Přehled tisku

Právo informuje, že advokát řidiče Františka Velety, který se srazil u Karlových Varů s vozem trenéra Ivana Hlinky, navrhuje policejním vyšetřovatelům vyslechnout zdravotníky, kteří přišli profesně do styku s hokejovým trenérem. Hlinka zraněním v nemocnici podlehl tři hodiny po převozu.

Právo informuje, že advokát řidiče Františka Velety, který se srazil u Karlových Varů s vozem trenéra Ivana Hlinky, navrhuje policejním vyšetřovatelům vyslechnout zdravotníky, kteří přišli profesně do styku s hokejovým trenérem. Hlinka zraněním v nemocnici podlehl tři hodiny po převozu. Policie už Veletu obvinila z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Advokát podal policejnímu vyšetřovateli návrh, aby zjistil, zda skutečně byla dopravní nehoda a zranění, která při ní utrpěl, příčinou úmrtí pana Hlinky nebo zda se na jeho úmrtí spolupodílela opožděnost lékařské péče, její nedostatečnost či její neodbornost. Nyní bude záležet na vyšetřovateli, jestli návrhu vyhoví. Spekulace o údajných problémech s poskytnutím lékařské péče zraněnému Hlinkovi se sice už několikrát objevily, ředitel nemocnice v Karlových Varech Jiří Štefan je však vždy důrazně odmítl. Zopakoval, že nic z průběhu léčby nemůže ze zákona prozrazovat, protože tyto informace jsou předmětem lékařského tajemství. Potvrdit nebo vyvrátit různé spekulace by mohl Veleta, kterého při plném vědomí přivezli do karlovarské nemocnice s Hlinkou společně. Jeho advokát se k tomu bez svolení Velety vyjadřovat nechce, píše Právo.


Ochránce veřejných práv Otakar Motejl podle Mladé fronty Dnes prověřuje podezření, že romské ženy jsou v Česku nadále nuceny ke sterilizaci, aby nemohly mít další děti. Podezření, které zatím mířilo vždy do období komunistického režimu, zveřejnilo Evropské centrum romských práv. Česká vláda se proti tomu ostře ohradila a žádá důkazy. Centrum tvrdí, že informace předalo právě Motejlovi. Ombudsmanova zástupkyně Anna Šabatová potvrdila, že má na stole několik vážných podnětů, které se týkají "více míst republiky". Jde o případy z 90. let. Ve stížnostech podle Šabatové stojí, že ženy údajně nebyly sterilizovány podle zákona, tedy že nedaly informovaný souhlas. Informovaný souhlas znamená, že žena podstupuje zákrok dobrovolně a ví, co přesně obnáší. Evropské centrum se opírá o svá zjištění z loňska, kdy její pracovníci podnikli několik misí do Česka, píše Mladá fronta Dnes.


Jiří Kolář  (Foto: ČTK)
Elitní policejní útvar specializovaný na boj s organizovaným zločinem v Praze možná brzy skončí, uvádějí Lidové noviny. Skutečnost, že tři detektivové této jednotky jsou podezřelí ze zločinů a jsou proto stíháni, vedla policejního prezidenta Jiřího Koláře k úvahám o jeho zrušení. Opět řeší otázku, zda atypičnost tohoto útvaru, která se týká hlavního města, je na místě. Kolář zdůraznil, že podobné úvahy se nevyskytly poprvé. Vedle této pražské jednotky totiž existuje ještě celorepublikový Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, a tak se obavy z duplicity a dvojkolejnosti podle Koláře řešily už dříve. Vždy ale došli k závěru, že Praha je proti jiným krajům tak specifická, že takovou jednotku potřebuje. Analýza, kterou nyní zpracovávají experti policejního prezidia, má být podle Jiřího Koláře hotova během krátké doby, dočteme se v Lidových novinách.


Hospodářské noviny zjistily, že Česká inspekce životního prostředí s konečnou platností nepotrestá neratovickou Spolanu za to, že při povodních v létě 2002 uniklo z jejího areálu více než osmdesát tun chlóru. Inspekce k tomuto závěru dospěla po dlouhých měsících šetření. K udělení pokuty 1 milion 400 tisíc korun přitom chybělo jen málo. Inspekce ji udělila za to, že chemička nesplnila podle zákona o ochraně ovzduší všechna preventivní opatření, která měla zabránit tomu, aby se chlór nedostal mimo areál podniku. Sankci pak sice zrušil územní odbor Ministerstva životního prostředí, ministr Libor Ambrozek ale případ vrátil k novému prošetření. Jenže inspekci se nepodařilo najít žádná nová fakta k tomu, aby jednou zamítnutou pokutu mohla udělit znovu. Vyšetřovatelům se nepodařilo prokázat, že by se konkrétní osoba dopustila trestného činu. Při povodních v srpnu 2002 unikl chlór z chemičky dvakrát. Část jedovatého plynu se dostala do Labe, část do ovzduší. V okolí chemičky musel být vyhlášen nejvyšší stupeň chemického nebezpečí, připomínají Hospodářské noviny.


Mezi podnikateli ožila po letech marných stížností naděje. Vláda tvrdí, že kvůli tomu, aby zlepšila prostředí pro firmy, zapomene na rozpory s opozicí a pomůže odstranit největší brzdy, které dlouho trápí český byznys. Chce donutit soudy, aby urychlily zápisy do obchodních rejstříků a také aby se zjednodušily nesmírně zdlouhavé bankroty. Firmám by to přineslo zásadní usnadnění života. Mohly by rychleji vznikat, snadněji končit se svým podnikáním a měnit jeho formy. Soudci by měli povinnost vyřizovat zápisy do rejstříků do pěti dnů. Dočteme se v MF Dnes.


Loni každý Čech včetně novorozeňat a malých dětí v průměru vypil 160 litrů piva.
Češi byli loni čtvrtí v Evropě ve spotřebě alkoholu. Tento údaj zveřejnila ve svém čerstvém průzkumu Světová zdravotnická organizace (WHO) a dodala k němu výtku, že Češi nemají chuť své návyky měnit. Čteme v Lidových novinách. WHO si stěžuje, že čeští politici ani úřady nedělají takřka nic pro to, aby spotřebu piva, vína nebo lihovin ve své zemi omezili. Česko proto jako jedna z mála zemí nezískalo v hodnocení opatření, která omezují přístup obyvatel k alkoholu ani jediný bod. "Panuje zde celková nechuť cokoli měnit. Pro jakoukoliv vládu je samozřejmě nepopulární snižovat dostupnost alkoholických nápojů, nebo dokonce národního nápoje, jakým je zde pivo," řekl včera předseda Výboru pro návykové látky České lékařské společnosti Petr Popov, který studii WHO představil.