Přehled tisku

Na prostitutky by si měli posvítit provokatéři nasazení ministerstvem vnitra. Jak píše deník Právo, vládní zákon o prostituci počítá s vysláním policejních provokatérů, kteří by měli pomoci vypudit prodejní lásku z míst, kde by například mohla ohrožovat mravní výchovu dětí. Policisté dohlížející na dodržování zákona by podle návrhu měli oprávnění předstírat zájem o sexuální služby.

Na prostitutky by si měli posvítit provokatéři nasazení ministerstvem vnitra. Jak píše deník Právo, vládní zákon o prostituci počítá s vysláním policejních provokatérů, kteří by měli pomoci vypudit prodejní lásku z míst, kde by například mohla ohrožovat mravní výchovu dětí. Policisté dohlížející na dodržování zákona by podle návrhu měli oprávnění předstírat zájem o sexuální služby. Ověřovali by tak, jestli je někdo nenabízí na zakázaných místech. V případě přijetí zákona by prostitutky musely od obcí získat povolení, platit daně a podrobovat se pravidelným lékařským prohlídkám. Pouliční prostituce by mohla být provozována na přesně vymezených místech. Jak Právo zdůrazňuje, samozřejmostí by byla dostatečná vzdálenost od úředních budov, dětských hřišť, škol, sportovišť nebo církevních zařízení.


Lidé pracující v obchodech oslaví vstup Česka do Evropské unie prací přes čas. Mladá fronta DNES si všímá, že v noci na sobotu 1. května budou muset vyměnit cenovky u statisíců druhů zboží. Kvůli změněné dani z přidané hodnoty, která vstoupí v platnost právě k 1. květnu se totiž očekávají největší pohyby cen za posledních deset let. Dobrou zprávou pro zákazníky je, že zlevní zboží především ze zemí Evropské unie, jako je například francouzské a španělské víno nebo mléčné výrobky a sýry. Zdražení se naopak očekává u zboží dováženého z Asie, například rýže, tropického ovoce nebo elektroniky. Jak Mladá fronta DNES konstatuje, výklad zákona o DPH není u některých druhů zboží jednoznačný. Proto budou obchodníci ještě zjišťovat, zda zvláštní krmivo pro zvířata nebo revize elektroniky v autě zůstávají v pětiprocentní sazbě, nebo se musí zdanit 19-cti procenty.


Hospodářské noviny se pozastavují nad tím, že česká policie si nechala mezi prsty proklouznout muže obžalovaného z podvodů za téměř tři čtvrtě miliardy korun. Jde o libanonského podnikatele Tareka Assafa Becharu. Lidé z protikorupční služby a žalobci z vrchního státního zastupitelství se s ním na konci loňského roku sešli kvůli výslechu. I když v té době bylo po Becharovi už půl roku vyhlášeno celostátní pátrání, po schůzce ho nechali v klidu odejít. Českobudějovický soud se přitom už rok snaží Becharu dostat na lavici obžalovaných. Podnikateli hrozí za nesplácení bankovních půjček až dvanáctileté vězení. Zatykač na něj navíc před časem vydala také pražská policie. Náměstek protikorupční služby Milan Šiška přiznal, že jeho podřízení Becharu nezadrželi, protože o zatykači na něj prostě nevěděli. Přitom podnikatel sám při výslechu uvedl, že jej české úřady stíhají. V současnosti je obchodníkovo dopadení nejisté. Bechara během výslechu zopakoval, že se do Česka, kde žil dvacet let, nevrátí. A kde přesně v této chvíli žije, není zřejmé, uzavírají Hospodářské noviny.


Prezident Václav Klaus se setkal s bývalým prezidentem USA Georgem Bushem na asijském ekonomickém fóru v letovisku Po-ao,  foto: ČTK
Český prezident Václav Klaus v sobotu marně čekal na čínské televizní štáby, píše Mladá fronta DNES. Ze čtyř, které se objednaly na rozhovor před ukončením jeho jedenáctidenní návštěvy Číny, přišly jen dva. "Mohl" za to otec nynějšího prezidenta USA George Bush starší, s nímž se Klaus krátce předtím setkal a poobědval. Chystal se totiž Bushův odjezd a aktivní čínská ochranka kvůli jeho bezpečnosti na tři hodiny vylidnila město. Policisté přes zátarasy nepustili ani živáčka, natož čínské novináře. Bush a Klaus během svého setkání hovořili například o česko-amerických vztazích a o situaci v Iráku. Píše deník.


13 miliard korun může získat státní kasa, pokud vláda kývne na nabídku polské ropné firmy PKN Orlen. Ta, jak informují Lidové noviny, jako jediná podala nabídku na koupi chemického holdingu Unipetrol. V případě úspěchu by si polská firma Unipetrol rozdělila s Agrofertem Andreje Babiše a americkým Conecem. Vyplývá to z předběžné dohody uzavřené uvnitř konsorcia. Poláci nabídli za akcie Unipetrolu 11 miliard 300 milionů korun, zbytek je cena za dluhy Unipetrolu, které má u České konsolidační agentury. Podle místopředsedy Fondu národního majetku Pavla Kuty nemusí být vzhledem k nabídnuté ceně nevýhodou, že ve hře je jen jeden zástupce. Pokud vše půjde podle plánu, mohl by kabinet o novém vlastníkovi rozhodnout do konce dubna nebo začátkem května. Lidové noviny ale připomínají, že Unipetrol už měl být jednou prodán. Novým vlastníkem se měla stát za zhruba 11,5 miliardy korun právě Babišova společnost Agrofert. Částku však nakonec nezaplatila a vláda se poté rozhodla vyhlásit nový tendr. Dočetli jsme se v Lidových novinách.


Hlemýždí rychlost českých soudů si dál krutě zahrává s osudy lidí. Nejnověji na letité soudní průtahy doplatila Zuzana Bartušková, která se již devět let domáhala na výrobci padáků Jiřím Andrlíkovi odškodnění za to, že se na jeho špatném padákovém kluzáku zabil její manžel Aleš. Případ popisuje Mladá fronta DNES. Andrlík jako šéf firmy Anex Cirus hrál s Bartuškovou hru. Neustále se odvolával, zpochybňoval znalce, požadoval další důkazy a pražský městský soud na to slyšel. Nyní Andrlík zemřel. Kvůli jeho skonu se odkládá i soud, který měl rozhodnout o milionovém odškodném i měsíční rentě pro vdovu Bartuškovou a jejího syna Lukáše. Líčení se mělo konat 4. května. "Ze soudů jsem rozčarovaná. Ale ani to zdaleka nevyjadřuje, co prožívám,"říká Bartušková. "Ztrácím zbytky iluzí, že odškodné dostanu," dodává. Jediné zadostiučinění, jehož se jí dostalo, bylo dřívější rozhodnutí soudce Vladimíra Soukupa - ten již dříve rozhodl, že Andrlík použil k výrobě kluzáku nevhodné nosné šňůry, které se Bartuškovi v šedesátimetrové výšce přetrhly. Píše deník.