Přehled tisku

Prezident klubu 1. FC Synot Miroslav Valenta, foto: ČTK

Tisk se v komentářích opět vrací ke korupční aféře v českém fotbale. Deníky kritizují zejména vedení fotbalového svazu, které bylo dlouho nečinné a nyní zřejmě nehodlá odstoupit.

Prezident klubu 1. FC Synot Miroslav Valenta,  foto: ČTK
Úplatkářská aféra je největší šancí českého fotbalu za posledních několik let, míní Hospodářské noviny. Pokud tuto kauzu budou vidět jako příležitost k zásadní nápravě také šéfové fotbalu, mohou navrátit tomuto sportu ztracenou čest. Sliby nekompromisních trestů však nestačí. Především by mělo odstoupit samo vedení fotbalového svazu. Místo nich by měl domácí fotbal řídit člověk, který "není ve fotbalovém prostředí zaháčkován, se všemi se zná a každého okolo považuje za bratra v triku," uvažuje komentátor. Pouze schopný a nesmlouvavý manažer může vrátit fotbalu důvěryhodnost, uzavírá list.

K situaci v českém fotbalu se vrací také Lidové noviny. O korupci v domácí ligové soutěži se spekuluje již léta. Vedení fotbalového svazu se vždy vymlouvalo, že chybějí důkazy a nástroje jak je zajistit, připomíná deník. Policisté funkcionáře obviňují z alibismu. Chyba však bude na obou stranách. Svaz měl být tvrdší a vyšetřovatelé, kteří mají pro boj s kriminalitou dostatečné nástroje, se měli skandály ve fotbale zabývat systematicky, uvažuje list. Nestalo se a nelze se proto divit, že "úplatkářská rakovina se v posledních dnech rozrostla do kritického stadia."


Vypadá to, že z největšího zbrojního obchodu uplynulých let nebude nic. Mladá fronta Dnes píše, že naši klíčoví ministři se rozhodli zakázat prodej šesti českých pasivních radarů Věra do Číny. Původně s ním ale souhlasili. Hlavním důvodem, proč změnili názor, jsou protesty Američanů. Věra totiž dokáže odhalit neviditelné americké letouny typu Stealth. Když se ministr zahraničí Spojených států Colin Powell dozvěděl, že Česko v lednu vývoz radarů do Číny odsouhlasilo, poslal zneklidňující dopis českému kolegovi Cyrilu Svobodovi, připomíná list. Svoboda teď chce spolu s dalšími ministry licenci na vývoz zrušit. Vicepremiér Petr Mareš si je podle deníku jistý, že se prodej podaří zakázat. Vláda už vymyslela, jak na to: najednou si vzpomněla, že Česko jako čerstvý člen Evropské unie musí respektovat zbrojní embargo, které Brusel na Peking uvalil. Ministr vnitra Stanislav Gross se v nejbližších dnech sejde s premiérem a ministry obrany, průmyslu a zahraničí, aby se na vypovězení obchodu domluvili. Potíž je v tom, že výrobce radaru Věra - pardubická firma Era - už na zakázce začala pracovat. Pokud radary neprodá, přijde o desítky milionů korun. Kabinet neuvažuje o tom, že by firmu odškodnil, ani nemusí - embargo Evropské unie je pro obchod novou zákonnou překážkou, dodává Mladá fronta Dnes.


Nepříčetní pachatelé, sexuální devianti nebo lidé, kteří spáchali zločin pod vlivem duševní poruchy, budou nově umístěni v takzvaném detenčním ústavu, který by se měl brzy začít stavět v Brně-Černovicích. Jak uvádí deník Právo, v tomto speciálním zařízení budou podobní pachatelé střeženi a zároveň jim bude poskytována léčebná a rehabilitační péče, a to v případě nutnosti až do konce jejich života. Počítá s tím návrh nového trestního zákoníku, kterým se zabývá vláda. Ta by měla jeho projednávání dokončit 19. května a pak by měl návrh putovat do Sněmovny. Odborníci - psychiatři, psychologové a další profesionálové, kteří se vzniku ústavu se speciálním režimem pro nebezpečné pachatele už léta dožadují, vládní iniciativu vítají. Už by tak nemělo docházet k podobným situacím jako například k pondělními útěku nebezpečného schizofrenika Davida Římala z léčebny v pražských Bohnicích. Právě tam totiž končí na základě rozhodnutí soudu o takzvané ochranné léčbě psychopati, schizofrenici, narkomani či sexuální devianti z Prahy a středních Čech, kteří se dopustili trestného činu. Mají ale právo na vycházky a z těch není velký problém utéct.


V jiném článku deník Právo informuje, že válečný hrdina Čestmír Šikola definitivně prohrál soudní spor o ochranu osobnosti s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem. Pražský vrchní soud totiž v úterý potvrdil rozhodnutí městského soudu, který už v listopadu 2001 Šikolovu žalobu v plném rozsahu zamítl. Účastník protinacistického odboje Šikola se dožadoval omluvy a celkem jednoho milionu a 700 tisíc korun za to, že ho šéf komunistů v květnu 1998 označil na tiskové konferenci za mstivého a zákeřného člověka, který se neštítí ani lži. Také odvolací senát ale Grebeníčkův výrok vyhodnotil jako jeho reakci na předchozí napadání ze Šikolovy strany, dodává deník Právo.


Logo soutěže 'Česká hlava'
Na ocenění české vědecké elity v soutěži Česká hlava ani letos nepřispěje vláda, zjistily Lidové noviny. Přestože o tom od začátku roku jednala, její záměr vyplatit ze státní kasy cenu za "celoživotní dílo" maří rozpočtová pravidla. V nich stojí, že kabinet nemůže bez toho, že by existoval právní předpis, udělit žádné peněžní dary nebo věcné ocenění. Organizační výbor třetího ročníku Česká hlava se tedy musí obejít bez pomoci vlády. List podotýká, že ta má přitom podporu vědy v programu, obrňuje se ale předpisy, které tomu brání. Organizátorům soutěže se přesto podařilo sehnat sponzora, takže národní cena za životní dílo bude. Kromě ní budou uděleny ceny za největší objev nebo vynález. Oceněn bude i Čech, jehož odborná činnost se významně uplatnila v zahraničí, firma za inovaci výrobků nebo technologie a studenti středních a vysokých škol. Cílem projektu Česká hlava je popularizace vědy a zvýšení společenské prestiže tuzemských technických a vědeckých pracovníků, uzavírají Lidové noviny.


Foto: Evropská komise
I když se nezaměstnanost u nás pohybuje nad desetiprocentní hranicí, úřady práce podle zjištění Mladé fronty Dnes hlásí: nejsou lidi. Po celé republice chybějí dělníci mnoha oborů, hlavně ale na namáhavých a hůře placených místech. Například na Liberecku hledají 85 šiček a švadlen nebo 45 lidí na obsluhu výrobní linky. I když nabízejí 11 tisíc korun, najít je nemohou. Přestože se jednotlivé regiony od sebe liší, řemeslníci a dělníci scházejí všude od Prahy po Most, takže pouhé přestěhování za prací by tento problém nevyřešilo. Místa, která Češi nechtějí, tak berou cizinci. Hodně Slováků, Poláků nebo Ukrajinců pracuje hlavně ve stavebnictví, textilním průmyslu a v uhelných dolech.