Přehled tisku

Foto: ČTK

Konec prázdnin a dovolených vyústil na silnicích do černého víkendu. Pro všechny domácí deníky je tématem číslo jedna přibývající počet mrtvých.

Foto: ČTK
Konec prázdnin a dovolených vyústil na silnicích do černého víkendu. Pro všechny domácí deníky je tématem číslo jedna přibývající počet mrtvých.

Mladá fronta Dnes shrnuje policejní závěry - přibude silničních kontrol, na nebezpečných místech budou policisté hlídkovat denně. Průzkumy ukazují, že smrtelné nehody nezaviňují zmatkáři, kteří si pletou pravidla silničního provozu, ale piráti silnic. Vůbec nejčastěji na silnicích zabíjejí lidé, kteří překračují povolenou rychlost. Píše deník.


Do Česka míří podle Lidových novin tak zvané sňatkové mafie. Fingované sňatky začínají nahrazovat klasické převaděčství emigrantů. Svatební turistika se však špatně dokazuje. Navíc policie neuvažuje o zřízení specializovaných policejních oddělení, která by podobně jako v západních zemích fingované svatby odhalovala. Přitom například v sousedním Rakousku odhaluje policie stovky případů ročně. Zajímavá je finanční stránka podobných transakcí: rakouská sňatková mafie vyplatí ženě, která k takové svatbě svolí, kolem dvou tisíc eur. Od cizince ale vybere až šestkrát tolik.


Lidové noviny citují obavy ministra financí Bohuslava Sobotky, podle kterého si cesta k zavedení eura vyžádá v letech 2006 a 2007 větší škrty, než se plánovalo. Výdaje bude nutné snížit za uvedené dva roky celkem o 50 miliard korun. Úspory jsou nutné pro to, aby se schodek veřejných rozpočtů přiblížil třem procentům hrubého domácího produktu, což je podmínka pro přijetí eura. Toho chce Grossova vláda dosáhnout v roce 2008. Pravděpodobnost, že dojde ke zpoždění o rok, o dva, je vysoká. Tak nám hrozí, že budeme mezi nováčky v Evropské unii poslední, kteří euro přijmou. Konstatují LN.


Praha
Hospodářské noviny nahlédly do žebříčku měst, kde se žije nejlépe. Tabulka slouží jako vstupní informace pro investory - hodnotí se výdělek, životní náklady, úroveň dopravy, životní prostředí a podobně. Vede kanadská Ottawa, na prvních šesti místech jsou ještě další čtyři kanadská města. Z evropských měst je nejlépe hodnocen francouzský Lyon a belgický Brusel. Nejdražším městem světa je naopak Oslo následované Hongkongem. Praha se v porovnání s minulými léty výrazně polepšila - poskočila ze sedmdesáté příčky na 49-té místo. Investorům na ní ale vadí, že je drahá, že chybí kvalitní služby a dostatek levných bytů. Na druhou stranu je v české metropoli dostatek divadel, muzeí a restaurací.


České žáky čekají v novém školním roce podstatné změny. Dočteme se v sloupku Lidových novin. Zřejmě nejvýznamnější novinkou bude zrušení druhého povinného cizího jazyku. Podle představitelů českých škol by to už někteří žáci nemuseli zvládnout. Druhý cizí jazyk tedy bude na školách nepovinný. Zato však bude na školách zavedena výuka "demokracie" a "ekologie". A ta bude povinná. V praxi to znamená, že na školách bude výrazně omezena kvalita výuky. Mnohé státy v Evropské unii totiž dnes používají angličtinu, podobně jako se kdysi u nás používala němčina - tedy jako "zweite muttersprache" neboli druhá rodná řeč. V Belgii, Lucembursku, Dánsku i jinde se absolventi škol běžně domluví nejméně třemi jazyky, dánské či lucemburské děti nejsou výrazně inteligentnější než děti z českých škol. Takže obava, že by to některé děti nemusely zvládnout, je obyčejná výmluva. Ony by to děti zvládly, jenže naši pedagogové nikoliv. Většina našich učitelek totiž není schopna se domluvit ani jednou cizí řečí, natož dvěma. Navíc na školách panuje podivné přesvědčení, podporované "odborníky", že v cizím jazyce, abychom jej takzvaně zvládli podle představ pedagogů, musíme znát jeho gramatiku jako rodilý mluvčí a umět běžně přečíst odborné texty či básně. Píší Lidové noviny.