Přehled tisku

Členové orchestru Divadla F. X. Šaldy v Liberci se připojili k hodinové stávce, foto: ČTK

Dnešní hodina pracovního "volna" alias stávky státem placených zaměstnanců má smysl. Jen jeden, komentuje MF Dnes stávku státních zaměstnanců. Je jím vzkaz vládě "Neorej s námi!" Tu a tam je třeba se připomenout. Už to tak chodí, že kdo nekřičí, nedostane, kdo tiše v koutě sedí, zařadí ho do kolonky Netřeba se jím zabývat. Stát opravdu není dobrý chlebodárce.

Členové orchestru Divadla F. X. Šaldy v Liberci se připojili k hodinové stávce,  foto: ČTK
Dnešní hodina pracovního "volna" alias stávky státem placených zaměstnanců má smysl. Jen jeden, komentuje Mladá Fronta Dnes stávku státních zaměstnanců. Je jím vzkaz vládě "Neorej s námi!" Tu a tam je třeba se připomenout. Už to tak chodí, že kdo nekřičí, nedostane, kdo tiše v koutě sedí, zařadí ho do kolonky Netřeba se jím zabývat. Stát opravdu není dobrý chlebodárce. Z několika důvodů: Zaprvé neumí šetřit, neumí rozumně investovat do budoucnosti, plýtvá, a ještě mu přitom dluhy rostou. Zadruhé, dnes se stávkuje za vyšší čtrnácté platy, které spolu s třináctými nemají opodstatnění. Vláda je měla dávno zrušit. Měsíců je jen dvanáct a prémie se vyplácejí pouze tehdy, když se "firmě" daří, a jen lidem za výborný výkon. Což se neděje. Zatřetí, daně deseti milionů lidí živí tři čtvrtě milionu zaměstnanců - úředníků, učitelů, knihovníků, lékařů, dozorců ve věznicích, hasičů... Na třináct občanů jeden nesoukromý zaměstnanec, na čtyřicet občanů jeden úředník - to je přílišný luxus v zadlužené, málo prosperující zemi. My všichni jsme majiteli zmíněné "firmy", kterou její manažeři špatně vedou. Spokojen není nikdo. Skvělý čas na ráznou změnu.


Co přesně dělaly české úřady pro záchranu tří novinářů unesených v Iráku, je čím dál nejasnější, píší Lidové Noviny. Ředitel civilní rozvědky František Bublan řekl, že vláda byla ochotná rukojmí vykoupit. Nepřímo tak potvrdil zprávy, podle nichž nabídla Česká republika únoscům peníze prostřednictvím arabské televize Al-Džazíra. O obsahu zprávy vysílané Al-Džazírou se však čeští státní úředníci tvrdošíjně odmítají bavit. Asi nechtějí přiznat, že peníze únoscům nabídli. Možná nám však chtějí zatajit ještě něco mnohem důležitějšího. Třeba že jsme za Klímu, Kubala a Pohanku výkupné ve skutečnosti zaplatili. V oficiální legendě o tom, co vedlo k propuštění tří zajatých novinářů, se totiž objevují povážlivé trhliny. Podle mediálních alchymistů z Černínského paláce jsme měli uvěřit báchorce, podle níž únosci propustili novináře po schůzce českého velvyslance Martina Klepetka se sunnitskými vůdci, které dojala přímluva od českých muslimů. Šéf civilní rozvědky však ve včerejším rozhovoru pro Mladou Frontu Dnes tuto verzi kategoricky popřel. Pravdu se už zřejmě nedozvíme nikdy.


Ministr zahraničí Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Vláda organizuje, jak přehlasovat veto, uvádí Právo ke čtvrtečnímu hlasování sněmovny o DPH. Operace Kryštof 004 skončila, čeká nás operace Kulový blesk 2? Bude třeba zajistit převoz raněného ministra zahraničí Cyrila Svobody z Brna k hlasovacímu tlačítku v zasedacím sále dolní komory parlamentu. To se uskuteční pomocí vrtulníku, který - a na to nasadí Stanislav Gross specialisty - bude mít oproti českým zvyklostem natankované palivo, protože ministr, byť zahraničí a byť lidovecký, není nějaký obyčejný americký kosmonaut, a je třeba na něj dát pozor. Pak bude nutno způsobit, aby si to ministr životního prostředí Libor Ambrozek nerozmyslel a neodletěl do Paříže. Ovšem nejvíc práce čeká Grossovy lidi na jiném úseku: zabránit poslanci Petru Kottovi, aby se v poslední chvíli opil jak sova pálená. Při počtu parlamentních restaurací bude to úkol hodný resortu Stanislava Grosse.


Hrob Jana Ámose Komenského v Naardenu
Nizozemskému Naardenu se už nechce platit Komenského muzeum, píše Mladá Fronta Dnes. Mají snad tohoto člověka, který nás do Evropy o staletí předešel, už dost? Zřejmě nikoli. Komenský sice jistě patří do řady známých Evropanů, ale udržování jeho památky je přece jen spíše naší věcí než naardenských občanů či radních. Mrtvý myslitel pohřbený v cizině je totiž s trochou nadsázky cosi jako náš velvyslanec. Pokud do Komenského muzea a k jeho hrobu pořád ještě někdo chodí, měli bychom to vzít spíše jako vítanou příležitost než jako nevítaný výdaj. Zatím nám Nizozemci umožňují si muzeum na www.comeniusmuseum.nl zdarma prohlédnout.