóně by přineslo nadměrné posílení kurzu, a to by poškodilo exportéry, stojí podle listu ve studii. Autory analýzy jsou Ray Barrell a Dawn Holland z londýnského Národního institutu pro ekonomický a sociální výzkum a Kateřina Šmídová z České národní banky. "Euro je dobrá myšlenka. Zemím ze střední Evropy jeho přijetí pomůže. Na druhou stranu by nemělo být prioritou, aby se tak stalo v co nejkratším čase," cituje deník amerického ekonoma Jaffreyho Sachse.


Americká rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), která sídlí v centru Prahy, se nebude stěhovat do budovy Citibank v Evropské ulici v Praze. Přitom právě tato budova byla považována za nejvážnější variantu nového sídla RFE/RL, informuje čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na diplomatické zdroje. Za nejpravděpodobnější se nyní zdá výstavba zcela nového objektu, píše MfD. Z jednání sešlo v minulých týdnech proto, že banka požadovala příliš vysoké odstupné. Zástupci Citibank se rozhodli setrvat v objektu další tři roky. Na tuto dobu má totiž banka ještě uzavřenou nájemní smlouvu.