Přehled tisku

Jiří Hynek, foto: ČTK

Deník Právo zjistil, že redaktor České televize Jiří Hynek měl být zavražděn kvůli novinářské práci na kauze zločinného spolčení okolo skupiny soudce Jiřího Berky. Za Hynkovo zabití nabídli zatím nezveřejnění zadavatelé nájemnému vrahovi jeden milion korun. Reportér se proto od minulého týdne skrývá na neznámém místě.

Jiří Hynek,  foto: ČTK
Deník Právo zjistil, že redaktor České televize Jiří Hynek měl být zavražděn kvůli novinářské práci na kauze zločinného spolčení okolo skupiny soudce Jiřího Berky. Za Hynkovo zabití nabídli zatím nezveřejnění zadavatelé nájemnému vrahovi jeden milion korun. Reportér se proto od minulého týdne skrývá na neznámém místě. Policie i státní zástupci odmítli listu říct o připravované nájemné vraždě cokoli bližšího. Právu se podařilo navázat spojení se samotným Hynkem. Ten potvrdil, že informace o tom, že se ho někdo chystá zlikvidovat, získal na konci června. Všechno oznámil policii a státnímu zastupitelství. Minulý týden ho pak policisté upozornili, že akce proti němu má začít. Pod záminkou dovolené proto odjel mimo Prahu. Hynek v letošních reportážích odhaloval propojení skupiny okolo soudce Berky s podnikatelskými kruhy v severních Čechách, podvody při konkurzech, vazby širokého okruhu podezřelých na státní a veřejné instituce. Zvláštní pozornost věnoval podezřením o propojení této skupiny na Národní bezpečnostní úřad, Nevyšší soud a další instituce, připomíná deník Právo.


Pražské vysokoškolské koleje už nebudou sloužit jako levný turistický hotel, píše Mladá fronta Dnes. Rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm rozhodl, že stovky neobsazených postelí, které správa kolejí pronajímala cizím lidem za tržní cenu, vrátí studentům. Na celý problém pronajímání lůžek deník upozornil minulý týden a rektor ho nechal prošetřit. Žil totiž v domnění, že na neobsazených postelích přespávají výhradně hosté univerzity a zahraniční profesoři. Závěry kontroly ukázaly, že neobsazených lůžek bylo přes 600. Hosté univerzity je přitom využívali jen asi ze 40-ti procent. Za to, že správa kolejí schovávala prázdných lůžek zbytečně moc a navíc to před vedením školy tajila, čeká jejího šéfa trest. Rektor mu strhne část platu, dodává Mladá fronta Dnes.


Hospodářské noviny si všímají, že zájem o studium na vysokých školách u nás letos rapidně stoupl. Univerzity přijmou nejvyšší počet studentů v dějinách, rekordní je i poptávka. Vysoké školy evidují zhruba 280 tisíc přihlášek. Podle odborníků si mladí lidé zřejmě uvědomují, o co lepší práci mohou po vystudování vysoké školy najít. Vysoký zájem mohla způsobit i širší nabídka bakalářských programů. Na ty se hlásí hlavně úředníci, které evropské předpisy nutí mít alespoň nějakou vysokou školu. Přetlak na vysokých školách má řešit reforma - její návrh zveřejnila ministryně Petra Buzková. Chce například zajistit, aby na vysoké školy dosáhlo 60 procent mladých lidí, tedy o polovinu víc než dnes. Navrhuje také porušit monopol velkých univerzit, které dosud bránily zakládání vysokých odborných škol, píšou Hospodářské noviny.


Mladí Češi hodně spí a flámují, starší zase sedí u televize. Podle Mladé fronty Dnes to zjistili sociologové, když na vzorku víc než tisíce respondentů zkoumali, čím jednotlivé generace tráví volný čas. Tak třeba každodenní cesta do práce zabere nejvíc času lidem od 45 do 60-ti let. V součtu za týden stráví cestováním čtyři a tři čtvrtě hodiny. V době prožité za volantem zase vedou Češi do třiceti let. Týdně v průměru brázdí silnice přes dvě hodiny. V jednom jsou na tom všechny generace stejně - nejvíc času stráví pod peřinou. Ze 168 hodin, které týden má, prospí ti nejmladší i nejstarší bezmála třetinu. Výzkum mapující, kolik času lidé tráví nejrůznějšími činnostmi, je svým způsobem raritou. Dotazovaní po celý týden po půlhodinách zaznamenávali, co právě dělali. Dozvěděli jsme se z Mladé fronty Dnes.


Na nucenou dovolenou byl svými nadřízenými poslán čtyřiačtyřicetiletý plzeňský dopravní policista.V pondělí odpoledne střílel ve službě po chodci, který přecházel na červenou. Popisují další okolnosti případu Lidové noviny. O neuvěřitelném zákroku, při němž nebyl nikdo zraněn, informoval už deník Právo. Policista nejprve vypálil jeden varovný výstřel do vzduchu. Chodec kličkující mezi auty na frekventované Kladenské třídě v Plzni se rozběhl. Dopravák na něj zamířil a ještě dvakrát vystřelil. Jedna z kulek zasáhla projíždějící auto. "Na případu pracuje inspekce ministra vnitra. Vyšetřování je teprve na začátku, ale již nyní je jasné, že jde o trestný čin, nikoli pouze o přestupek," řekl pracovník ministerstva vnitra Petr Vorlíček. Dopravnímu policistovi hrozí obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z obecného ohrožení. Právní kvalifikace závisí na tom, co inspekce zjistí o okolnostech střelby. Policista 1. oddělení dopravního inspektorátu Plzeň je totiž přesvědčen, že jednal v mezích zákona. Při výslechu uvedl, že "služební zbraň použil k dopadení pachatele". Píší Lidové noviny.